Ketchup facut in casa

Ketchup facut in casa | Autor: silvana_salajan

Link direct la acest mesaj

Buna, imi cer scuze daca subiectul a mai fost dezbatut.As vrea sa stiu daca face careva ketchup in casa, si daca da, cum e.Eu am 2 retete de ketchup: una picanta si alte dulce.Reteta picanta : se iau 2,5 kg rosii,150 g ardei iuti, 150 g sare, 150 g usturoise macina toate si se amesteca impreuna. Se pun in borcane a doua zi.Nu se fierb, nu necesita conservant.Este f. bun la cartofi prajiti, inlocuind cu succes mujdeiul, dar si la pizza.Ies cam 6 borcane de 400 ml.Reteta dulce:3 kg rosii, 10 cepe, 10 gogosari, 10 mere1 linguri otet, foi de dafin, piper, 150-200 g zahar , 3 linguri sare, 3 caciulii usturoiRosiile, ceapa curatata, gogosarii si merele se taie in 4 si se fierb cu celelalte ingrediente pana se inmoaie bine.Se iau de pe foc, se lasa la racit si apoi se dau prin masina de rosii. (de vreo 3 ori!)Se mai pun la fiert putin, si se pune o lingurita de salicilat.Se pun in sticle sau borcane si se capseaza dupa care se pun in haine pana a doua zi.Este excelent la pizza.Ies cam 8-9 borcane de 400 ml.Astept si alte retete!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns silvana_salajan spune:

Chiar nu mai stie nimeni alte retete?As face si alt fel de ketchup, dar nu stiu cum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hildegard spune:


KETCHUP


ingrediente:

140 g mar-1 mar marisor
90 g ceapa rosie-o ceapa mijlocie
15 g zahar
15 g de otet
500 ml bulion de rosii(din comert,la cutie)
sare, piper
ulei de masline

Se pune ceapa tocata la prajit în ceva ulei de masline.Nu se lasa sa se rumeneasca.Se aduga marul tocat si zaharul,se amesteca si se lasa aprox 10 minute la foc moderat la caramelizat.Se toarna bulionul,se sareaza si pipereaza.daca doriti puteti adauga ceva verdeturi: basilikum,oregano,rosmarin,salvie..cîte un fel,sau combinati ce fa place.Se lasa la fiert ,la foc moderat,înca 10-15 minute.
Se face un pure/se macina cu mixerul(cu cutit).Se gusta.Poate mai trebuie ceva sare,sau piper..sau zahar.Se lasa la racit,se pastreaza în frigider,într-o sticla de ketchup.

KETCHUP

1 kg de suc de rosii
200 ml de oțet
500 gr de zahăr
800 gr de ceapă
1 lingurită de nucsoară
2 lingurite de ginger măcinat
1 lingurita de paprika
2 lingurite de sare
2 lingurite de praf de mustar
5 cuisoare

Se varsă sucul de rosii într-o oală, se adaugă ceapa tăiată feliute si se coace la foc potrivit jumătate de oră.
Se omogeneizează totul cu robotul, blender-ul sau ce aveti la îndemână
Se adaugă oțetul si zahărul si se mai fierbe 20 de minute.
Se adaugă mirodeniile si sarea.
Se mai fierbe încă 10 minute
Se pune în borcane si se stetrrilizează
Dacă în schimb vreti să îl serviti imediat trebuie să lăsati să treacă 36 de ore.


de-ale gurii


Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ankutzika spune:

Silvana, eu nu stiu retete deosebite, o sa le folosesc pe ale tale, dar spune-mi: Caciuliile de usturoi sunt catei sau capatani?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvana_salajan spune:

Usturoiul e in numar de 3 capatani, adica vreun pumn de catei. Se curata si se pun la fiert odata cu celelalte ingrediente. Chiar aseara am facut o portie de ketchup.Hildegard, sucul de rosii din reteta ta este bulion facut in casa?Ketchupul facut de tine sta pe iarna asa fara conservant?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hildegard spune:

silvana, este suc de rosii cumparat la cutie.
nu, nu se foloseste conservat si sta sa sti.....

de-ale gurii


Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvana_salajan spune:

Merci Veronica. Am sa-l incerc si eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nella spune:

ketchup picant
-sucul de la 6kg rosii
-ardei capia sau gogosar 3kg (dat prin masina)
-200gr zahar
-100gr otet
=1/2 lingurita piper ,acinat
-2 lingurite faina de mustar
-50-100gr miere de albine
-cimbru 1/2 lingurita
Se fierbe sucul de rosii impreuna cu ardeii pana
scade aproape jumatate din cantitate,se adauga celelalte ingrediente.
Fierbinte se pune in borcane sau sticle se capseaza si se pot pastra
peste 2 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

Vin si eu cu o reteta de ketchup de casa, testata ieri:

Ketchup:
9 kg de rosii se spala, se taie bucati si se pun sa fiarba.
Cand clocotesc se adauga:
- 1 kg ceapa taiata felii
- 2 kg gogosari
- 2 kg ardei gras rosu de preferinta, dar pot fi in amestec ardei rosii, galbeni si verzi)
(OBS. Ardeii si gogosarii se taie in 4, scotandu-se doar codita de la ei)
- 2 caciulii de usturoi mari (razuit sau dat prin presa de usturoi)
- 2 teline mari (radacina si frunza; radacina se taie felii, iar frunzele bucati)
- 4-5 ardei iuti taiati in jumatate
- 2-3 linguri sare
- ramurele de cimbru/cimbru macinat (dupa gust)

Se fierb toate ingredientele pana devin moi.
Compozitia se lasa sa se raceasca dupa care se trece prin masina de rosii si se pune din nou sa fiarba, adaugandu-se 10 linguri de zahar si 200 ml de otet.
(se poate potrivii dupa gust de dulce, acru sau iute)
Dupa ce incepe sa fiarba se clocoteste aprox. o ora, se adauga putin salicil (1 lingurita); Cu salicilul se mai clocoteste 5-6 minute.
Se toarne in sticle si se pune la cald, in haine.

Din toate astea rezulta aprox 6-7 litri de ketchup.

Pofta buna!

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Iaca si reteta mea:

Ketchup

Ingrediente: 3 kg rosii, 200 g zahar, 2 lg. otet din vin, 1 ceapa, 5-6 catei usturoi, 1 lg. piper, 1 lingurita sare, 1 lingurita boia, sucul de la 1 portocala, optional – 1 lingurita piure de ardei iute

Rosiile se spala si se taie in 4, inlaturand cotoarele. Se dau prin masina pentru suc de rosii. Sucul obtinut se pune la fiert. Se adauga ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, sucul de portocala, zaharul, otetul, piper si sare dupa gust.
Se fierbe amestecul cca 45 de minute, dupa care se toarna fierbinte in sticle preincalzite (se umplu sticlele pana sus). Se inchid ermetic si se lasa sa se raceasca sub o patura.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gonghy spune:

quote:
silvana_salajan
membru junior

Buna, imi cer scuze daca subiectul a mai fost dezbatut.
As vrea sa stiu daca face careva ketchup in casa, si daca da, cum e.
Eu am 2 retete de ketchup: una picanta si alte dulce.
Reteta picanta :
se iau 2,5 kg rosii,150 g ardei iuti, 150 g sare, 150 g usturoi
se macina toate si se amesteca impreuna. Se pun in borcane a doua zi.
Nu se fierb, nu necesita conservant.
Este f. bun la cartofi prajiti, inlocuind cu succes mujdeiul, dar si la pizza.
Ies cam 6 borcane de 400 ml.




Silvana draga,la reteta asta intreba mama nu trebuie nici un fel de conservant?? Sta asa bine fara sa se strice peste iarna?
Daca da de care se pune?

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93574
Povestea fetitei noastre
http://community.webshots.com/user/gonghy
Poze cu noi
Laura si bebe Maya

Mergi la inceput