batalii intre fratzi / cum le evitam?

batalii intre fratzi / cum le evitam? | Autor: Sanca

Link direct la acest mesaj

Sant la capatul rabdarilor. Sant disperata dupa orice sfat.
Am doi baieti - 10 si 8 ani. Firi, complect diferite. Cel mare e retras, nu-l poti "citi" asa de usor. Cel mic e o fire deschisa, spontan, comedian natural as putea spune. Baiatul de 10 ani il roade gelozia, din orice. Cand nu-i convine ceva, il atinge imediat pe fratele lui.
Un exemplu recent ar fi fost week end-ul asta. Se alergau in joaca, cand Elliot (10 ani) se impiedica si cade. . . Cand se ridica de jos, il tranteste pe fratele lui la pamant, chipurile, din cauza lui a cazut... Degeaba i-am explicat toata ziua ca nu are dreptate. El o tinea pe a lui. A fost pedepsit (taiat de la film si bani). Dar 3 zile mai tarziu iara a dat in fratele sau, tot dintr-o nimica toata.
Nu stiu ce trebuie facut ca sa fie mai uniti.
Vin de la scoala pe jos. Discutia si intelegerea a fost sa mearga impreuna. Lui Elliot nu-i place sa se tina de mana. Bun, nu are nimic, dar macar sa fie alaturi de fratele sau. Ei bine, el merge la 50-100 de m in fata lui. De cate ori l-am confruntat el zice ca fratele lui merge prea incet, ca el nu poate sa mearga asa de incet. De parca copilul asta are o singura viteza .. .
Ma gandesc cu groaza ca in 2-3 ani intram in anii adolscentzei si atunci, natural, lucrurile vor lua o alta intorsatura. Dar in aceasta perioada de pre-adolscentza... ce pot face eu pentru copilul meu???
Cum sa-l fac sa nu se simta asa de gelos?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Cred eu ca ar trebui sa-i aratati aceeasi atentie si fratelui mai mare,sa-l motivati sa faca lucruri bune,sa-i scoateti in evidenta si calitatile.Caci daca spuneti ca cel mic este un copil deschis,fara accese de gelozie,este clar ca el se simte bine,protejat de parinti si nu are de ce sau pentru ce sa lupte.Acordati-i mai multa atentie celui mare,luati-l de-o parte si explicati-i ca el este cel care trebuie sa-l apere pe cel mic si sa-l invete lucruri bune.Atunci cand cel mare se va simti in vizorul dragostei parintesti nu va mai fi atat de agresiv.Sper!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Betiana, mersi de raspuns.
Nu pot zice ca l-am neglijat pe cel mare. Primeste mult mai multe decat fratele lui. De exemplu, calculatorul e in camera lui Elliot. De multe ori il laud pe Elliot pentru banalitati, ca sa-i maresc acest "self esteem" - increderea in el.
Acum 2 ani i-am mutat in aceiasi camera, sperand ca o se stabileasca un "bond" - o intelegere fratzeasca intre ei .. . Nu mi-a iesit planul.
De cate ori vorbesc cu el, zau ca ma simt de parca-mi racesc gura de pomana. Azi dimineata de ex., i-am facut discurs de 10 min despre mersul impreuna cu fratele lui, ca e mai mare si trebuie sa-l protejeze si sa aibe grija de el. Au coborat din masina, la coltul strazii, o alta mama din clasa lui E a comentat sa stea cu fratele lui, de parca ar fi auzit toata discutia noastra. Am urcat inapoi in masina, si nu erau la jumatatea strazii, ca iara Elliot era cu mult in fatza fratelui lui .. ..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Hai ca eu sunt specialista la asa ceva si ai mei se mai" caftesc" dar mai rarut. La noi diferentza dintre ei este putin mai mare 4 ani si la fel doua firi total diferite.
Eu i-am invatat cam asa daca nu stie sa fie uniti este pierderea lor nu a mea. Daca se certau pe o jucarie si nu stiau sa o imparta era confiscata si nimeni nu se mai juca cu ea,apoi video games fiecare cate o jumatate de ora si sa vezi ce frumos isi asteptau randul.
Greseala pe care o faci este ca il certi pe cel mare sa mearga mai incet , eu as incerca diferit as vorbi cu cel mic sa se grabeasca sa tina pasul cu fratele mai mare (la varsta asta 2 ani chiar nu e mare diferentza la statura si cred ca ar putea sa tina pasul).Nu stiu daca tu faci diferentze intre copii nu cred , dar eu niciodata nu caut sa spun ca e vina cuiva a-ti gresit, amindoi sunteti de vina, pedeapsa comuna sa fie frati de suferintza sa vezi ce o sa se acopere unul pe altul.
Succes mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sanca spune:

Lemoni, good point. Hai ca la asta nu ma gandisem inca. Astazi o sa-i fac critica lui Matei sa mareasca si el pasul, chiar daca alearga tot drumul, alergatul e sanatos. Multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Sanca, Elliot reactioneaza asa la ceva anume.
Poate reactioneaza la faptul ca i se impune un rol parental fata de fratele mai mic, poate ca amandoi reactioneaza la faptul ca li se impune sa fie uniti, poate ca frica ta te impiedica sa oferi cu adevarat ce au nevoie, mai multe optiuni, mai multa libertate

Cumva o fi sa fie ca niciodata n-a fost sa nu fie cumva

Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Sanca - daca ai vreo bibleoteca prin jur - rasfoieste "Siblings Without Rivalry" si "How to Talk so Kids will Listen & Listen so Kids will Talk" de Adele Faber si Elaine Mazlish. Se merita.
Cum bine spune Principesa - LIBERTATEA de a avea propriile lor alegeri (dintr-o plaja limitata de tine de posibilitati) este cheia de-ai face pe copii mult mai maleabili in a coopera cu parinti lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Spui ca ai pus computerul e in camera lui Elliot, dar in felul asta nu-l favorizezi in dezav. celui mic? Poate considera ca fiind mai mare i se cuvine mai mult: mai multe lucruri, mai multe laude... Poate asa il desconsidera pe cel mic. Nu stiu sunt doar teorii... Eu le-as pune lucrurile de folosinta comuna intr-o camera neutra si fac cu randul.
Ai mei sunt inca micuti, cel mic va merge din dec. la gradinita si i-am spus fetei ca sa aiba grija de el, ca e fratiorul ei (nu "mai mic" ca ma cearta fratiorul), dar si fratiorului i-am spus sa aiba grija de sor-sa. Fara "mai mic", sau "mai mare", sau "ca e fata", ca e "ca e baiat", pur si simplu pt ca sunt frati si tb sa aiba grija unul de altul. Na, fiind deja mai amri ai tai si amandoi baieti, problema se pune altfel, dar eu stiu... poate intr-adevar cel mare se simte oarecum obligat fata de cel mic si face pe dos tocmai ca sa-ti atraga atentia.

Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giul spune:

Imi pare bine sa aud ca exista o rezolvare,din pacate la noi nu a functionat nimic.Am trei copii, eu am fost singura la parinti si bucuria de a avea acesti copii mi-a fost umbrita de aceste razboaie intre cei 2 mai mici,unde diferenta de varsta este de 2,4 ani.Acum acestia 2 au 19 si aproape 17 ,ultima data s-au certat acum cateva luni,eram cu sotul la carrefour,cand mi-a dat telefon fata ca s-a certat cu frate-su si a chemat politia.Cand am ajuns acasa venise politia ,nu se intelesese ca sunt frati,ci soti.De atunci s-au linistit, parca asa a fost dintotdeauna.Si crezi ca daca ar avea fiecare pc -ul sau ,n-ar gasi alt motiv de razboi,cablul de internet,etc.Poate ar fi mai bine ca diferenta de varsta sa fie mai mare ,sau caracterul copiilor...La mine baiatul incepea, dar fata il altoia mai zdravan ,ma durea inima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Ma indoiesc de faputul ca pot fi evitate bataile intre frati, poate doar mai rarite. Eu si cu sora-mea faceam niste razboaie... acum ne intelegem excelent.

Liliana si Dani
Sara
Sara poze Iasi

poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Servus.
Eu sunt sora cea mare, de la mine au asteptat mereu sa cedez in favoarea sorei mele care era cu 1 an si 3 luni mai mica. Si nu mi se parea corect! De ce eu sa fiu certata ca ea...? Adica lucrurile mereu erau in favoarea ei ca na, era mai mica! Dar nu am batut-o sau urat-o doar pentru asta, ci pur si simplu nu ne-am inteles mult timp.
Celui mic ce ii zici? El face totul bine mereu? Cred ca cel mare se simte nedreptatit si incepe sa capete un soi de "ura" si pe voi, si pe frate, de aici comportamentul lui. De ce nu ii tii tu de mana, unul de-o parte si altul de-o parte? Incerci sa ii integrezi in activitati comune in care sa aiba acelasi rol? Sau sa le mediezi schimbarea de rol?
Copilul cel mare are nevoie de putin ajutor sa inteleaga situatia, tu sa inveti ca ei sunt egali si diferenta de varsta este mica... Nu-i poti impune sa isi iubeasca fratele, asta trebuie sa vina de la sine.
Dar aceasta este parerea mea.
Nicoleta
Si daca sunt firi diferite, permite-le sa se dezvolte diferit, chiar daca ti-e greu.

Mergi la inceput