Mamici de septembrie - octombrie 2007 (21)
Raspunsuri - Pagina 28
Luna1 spune:
Nana felicitari, sa-ti traiasca baiatul si sa fie mare si frumos!!!
Luna
24 sapt+
www.alina-jaime.co.uk/main.php?g2_itemId=2623" target="_blank">Adelise Raluca
www.alina-jaime.co.uk/main.php?g2_itemId=1036" target="_blank">Cosmin
Roxana_G spune:
Nana, bine ca nu a vazut mama ca ma schimba cu tine. Ea tare si-a dorit un Razvan...
Berapiri, nu cumva de la Cola ni se trag gusturile zbantuite in ale muzicii?
Rox
21+
si Alexandra Maria
(10.02.2004)
Roxana_G spune:
Gabriela,
, multumim mult. A primit multe cadouri, de fapt ea primeste mai mereu, de aceea nici nu prea le apreciaza. Era pictata in urma petrecerii de la gradinita. ![]()
Rox
21+
si Alexandra Maria
(10.02.2004)
sim_stoian spune:
Fetelor, hai sa ne lamurim cu concediul medical pt sarcina si lauzie. Deci:
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Concluzie: se pot lua inainte de nastere max 126-42=84 zile.
Eu sunt consultant pe un soft de salarii si stiu cum se calculeaza medicalele...
Medicalul in timpul sarcinii pe alt cod de boala nu se cumuleaza cu medicalul pt sarcina si lauzie.
Daca mai aveti nelamuriri, astept intrebari
.
Sim
21+
Stefan
Asa creste bebe
Poze
Roxana_G spune:
Simona, da iubita, mai vreau eu sa imi zici baza de calcul daca se poate, te rog. Adica plafonul pentru prenatal, ca eu peste plafon. Si inca o rugaminte, care e plafonul pentru medicalul asta obisnuit de pana la prenatal. Sarumana anticipat!
Rox
21+
si Alexandra Maria
(10.02.2004)
sim_stoian spune:
In afara de indemnizatia pentru concediu medical prevazuta de OUG 158, salariatei i se mai cuvin o serie de drepturi prevazute de Contractul colectiv de munca unic la nivel national, si anume:
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de un salariu mediu lunar pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident în legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii de baza; diferenta de 2 salarii se va plati dupa; stabilirea, in conditiile legii, a cauzei decesului;
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
d) un salariu de baza platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Tot in Contractul colectiv de munca unic la nivel national se specifica faptul ca societatea trebuie sa asigure, pentru o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia legala pentru sarcina si lauzie.
Art. 66. - (1) În cazul în care salariata se afla în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda; compensarea va fi stabilita; prin contractele colective de munca; la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Revin imediat cu un exemplu de calcul medical la plafon.
Sim
21+
Stefan
Asa creste bebe
Poze
sim_stoian spune:
Plafonul este acelasi, indiferent de tipul de medical, adica 12 salarii minime.
Presupund ca iti iei concediu de la 1 martie, calculul se face asa: se iau in calcul veniturile realizate in ultimele 6 luni, deci din perioada septembrie 2006 – februarie 2007. Iti dau un exemplu cu lunile respective:
luna
venit realizat
venit plafonat
nr zile
200702
8000
4680
20
200701
8000
4680
21
200612
8000
3960
18
200611
8000
3960
22
200610
8000
8000
22
200609
8000
8000
21
Total venit plafonat pe ultimele 6 luni este 33280, iar total zile e 124. Rezulta o medie zilnica de 37320 / 124 = 268,387.
In martie sunt 22 de zile lucratoare, deci valoarea medicalului este (22 * 268,387)*85% = 5019.
Veniturile se plafoneaza incepand cu luna noiembrie 2006. Partea buna, ca sa spun asa, este ca de la 1 ianuarie 2007 s-a marit salariul minim si plafonul este de 12*390=4680.
Daca stii ce venituri brute ai realizat in perioada respectiva, poti sa iti calculezi si tu indemnizatia de CM.
Is it clear now? Sper ca ai inteles cum am trecut sumele alea pe luni.
Si inca ceva:
La suma asta platesti doar CAS – 37 RON. Partea buna este ca acest tip de medical este neimpozabil, iar CAS-ul angajat se plateste la nivelul unui salariu minim pe economie, adica 390 * 9.5% = 37 RON, indiferent cat este indemnizatia de CM.
Sim
21+
Stefan
Asa creste bebe
Poze
carpatina spune:
Dragalasa micuta Alex! Sa va traiasca si sa va aduca numai bucurii! Fara gluma, are o fetisoara de copil cuminte. 
16+ cu
Ioana
Happiness_4_us spune:
Luna, mercic mult!
Roxule, pai mie Razvan mi se pare a nazdravan, de-aia l-am ales noi. Sa speram ca nu ne razgandim, ca orice e posibil.
I-am promis sotului ca daca e baiat il las pe el sa aleaga numele. Astea sunt sugestiile mele si deocamdata ii plac.![]()
Nana,
19+
Razvan AndreiIn asteptarea lui
Nunta noastra de vis!
Las Vegas
Daca incepi sa te sacrifici pentru cei pe care-i iubesti, vei sfarsi prin a-i uri pe cei pentru care te-ai sacrificat!
Roxana_G spune:
Nana, sanatos sa fie, ca nazdravani sunt toti.
Carpatina, asa zici, pare cuminte, huh? Bineee, venim noi in concediu pana la tine si mai vedem.
Simona, eu stiam ca la prenatal era plafon 5 salarii medii, de aceea te intrebasem. Oricum am lamurit la medicalul ala, eu oricum ar fi tot peste plafon am, deci voi calcula numai cas la pafon si diferenta e netul meu. Multumesc mult.
Rox
21+
si Alexandra Maria
(10.02.2004)