Ratiunea instinctului(exista asa ceva?)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns principe spune:

diana,

din mesajul tau reiese clar cit de tare ai cultivat ratiunea si ce instinct de aparare ai.
aici sunt deacord cu tine instinctul de aparare este inascut ,tu reduci instinctele la unul singur"instinctul este inascut"unele sunt inascute ,altele sunt dobindite.dar cum nu ma de degind sa-ti dau o clasa de fiziologie ,ptru ca ptru tine ce este explicat in winkipedie este prea suficient,ma opresc aici cu anatomofiziologia si fiziopatologia.

cit despre "ineptie" cu acest cuvint ai etichetat tu tratatul tau filozofic "ratiunea instinctului",asa ca nu te-am combatut ,am fost deacord cu tine ca este exact cea ce tu crezi ca este.
pardon daca eu nu pot vedea ca altii partea literara sau filozofica a acestui subiect.
stai linistita nu m-am speriat ,si nici nu m-ai oripilat ,m-ai facut sa rid .......asta era scopul tau, nu??

monica mami de print

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nume spune:

Principe, poti te rog sa-mi dai, te rog, un exemplu de instinct pe care ti l-ai cultivat si sa-mi spui cum, adica ce exercitii au fost necesare.

Te rog raspunde-mi pt. ca nu inteleg. Orice exemplu e bun.

nume

Mergi la inceput

nume,

desi am zis ca nu am sa fac o lectie de fiziol.totusi am sa explic de dragul fiziologie.si pe intelesul la toata lumea.
genetic suntem desenati sa detinem toate instinctele,
exista instincte care se manifesta dupa nastere sau inca din viata intrauterina (suptul ,urinat defecat)si se numesc instincte inascute ,adica cu care ne nastem ,fiindca altfel .... nu traim ..... iar altele care se ppot manifesta pe parcursul vietii(se numesc instincte dobindite)
toate instinctele dispun de un % de perfectionare(cultivare,ascutire,accentuare)
instinctele se pot ascutii sau perfectiona , si deasemeni se pot pierde.ex instinctul suptului este prezent atit timp cit sugarul are nevoie de el ,,,, dupa aceea se pierde.

ex nostru ,instinctul matern , deobicei apare inca din copilarie ,iar pina la maternitate poate creste (multe fetite se joaca de-a mama ,din instinct ,dar nu inseamna ca instinctul lor este matur,ca pot avea grija de un bb din instinct).
ex .un instrument care ascute instinctul matern este eliberarea oxitocinei in timpul parturitiei,altul poate fi experienta dobindita pe parcursul cresterii bb-ului.
tema asta larga si cu implicatii biologice si fiziologice.

asta se poate reda in:
biologic detinem celule potential cancerigene ,dar fiziologic suntem sanatosi ,nu avem boala.

iINSTINCTUL MATERN POATE SA NU SE DECLANSEZE NICIODATA ,NICI CU OXITOCINA ...CU NIMIC ..............ASA SIMPLU POTI SA-L MANIFESTEZI ORI BA ,ASTA NU INSEAMNA CA ESTI ANORMAL CA AI O GENA MINUS ,SAU CA NU POTI AVEA SI CRESTE COPII.

se vorbeste din cite vad DINTR-UN FRAGMENT DE CITAT DESPRE INSTINCTE,SI IN GENERAL ,IAR EU VORBESC DIN CITEVA CARTI DE BIOLOGIE CELULARA SI FIZIOLOGIE,SI STRICT LA INSTINCTUL MATERN.

monica mami de print

Mergi la inceput

nume uite aici cum va contraziceti ,ca este ca nu este filozofica discutnume Posted - 21/05/2007 : 15:29:26
--------------------------------------------------------------------------------
Principe, discutia asta a noastra nu are nimic filozofic; tema discutiei are o tenta(ca asa am incadreat-o eu la repezeala) dar subiectul este foarte concret, ancorat in real: venirea pe lume intr-o familie normala a unui al 2lea copil. Acest al doilea copil are nevoi speciale. Dianaintruder a explicat intr-o postare mult mai clar ce am explicat eu in 20...
Nu cred ca opiniile vreuneia dintre noi, la acest subiect, au valoare filozofica. Eu personal nu am o aplecare speciala spre filozofie dar am considerat ca ne putem lua vant, pe forumul asta, si dezbate subiecte cu iz mai abstract.

nume
uite ce a zis dina in postarea ei:
"pur FILOZOFIC si fara sa spun ce gindesc eu,emit urmatoarea ineptzie"

AICI SUNT DOAR CUVINTELE VOASTRE.
ADEVARAT NU VREAU SA INTRU IN AMANUNTE SA ARTAT CONTRAZICERILE DE IDEI ,AMESTECUL DE FILOZOFIE CU BIOLOGIE ,CU LITERATURA CU ....CCCC

monica mami de print

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nume spune:

Principe, tu ai practicat vreo metoda ca sa cresti secretia de oxitocina, norepinefrina, dopamina etc sau alt hormon/neurotransmitator?

In cadrul carei stiinte incluzi paradoxul cu aplicabilitate practica imediata? Ei, indiferent ce-ti trece tie prin minte acum, mie nu mi-a trecut cand am scris prima postare. Poate fi filozifie?!...Poate...dupa cum poate fi altceva(medicina, psihologie, astrologie etc)...in functie de calitatea pe care o imprima cei care dezbat. Deci nu orice discutie pe aceeasi tema e filozofica. Asta depinde de interpretarea interlocutorilor.
Natura discutiei/controversei ar decurge din calitatea celor care participa la discutie. Sunt eu filozof?!...Nu. E cineva dintre participanti filozof?!...Nu. Rezulta ca discutia nu e filozofica. Poate se vrea, poate se crede :)...dar nu este.

nume

P.S. Hai, nu te supara, ca acum doar bat campii. Mie imi plac polemicile :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

quote:
Originally posted by principe

diana,

din mesajul tau reiese clar cit de tare ai cultivat ratiunea si ce instinct de aparare ai.
aici sunt deacord cu tine instinctul de aparare este inascut ,tu reduci instinctele la unul singur"instinctul este inascut"unele sunt inascute ,altele sunt dobindite.

Da-mi si mie un exemplu de instinct dobandit.eu stiu ca instinctele sunt innascute.si atat. ala de supravietuire, de conservare. inclusiv ala matern.

cu deosebirea ca ala matern e latent pana la un anumit punct. si eu as merge putin mai departe, cu riscul de a deranja fetele fara copii, acest instinct e latent si iese 100% ia iveala odata cu nasterea/adoptia copilului.

Instinctul matern exsista de la bun inceput. e inscris in codul genetic. nu e dobandit, e doar trezit!

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by principe

nume,

desi am zis ca nu am sa fac o lectie de fiziol.totusi am sa explic de dragul fiziologie.si pe intelesul la toata lumea.
genetic suntem desenati sa detinem toate instinctele,
exista instincte care se manifesta dupa nastere sau inca din viata intrauterina (suptul ,urinat defecat)si se numesc instincte inascute ,adica cu care ne nastem ,fiindca altfel .... nu traim ..... iar altele care se ppot manifesta pe parcursul vietii(se numesc instincte dobindite)

Draga mea, nu incurca reflexele cu instinctele.

sa-mi spui si mie unde in ce carte de specialitate se vorbeste despre "instinctul de supt" "instinctul defecatiei" ..

da, exista reflexul suptului care apare la orice nou nascut sanatos,si da, tine de instinctul de supravietuire,propriu fiecarei fiinte vii.dar nu sunt unul si acelasi lucru.

si mai exista actele reflexe sau involuntare, printre care si actul reflex al defecatiei.

mami si Ale

Mergi la inceput

ca vorbim de instincte si adormirea lor. da, exista situatii cand instinctele pot fi acoperite,adormite.

ma refer la doua:

cazul a ) nou nascut cu probleme mari neurologice.modificarile la nivelul scoartei cerebrale, leziunile cerebrale il pot face sa-si piarda instinctul de supravietuire, prin anularea reflexului suptului.

cazul b) o tanara de 16 ani ,necasatorita , naste. presiunea mediului,parintii ce n-o vor primi acasa, iubitul pe care il uraste si pe care-l vede in copil, teama ca nu se va putea descurca o fac sa "innebuneasca" sa-si piarda luciditatea si sa abandoneze copilul. instinctul matern a fost dat la o parte de factori de mediu potrivnici.

mami si Ale

Mergi la inceput

flaviuta ,

ai dreptate ,m-am exprimat gresit ,din repezeala
si poate limba nu prea ma mai ajuta mult.
ce vroiam sa exprim ,dar am incurcat borcanele
era ca:
instinctul de aparare un instinct manifestat inca dupa nastere ,se poate observa prin declansarea reflexelor (supt etc)

cea ce spui tu instinctele sunt inascute ,si paot sta in stare de latenta ,,,este exact ce spun prin alti termeni.
adica biologic exista ,sunt inscrisi in codul nostru genetic ,ne nastem cu un bagaj de informatie genetica ereditata,care nu se schimba in timpul vietii ..
iar fiziologic vorbind este cum spui tu latenti ,sau nemanifestati sau nu intram in posesia lor ,sau nui dobindim ,sau nu se fac simtiti,(poti gasi n sinonime ptru acest cuvint)...... repet fiziologic vorbind nu genetic.

iar despre cultivare,ascutire,dezvoltare, acel 100% despre care vorbesti ,aveti dreptate amindoua partile.
cum spui tu
deobicei ajungem la o traire mai intensa ,o dezvoltare,o ascutire,o cultivare a instinctului ,in timpul nasterii tocmai ajutati de oxitocina (sau numit chiar hormonul apropierii materne)lucru care ti s-a intimplat tie,si care deobicei asa este .
dar exista si alte cazuri mai putincomune ,in care instinctul ajunge la acea maturitate (la acel 1OO%) datorita trairilor ,emotiilor ,(pierderi de bb ,sarcina psihologica,etc)in aceste cazuri au intervenit alti stimuli, nu neaparat oxitocina este cel care declanseaza instinctul 100%
si defapt acest 100% ,prin trairi ,experinte cu timpul ajunge la 105% sa zicem,sau la 1009%
instinctele nu sunt rigide sunt flexibile ,le dezvoltam in timp ,le cultivam le ascutim,le pronuntam fiziologic vorbind.
deasemeni sunt femei la care acest instinct nu se trezeste niciodata ,nu-l dobindesc niciodata,nu intra in posesia lui...
ajung insarcinate ii avorteaza ,ii nasc ii parasesc ... fara alte cauze externe)
sau ii pot creste din inertie nu din instinct.

cind vorbim de dezvoltare ,de cultivare ,nu inseamna neaparat o implicare fizica a noastra .

flaviutza multumesc ptru postarea ta, ptru mine,are f multa baza.

la celelalte postari ale altor persoane i-mi iau dreptul de a nu raspunde pentru ca este doar o pierdere de timp.

monica mami de print

Mergi la inceput

Am vazut eu ca parea doar o problema de exprimare...da,de acord cu cei spui despre desteptarea /infranarea instinctului matern...aici eu nu m-am exprimat prea bine

mami si Ale

Mergi la inceput