cubuletele pentru supe/sosuri
Raspunsuri - Pagina 2
tic_tac spune:
cuburile sau prafurile care dau gust mincarurilor sunt facute din legume si zarzavaturi fierte/crude deshidratate, amestecate cu substante chimice foarte gustoase, gen glutamatul de sodiu, antiaglomeranti si muuulta sare, cam o treime, care dau dependenta... de gust.
acum depinde de ... gusturi
nu vreau sa intelegeti ca am gusturi alese, adica maninc numa' fineturi si delicatesuri, dar gustul care v-ar place trebuie sa vi-l educati, in sensul normal si logic al gastronomiei la nivel casnic, obisnuit.
nu am folosit niciodata.
mama m-a crescut si cu asa ceva, din cind in cind adauga vreo 2 liguri la mincaruri. cind face cite un pilaf cu delikat si apuca fiica-mea sa guste din el, vine la mine cu gura mare si cere si ea un PILAF TOXIC ! eu raspund cu never ever, la mine in bucatarie niciodata prafuri otravitoare.
la fiecare leguma, zarzavat, tip de carne, fruct, orisice, se potriveste un anume condiment sau combinatii. in plus, este f. important cit, cum si in ce ordine/moment se adauga in procesul tehnologic. daca le ardeti sau puneti prea mult din ceva... face lumea mofturi.
am renuntat si la propriul delikat. faceam o combinatie concentrata de legume si condimente, dar am ajuns la concluzia ca muncesc degeaba, tot mai bune sunt citeva condimente aromate, "reci sau calde" - clasificare dupa proprietatile lor. nu iuti, ca era copilu' mic si-i ardeam gitul !
am usa metalica cu garnitura si nu prea rasufla nimic pe hol, dar cind intra gasca in casa incep sa insire lista de bucate dupa miros...
primul soc l-am avut eu cind am gatit carne de porc in stil chinezesc, exact dupa reteta. este un deliciu.
sau mincarica de fasole verde cu ghimbir ! am fost obligata sa repet mincarea imediat dupa ce s-a terminat prima.
acum s-au mai obisnuit ai mei, au inceput sa faca mofturi, dar primele exemple au fost memorabile !
fara prea mare filozofie, sa va rezum:
1. condimente de tot felul, intregi sau bucati, adaugate in timpul prepararii calde. nu pisate ! scoase sau nu la sfarsit, depinde de gusturi. se coc, prajesc uneori, se fierb.
2. adaugat la sfarsit condimente maruntite, macinate, este necesar ptr. unele mincaruri.
3. sare in timpul prepararii.
4. nu va temeti de retete noi.
mincarea fara adaosuri este mult mai rafinata, valoroasa si are gustul adevarat.
condimentele nu va costa prea mult.
Mirrella spune:
Aveam asta prin calculator...nu mai stiu sursa imi pare rau,dar e bine de stiut....
Cancer la plic
Supele concentrate contin in exces glutamat de sodiu, E 621, considerat de specialisti ca una dintre cele mai cancerigene substante. Concentratul se obtine prin deshidratarea supelor si a ciorbelor, preparate normal, dar in cantitati industriale. Rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), dupa care se ambaleaza in vid sau sub forma de cubulete. Poate v-ati intrebat cum pot doua fire de morcov si doua de patrunjel dintr-un plic sa dea acel gust.
Nu pot! Peste 90% din plic este monoglutamat de sodiu, substanta care
supraexcita papilele gustative.
Glutamatul ucide celulele nervoase
Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti. El se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor.
Organizatiile de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a
glutamatului de sodiu. Ministerul Alimentatiei din SUA i-a informat public pe oameni ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc Alzheimer si Parkinson.
La ce bun sa contrazici o femeie? E mult mai rentabil s-o lasi sa-si schimbe singura parerea. - Jean Anouilh
speed spune:
witchie,si eu am folosit cubulete o gramada pentru supe,sosuri etc. dar am renuntat la ele,in primul rind pentru sanatatea copilului si apoi a noastra de asemenea.e adevarat ca dau mincarii un gust mai bun,o aroma mai puternica.ca sa compensez lipsa lor pun mai multe ierburi in mincare.
Annnca spune:
Fetelor,cum sa renunt la knorr,delikat si toate astea ??
Eu cu ele am crescut si eu la randul meu le folosesc.
Mama folosea doar vegeta.
Eu acum folosesc tot,chiar tot.
Numai in salate: de rosii,varza etc pun sare.In rest nu folosesc sare in mancarea.Mi-ar fi f greu sa renunt la ele.
Nu am mancat niciodata nimic cu sare !
Eventual in restaurante..dar si alea cred ca aveam condimente de genul asta ..si cand nu aveau simteam imediat si nu mancam.
Cristina_C spune:
Eu am gasit cubulete bio, fara E-uri. Numai in supa pun, in sosuri si alte mancaruri gatite - nu. In rest cam toate cubuletele si prafurile au acest glutamat de sodiu -E 621- care este foarte nociv, evitati-l (se gaseste si in unele salamuri)!
capra cu trei iezi spune:
de cativa ani eu nu mai folosesc concentrat, vegeta, si alte chestii. pun legume "naturale", ca in ziua de azi nu mai poti fi sigur ce consumi.da, sunt nocive. orice supa instantat, concentrat, dupa parerea mea e nociv! mi-e teama si de ketchup-ul pentru pizza. mi-e teama si de sucul de rosii!sunt eu exagerata sau sunt ele nefaste?
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
cristina22 spune:
Cristina-cubuletele bio le-ai gasit in Germania?
Si eu am renuntat la condimente gen delikat, vegeta etc, indeosebi dupa ce am auzit ca s-a interzis folosirea acestora in gradinite. Cel putin in gradinitele din Oradea.
cristina si nazdravanul Andrei (22.11.2002)
kitzy spune:
Nu prea folosesc cubulete. Mai puneam din cand in cand in supe, mai ales iarna cand nu sunt ataea legume dar vara evit cubuletzele cand e plin de legume pe piata si concentratele astea dau un gust ciudat la supe care mie nu-mi place. Prefer totul natural.
Annnca spune:
capra cu trei iezi ,acum sa nu exageram.
Daca ne luam dupa asta,nu mai mancam nimic(vorba mamei mele).
Pan` la urma tot trebuie sa murim din ceva.