oala sub presiune

oala sub presiune | Autor: lacri

Link direct la acest mesaj

Fetelor mi-am luat si eu zilele trecuta o astfel de oala si tare as vrea sa ma sfatuiti cum sa o foloses ca nu cumva sa ajung pe la stiri.
are o foita foarte mica cu instructiuni asa ca ...as vrea sa aud mai multe pareri.
cum fac de exemplu o ciorba, le pun pe toate acolo de la inceput???si borsul acru???si fideaua???nu se destrama toate?
mie mi-a spus cineva ca fac ca la o oala normala le pun pe rand dar acolo scrie ca nu am voie sa deschid capacul decat atunci cand s-a racit
va rog sa ma sfatiuti ca nu am avut curajul sa o folosesc pana acum si ma uit cu jind la dansa ca tare mi-am dorit-o
multumesc tare mult

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Eu o folosesc
- sa fierb alimentele care fierb mai greu in mod normal : fasole, carne de vita iar aici exista si niste preparate din carne specifice sarbatorilor de iarna care ar tb sa fiarba 2 ore minim deci ma scuteste de un mare efort ...
- carne de vita cu sos
- sa fierb legumele cind ma grabesc sau daca vrei sa pastrezi mai multe dintre vitaminele si mineralele continute ( caci in loc sa fierbi 30-40 min le fierbi 7-10 minute )...

nu am facut ciorba dar imi inchipui ca pui carnea si o fierbi in functie de cite minute tb s afiarba pt cantitatea si tipul carnii ... apoi se raceste putin , scoti capacul si continui cu restul ingredientelor pui din nou capacul daca vrei sa fierba mai repede dar numai dupa ce l-ai curatat bine de aburi, la supapa, cureti si marginea oalei ca sa se inchida capacul etans .


Nu cred ca poti pune carnea care tb sa fiarba minim 20-30 minute depinde ce fel de carne e impreuna cu un cartof care dupa 7 minute nu-l mai gasesti in oala ca e praf si pulbere sau cu fideaua care fierbe si mai repede decit cartoful ....

In primul rind tb sa stii timpii de fierbere pt fiecare aliment. Ti.am trimis PM pt ca le aveam deja scrise in calculator ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Nu se pun toate la gramada.
Sau, eu una, nu pun. Fierb in ea tot ce se fierbe greu, apoi ii desfac, capacul si adaug restul sio mai tin putin pe foc, tot cu capacul pus, bineinteles.

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hcclara spune:

Eu fac supa in oala minune, pun la inceput puiul taiat in bucati cu legumele, apoi o las la foc mare pana incepe sa sfaraie iar apoi la foc mic pana cred eu ca e fiert. Deschid capacul sub jet de apa rece, strecur supa, astept sa dea un clocot si apoi pun taiteii.
Mai fierb in ea si carnea de vita cand fac sos vanatoresc, sau porumb cateodata.
Iti doresc multa placere cu noua ta achizitie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dumitrulaura spune:

In oala minune se pune apa cat sa acopere carnea sau legumele fara sa depaseasca jumatate din oala. Altfel risti sa explodeze.
Eu fac ciorba de vacuta asa:
Intai fierb carnea(neaparat cu os)in oala minune. Cam 40 de min. de cand incepe sa suiere. In alta oala pun legumele la fiert intr-o cantitate mica de apa. Dupa ce s-a fiert carnea o adaug in oala cu legume impreuna cu supa de carne( in timpul fierberii nu e necesra s-o spuia o pauzasti deoarece supa de carne este foarte limpede). Adaug rosiile sau suc de rosii si bors si gata.
De asemenea poti face friptura la oala cu presiune(e bine sa pui apa sau vin ca sa nu se arda oala).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Eu fac numai supe si ciorbe la oala asta, dar prietena mea face inclusiv sarmale! Sunt delicioase, se fac repede, si nu se lipesc! Eu inca n-am avut curajul sa incerc.
Fie ciorbita fie supa, fierb intai carnea, fara sare. In functie de carne, nu o las chiar cate minute scrie in instructiuni. Nu racesc niciodata oala sub jet de apa, desi asa scrie in instructiuni ca se poate - mie imi e frica. Prefer sa o las putin sa se raceasca (se raceste repede), si apoi scot aburii incetisor - atentie, am ridicat, odata, brusc supapa aia, si am umplut peretii de supa!
STRECOR SUPA REZULTATA!
In a doua faza pun legumele, nu intotdeauna cu capacul, si acum pun si sare.
Dupa ce fierb legumele, opresc. Rar dau borsul intr-un clocot. Verdeata o pun la sfarsit, dupa ce am oprit focul. La fel si oul, daca o "dreg"


Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lacri spune:

multumesc fetelor pt raspuns si in special tie Crista ca mi-ai trimis si PM.
ce vroiam sa va intreb ....se fierbe cu supapa ridicata ,nu?




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Si eu visam la o oala minune, dar pe langa ca mi-e frica de ea vad acum ca e si oaresce bataie de cap sa gatesti la o oala minune...

Claudia, mamica de Matei (15.12.2003) si Mara (30.08.2005)
POZE MARA SI MATEI
POZE PARINTI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Lacramioara La multi ani!!!

La mine supapa se misca adica e grea si cind apa nu fierbe ea sta jos deci inchide gaura aia mica cit un ac ... cind incepe se fiarba si deci sa " fluiere ", supapa se ridica singura din cauza aburilor, semn ca flacara e prea puternica si in acest moment o mut mereu pe cel mai mic ochi de la aragaz . Asta se numeste supapa de exercitiu si nu lasa sa creasca prea mult presiunea in interior, din cind in cind se ridica si lasa sa iaa aburii in surplus ...Mai are si un alt tzimburush care se ridica automat cind incepe sa fiarba ( deci cind se umple de aburi in interior), asta e supapa de siguranta dispozitivul asta blocheaza minerul si oala nu poate fii deschisa din greseala si nici de buna voie pina cind nu e racita indeajuns .

Deci cred ca depinde ce oala ai... daca tb sa inchizi tu supapa sau sta singura inchisa prin greutatea ei ... Eu zic daca nu ai manual in cutie poate cu numele oalei sa gasesti ceva pe google ...

ps eu la prima utilizare am stat ascunsa de frica acum nu stiu cum am stat fara ea .. o iubesc la nebunie ...


edit : x claujro .. e usor de folosit dc ai instructiuni , pe cutie sau in cutie ... o pui pe focul cel mic si stai linistita la calculator in vreme ce ingredientele fierb ( sa le cunosti timpii de fierbere e important dar in general impreuna cu oala primesti si listuta ... ) ... si sa fie o oala cu fund gros ca sa nu se lipeasca mincarea ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura72 spune:

mai cum sa ajungi subiect la stiri.mama are de vreo 30 de ani deci am crescut cu ea.daca e urgent de deschis se poate baga sub jet de apa rece si se deschide imediat ,eliminand timpii morti pt adaugarea zarzavatului.mie-mi place ca face ciorba de burta moooale si vita si gatesc mereu.

Poze:http://new.photos.yahoo.com/grgsc_laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flori76 spune:

Am si eu,in Romania si niciodata nu mi-a facut probleme.Asa cum spunea si Laura si mama a avut de cand ma stiu astfel de oala,nu a patit niciodata nimic,asa ca eu nu am frica ei.
Nu am gatit niciodata ciorbe la ea,insa cel mai tare "si-a facut treaba" la fiert fasolea,burta,carnea de vita,carnea de porc(nu ma intrebati insa de timpul in care fierbeau,pentru ca nu am mai folosit-o de cand sunt aici,adica de 4 ani si chiar ca am uitat).
De fiecare data dupa ce terminam de fiert,o duceam in balcon si o lasam sa se racoreasca cca 30 min sau,daca ma grabeam,o puneam sub jetul de apa rece.


Flori
Noi

Mergi la inceput