DEOCHI SAU CE..?
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
PITI spune:
MAMICA DULCE DULCE DULCE ,CE M-AS BUCURA EU SA NU FIE ADEVARAT,DAR CRED CA ESTE !ATUNCI DE CE NU A TRECUT DEOCHIUL ,CACI ITI SPUN CA AM PETRECUT TOATA NOAPTEA SPUNAND "TATAL NOSTRU" SI NIMIC.AM APRINS CANDELA,L-AM STROPIT CU APA SFINTITA......NU S-A POTOLIT DELOC.NUMAI DUPA CE L-A DESCANTAT D-NA ACEEA,APOI MOSUL SI A ADORMIT BRUSC.CA SA VEDETI CA SUNT O CASCATA - M-AM TINUT SA-L DUC LA BISERICA AZI CA A FOST SARBATOARE SI AM UITAT.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Ingala spune:
Mamici si tatici dragi,
Si baietelul meu Teodor cred ca a patit ceva de genul asta. L-am dus ieri pina la o matusa si cand ne-am intors seara a fost f agitat si a plins. Copilul meu este cuminte de obicei si nu plinge decit daca ii este foame. Poate a fost si el deochiat. M-am rugat pt el, i-am spus niste rugaciuni catre Maica Domnului, ocrotitoarea noastra si s-a linistit. Azi vad ca e bine. Incercati sa-i cititi si voi mai multe rugaciuni, spuse din suflet nu asa doar de forma. Daca voi credeti in ajutorul Domnului chiar il veti primi.
Doamne ajuta.
Ingala si bebe Teodor
manuela spune:
Eu nu cred in deochi. Stiu sigur ca daca parintii sunt impartasiti regulat, iar bebeul e botezat, nu poate fi "deocheat".
Credinta in deochi si cea in Dumnezeu nu se prea impaca...E ca si cum ai crede in magie si in Dumnezeu simultan!
Insa multe exemple de la matusi, bunici, mosi si babe ursitoare inmoaie aceasta convingere. Poate bebeii mai pling continuu si din alte motive aparent nefiresti.
Danza spune:
Draga Piti, era sigur de la deochi. Noi am patit asa ceva vara trecuta cand am fost la mare la Constanta. Totul era fff bine. Puiu nu avea probleme cu schimbatul climei sau cu altceva. E adevarat ca, la cat de frumusel e si cat de grasulean era atunci, veselus si zambaret, toata lumea il ciupea atat pe plaja cat si pe strada. Ba chiar s-a ajuns sa mi-l ceara pt a face poze cu el. Toata lumea se minuna de el. Dar intr-o zi, era vreme urata pt a merge la plaja si am iesit afara in fata blocului, s-a apropiat un mos, l-a mangaiat pe cap si tot zicea ceva in maghiara. Fete4lor, poate nu ma veti crede, dar in maxim 1 ora, copilului i s-a facut atat de rau. Era ora de somn, nu putea adormi, a devenit mai agitat, a inceput apoi sa vomite si a continuat asa, pana nu mai avea ce voma, deja dadea afara si lichidul gastric, de culoare verde.
Cum nu cunosteam pe nimeni in Constanta, am mers direct la urgenta unde i s-au facut o serie de analize, radiografie a plamanilor, luarea emperaturii si nu i-au gasit nimic. Doctorul zicea ca poate fi de la insolatie sau rosu in gat dar nici asta nu i-a gasit. Cum nu stia ce sa faca l-a pus in reanimare cu perfuzie, pt a evita deshidratarea completa si mi-a zis sa nu-i dau nimic noaptea nici macar san. A doua zi era parca mai bine, dar tot era agitat si palid so nu vroia nimic sa pape. Oricum, l-am luat de acolo si ne-am intors la gazda unde stateam, care a zis ca-i deochiat si i-a citit Tatal nostru. Apoi i-a facut niste descantece cu chibrituri, apa si aghiazma, citid rugaciunea in permanenta si i-a luat durerea cu mana. I-a mai legat si o panglica rosie demanuta pe care o poarta si acum. Noi ii scosesem panglica cand l-am botezat, dar in graba mare in care am facut bagajele pt plecare, am uitat sa-i pun crucita la gat. Seara copilul meu era la fel ca in dimineata precendeta, a mancat, a alergat, ba chiar am mers iar la plaja.
Cu drag,
Dana, mamica lui Danuz - 1 an si 8 luni pe 20 mai
Album:http://www.yamafoto.com/?ref=6599
![](images/user_man.png)
rici35 spune:
Al nostru a fost o singura data deochiat, si asta noroc mare, am fost chiar in Romania, asa ca imediat bunica s-a apucat sa il descinte.
Oare ce ne-am fii facut in Germania de s-ar fii intimplat???
Eu cred ca e prostie.. Tot secretul este, ca ii place ca ii cinti, sau ca ii place ca vede chibrite aprinste, si atmosfera de liniste..
sta e tot dezcintatul.
Cu drag
Richard
danis spune:
nici eu nu credeam, mai ales ca ne ducem destul de des la biserica, ne spovedim si ne impartasim; inainte a nasc am facut si sfestanie in casa; eram convinsa ca deochiul si farmecele nu se pot lipi de oamenii credinciosi si care nu cred in farmece; dar dupa ce am vazut cum fetita mea isi schimba brusc dispozitia (in rau) si se linisteste imediat daca este descantata sau numai daca ii spunem Tatal Nostru, nu mai sunt asa convinsa; desi imi era teama de firicelul rosu (tot asa, sa nu-l inghita copilul), am incercat, insa nu a avut efect
ARMANDA spune:
Eu nu am crezut in deochi pana nu am patit-o! Va spun cu mana pe inima ca m-am speriat de moarte si ma simteam neputincioasa in fata acestui fapt pe care nu-l pricepeam. Eu v-as fii recunoscatoare daca a-ti vrea sa ma ajutati sa invat un descantec.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
Sense spune:
Se zice , pe la noi in Ardeal, ca persoanele cu sprancenele impreunate, deoache foarte tare. Mama m-a invatat sa descant asa : Se umple un pahar cu apa , se iau noua bete de chibrite ,se zice Tatal nostru , apoi se aprind cate doua bete de chibrit deasupra paharului zicand DESCANTECUL DE LA MINE,LEACUL DE LA D-ZEU, se sting deasupra paharului, lasandu-se carbunii in pahar , si asa pana la sfarsit. Se beau trei inghitituri si se face cate o cruce cu degetul udat in apa respectiva in frunte, palme, inima, picioare. Apoi apa se arunca la "tatana " usii (tocul usii) impreuna cu replica : Cum merge apa la vale asa sa se duca si raul de pe... (mine, copil ).La mine merge incercati, daca credeti .
camelia-daniela spune:
Mie mi-au spus pärintii cä eram f des deocheatä cind eram micä!!!
Nu stiu de ce. Chestia este cä s-a intimplat si cind am fost mai mare, cä-mi aduc aminte cum fäcea tata.
Este exact cum a descris Flower, dar el folosea 3 bete de chibrit, spunea de 3 ori Tatäl Nostru, rotind betele deasupra paharului cu apä, dupä care le stingea in pahar...dacä se läsau cärbunii la fund, erai deocheatä, dacä nu, nu...eu trebuia sä beau 3 gurite mici de apä, dupä care imi fäcea cruce cu degetul ud, de la apa descintatä pe frunte, pe obraji si pe buric si parcä spunea ceva de genul: "fugi deochi dintre ochi!", dupä care arunca apa la o floare...
Tin minte cä la scurt timp dupä aceastä ceremonie, mä simteam inexplicabil de bine.