Alaptatul-Help Line-(4)
Raspunsuri - Pagina 16
paulush spune:
Sheannamp,
depinde de fiecare mama ce prefera, mie personal Avent manuala mi s-a parut excelenta, sistemul cu clapeta era mult mai practic decat Medela manual (cea care pare o seringa). Pe deasupra, Avent manual poate da un ritm aproape natural scoaterii laptelui, daca in loc sa dai din clapeta in ritm frenetic non stop urmezi un ritm mai lent odata ce laptele a coborat deja,nu stiu daca ma explic bine dar cine a scos cu sistemul asta intelege.
Pe de alta parte, cum vad in forum ca multe mame comenteaza faptul ca odata obisnuit cu biberon copilul refuza pieptul, Medela are un sistem excelent, adevaratul AJUTOR de supliment de lapte de formula, care consta in a pune bebe la piept si dintr-un rezervor curge lapte (de formula sau matern) pentru acei bebei lenesi, invatati cu biberon la varste foarte fragede. E vorba de Hazelbaker™ FingerFeeder
de aici: http://www.medela.com/NewFiles/specialtyfdg.html
In ce priveste copiii adoptati, sunt cazuri de mame care au tinut intr-adevars a alapteze si AU REUSIT
, cu o singura mare conditie: bebe pus la piept 24 din 24 pentru stimulare.
Totul e posibil daca esti motivat si ai un ajutor la momentul adecvat.
M-a impresionat mult mesajul precedent, pentru mama care intreaba de ce nu exista forumul cand alapta ea, as vrea sa o incurajez spunandu-i ca multe mame au ratat alaptatul cu primul copil, dar s-au revansat cu al doilea cu varf si indesat.
Sheannamp spune:
Paulush, in primul rand vreau sa iti urez bine ai venit pe
si, ami ales aici, printre cele care activam la Alaptatul-help line!
E tare bine sa vezi ca mai sunt si altii care gandesc la fel in privinta alaptatului! 
In ceea ce priveste pompa Avent! da, e foarte comoda pentru san, numai ca are doua mari dezavantaje, cantitatea de lapte pe care o scoate e mai mica comparativ cu pompa tip seringa (desi, cu exceptia celei de la Medela, restul sunt mai dure si mai agresive pt san), uneori poate sa scape si atunci pompezi in gol, iar in al doilea rand, dupa o saptamana-doua de pompat si sterilizat intensiv (la 3 ore), motul pe care se prinde garnitura se rupe si pompa numai e buna de nimic (cunosc 3 pompe care toate au avut aceeasi soarta).
Daca o iei doar ca sa te mulgi ocazional atunci cred ca va rezista mai mult.
PENTRU UN COPIL MAI SANATOS SI MAI INTELIGENT
Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!
Jaana spune:
Sheannamp, foarte interesant ce spui tu... aici Avent (aia electrica cel putin) e muuult mai scumpa decit cea de la Medela si deh, m-am gindit automat ca e si mult mai buna
Curios e si faptul ca nu rezista... eu tocmai la Medela ma gindeam ca nu rezista desi pina acum am folosit-o intensiv pe cea manuala si n-au fost probleme. Insa pe site-ul lor oficial o recomanda ca fiind ptr... uz ocazional. Pina la urma cred ca tot spre Medela electric ma orientez, dar as vrea pe cea cu dublu sistem ptr ambii sini in acelasi timp. A folosit-o careva?
Inca o intrebare, daca stie cineva sa imi raspunda: ce e important atunci cind se stimuleaza sinul cu pompa? Sa pompez pina se goleste sinul sau sa pompez cit mai mult timp chiar daca e in gol si nu mai curge nimic? Am inteles cum se stimuleaza cind suge bebe, dar mecanismul la pompa e altfel si nu-l inteleg.
roxanaz spune:
Alaptaul ca identitate feiminina
paulush
Alaptatul este strans legat, intre altele, de factorul emotional si psihologic.
Cunosc mame care de cate ori erau stresate sau preocupate de ceva faceau mastita . Personal am trecut pintr-un episod de stres care durat vreo doua luni in care mi s-au complicat problemele cu alaptatul.
Pe de alta parte am citit deseori pe forum opinii de mame care vorbesc despre "scarba" sau greata de a da piept bebelusului. Mi-ar placea de aceea sa mentionez ca alaptatul e o componenta foarte importanta a sexualitatii unei femei, ca face parte din viziunea despre noi insene, despre relatia cu propriul corp, fata de ideile preconcepute despre sexualitate, fata de celulita, acceptarea propriului corp si tot ce poate fi legat de integritatea emotionala.
O femeie care alapteaza isi descopera o parte a identititatii niciodata explorata inainte, se cunoaste pe sine cum nu si-ar fi putut inchipui.
Pe de alta parte, odata razbite toate greutatile (nasterea si tot ce se leaga de primele dificultati, problemele de pus bine la piept, presiunile sociale si/sau familiale), pentru mine ca mama implinirea pe care mi-a adus-o alaptatul nu are egal cu nici o alta componenta a vietii de femeie.
As dori sa mentionez de asemenea ca mi se pare stupid sa citesc"dau lapte pentru imunitate, pentru ca e cel mai bun pentru copil etc etc". Eu dau lapte pentru ca asta e forma de viata pentru mine, e ceea ce mi se pare natural. Sa ma scarpin dupa urechea stanga cu piciorul drept mi se pare sa dau lapte matern cu biberonul, daca pot sta acasa cu copilul. Ca si tot ce e accesoriu interpus intre san si copil, de tip aparatoare etc.
Nu dau piept ca sa am un X% mai putin de probabilitate sa fac cancer la san, sau ca in viitor copilul meu sa nu fie obez sau sa aiba colesterolul scazut. Nu dau piept ca un sacrificiu fiindca laptele de formula trebuie cumparat, pur si simplu dau piept fiindca face parte din etapa actuala din viata mea, fara de care nu m-as simti eu.
Pentru mamele care vor sa dea piept, sper din tot sufletul sa aiba ocazia de a putea trai asa cum vor etapa aceasta, merita!
Pieptul e strans legat de increderea in sine, de autostima construita pana a deveni mama.
La o mama care alapteaza, sanul e primul obiectiv atacat in caz de criza. O mama care nu se simte bine sufera ceva legat de piept, va sugerez sa va ganditi la asta cele care ati trecut prin asa ceva.
Imi plac discutiile pe care le-am citit, m-au surprins in mod placut multe comentarii.
mamica dulce
foarte frumos subiectul si sunt intru totul de acord. Cu parere de rau mi-am alaptat copilul numai aproape 5 luni si am suferit tare mult cand n-a mai vrut.Aproape doua luni tot imi curgea lapte din sani.
Dar-eu am avut o sarcina usoara,foarte mult lapte,copilul a supt foarte bine si lua in greutate excelent si nu nu am avut nici cea mai mica problema cu sanii(noduli,mastita,iritatii,dureri etc).Nici macar nu am vazut cum arata o pompa. Pentru mine a fost o placere si daca o sa am alt copil am zis ca alaptez pana la 2 ani.De placere.
Insa nu imi imaginez cum se simt femeile care vor sa alapteze si nu pot ca au probleme enorme cu sanii,pentru care alaptatul e un chin.Atunci mi se pare absurd sa insiste cu alaptatul.Poate e prostie ce spun,dar din popor se zice ca starile mamei trec la nou nascut prin lapte si mai rau ii face.Oricum nu mai e o placere pentru mama,ci un chin,o teroare pe moment si pe viitor n-or sa aiba nici macar amintirile frumoase pe care le avem noi. Alaptatul e superb pentru relatia mama-copil,dar daca nu se poate din diferite motive nu inseamna ca nu o pot construi altfel,la fel de solida.Si increderea in sine,autostima de a deveni mama e cu siguranta la fel de mare.
In plus,chestia cu imunitatea e la fel de adevarata si nu cred ca mamele care alapteaza si spun ca si pentru asta o fac..e de fapt singurul motiv. Ca reduce sansele de cancer la san e si mai bine,ca bonus.
Tragand linie,alaptatul in conditii bune e benefic pentru mama si copil,atat pentru avantajele psihologice pe care le-ai scris,cat si pentru cele fizice ale amandurora.
Dar,desi sunt 100% pro alaptat am intelegere si pentru mamele care nu o fac din motive serioase (nu de genul vaaaai,mi se lasa sanii)
conchita spune:
quote:
Originally posted by Sheannampquote:
Originally posted by conchita
Sheannamp, nu pe mine trebuie sa ma convingi de beneficiile alaptatului, sunt convinsa o mie la suta deja. comentariul meu s-a dorit ironic la adresa "noilor cercetari", dar se pare ca a fost o ironie nereusita.
Conchita,!
Stiu ca nu trebuie sa te conving pe tine, doar esti la fel de "inversunata" sustinatoare a alaptatului ca si mine.
Am vrut doar sa explic putin rezultatele acelui studiu de care pomenesti tu (care este cat se poate de real si srios realizat)
PENTRU UN COPIL MAI SANATOS SI MAI INTELIGENT
Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!
da, da, stiu ca e serios. nedumerirea mea e si ea tot serioasa, cum de s-au nimerit doar alaptatoare destepte in grupul studiat si mame cu IQ mai mic in cel cu formula? inteleg ca ei vor sa convinga lumea ca rezultatele se bazeaza pe o corelatie, nu pe o relatie de cauzalitate alaptat-IQ ridicat, dar tot nu sunt convinsa ca vorbim de simple coincidente aici. plus ca mai am o alta nedumerire: de cand e IQ mostenit genetic?
Denizel,

Mamica dulce, parerea mea e ca depinde, cu problemele cu sanii. si eu am avut, si inca mari de tot, dar asta nu mi-a stirbit din placerea alaptatului. de fapt, placere e cuvant nepotrivit. sunt pur si simplu fericita, nici nu pot explica. cu transmisul starii la copil...eu plangeam de durere si ea radea la mine, no :-))

legat de pompe, am experienta cu avent manuala si cu una electrica si acum stau amandoua in dulap, de cand am descoperit pompatul manual. mi se pare cel mai eficient.
vestile mele is ca fetita mea trece prin puseul de crestere de la 4 luni si am nevoie de matanii si rugaciuni sa trecem cu bine si peste hopul asta, ca iar m-au apucat deznadejdile ca n-am lapte suficient. asta ca dovada ca dejeaba stau bine cu teoria...
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)
paulush spune:
Jaana,
Cred ca atunci cand folosesti un aparat pentru extractia laptelui important e sa fii linistita, sa nu fii stresata. De aceea practica trebuie facuta din timp, inainte de a simti presiunea ca "trebuie s ama intorc la servici saptamana viitoare si am nevoie de 800ml"
Pentru linistea mamelor care au incercat si s-au "chinuit" si au "suferit", sa stiti ca e perfect NORMAL sa nu scoti mai nimic la primele incercari, sau maxim 10-20 ml.
Sistemul electric de la Medela e perfect pentru utilizare zilnica.
Eu prefer Avent manual, caci e aparatul cu care poti scoate in timp ce bebe suge la celalalt piept, lucru foarte important caci ce e greu de obtinut e coborarea laptelui (sau urcarea lui, depinde de cum se intelege). Odata stimulata iesirea laptelui, daca incetinezi ritmul de presionare la Avent, rezultatul e excelent.
Pernuta de silicon a Avent e aproape inutila, e un accesoriu de care te poti lipsi.
Medela manual e mai incomod, mana oboseste mai rapid.
Pe de alta parte ideal ar fi sa alegi un moment al zilei potrivit, desi mai toate ajungem sa incercam sa scoatem lapte la orele serii. Rezultatul nu e de mirare.
Depinde de orarul fiecareia si de ritmul copilului, dar prima ora a diminetii suna mai linistitor.
Oricum legea: am incercat sa-mi scot lapte si neavand am inteles de ce plange copilul si am trecut pe formula e cea mai mare tampenie.
Pana sa ajungi sa poti scoate 100, 120 sau 140 in 20 de minute cu Medela Avent sau cu marca bubu, uneori incerci d en ori fara sa scoti nimic.
Ca in totul, practica e important.
Si asa cum spune Conchita, extragerea manuala a laptelui e cea mai rapida si mai simpla, daca stii cum se face. Dar cum a navalit peste noi moda asta cu masinile de scos laptele...e incredibil ce succes are, ma mir cum de au trait bunicile noastre fara ele
Succes!
Conchita, puseul de crestere devine mai usor cand stii ce e, eu am trecut prin ultimul cand bebe a mea avea 8 luni, a fost crunt timp de cateva zile, parca eram o fantoma.
Ca totul in viata, puseul de crestere (bebelusii plang mai mult, dorm mai putin, stau non stop la piept, nu le convine nimic) e o regresie pentru a crea forte noi pentru un SALT inainte.In loc sa consideri etapa un
, sugerez multa rabdare si intelegere de amandoua partile, se trece mai usor peste moment.
Energie si zambet!!
Gabi_K spune:
eu votez pt pompa tip seringa... asta am avut, asta am folosit. Singura problema e garnitura... se uzeaza cam repede, daca folosesti zilnic, mai ales daca bb nu suge.
Gabi(ex- gabibarta)+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
Totul despre alaptat!
Jaana spune:
paulush, foarte interesant linkul tau! Am gasit acolo un aparat interesant, de stimulare a lactatiei, de fapt de alimentare a bebelului de la butelca, si in acelasi timp suge si stimuleaza sinul. Se numeste Supplemental Nursing System, a folosit cumva cineva? Se gaseste oare de cumparat, ca eu nu imi aduc aminte sa fi vazut prin magazine.
Multumesc tuturor ptr pareri
si mai astept si altele!
paulush spune:
Jaana,
Linkul de pe situl Medela era pentru a vedea acest aparat-depozit de lapte care iese usor prin tub, in timp ce bebe e pus la san. Eu nu l-am folosit, dar am vazut mame care il utilizeaza, in cazuri de stres perinatal crunt (bebe care a fost obisnuit in primele saptamani cu biberon si traieste acut nipple confusion).
Se cheama si relactator, in sensul ca e un ajutor pentru mama si bebe pentru a reincepe alaptatul in cazul unei alaptari ratate (introduicere de tetina prea devreme in loc de pus la san).
Am vazut si varianta "domestica" a aparatului, alcatuit dintr-o seringa plina cu lapte si un tubulet din alea pentru cateter in spitale. Nu e prea legal dar se face.
In ambele cazuri tubul se lipeste deasupra areolei si terminatia ajunge la sfarc. Copilul invata din nou sa suga iar productia d elapte e stimulata.
Am vazut mame care cu ajutorul acestui sistem au scos biberonul din alimentatie dupa catva timp.
Cum am spus de cateva ori, importanta e motivatia personala.
conchita spune:
Paulush, bun venit pe DC, deja pot sa spun ca esti un castig important pentru aceasta comunitate. 
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)