Incalzirea globala
Raspunsuri - Pagina 14
![](images/user_woman.png)
Caprioara spune:
Articol in Evenimentul zilei on-line(am bolduit ce putem face altfel fiecare dintre noi):
BUCURENCI: Vine, vine incalzirea globala
26 Februarie 2007
Dragos Bucurenci
Dragos Bucurenci: "Nu vine doar primavara, asa cum v-ati obisnuit, vine o schimbare climatica ce va rasturna definitiv zicerea ca "iarna nu-i ca vara"."
Si, spre deosebire de primavara, incalzirea globala nu tine doar trei luni. In scenariul cel mai pesimist, temperaturile vor creste in urmatorii 100 de ani cu peste sase grade Celsius. Incercati numai sa va imaginati ce ar fi insemnat sase grade in plus la canicula din august anul trecut.
Efectele incalzirii globale sunt destul de cunoscute. N-am sa insist. Cauzele acestui fenomen par sa ne scape insa. Media a vorbit despre ultimul raport al Grupului de Lucru pentru Schimbari Climatice si despre controversele pe care el le-a starnit ca despre un scandal indepartat. Obisnuiti sa privim lumea prin ecranul de sticla, ma intreb cati dintre noi au inteles responsabilitatea directa pe care fiecare o avem in producerea acestei mici apocalipse.
In raport se arata ca exista o legatura neechivoca intre emisiile de gaze cu efect de sera si incalzirea globala. Cel mai important astfel de gaz este dioxidul de carbon. Nici n-au apucat romanii sa digere bine concluziile raportului, ca s-au si apucat sa raspandeasca teoriile alternative care vad in incalzirea globala un ciclu oarecare al climei sau chiar un proces regulator cu efecte benefice pentru biosfera. In ultimele doua luni, am intalnit mai multi astfel de „cunoscatori”, care nu stiu bine nici cu se mananca efectul de sera, dar sunt convinsi ca toata povestea cu incalzirea globala nu e decat un balon cu aer cald, ce se va dezumfla in cativa ani.
Din pacate, oamenii de stiinta au vesti proaste. Concentratia de dioxid de carbon din atmosfera aproape s-a dublat in ultimii 50 de ani,
in corelatie statistica directa cu cresterea temperaturii. Sa spui, de dragul rigorii, ca „nu s-a demonstrat” ca exista o cauzalitate directa intre cele doua fenomene e la fel de inutil ca si cum ai spune ca „nu s-a demonstrat” ca exista o legatura directa intre fumat si cancer. Cine vrea sa evite cancerul va incerca sa inlature si cel mai mic risc. La fel stau lucrurile si cu incalzirea globala.
Cred ca ceea ce s-a inteles cel mai putin este ca incalzirea globala este efectul direct al consumului de combustibili fosili al fiecaruia dintre noi. Cand lasi lumina aprinsa in bucatarie pentru ca ti-e lene s-o stingi, cand conduci o masina de teren prin oras, cand reglezi centrala sa produca apa fiarta, pe care apoi o amesteci cu apa rece ca sa te poti spala, cand cumperi mancare fabricata peste mari si tari, desi ai putea sa folosesti productia interna, cand mergi de unul singur cu masina intr-un loc unde ai putea sa ajungi si cu trenul sau cu autobuzul nu faci altceva decat sa-ti aduci si tu contributia la incalzirea globala. E adevarat ca marile state producatoare de energie tin fitilul, dar consumatorii casnici sunt cei care le intind chibritul.
Comportamentul responsabil al celor care aleg sa-si reduca „amprenta de carbon” pe care o lasa in urma lor nu este doar menit sa spele constiintele. S-a calculat ca, daca s-ar scoate din priza toate aparatele casnice tinute in stand-by (televizorul, DVD-playerul, cuptorul cu microunde), consumul de energie electrica intr-o gospodarie medie s-ar reduce cu 11a. Cu toate astea, pe multi dintre noi incalzirea globala ii lasa rece. Asa, deci, cum ziceam? Vine, vine incalzirea globala, se asterne-n toata tara, joaca fete si baieti hora-n batatura, ah, de ce n-am zece vieti sa te cant, natura? Pai chiar asa, de ce?
www.bucurenci.ro
Caprioara & Matei
"Omului ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea." - Freud
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
blackpanterro spune:
Parerea mea e sa nu mai dea nimeni vina pe marile companii si sa faca fiecare ceva pt planeta.In primul rand oamenii polueaza, poate la fel de mult ca si fabricile.
Sa nu uitam ca la ora actuala unul dintre cei mai mari poluanti ai planetei sunt.....scutecele copiilor!Nu exista metoda de a le recicla asa ca sunt arse.
Apoi fermele de vite sunt responsabile pt eliberarea a celei mai mari cantitati de gaz metan de pe planeta.Poate suna banal ca toate fermele la un loc fac asta dar se pare ca in procesele ce tin de fermele de vite se elibereaza cantitati uriase de gaz metan.
Nu zic eu ca marile companii nu fac nimic, departe gandul dar daca fiecare persoana ar face ceva in particular s-ar simti la nivel planetar, sa nu uitam ca suntem 6 miliarde jumate pe pamant si in urmatorii 50 de ani vom fi aproape dublu.Poate nu e rea ideea Chinei de a avea numai un copil.
Noi ne facem partea, reciclam tot ce se poate recicla, in casa avem numai becuri ce salveaza energie, spal hainele cu apa rece, nu conduc(am bicicleta) iar cand ne vom muta inapoi in State ne vom pune panouri solare pe casa.La ora actuala in State au inceput sa ofere becuri ce salveaza energie gratis pe cand aici dam 8 euro pe un bec
Daca fiecare ar face atat sunt sigura ca s-ar simti. Al Gore a castigat Oscar-ul
sper sa candideze pt presedentie
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
http://www.dropshots.com/adrianayampey
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Caprioara spune:
HotNews.ro, 26 feb 2007 |
Honda renunta la reclama in favoarea ecologiei-
Echipa de Formula 1 Honda a decis ca, de pe monoposturile sale, logourile sponsorilor sa fie inlocuite cu o imagine a Terrei, pentru a atrage atentia asupra problemelor legate de mediu, a anuntat luni, compania japoneza.
Constructorul japonez spune ca, in acest fel, doreste sa contribuie "la atragerea atentiei asupra problemelor de mediu cu care se confrunta planeta". Honda le propune "tuturor celor ce doresc" sa i se alature "pentru a demonstra dorinta de a schimba lumea in scopul imbunatatirii conditiilor de mediu", informeaza AFP.
Numele meu pe monoposturile lui Barichello si Button
De marti, incepand cu ora 09.00 GMT, in schimbul unei donatii pe site-ul ecologist www.myearthdream.com, oricine ar putea obtine ca numele sa ii fie inscris pe monoposturile lui Jenson Button si Rubens Barrichello.
Prima etapa a editiei 2007 a CM de Formula 1 este programata in 18 martie, in Australia, pe circuitul de la Melbourne.
"Conform conceptului «masina noastra este masina ta», fiecare nume va fi redus la dimensiunile unui pixel care va contribui la formarea imaginii planetei Terra pe masina", a explicat echipa Honda, subliniind ca "fiecare din aceste nume va fi vizibil pe site sau pe masina cu ajutorul unui microscop".
Echipa a mentionat ca firmele Universal Music si Gatorade, precum si sponsorii pe care ii avea si anul trecut, i s-au alaturat deja in acest demers.
Formula 1, agent ecologist
"Schimbarea climatica este cu siguranta cel mai mare pericol care ameninta umanitatea si ne gandim ca F1, cu popularitatea sa si tehnologia de care dispune, poate juca un rol important nu doar pentru a atrage atentia asupra acestui pericol, ci si pentru a se gasi solutii.
Noi lucram in echipa pentru a ne atinge obiectivele si exista aici o paralela cu modul in care trebuie sa ne unim cu totii pentru a raspunde provocarii privind ecologia", a declarat directorul Honda, Nick Fry.
Caprioara & Matei
"Omului ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea." - Freud
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
blackpanterro spune:
Noi vom participa, vom pune numele baietelului nostru ca pt el si pt toti copiii nostri se face campania asta, de noi depinde ce mostenire le lasam......planeta noastra frumoasa sau o planeta pe jumatate sloi de gheata :(
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
http://www.dropshots.com/adrianayampey
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
brendamitran spune:
Woooooooooow..........woooooooooow........pe bune ca creste inima in mine,cind vad cita lume incepe sa scrie aici.
Fetelor,va iubesc!
BRENDAUn fulg pentru seara de Craciun
COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
ham spune:
nu sunt de acord cu poluarea dar cred ca, o data ce ultima eruptzie serioasa de vulcan (nu mai tziu minte pe unde draci era, dar se poate gasi pe net...) a emis noxe mai multe decat nu stiu catzi ani de industrializare, clima va evolua cum vrea ea, orice-am face noi; asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam sa reducem poluarea fiindca, cel putzin in orasele mari sau puternic industrializate, ne ucidem singuri...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
brendamitran spune:
Vulcanii erup de mii de ani,eu cred ca nu are legatura cauza...sau......macar sa fi fost vorba numaide noele acelui vulcan......era cu totul alta situatia,te asigur...
BRENDAUn fulg pentru seara de Craciun
COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Lia70 spune:
Am citit ce s-a postat, sunt fericita ca suntem mai multi.
Asadar, va propun sa cautam ce ONG-uri avem in Romania care se preocupa de chestiune, ce demersuri au facut, ce proiecte au in derulare. Haideti sa vedem ce legislatie de mediu avem si care este stadiul implementarii (ministerul mediului) si hai sa vedem daca exista proiecte de lege la chestiune. Asta in paralel cu orice alta informatie, din presa ori alte surse, pe care o putem posta aici.
Sau propuneti voi un alt mod de a fi ceva mai activi.
O zi buna si o planeta sanatoasa!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
ham spune:
quote:
Originally posted by brendamitran
Vulcanii erup de mii de ani, eu cred ca nu are legatura cauza...sau......macar sa fi fost vorba numaide noele acelui vulcan......era cu totul alta situatia,te asigur...
...si eu,la fel, te asigur ca vulcanii skimba clima, uneori major si ca acum mii de ani aveam alta clima decat acum...
prin 2004 era un documentar pe NG ...
Era vorba despre 3 specialisti in diferite domenii care au descoperit ceva uimitor: acum 75.000 ani s-a produs un mare dezastru.
Dupa cercetari serioase pe parcursul a cativa ani au concluzionat ca un mega vulcan al carui crater se afla sub lacul Toba din Sumatra a erupt.
Apa oceanelor a scazut cu 5 grade, cenusa vulcanica a fost descoperita la foarte mare departare, atmosfera s-a " umplut" de acid sulfuric, etc.
Foarte interesant documentarul.
Desi vulcanii produc dezastre care afecteaza o zona mai larga, chiar clima la nivel mondial, putini sunt cei care ii baga in seama.
Numarul de eruptii, durata si intensitatea acestora au crescut de 100 de ori in ultimii 14 ani, ca si numarul de vulcani activi, de la cateva sute in 1990 la peste 1.500 in 2004.
Etna a erupt la 1 august 2004, Hawaii a aruncat in atmosfera CO2 si SO2 in cantitati de 50 de milioane de kilograme pe zi, iar la eruptia din 1991 a vulcanului din Filipine, peste 20 de miliarde de tone CO2 si SO2 au fost improscate, cauzand perturbari climatice timp de doi ani si o crestere a temperaturii cu 2 grade.
În ultimele doua secole a început sa fie studiata mai atent relatzia dintre activitatea vulcanica; si fenomenele ce însotzesc eruptziile sau le succeda: cutremure, tsunami (valuri seismice gigantice), modificarea reliefului si degradarea solului, având drept consecintza epidemii sau perioade de foamete.
Eruptziile vulcanice sunt o posibila cauza a disparitziei dinozaurilor. Exista estimari radiometrice care sugereaza ca toata lava din asa-numitele trepte siberiene - adica din straturile de lava solidificata ce ocupa un volum de peste 1,5 milioane de metri cubi în muntzii Siberiei, pâna spre Urali - ar fi erupt într-un interval de mai putzin de un milion de ani, spre sfârsitul perioadei permiene. Asta ar însemna ca dinozaurii si alte specii de animale si de plante ar fi putut disparea de-a lungul perioadei respective în urma multiplelor efecte secundare ale unor eruptzii de asemenea proportzii - ploi acide, incendii de padure, otravirea atmosferei cu gaze toxice sau cresterea excesiva a emisiilor de radiatzii ultraviolete în urma subtzierii stratului de ozon, iar pe termen mult mai lung, încalzirea climei ca urmare a emisiilor de dioxid de carbon.
Eruptziile vulcanice pot fi incluse printre factorii care influentzeaza clima terestra. În 1815, eruptzia vulcanului Tambora (Indonezia actuala) a degajat o cantitate enorma de dioxid de sulf, care, în combinatzie cu apa, a format în stratosferz o perdea atât de densa de acid sulfuric, încât a împiedicat radiatziile solare sa ajunga la sol, ducând la racirea suprafetzei terestre timp de aproape doi ani. În unele locuri, racirea a fost cât se poate de marcanta: în statele din nord-estul SUA, afectate deseori de înghetzuri ale culturilor agricole în plina vara, anul 1816 a ramas în istorie ca "anul fara vara;".
Ultima eruptzie de proportzii a avut loc în 1991, la Monte Pinatubo, Filipine. Mai multe explozii succesive au aruncat la o înatzime de 15.000 de metri milioane de tone de cenusa, material vulcanic si dioxid de sulf, din care o parte au patruns în stratosfera, generând aceleasi fenomene ca în cazul eruptziei din 1815 a vulcanului Tambora. În plus, ploile tropicale au transformat cenusa în noroi acid si au provocat alunecari masive de teren, compromitzând 100.000 ha de teren agricol si lasând fara locuintza 650.000 de oameni. Eruptzia si urmarile ei au facut 550 de mortzi.
Acum câtziva ani, pentru a prognoza când va avea loc urmatoarea eruptzie si cât de periculoasa va fi ea, geofizicienii de la Universitatea din Pisa au facut simulari pe computer pornind de la caracteristicile eruptziilor de pâna acum ale Vezuviului si de la intervalele la care s-au produs acestea. Concluzia, deloc linistitoare, a fost ca urmatoarea eruptzie va implica o degajare violenta de nor piroclastic (aglomerarea de gaze, fragmente de roci si cenusa arzatoare care tzâsneste din conul vulcanului cu o viteza de peste 200 de kilometri pe ora, la o temperatura de mai bine de 800 de grade Celsius), ceea ce înseamna ca va fi amenintzata direct viatza a 700.000 de oameni.
În ultimele doua secole a început sa fie studiata mai atent relatzia dintre activitatea vulcanica; si fenomenele ce însotzesc eruptziile sau le succeda: cutremure, tsunami (valuri seismice gigantice), modificarea reliefului si degradarea solului, având drept consecintza epidemii sau perioade de foamete.
Repet:
Clima se va skimba, cu sau fara influentza noastra, asta neinsemnand, cum am mai zis, ca este ok ca ne otravim singuri....
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by ham
Numarul de eruptii, durata si intensitatea acestora au crescut de 100 de ori in ultimii 14 ani, ca si numarul de vulcani activi, de la cateva sute in 1990 la peste 1.500 in 2004.
Hoo! Brrr! Ai scapat caii!
![](icon_smile_big.gif)
Te rog, o referinta, ca sa te absolv de vina dezinformarii.
![](icon_smile_wink.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)