Mamici de iulie-august 2007 (29)
Raspunsuri - Pagina 20

Simo78 spune:
Sumar, sediment urina - sunt analize de biochimie.
Sumar - se cauta eventualele elemente care se gasesc in sange si care in mod normal NU trebuie sa se gaseasca in urina (proteine, glucide, corpi cetonici, pigmenti biliari, pigmenti sanguini, porfirine).
Sediment - asta se face sub microscop dupa ce s-a centrifugat intreaga cantitate dusa de voi si se citeste din ce ramane pe fundul eprubetei. Se gasesc cristale de diverse saruri, flora microbiana in cazul unei infectii urinare, spermatozoizi daca seara
, celule dezlipite de pe tractul urinar, celule rosii si albe (este normal sa avem cateva, in niste limite).
Se recolteaza prima urina dupa o igiena locala cu multa multa apa, FARA SAPUN...in vagin se introduce un tampon de vata pentru a nu antrena cu jetul de urina flora microbiana normala genitala (si sa va dea rezultat de infectie urinara, crezand ca e flora microbiana pe tractul urinar). Intr-un borcan perfect curat si uscat (puteti sa-l spalati seara - clatit foarte bine, sa nu ramana urme de detergent pe el - si sa il lasati cu gura in jos pana dimineata), se recolteaza TOATA urina (inainte se lua doar jetul din mijloc, dar s-a observat ca si in primul si ultimul jet apar anumite elemente). Agitati usorul borcanul si din el turnati in recipientul special.
Urocultura - e analiza de microbiologie. Dupa ce biochimia a stabilit ca este o infectie, microbiologia cauta ce fel de infectie este si la ce este sensibil (antibiotic).
Tot din prima urina se face. Borcanul trebuie sa fie steril (puteti folosi metoda clasica in cuptor), va spalati cu sapun si recoltati din jetul din mijloc.
Proba trebuie dusa la laborator in maxim 2 ore de la recoltare. Daca nu puteti ajunge, puneti recipientul in frigider (NU congelator).
Pentru cele care au facut din intreaga urina - se face analiza glucidelor in urina, la diabetici. Dimineata se arunca prima urina, se recolteaza toata urina din ziua respectiva, plus prima urina de a doua zi - cand duceti proba la laborator. Notati cantitatea de urina totala, pentru ca la asta se raporteaza. De acolo turnati tot asa in recipientul pentru laborator, nu va duceti cu 2 litri de pipi dupa voi.
Doamne cat am mai putut sa scriu. Promit sa caut aia cu AntiB si cu O, ca despre asta chiar nu stiu.
Simona 19+
Matei Hisham
poze

liadorian spune:
Inca ceva, Lorina! Vaccinul din saptamana 28 se face profilactic (desi si teoria asta e controversata...). Daca au aparut deja anticorpii, vaccinul e inutil! Nu mai poti fac enimic altceva decat sa monitorizezi anticorpii, ca sa te asiguri ca titrul este in continua crestere (asta ar indica faptul ca acei anticorpi nu traverseaza masiv placenta pentru a-i face rau bebelusului). Eventual, in cazuri grave, se provoaca nasterea mai devreme (prin S33, daca imi amintesc eu bine), pentru ca bebe sa nu fie expus prea mult timp.
Fetelor, luati foarte in serios problema asta a Rh-ului, mai ales daca partenerii au Rh pozitiv! Iar daca e vorba despre o a doua sarcina, e nevoie de un medic atent si informat care sa va monitorizeze! tuturor!
Lia S20

ioanadara spune:
buna tuturor.Intreba cineva daca a nascut vreo mamica primul copil cu epidurala.Parca asa suna intrebarea.
Eu am nascut prima oara normal, cu epidurala si cu epiziotomie.
M-am refacut complet desi nasterea a fost foate grea.
Si taietura de jos s-a inchis fara probleme ulterioare.Normal, primele zile(vreo 2 sapt.) a durut si usturat dar nu insuportabil.Oricum dupa ce se scot firele doare mult mai putin.
Eu in Municipal am nascut.20

lorinaoo1 spune:
Lia sa ne ajute DD sa nu avem anticorpi toata sarcina
Lavinia-nasica de moflea burtica
Lorina Maria 23+

brazuca25 spune:
Buna fetelor! Venim si noi mai pe la pranz azi, pt ca bb tare o mai apasa pe mami noaptea pe coloana si greeeeeu ma mai odihnesc. Arat ca un zombie.
20+ David Gabriel
http://pg.photos.yahoo.com/ph/brazuca22/my_photos

Ioana75 spune:
Simo.
Eu sint 0 si sotul A, si la prima sarcina am facut anticorpii aia, dar acum m-am lenevit. Se fac gratuit la institutul de hematologie, in piata victoriei.
Ioana, mama Mirunei (25.08.2005)

aylin_tarcan spune:
ioana, tot tu stii. si imi explici si mie.
ce e cu anticotpii astia? ca habar nu am cu ce se mananca. eu am B si sotul meu 0. Trebuie sa fac ceva?
Aylin, 17+

aylin_tarcan spune:
fetele, pana la urma lamuriti-ma si pe mine. de ce preferati patuturile din lemn pentru acasa? de ce nu pe cele din panza?
Aylin, 17+

Simo78 spune:
Am sa incerc sa explic asta cu grupele, dar nu sunt 100% sigura, e concluzia mea din ceea ce stiu.
Deci daca mama e O si tatal A sau B, mama are anticorpi AntiA sau AntiB dupa caz. Eu stiu ca acesti anticorpi nu traverseaza placenta . Dar probabil ca la nastere, cand sangele mamei vine in contact cu copilul se intampla ceva la copil. Acesti anticorpi provoaca coagularea sangelui, de ex in cazul unei transfuzii gresite. Totusi in caz de urgenta se poate face transfuzia, pana la o limita de 500ml parca (daca retin eu corect).
De asta presupun ca daca tatal e O si mama A sau B nu ar fi nici o problema. Inca odata promit sa ma interesez mai exact si sa revin in cazul in care am vorbit prostii.
Simona 19+
Matei Hisham
poze