Dar FLORIDA?
Raspunsuri - Pagina 2
cspeana spune:
Maudi noi in primul week-end din Septembrie o sa fim in Orlando la Night of joy si BIne ai venit in Florida ai sa vezi ca nu o sa mai pleci de aici....You'llbe stuck here
"Succes is a journey,not a destination"
Oana_B spune:
Maudi, am fost la Transilvania anul trecut in concediu. Parca este in Hollywood, uite si nr. de telefon daca il vrei: (954)929-0777, sper sa mai fie asta.
Te invidiez ca te muti in Florida
ici
Oana_B
desprecopii spune:
fetelor din Florida - va rugam sa ne scrieti un reportaj sentimental despre Florida. am vrea sa aflam cit mai multe informatii si pareri.
Pentru parinti... despre copii!
cspeana spune:
Nu este chiar un report sentimental dar daca vreti sa stiti cat mai multe....
Juan Ponce de Leon a descoperit Florida in Aprilie 1513 .A numit-o "la Florida" in onoarea sarbatorii de Pasti "Pascua florida".Florida de-alungul anlor a devenit unul dintre cele mai puternice magneturi turistice,cu plajele inmuiate si izvoarele cristaline.Si cu un mic ajutor de la un soricel Walt Disney World continua sa atraga cea mai mare multime de vizitatori decat orice alt loc pe acest pamint. Un cuvant de atentie ? Watch out for alligators!
So daca vrei sa mergi pe luna ,probabil ar trebui sa pleci tot din Florida,Jhon Glenn a fost primul american care a intrat pe orbit cand a decolat din Cape Canaveral in 1962.
Caracteristicile Floridei...palmieri .plaje nisipoase,climatul foarte cald si ..Mickey Mouse.ce iti aminteste aceasta?..Ahhh ..Da frumoasa FLorida.Pe plan geografica este ses,dar este o arie in sud numita Everglades (locul crocodililor).In partea de nord este o parte unde sunt mai multe lacuri si ape statatoare.Suprafata totala 65,758square miles,suprafata totala de pamint 52,997 squuare miles,suprafata de apa11,761 square miles,temperatura cea mai ridicata109 degrees in Iunie 29, 1931 la Monticelo,cea mai scazuta temperatura 2 degrees in Tallahasee.Locuitorii floridei sunt deasemenea foarte interesanti.Sunt comunitati de romani, rusii,iugoslavi,unguri si cubanezi.Populatia a crescut cu 9,4%din 1990 si mai mult decat s-a dublat din 1970.
Dupa cum mentionam mai sus comunitatea romineasca este dezvoltata destul de bine aici gasesti magazine alimentare cu specific rominesc(apa minerala ,fanta , carnaciori ,pasta de mititei si varza murata pana la bine vestita slanina)dar sunt si restaurante si brutarii unde poti sa savurezi paine si produse de patiserie romanesti.Evenimente sunt majoritatea gazduite de restaurantul Transilvania aici si-au facut aparitia fetele de la ASIA ,fetele care cantau melodia "libera la Mare(nu mai stiu cum le cheama) in sfarsit vedete din Romania.DA eu cred ca este foarte indragita pentru ca numai pe timp de iarna vin foarte multi turisti din north mai ales canadieni care au o a doua rezidenta aici. Atractii turistice pentru familie mai mult da sunt incepand cu Disney World,Dania Beach Hurricane,Miami sequarium,Busch Gardens,Lion Country Safari,Silver spring etc plus muzeuri si centre de arta, o sala mare care gazduieste majoritatea concertelor este Broward Center for the Performing Arts,dintre muzee:Ft Lauderdale Museum of Art,Young at Art etc,musica Florida Grand Operah,Symphony of the America's etc ..daca vreti mai multe ma contactati...
So the Sunshine State, the Alligator state,The Orange State...cred ca este in visul tuturor sa o viziteze ce ziceti? aranjam o intalnire a membrilor Despre copii?
"Succes is a journey,not a destination"
Oana_B spune:
Nu am stiut unde sa pun mesajul asta si pentru ca am ramas datoare la Maudi cu o mica povestire, m-am gandit ca ar fi potrivit aici. Am vrut eu sa-l postez mai devreme dar ne-au luat de odihniti alte treburi cand ne-am intors si n-am avut timp.
Am fost in vacanta in Florida (pentru a doua oara) si daca anul trecut am stat mai mult prin Miami si imprejurimi, acum am bantuit pe coasta de vest a Floridei si bineinteles am dat si o fuga in Miami la niste rude (mai degraba pe langa Miami, in Fort Lauderdale). Cartierul general ni l-am stabilit in Northport la vreo 270 mile de la intrarea in Florida din Georgia. Apropos, pentru cine mai merge in Florida cu masina si trece prin Georgia recomand cu caldura varianta de ocolire a Atlantei (I-75 trece exact prin mijlocul Atlantei unde este mult trafic la orice ora), care se cheama 285, muuuult mai lejer traficul pe acolo si nu se ocoleste prea mult.
Cand am ajuns in Northport am auzit ca vremea va fi ploioasa, am fost pe jumate dezamagita (ca-s disperata sa stau la plaja), pe jumate bucuroasa (ziceam ca de data asta nu o sa imi ard pielea ca si asa aveam fo' doua zile de plaja in Michigan). Duminica de dimineata zor la plaja la "balta puturoasa" cum ii zic eu, nu stiu cum se cheama, dar este un lac mititel cu apa sulfuroasa, descoperit prin 1940-si-ceva, unde e plin de rusi in general (in zona de fapt sunt multi rusi), dar si alte nationalitati, oameni veniti de prin toate colturile Americii la tratamente. Personal, la prima cunostinta cu baltuta, mi-am dat cu apa pe fata si instantaneu a inceput sa ma arda fata si sotul meu imi spunea ca am toata fata rosie-rosie ca o patlagica, cu senzatii de mancarime; toata treaba a tinut vreo juma' de ora dupa care nu am mai avut nimic. In "baltuta" asta ai sanse cateodata sa te intalnesti cu niste broaste testoase (sunt 2 la numar) care cateodata mai trec din micul canal construit pe langa balta si sunt de fapt foarte prietenoase. Eu n-am avut norocul sa dau peste ele, dar plimbandu-ne de-a lungul canalului le-am vazut, una superprietenoasa, cand m-am apropiat de mal, a venit si ea repede-repede (atat cat poate veni de repede o testoasa in apa), intindea gatul sa-mi atinga mana si mi s-a parut o specie ciudata, are un cap micut si turtit si un bot ca o ventuza. Unii ziceau ca este "sniper" adica una care musca dar sotul meu imi spunea ca sniperii au coada si asta nu avea. Surpriza mare a fost sa vad tot pe canal 3 aligatori in miniatura, aveau cam 40-50cm lungime(probabil erau pui sau poate atat cresc ei de mari, zic si eu, nu-mi inchipui totusi testoase si aligatori fiorosi in apa sulfuroasa). Unii ziceau ca acolo unde-s puii de aligator trebuie sa fie si parintii lor, dar iarasi nu imi inchipui ca intr-un loc ocupat de oameni pot lasa sa vina aligatorii.
Aligatorii in Florida sunt specie protejata si permisele de vanatoare (sau pescuit, sau cum Dumnezeu le-o zice) se dau greu si in numar limitat pe an. Vanatoarea lor se face cu arcul dupa cate am auzit. I-75, pe bucata care taie Florida de la vest la est, are numele de Alligator Alley (de-o parte si de alta a expresului se afla un alt "express" dar al crocodililor, separat de sosea printr-un gard care, am vazut ca se repara imediat ce s-a stricat pe undeva, sa nu iasa monstrii afara ) si este un toll la capetele aleii (1.50 au facut taxa) pentru intretinerea ei. M-am tot zgait eu pe geam sa vad un aligator da' ce poti sa vezi din viteza masinii. In ziua in care ne-am dus in Fort Lauderdale am oprit intr-o recreation area si am vazut o namila din asta neagra (cred ca avea vreo 2m lungime) stand absolut nemiscat aproape de pontonul barcilor, sotul meu pana sa-si miste posteriorul sa aduca aparatul de pozat sau videocamera, a aparut o barca motorizata cu doi indivizi si namila s-a facut urgent nevazuta in adancul apei. Am vazut in unele locuri niste panouri in gard unde scria "hamburgers", "grilled chicken" si glumeam cu sotul meu zicand ca acolo or fi fost vreunii mancati de aligatori si de aia au pus panourile alea.
Prima zi de plaja la mine a fost si prima zi de "bucurie", in tampenia mea am crezut ca daca este nor afara nu am cum sa imi ard pielea, asa ca nu mi-am dat cu nimic pe mine...maaaaaaare greseala. Nu au mai contat nici cele doua zile de plaja pe care le-am facut in Michigan, m-am ars pe fata, brate si umeri de am facut o febra de toata frumusetea si de atunci ma tot cojesc. Pe unde am fost m-am uitat si eu la oameni si cred ca eram singura persoana careia i se luau de pe umeri si fata fasii de piele. Aici cand iesi afara vara e foarte cald, in Florida este hooooooooooot aerul si indiferent daca este soare sau nu pielea TREBUIE protejata cu lotiuni sun-block.
Cum ziceam, intr-una din zile am fost in Fort Lauderdale, ne-am luat rudele de acolo si ne-am dus cu totii in sudul Floridei, in celebrele Florida Keys, tinta noastra era Key West. Florida Keys sunt absolut superbe. Mergi pur si simplu pe apa, este o fasie mica de pamant pe care e construita soseaua si in stanga ai apa Oceanului Atlantic si in dreapta ai apa Golfului Mexico. La un moment dat aceasta fasiuta se intrerupe si mergi pe un pod de 7 mile lungime. Din loc in loc se pot vedea mici insulite private si daca te uiti cu atentie poti ghici prin vegetatia luxurianta acoperisuri de case ale cine-stie-ce oameni, care bietii nu au alt mijloc de transport care sa ii lege de pamant decat niste barci motorizate(care aduc a iahturi, de fapt). Nu cred ca totusi sunt toate private pentru ca am vazut pe insulitele astea si pe unii cu corturile, stransi in jurul uni foc de tabara si am presupus ca sunt publice.
Key West este un orasel de aproximativ 20 000 locuitori, de unde sunt numai 90 de mile pana in Cuba (este cel mai sudic punct din USA)in care merita sa petreci cel putin o noapte. Soselele sunt inguste de-o masina, are multe, multe magazine de tot felul si tot felul de atractii, de exemplu noi am facut un tur cu un minitrenulet (din ala cum era la mare), tur complet al orasului timp de o ora jumate, cu oprire de 7 minute in gara miniatura si am aflat astfel multe lucruri din istoria orasului: este al doilea oras din Florida ca si vechime, cred ca fiecare copac din oras, fiecare casa si coltisor are cate o mica legenda. In oras, casele sunt construite in stil victorian (nu stiu sa-l explic, dar ca idee, sunt inalte si ferestrele sunt si ele inalte si inguste, au la pervaze modele asemanatoare cu filigranul si intrarea e sustinuta de coloane), fiecare casa are cel putin 100 de ani, nu se mai dau permise de constructie pentru cladiri noi ci doar se renoveaza cele vechi pentru a se pastra stilul si nu a aglomera orasul si-asa micut. Unele case au prevazute in partea de sus, spre acoperis un fel de balcon caruia ii spune "widow walk" si de unde oamenii pe timpuri observau vasele care se apropiau si stiau daca sunt inamice sau nu. Unele case sunt construite dintr-un lemn special (am uitat numele) care in mod natural rezista timpului, am vazut doua case absolut identice, legenda spune ca cel care le-a contruit avea doua fiice geloase una pe alta si ca sa le impace le-a construit case identice. Ernest Hemingway are o casa-muzeu in oras si a fost una din personalitatile marcante si a avut o mare contributie la dezvoltarea orasului, actrita Kyllie McGillis (blonda din Top Gun) a avut o casa cocheta transformata intr-un restaurant bar misto, multe locuri poarta numele de Truman acolo, pentru ca acest presedinte al USA a fost indragostit de oras si isi petrecea multe zile acolo. Asa cum In Bucuresti vezi la tot pasul caini vagabonzi, aici te impiedici de gaini care se spune ca mananca insectele daunatoare si scorpionii. Cimitirul orasului este asemanator Cimitirului Vesel din Maramures, oamenii au texte amuzante pe piatra de mormant dar ce este neobisnuit este ca mortii sunt ingropati afara (bagati in ciment) si nu in pamant din cauza solului care este o roca foarte tare...brrr. ciudat rau..
In alta zi iar am plecat la misunat din Northport, cu gandul sa mergem in Tampa, dar Sunshine Skyway Bridge care trece pe deasupra lagunei Tampa Bay duce in doua directii: Tampa sau Clearwater si noi am cotit-o spre Clearwater, unde mi-a placut foarte mult, ca este o statiune aglomerata si plina de viata, unde nisipul este alb si fin ca si faina si apa este limpede de poti vedea dedesubt pana mai departe in larg si valurile sunt moderate. Ne-am plimbat nitel prin zona, am trecut peste Intercoastal Waterway care duce pe doua insulite Honeymoon Island si Caladesi Island (uite ca am uitat pe care am fost), unde nu exista decat hoteluri si resort-uri, am presupus eu ca nu are rost sa fie localnici acolo, de vreme ce se trece doar un pod.
O alta plaja unde am fost a fost Venice Beach, in care am ajuns de 4 iulie, nici nu am ajuns sa fac plaja in ziua aia ca imi era foarte rau, statea sa ploua si simteam toata presiunea din atmosfera la mine in creier, si m-a nemultumit nitel faptul ca cele mai multe magazine erau inchise. Mi s-a parut cel putin ciudat pentru ca Venice este o statiune cu turisti unde ar fi trebuit sa tina magazinele deschise, spre deosebire de Northport care nu este statiune unde le-am mai dat circumstante atenuante ca am bantuit de la o carciuma la alta sa mancam si noi ceva ca toate erau inchise, pana la urma am inghetat la Red Lobster, ne-au pus intr-un separeu de unde ne cadea drept in creieri aerul conditionat si pe mine ma mai ustura si pielea.
Asa ca o mica concluzie, pot spune ca este mult mai interesanta coasta de vest a Floridei care este plina de golfulete, poduri, insulite, lagune, plaje interesante si ai ce vedea, decat coasta de est unde e mult mai aglomerat din cauza orasului Miami. Da' in fine, pe unde am fost eu e numai o mica parte din Florida, sunt convinsa ca peste tot este la fel de frumos.
Oana_B
maudi spune:
ah, Oana, multumesc din suflet pentru poveste, mi-ai facut ziua cum se spune. :) promit un schimb de impresii curind, noi ne indreptam spre Florida luni, tot cu masina, dar ne va lua o saptamana sa ajungem la destinatie :) prin Atlanta n-o sa ajungem acum (oricum retin informatia ta), am vrut sa vad New Orleans asa ca am ales traseul de coasta de data asta. lemnul de care vorbesti sa fie tek sau mahonul? te referi la constructie? Key west e insula milionarilor in dolari, nu-i de mirare ce spui. dealtfel toata zona aia sudica e plina de rezidente extravagante. initial noi facusem planul sa ne stabilim in key largo, mai aproape de Miami decit key west, dar ne-am rasgandit cind ne-am documentat despre criminalitatea din zona... si din ce povestesti, e plin de aligatori peste tot? ma sperie perspectiva asta :)) in Everglades ati ajuns?
cum sunt oamenii acolo? cam multe intrebari, stiu, cit de nerabdatoare sunt sa aflu :))
multumesc inca o data mult mult mult
Oana_B spune:
Maudi, eu si sotul meu suntem indragostiti de Florida, el a zis ca daca Ford ar deschide un plant acolo, el ar fi primul pe lista. Am stat cu o zi in plus, nu ne mai venea sa plecam, da' ne asteptau si alte treburi acasa. N-am ajuns in Everglades, ne grabeam spre Key West (oohh, pe unde n-am fi vrut noi sa mergem si n-am avut timp, la anu' cred ca o sa stam 2 saptamani), e adevarat ca sunt aligatori. dar sa nu-ti inchipui ca misuna pe strazi, sunt numai in anumite zone bine asigurate si cu atentionari ca sa nu se puna in pericol viata oamenilor. O alta impresie a mea este ca sunt foarte multi oameni in varsta, probabil ca clima le este favorabila si multi spre pensie se retrag acolo, de aici si speed limit destul de mic, se prea poate sa ma insel, dar pe majoritatea soselelor speed limit e 60-65, pe cand in Michigan predomina 70, se prea poate sa ma insel, dar asta e impresia mea. Dar, una peste alta, imi place Florida la maxim, cu fiecare calatorie acolo, parca o descopar putin cate putin, am avut parte si de diverse intamplari, anul trecut in Miami, era sa fim arestati, eram cu nasii nostri prin Bayside si am luat-o pe un pod sa vedem ce este la capat si ne miram noi de ce suntem singuri prin zona, cand ne trezim inconjurati de masini de politie, mie-mi tremurau grisinile, ma gandeam ca n-am decat juma' de an de America (la vremea respectiva) si ma baga astia la inchisoare, am aflat dupa aceea ca era o zona restrictionata da' am uitat din ce motiv. In vacanta de anul asta, sotul meu cel imprastiat intra in apa cu clipsul de bani in buzunarul chilotilor de baie, se duce inoata si cand scoate sa vada ce era greu in buzunar da de clips, si vine un val si-l lasa cu mainile goale..l-a usurat de fo' 80 de dolari, un credit card si driver license. A doua zi, la telefon, socra-miu facea misto de el, ca au dat la news ca un rechin s-a inecat cu un credit card. Drumul de intoarcere l-am facut destul de incet din cauza asta, mergeam efectiv cu speedul de pe tablite si ne simteam asa de obositi, el zicea ca nu vrea sa mearga mai repede ca ii e frica de politie, ca n-avea carnet, i-am zis si eu ca nu-i bai daca ne aresteaza macar dormim si noi cateva ore linistiti intr-o celula.
Oana_B
maudi spune:
Oana, esti de belea, am ris cu lacrimi!!! la anul, musai sa va opriti si la noi, macar pentru o cafea, tare as vrea sa te cunosc!
khristin spune:
Tocmai am aflat ca vom ajunge in Florida la anul, mai precis in Orlando...mi-ati putea spune si mie ce ar merita vazut acolo? Merci anticipat fetele....
Cristina
Podeanu spune:
Hop si eu.Si noi vrem sa venim la anul in concediu in Orlando-ptr copii(si nu numai) si in plus am vrea ca in 2-3 ani sa ne mutam acolo.
Ma bucur ca sunt multi romini,ca ne si gindeam ca vom regreta prietenii facuti aici.
Hai mai povestiti.
Dana si gemenii
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu