Sunt si mamici care nu simt ca vor sa alapteze???

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Ca sa vorbesc exclusiv din experienta personala (pentru ca afirmatia LAPTELE MATERN=COPII MAI SANATOSI SI MAI INTELIGENTI nu imi apartine, este rezultatul a zeic de studii stiintifice, obiective, care au urmarit zeci de ani, mii de copii alaptati sau nu, si au ajuns la concluziile respective) eu nu m-am gandit niciodata la alaptat ca la o corvoada.
Pur si simplu era ceva normal in viata mea de femeie si mama (la fel ca si nasterea pe cale naturala, de care, din pacate, nu am avut parte).
Nu cred ca m-as fi simtit femeie si mama completa daca nu as fi alaptat.
Nu am sa uit toata viata cand i-am pus pe baietii mei (gemeni) prima oara la san. Dupa 1 luna jumate de la nastere. 1 luna si jumatate in care m-am muls din 3 in 3 ore, crescand mereu cantitatea extrasa (desi trei sferturi din ea se arunca la chiuveta pt ca baietii mei de 1 kg nu aveau nevoie decat de cativa ml in primele saptamani).
De fiecare data cand mergeam sa ii vad imi venea sa ii iau din incubator si sa ii pun la san.
Nu era o dorinta impusa, nu! era ceva instinctual, care nu putea fi explicat.
Cand, in sfarsit, am avut permisiunea sa ii pun la san a fost UNIC. Pur si simplu asa trebuia sa fie. Iar baietii mei au supt de prima oara ca si cum asta facusera de cand s-au nascut. In sfarsit erau in siguranta, la pieptul meu.
Mi-aduc aminte ca eram inconjurata de aproape toata sectia de neonatologie venita sa vada cum gemenii pentru care luptasera atatea sunt pusi la san. Ei bine, nu auzeam ce se vorbea in jurul meu pentru ca in camera numai eram decat eu si baietii mei care sugeau fericiti si seriosi (zambetele au venit mult mai tarziu, acum aveau de-abia 34 de saptamani).
Cred ca este inutil sa spun ca sentimente precum dezgust, aversiune, teama, durere nu isi aveau locul in acele momente. Si nici mult dupa aceea, in multele nopti albe, in care stateau cu orele la san, amandoi deodata sau pe rand.

Si acum, spuneti voi, cand ai asemenea experiente, cum sa nu consideri alaptatul cel mai frumos lucru din lume? Si cum sa nu te mahnesti cand vezi ca atatea mame se leapada atat de usor de acest dar minunat?

PENTRU UN COPIL MAI SANATOS SI MAI INTELIGENT

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
Originally posted by Sheannamp

Ca sa vorbesc exclusiv din experienta personala (pentru ca afirmatia LAPTELE MATERN=COPII MAI SANATOSI SI MAI INTELIGENTI nu imi apartine, este rezultatul a zeic de studii stiintifice, obiective

Nu neaga nimeni ca laptele matern este cel mai bun pentru copil. Copiii alaptati sunt mai sanatosi din cauza anticorpilor dar si din cauza ca alimentarea artificiala prezinta pericol pentru sanatate daca este facuta in conditii igienice necorespunzatoare. Cu copiii inteligenti am o problema, si nu pentru ca ai mei au fost alaptati atat de putin ci din cauza ca studiile arata ca mamele educate, cu o conditie socio-economica superioara si care au un partener care le ajuta, alapteaza mai des si mai mult decat cele care sunt mai putin educate si mai sarace. Daca ti cont de faptul ca inteligenta este rezultatul interactiunii dintre genetica si mediu este destul de tras de par sa spui ca alaptatul influenteaza inteligenta. Alaptatul este un factor pozitiv din categoria mediu, dar trebuie sa ti cont ca femeile educate au de obicei un IQ mai ridicat si deci un bagaj genetic diferit fata de cele neducate, apoi mediu este diferit, o femeie educata, cu o situatie socio-economica buna s-a ingrijit in timpul sarcinii mai bine, a mancat mai sanatos, a facut mai multa miscare, nu a fumat sau baut, dupa nastere copilul a crescut intr-un mediu mai stabil, cu o alimentatie superioara (dupa perioada alaptatului) cu acces la ingrijire medicala si educatie mai de calitate, etc. Din nou trebuie sa privesti imaginea in ansamblu.

quote:
Cred ca este inutil sa spun ca sentimente precum dezgust, aversiune, teama, durere nu isi aveau locul in acele momente. Si nici mult dupa aceea, in multele nopti albe, in care stateau cu orele la san, amandoi deodata sau pe rand.

Eu te invidiez sincer si mi-ar place sa pot povesti acelasi lucru. Din pacate socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Tu nu ai nascut natural, eu nu am alaptat, suntem mai putin mame decat cele care au nascut natural si au alaptat? Sau poate putin mai mult mame decat cele care au facut cezariana si nu au alaptat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Vreau si eu studiul care a demonstrat ca un copil alaptat e mai sanatos si mai dejtept ca restu` !

Daria & www.webshots.com/user/giulia16" target="_blank">GIULIA_(2004_08_16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

quote:
Originally posted by asi

Cand apare dorinta sa alptezi?In timpul sarcinii sau cand nasti?

Razvan(07 martie 2004) si mami

Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.

Nu stiu cand apare. E instinctiv. La mine nu stiu cand a aparut,dar pana cand aveam lapte, si auzeam un bb plangand, simteam instantaneu, ca-mi pocnesc sanii:)))

Gabi(ex- gabibarta)+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Totul despre alaptat!

Mergi la inceput

Am gasit un articol foarte interesant (cine il doreste sa-mi dea o adresa de email si il trimit). Este un studiu facut in Sydney pe un grup de mame, toate femei care au terminat o facultate, aveau joburi bune, o relatie stabila, o situatie financiara buna si erau la primul copil. Studiul a inceput pe vremea cand aceste femei erau gravide si toate au spus ca alaptatul este cel mai bun pentru copil si facusera aranjamente cu serviciul in asa fel incat sa poata sa alapteze cat mai mult. Toate aceste femei au fost bine informate si aveau acces la suport pentru perioada de sarcina si perioada de dupa nastere. Cu toata dorinta de-a alapta si sprijinul la care au avut acces la varsta de 6 luni doar 65% din ele mai alaptau. Autorii studiului spun ca femeile au reactionat la alaptat in 2 feluri, fie le-a placut si au vazut in asta o experienta unica, o uniune cu copilul, ceva extraordinar (o treime din ele) fie au gasit alaptatul ca o experienta dificila, obositoare si au simtit o deconectare fata de copil (2 treimi din ele). Articolul da citate interesante, cum descriu mamele experienta lor si in functie de femeie poate fi extraordinar, epuizant, dureros sau poate sa existe o repulsie puternica cand femeia simte ca alaptatul este ca o intruziune a eului ei. Studiu gaseste ca totusi nu oboseala, durerea provocata de sani sau comoditatea sunt principalele motive pentru care mamele resping alaptatul ci pierderea identitatii, individualitatii si a independentei.

quote:
In their accounts of devourment, intrusion and alienation, the demands of their bodies made by their babies and the uncertain or blurred boundaries between a mother and her breastfeeding baby were experienced as intolerable. These women sought to regain control over their lives, over their bodies, to regain their sense of autonomous self

Foarte interesant este si faptul ca studiul arata ca in majoritatea cazurilor femeile fie iubesc sau resping experienta alaptatului si acest sentiment nu se schimba in timp chiar daca reusesc sa alapteze perioade lungi.
quote:
As our findings demonstrate, even if on a ‘rational’ level women strongly believe in breastfeeding, they respond with extremely strong reactions to the actual embodied experience that have little to do with ‘rationality’ but more to do with deeply-felt emotions and sensations. These reactions, if negative, are surprising and distressing for the women involved.

E o lectura foarte interesanta pentru cine este interesat si cunoaste engleza bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Bird, cunosc aceste studii prin pediatra fetei mele.
Ea sutine ca e o consecinta a civilizatiei: ca acest lucru se intampla in principal la femeile educate, si cu cat etajul superior se dezvolta, dispar instinctele.Ea mi-a dat mai multe exemple de asemenea studii(din pacate acum 5 ani, canbd eu eram in mare depresie cu alaptatu;l etc, am avut probleme infioratoare timp de 3 luni, dupa care am alapat inca un an si 5 luni cu mare, mare placere)
Tipa e super scolita si umblata pe la congrese, si a fost singura care m-a scos din depresia post natala, fara sfaturi moralizatoare si fara lugu lugu, doar fiind f realista si stiintifica in abordare.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

quote:
Originally posted by mamagiuliei

Vreau si eu studiul care a demonstrat ca un copil alaptat e mai sanatos si mai dejtept ca restu` !

Daria & www.webshots.com/user/giulia16" target="_blank">GIULIA_(2004_08_16)

http://www.infactcanada.ca/breastfeeding_and_intelligence.htm
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/101/1/e9
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/70/4/525?ijkey=0177deac1802c2c9ca234bd95d6388fa72b5dd1d&keytype2=tf_ipsecsha
http://adc.bmj.com/cgi/content/abstract/92/4/317

Si acestea sunt doar cateva din cele peste 30 de studii mari realizate incepand cu 1929 pana in prezent. Dintre acestea, 70& au demonstrat ca copii alaptati au o inteligenta (stabilita pe criterii obiective) mai mare comparativ cu cei care au fost hraniti exclusiv artificial. De asemenea, aceasta diferenta creste cu cat prioada de alaptare este mai lunga.
Pentru cei care vor sa acuze aceste studii de discriminare si nazism va rog sa o faca direct la sursa (eventual direct la Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Sanatate multa!

PENTRU UN COPIL MAI SANATOS SI MAI INTELIGENT

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Sheannamp
Si acestea sunt doar cateva din cele peste 30 de studii mari realizate incepand cu 1929 pana in prezent.

Cate studii sunt dupa 2000, nu de alta dar studiile din 1929 sunt putin cam prafuite.

quote:
Dintre acestea, 70& au demonstrat ca copii alaptati au o inteligenta (stabilita pe criterii obiective) mai mare comparativ cu cei care au fost hraniti exclusiv artificial.

Nici macar studiile astea nu au ajuns la un numitor comun, doar 70% din ele arata o diferenta intre inteligenta copiilor alaptati natural sau artificial (si diferenta este citez dintr-un studiu: 'small, detectable difference') si evident trebuie luat in considerare si cat de vechi e studiul si daca a luat sau nu in considerare factori ca educatia sau IQ parintilor (ca sa excluda componenta genetica) si diferentele de mediu.

Parerea mea vizavi de acest subiect: alaptatul este cel mai bun pentru copil dar nu cred ca trebuie facut cu orice pret. Sunt studii care arata ca exista diferente la capitolul inteligenta, eu am citit cu grija cateva si chiar daca ignoram ceilalti factori (mult mai importanti) care afecteaza inteligenta, diferentele sunt foarte-foarte mici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns incognito spune:

Dupa mine,fiecare face ce simte,cum simte,cit il duce capul,sufletul si buzunarul.Nu stie nimeni ce trece prin mintea unei femei care abia a nascut-fiecare dintre noi este altfel,nu?-cum a resimtit ea sarcina si nasterea,cum a receptat copilul...Si-apoi daca interesele copilului sint satisfacute?Mai conteaza cum?La sinul matern ori la clasica tetina de cauciuc?Incerci sa lamuresti-sa inveti!-din ce ai citit,din experienta personala atunci cind ai pe cine dar in final tot alegerea personala de moment cistiga intiietate.Spre exemplu,eu nu as pune copilul la sinul unei mame care,cit a durat expulzia pentru ca in expulzie s-a prezentat in Maternitate si multe ore dupa aceea-nu a strigat decit-Nu vreau sa-l nasc!Nu vreau sa-l vad!Nu vreau sa stiu de el!Nu pricepeti?.Mai intii as indrepta-o pe ea catre un psiholog si mai apoi as incerca sa o apropii de copil.
Sa avem copii sanatosi,sa fim si noi sanatoase si sa ne bucuram de ei.
Nu e corect sa ne judecam intre noi,sa ne clasificam pe noi ori copiii nostri functie de acest lucru-alaptatul.Sint bune studiile de specialitate,stiintifice-nimic de zis!,insa haideti sa nu le interpunem intre noi acuzator.Mie asa imi suna,poate gresesc.
Cu drag,
Incognito

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

La sinul matern ori la clasica tetina de cauciuc?

Hmmm... interesanta conceptie... dar totusi mai clasic mi se pare sanul, chiar daca la ora actuala in RO pare inca demodat...
Cat despre conceptia de libertate si independenta, aia o pierzi oricum in momentul conceperii copilului. Din acel moment esti obligata (prin decizia ta de a ramane gravida) sa-i dai tot ce-i mai bun copilului, cum stii tu mai bine. Eu personal m-am simtit mult mai libera alaptand, decat prietenele mele care fugeau acasa sa incalzeasca apa pt formula si sa sterilizeze biberoane.

Gabi(ex- gabibarta)+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Totul despre alaptat!

Mergi la inceput