Prenatale - da sau nu?
Buna seara,
Sunt la a doua sarcina si ma confrunt cu urmatoarea dilema: dr. de familie, in urma analizelor de sange, mi-a recomandat sa iau prenatale + fier (pentru ca sunt anemica de cand ma stiu) insa dr meu ginecolog insista ca nu e cazul sa iau nimic (pentru ca e normal sa ai analizele modificate in timpul sarcinii iar prenatalele te constipa si iti schimba metabolismul). La prima sarcina i-am urmat indemnul si nu am luat nimic (insa eram studenta, stateam acasa si mancam cat de cat sanatos). Acum lucrez, sunt la limita cu stresul si, din cauza greturilor, alimentatia mea lasa de dorit.
Am incercat sa iau totusi prenatalele prescrise de dr meu de familie insa dupa 5 zile am renuntat pentru ca simteam ca imi fac rau. Nu stiu daca n-am plecat de la inceput cu aceasta idee... dar nu pot sa nu ma intreb - cat de importante sunt prenatalele? Voi luati asa ceva? Sau mai corect - exista cineva care nu ia? ... Merg la un dr. bun si ma gandesc ca spune asta tuturor... Insa mi-e teama ca sunt singura care il asculta.
Multumesc,
Florina (mama lui Tudor, 4 ani si 8 luni)
+27
Raspunsuri
Emilly spune:
Sunt bune si multi medici le recomanda.Eu am luat Materna si n-am simtit sa ma constipe sau sa am alte simptome.
sarcina usoara in continuare!!
Bic spune:
Florina, felicitari pentru sarcina.
Eu am luat prenatale cu acid folic mai mult de frica lui SD. Cind am ajuns la ginecolog mi-a precris unele cu nu stiu acizi omega, foaaarte la moda acum, care pare-se ajuta la dezvoltarea creierului.
Eu zic ca e important sa le iei, dar trebuie neaparat sa le schimbi daca cele pe care le iei acum iti fac rau.
Fier mi s-a prescris cam pe la jumatatea sarcinii cind au constatat o usoara lipsa de fier. In afara de pastile, poti sa-ti iei fierul si din alimente, carnea rosie si ficatul fiind cele mai bogate in fier.
Smaranda, 3.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75330" target="_blank">Povestea nasterii
www.askdrsears.com/html/2/T020100.asp" target="_blank"> Alaptati,
www.lalecheleague.org/bfinfo.html" target="_blank"> alaptati,
alaptati!
Cum se poarta un bebelus in wrap si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=80475" target="_blank">discutia de pe DC
diana69 spune:
Buna ziua.
Sunt si eu la a doua sarcina si medicul ginecolog care este si profesor universitar mi-a recomandat sa iau prenatale ELEVIT inca inainte de a ramine insarcinata si pina dupa ce termin lehuzia. Asa ca eu cred ca sunt foarte importante.Si nu m-au constipat deloc in 7 luni de cand le iau si cred ca sunt bune si pentru combaterea starii de oboseala.
karla32 spune:
Buna, mamicilor!
Si eu iau Elevit din prima luna de sarcina si ma simt excelent! In prima saptamana am crezut ca ma constipa si imi dau senzatie de voma, dar de vina era Utrogestanul. Evit doar sa le iau dimineata, chiar daca medicul ginecolog asa mi-a recomandat! Cred ca vitaminizarea organismului in timpul sarcinii este foarte importanta si nu au cum sa ne faca rau!
Sarcini usoare va doresc!
Chantal spune:
Eu nu am primit prenatale in timpul sarcinii si nu am avut curajul sa le iau de capul meu desi stiam ca fac bine. Dar daca doctorul nu a spus... Dupa aia mi-a parut rau ca m-am anemiat foarte tare, mi-a scazut si calciul foarte mult, ce sa mai zic, am fost o leguma dupa nastere. Si abia atunci, vazand in ce hal am ajuns au hotarat medicii sa-mi dea Elevit. Tarziu... Oricum, fetita mea a crescut neasteptat de bine doar din alimentatia mea: 2800 g la 33 sapt si 3 zile cand s-a nascut. Cunosc un alt copil nascut la aceeasi varsta a sarcinii cu doar 1800 de grame la nastere, si un kilogram face mult la nou-nascuti.
Oricum, recomandarea mea este sa mancati cat mai variat si, foarte important, bogat in proteine si vitamine. Nu mult, dar bun!
monykk spune:
Buna burtici
Eu am luat de la inceput doar acid folic , atat mi-a recomandat doctorul pana in luna 7 dupa care mi-a dat sa iau materna sau elevit si m-am simtit foarte bine , am mai avut arsuri dar nu stiu nici acum daca sunt din cauza vitam. sau de la bebe , eu cred ca e bine sa le iei.
Sarcini usoare si bebici sanatosi
Pupici
36s cu
florina spune:
Eu am luat Elevit. Nu stiu sigur daca de la Elevit, de la raceala sau de la greturile care nu-mi dau pace mi-a fost rau, dar chiar mi-a fost si n-am stiut ce altceva sa fac decat sa renunt la pastile.
Am sa mai incerc o data cu Elevit si daca simt aceeasi stare de rau incerc Materna...
Sunt in 3 luni, sper sa nu fie prea tarziu si sa ajute copilului.
Sunt de groaza si cateodata ma simt incapabila sa iau hotarari. Nici nu stiu cum e mai "bine", sa gresesti facand sau mai rau, sa gresesti nefacand nimic. Mi s-a mai intamplat sa regret ce n-am facut - respectiv nu i-am dat copilului fluor si acum avem probleme mari cu maselutele :(
Ma gandesc ca n-am cum sa regret ca am luat prenatale insa ma intriga fermitatea medicului in respingerea oricarui supliment. Chiar am incredere in el dar nu stiu pe cine si de ce incearca sa protejeze. Personal nu-mi pasa daca ma fac cat usa, important este sa fie copilul sanatos. Deocamdata slabesc in nestire...
Multumesc pentru raspunsurile voastre,
Sanatate si sarcina usoara! Si Sarbatori Fericite tuturor!
Florina
Pepsi spune:
buna, eu am luat materna in toate sarcinile, si pe perioada alaptari, bineinteles la sfatul medicului, si inainte sa ramin gravi de fiecare data am luat acid folic ptr a preveni spina bifida. acuma e drept ca in anumite prenatale ce sint in Ro se gasesc coloranti cum ar fi tartrazina, sau alte e-uri periculoase, deci trebuie bine alese. dar oare sa fi fost asta motivatia medicului tau? faptul ca ti-a spus ca ele constipa mi se pare un raspuns cam aiurea......oricum gravidele au probleme cu constipatia, dar depinde de la sarcina la sarcina. eu, la primul am avut mari probleme, acuma nu e atit de rau cu constipatia....dar sint anemica in sarcina asta...
Flavia
+16, mama lui Dominic 17 mai 2004
http://community.webshots.com/user/pepsidominic
Shine spune:
Eu iau Elevit din luna a cincea.
una pe zi, si din cand in cand mai uit de ele....
+ fier 1 la 3 zile.
Am incercat sa iau Elevit si prin luna a doua (in jur de 10-12 sapt), si chiar mi-au facut rau. Am avut niste arsuri la stomac oribile. Este drept ca le-am luat dimineata pe stomacul gol. Conteaza foarte mult si cum si cand le iei.
Daca ti-au fost recomandate in urma analizelor, e bine sa incerci sa le iei.
Oricum, mai intreaba un medic, totusi. PAna la urma tot ei iti pot da cea mai corecta informatie.
Shine
33
http://www.rodino.ro/Photos/tabid/54/path/BeBeL+01/currentstrip/3/Default.aspx
lory32 spune:
draga florina,
eu am luat in primele luni acid folic si vitamina E, apoi doctorita m-a trecut pe Materna. Am incercat si eu sa le iau dimineata, dar imi dadeau stari naspa, asa ca le-am luat seara, inainte de culcare- tot la recomandarea dr. Este bine sa iei vitamine in timpul sarcinii, nu exagerat, dar ajuta foarte mult, mai ales ca spui ca s-a schimbat situatia cu aceasta a doua sarcina pe care o ai. La sfarsit, prin luna a opta a luat 10 zile Ca+D3( de 3 ori/zi- deci o curte de 30 capsule) si Tardyferon- una pe zi. Utrogestanul ajuta foarte mult, eu am luat la greu,fara el nu cred ca bebelina mea crestea asa bine in burtica( eu ama avut o sarcina dificila) dar daca il iei pe cale bucala si nu vaginala da intr-adevar niste reactii naspa rau... Eu am fost o fercita, am stat acasa pe timpul sarcinii, dar de vreo cateva ori am plecat la drum lung si a trebuit sa le iau oral, nu iti spun ce stare nasoala nasoala am avut, ziceai ca sunt drogata... Sarcina usoara in continuare!