copilul are SIDA,-sa spun sa nu spun....

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AC spune:

quote:
Originally posted by bird70



Daca s-a intamplat o nenorocire ce importanta are cine-i vinovat? Ce importanta are daca omul ala si-a luat sau nu medicamentele in dimineata aia? Cateodata pur si simplu nu exista vinovati.




Cateodata nu exista vinovati.... dar cans se-ntampla o nenorocire... as vrea sa nu se mai repete. Daca unul nu si-a luat medicamentele nu-i accident e neglijenta in cel mai bun caz si asta se pedepseste.
Nu discut statistica sau discriminare ci faptul ca un copil mic este iresponsabil si de aceea cadrul in care-l lasi un numar de ore trebuie sa fie adecvat iresponsabilitatii lui.
Eu ca adult pot trai foarte ok si cu o persoana seropozitiva in casa, ba chiar si-n pat.

Multumesc de restul de exemple... irelevante..

quote:
Originally posted by bird70


quote:
Asa ca poate legea ar trebui sa se schimbe.... eu asta argumentam ca legea in care educatoarele nu stiu, un personal autorizat nu-i prezent cand un bolnav contagios se afla intr-o comunitate de iresponsabili... nu-i o lege buna.

Legea ar trebui sa ceara educatoarelor sa trateze toti copiii cu aceleasi precautii ca si cand ar fi bolnavi. Probabil ca in Franta asa este pentru ca aici asta-i regula.



Adica ce-n Australia copii nu se ciocnesc la gradi? Dar de exemplu cand educatoarele stiu ca acum posesoare de o poliadenita fiica-mea n-are voie sa faca efort fizic... ce-i drept dupa ce le facu figura s-au chemat salvarea (SAMU-ul) de doua ori ca i se umflase ganglionul de nu respira... asa-n 30 min... Ehh stau cu ochii pe ea special si o opresc din alergatul si topaitul ei uzual. Si uite asa nu a mai ajuns la spital.... si totusi se duce la scoala acum.


quote:
Originally posted by bird70


quote:
Si eu da, as da in judecata statul pentru ca nu a asigurat in cadrul invatamantului public sanatatea copilului meu. Si asa cum cei care au dat in judecata spitalele pentru ca prin transfuzii s-au capatuit.. Nici ei nu au acceptat ca e ok ceeea ce li s-a intamplat... si uite asa s-a mai schimbat ceva intr-o lege careia putin ii pasa de ceva putin probabil...

E o diferenta mare intre cei care s-au infectat cu transfuzii pentru ca transfuziile alea trebuie sa fie sigure si un deficit, o problema a facut ca acele transfuzii sa imbolnaveasca oamenii.
Pe cand in scoli sau in orice comunitate in care traiesti iti asumi un risc, atata timp cat nu este nevoie sa dovedesti ca esti sanatos din toate punctele de vedere, trebuie sa iti iei masuri de precautie.




Nope asta-i parerea ta... de ce imi duc copilul la scoala si nu-l las pe strada sau inchis in casa? De ce nu ai voi sa-l lasi neinsotit de un adult care sa-l fereasca de belele pana nu ajunge la 10-11 ani? De ce locurile de joaca sunt adaptate varstei.. ca sa-i fereasca de inconstienta care nu le spune unde-i primejdia.

Nuu scoala nu este jungla. Ea este si trebuie sa fie un loc securizat, adaptat nevoilor specifice iresponsabilitatii copiilor.
Nu-l duci acolo pe riscul tau... un copil este prevazut prin lege sa mearga la scoala. Asa cum un bolnav este prevazut sa-l duci la spital. Este absolut uimitor sa-l duci bolnav de una si sa-l aduci bolnav de alta (cazul transfuziilor) sau sa-l duci sa-nvete si sa-l aduci inapoi bolnav. Legal acum asa este ..pe riscul tau. Dar eu cred ca-i o lege proasta.. legile se mai si schimba functie de evolutia lucrurilor.
Iar multe boli grave sunt contagioase.. si trebuie prevazut ceva. De ce dupa o boala contagioasa a copilariei.. ti-l reprimesc doar cu certificat medical de necontagios? Hmmm? Ca sa nu le faca rau altora... pai da ce se compara o varicela cu SIDA? Deci protectia exista pentru terti, dar deocamdata doar la lucruri minore unde bolnavul nu este privat de mare lucru pentru ca perioada contagioasa dureaza putin...
si treaba trebuie facuta evolutiv. De exemplu la gradi e nevoie de ceva mai invaziv intre copii, la scoala mai putin.,.. etc...
La urma urmei evolutia e lenta.. la gradi ii conduce cineva cand vor la WC, la scoala deja nu... deci e o evolutie... in igiena, in dezvoltarea maturitatii lor... etc.

Repet eu nu spun ca legal acum se poate face ceva, dar militam pentru o schimbare si pentru o aratare a cartilor. Cei bolnavi sa nu o ascunda si ceilalti sa nu aiba voie sa fuga si sa discrimineze. Eu sunt dispusa sa raman daca stiu ca cineva profesionist (asa in inima mea as prefera sa fiu eu) ii urmareste si previne accidentele... chestia cu tratamentul post... ma lasa rece. Un asemenea tratament cand si daca reuseste lasa sechele ca efecte secundare sunt destule. Si daca nu reuseste... mda se poate trai cu SIDA, dar eu personal consider ca-i o viata mizera pentru un adult daramite pentru un copil.
Exista altele si mai mizere... daaa da nu ma-ncanta c-o crapat si capra vecinului. O prefer si pe aceea sanatoasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorica avram spune:

Conform legislatiei romane, persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA beneficiaza de protectie sociala, de tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste dreptul la invatatura , dreptul la munca si protectia sociala a muncii si la promovarea profesionala, iar starea sanatatii lor nu poate fi considerat criteriu de concediere.
Pastrarea confidentialitatii datelor privind persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA este obligatorie. Fiecare DMSSF a desemnat un singur responsabil care are accesc la datele personale a le beneficiarilor indemnizatiei de harana pentru persoanele infectate cu hiv sau bolnave de sida
exista legea nr.584 din 29 oct 2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania i de protectie a persoanelor infectate , pe pagina de internet al MINISTERULUI MUNCII, SOLIDARITATII, SOCIALE SI FAMILIEI,la adresa www.mmssf.ro

SA veti copii sanatosi si sa ii protejam impreuna de bolile secolului.
dar in acelasi timp sa incercam sa fim solidari cu cei care cu voia sau fara voia lor au fost infectati cu virusul HIV.nu putem sa negam ca problema exista si nu putem sa ne ingropam capul in nisp.
trebuie sa fim cat mai bine informati, sa fim OAMENI!
SARBATORI FERICITE!


Viorica
Ingerasul meu Shalini

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

]Viorica...
uite in US cand insarcinata am facut testul HIV stii ce scria..? Conform legislatiei statului NY in caz de seropozitivitate, partenerul (nu sotul) va fi informat. Desi am uitat sa-mi iau un amarat de rezultat de glicemie si ca sa mi-o ia sotul i-a trebuit hartie semnata.

Partenerul, nu vecinul, nu colegul de serviciu. Pentru ca egoismul meu sau imprudenta mea il pot afecta in mod vital. Desi partenerul e adult si se poate proteja, nu? Sau e si el pe riscul lui...
Eh atunci am priceput ca libertatea mea de a cere anonimitate, merge pana la riscul celorlalti. Si de aici mi-am pus o serie de intrebari... Nu cred ca-n .ro unde informatia curge-n valuri e un caz relevant. Dar aici daca stiu educatoarele nu stie toata clasa. Dar toata clasa ar putea fi protejata.

N-am de ce sa contrazic legea.. e lege. Si-n cazul adultilor este foarte buna. Eu o chestionez in cazul minorilor. Sau mai precis asa pana-n generala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

exact AC! si pe mine ma ingrijoreaza. mai ales ca m-am informat si am aflat ca exista cazuri la copii prescolari.ei uite, pe mine asta ma doare al naibii de tare. sa imi spuna mie din carti cine-o vrea ca e riscul mic, ca sunt slab informata(aluzia lui BIRD70)-si asta asa, ca o paranteza sunt f bine informata ,ca HIV nu se ia asa usor, etc, dati-mi voie sa mi se faca parul maciuca atunci cand e in joc viata copilului meu!!
ca vorbim de viata dragii mei, nu de o varicela! varicela o iei iti trece! TBC se vindeca...de fapt,cam toate se vindeca in afara de HIV.si ar mai fi hepatitele, dar si alea nu sunt in halul asta de periculoase.

vorbim de un accident de masina si moare un pieton. nu e acelasi lucru cu: al meu copil hiv pozitiv a infectat un altul si eu, ca parinte puteam preveni asta.

riscurile sunt mici intr-o colectivitate de gradinari! hai s-avem pardon!! se juleste unul si sar zece sa-i vada ranile. sa fie riscul de 0.000001 % si eu as alege sa nu mi-l asum!

nu vrem sa-i vedem in scoli speciale. bun. si imi spune si mie cineva care e avantajului unui adolescent intr-o scoala de masa? cand principala preocupare a adolescentilor e sexul opus? ce simte cel HIV pozitiv? cum i se plimba "normalitatea" pe la nas? cand stie ca teoretic el nu are voie sa sarute mai apasat sau sa sarute cand are rani la gingii,etc? poate comparatia nu e una tocmai fericita, dar e acelasi lucru cu a baga un copil care nu are nici ce manca intr-o clasa de copii de bani gata!

poate cand se va ajunge la 20% populatie infectata or sa se ia masuri drastice. poate, nu stiu. cert e ca ceea ce se face(campanii de informare) e apa de ploaie. nu merge. cu pliantul HIV in mana adolescentul face sex neprotejat. si crede ca n-o sa i se intample lui asta . si asta si datorita faptului ca nu cunoaste "real" un hiv pozitiv,povestea, modul cum s-a infectat.

ALEXIA,2 ANI ,7 LUNI
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Parerea mea: Raspunsul la intrebarea din subiect: nu trebuie sa ii spui cit este copil. E ca si cum i-ai spune ca ingerasul care are grija de el lipseste. La adolescenta trebuie sa i se spuna si sa inteleaga bine consecintele.

Cei care spun ca nu trebuie sa fie discriminati purtatorii de HIV si bolnavii de SIDA (e o diferenta intre purtator de virus HIV si bolnav de SIDA, nu? ) probabil se bazeaza pe date concrete ca HIV se ia greu, numai in anumite conditii. Sper si eu..

Si sint de acord ca trebuie invatati copiii sa se protejeze singuri, si educatorii trebuie sa se poarte ca si cum sigur e cineva bolnav..


Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorica avram spune:

Cum se transmite HIV?
-prin relatii sexuale neprotejate(fara a utiliza prezervativul) cu o persona infectata.
-prin injectarea drogurilor cu un ac sau cu o seringa folosite initial de catre o persoana infectata
-de la mama la copil intimpul sarcinii, al nasterii si prin alaptarea la san
-in urma contactului cu sange infectat (instrumente murdare de sange infectat, transfuzii de sange infectat)

infectia HIV NU SE TRANSMITE:
-prin atingere, sarut, imbratisare cu o persoana infectata
-daca mananci mancare gatita de o persona infectata
-daca bei din aceeasi cana sau folosesti tacamuri folosite de o persoana infectata
-daca folosesti acelasi grup sanitar cu o persoana infectata.
Dupa parerea psihologilor momentul oportun in care trebuie sa i se vorbeasca copilului despre infectarea sa cu hiv este in jurul varstei de 10 ani.
trebuie sa inteleg odata pentru totdeauna ca neacceptarea faptului ca un copil sau un adult are hiv si izolarea acestora este un lucru care nu poate trece fara a avea urmari.nu spune nimeni sa il tratati preferential dar in limitele unei normalitati am putea sa o facem.
ei singuri stiu ca nu sunt ca toti ceilalti si rolul psihologilor si a medicilor care ii tateaza este in primul rand acela de a -i avertiza cu privire la riscurile la care se expun si la are ii expun si pe celalalti.
daca am accepta ca problema exista si trebuie sa o infruntam si sa ne protejam in acelasi timp fara a o nega atunci am mai castigat un pas.
dar intotdeauna vor exista voci care se vor revolta si vor dori protectie absoluta.din nefericire nu putem vorbi despre protectie absoluta sub nici o forma.totul e relativ,totul.
pe cine acuzam? pe cei care vin si spun ca au copilul infestat cu HIV si care il supravegheaza sau pe cei care il intregreaza in colectivitati, pastreaza secretul si nici macar copilul nu cunoaste adevarul si il afla atunci cand deja s-a produs o tragedie?!
aveti grija ca atitudinea noastra ii fac pe cei care sunt bolnavi de sida sa nu rupa tacerea, si riscurile sunt mai mari.

Viorica
Ingerasul meu Shalini

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

quote:
Originally posted by viorica avram

infectia HIV NU SE TRANSMITE:
-prin atingere, sarut, imbratisare cu o persoana infectata




No ca trecuram la adolescenti... cu regulile aistea!

Ma-ntreb daca eu fusei singura zurlie... Ca mi se parea ca la varsta aceea eram calma prin comparatie.
Stii cum se purta sarutul cand eram eu in sfarsit de liceu inceput de studentie..?? Se cam, sangerau buzele de atata pasiune.
Iar eu ca majoritatea generatiei mele comuniste asa o gingivita cu sangerari aveam de atunci.
Deci poate inlocuiesti sarutul cu pupatul s-atunci is de acord.

Sa ma rusinez? Sau sa va aduc pe tapet s-altele ale generatiei care mi-a fost/este studenta? Piercing p-acasa ca-i mai ieftin...
Sa va zic ceva de curatenia aproximativa a grupurilor sanitare de fete? Nu WC-ul ii problema ci recipientele de colectat draciile intime din timpul ciclului. De atata dorinta de ermetizare le fac o minigaura si cate una mai comoda nu-nfasoara obictul in ceva... si daca obectul nu-i tampon se lipeste de trapa... rezultatul e beahsss si neigienic si nu-l constati decat cand dai sa deschizi si tu.

Un alt mijloc frecvent in mijlocul tineretului nu prea bogat sunt lamele de ras. In loc de ceara sau epilat cu crema intr-o tabara de pustoaice de 13-14 care se vor fete faine si pe care parintii le vedeau copilite inca... se trecea cate-o lama de ras... si nu toate erau prea indemanatice asa ca se mai si taiau.

Bun si care-i pointu sa dai atatea informatii si sa nu zici asa frumos si cat ramane HIV in afara corpului.
Estem doua cazuri:
-in lichidele corpului (gen sange, sperma,fluid vaginal,lapte matern)
-in afara lor

In afara lor din fericire nu prea mult. Acest nu prea mult nu l-am prea gasit documentat.Stim ca-i sensibil la oxigen, caldura, uscaciune.
In schimb in fluidele corpului mai ales in cele care contin sange traieste pana la cateva ore. Si regula-n spitalele olandeze unde recoltai eu ceva date era sa-ti pui manusi evident si sa stergi cu solutie diluata de clor menajer, s-apoi inca o data cu apa...
Voi chiar ati vazut asa ceva cand se busesc doi prunci? Sau cand se buseste unul singur si-i curge sange pe nas?

Daca sunteti interesati de chestii serioase de transmitere nu folclor pro au folclor contra ceva serios aici care discuta si legendele urbane
http://www.cdc.gov/hiv/resources/factsheets/transmission.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorica avram spune:

si ce facem atunci AC? le cerem teste HIV tuturor adolescentilor cu care se saruta copiii nostri in adolescenta? tu asa ai facut? eu nu prea ma gandeam la boli cand ma sarutam cu pasiune si nu cred ca o vor face copiii nostri.asa ca seamana un pic cu o loterie ruseasca,nu crezi?
informatiile pe care vi le-am oferit le am de la o fundatie, angel appeal, care se ocupa cu informarea cetatenilor romani despre aceasta boala.bravo lor! ei fac ceva! si nu m-ar fi interesat foarte tare daca nu as fi intalnit un fapt concret.dar la noi in oras sunt multe familii care au luat copii bolnavi de sida in plasament.numai la mama in bloc sunt 2 copii.si i-am studiat cu atentie si curiozitate si asa au inceput intrebarile.si mai ales cand baiatul luat de mama in plasament mi-a spus cati copii bolnavi de sida exista si nu declara boala din diverse motive.
acum inclin sa cred ca sunt foarte indreptatiti s-o faca, si atunci siguranta noastra e si mai fragila.
PAREREA MEA e ca trebuie sa ne implicam pentru siguranta copiilor nostri.fundatiile din romania nu fac decat sa ii trtateze ca pe niste handicapati si cand implinesc 18 ani ii dau in strada cu sanse de a duce o viata normala aproape de zero si asta e trist.foarte trist....

Viorica
Ingerasul meu Shalini

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

-in urma contactului cu sange infectat (instrumente murdare de sange infectat, transfuzii de sange infectat)

Prin sarut poti avea contact cu singe infectat daca exista o rana sau saliva are singe..

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro/

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

quote:
Originally posted by viorica avram

si ce facem atunci AC? le cerem teste HIV tuturor adolescentilor cu care se saruta copiii nostri in adolescenta? tu asa ai facut? eu nu prea ma gandeam la boli cand ma sarutam cu pasiune si nu cred ca o vor face copiii nostri.asa ca seamana un pic cu o loterie ruseasca,nu crezi?




Nu Viorica, eu nu ma gandeam... dar erau alte vremuri.. sa zicem ca informatia lipsea si era prea multa-ncredere.
Dar fata si baietul meu sper sa apeleze la un test inainte de un "french kiss", pana atunci s-or tzuca mai putin pasional si sper sa nu capete si ei ceva gingivita sau altceva. Si da cu adolescentii bravura va fi problema, dar in fine de explicat li se poate explica si pot intelege... Si daca vor sa joace ruleta ruseasca... sa joace ei... nu eu cu ei.
De asta am zis.. ca nu trebuie sa exageram ci trebuie sa prevenim infectia la varste mici in care aceste notiuni nu intra-n capul lor.

Sa stii ca pana organizatiile nu vor inceta o minimalizare de genul "habar n-ai cum se propaga... riscul e mic, ce stii tu... e numa sexual, hai cu transfuzii"... increderea nu va exista. Mi se pare mai corect sa stii cum s-ar putea intampla. Si sa existe masuri publice de prevenire in gradinite, scoli primare. S-atunci am putea convietui civilizat cu prudenta si cu sinceritate.
Sa fim seriosi nici macar in transfuzii nu e ok complet. Dar se face maximul posibil s-atunci lucrurile decurg frumos si cu-ncredere. Exista asa numita fereastra de timp de la infestare la seropozitivitate.... deci se poate intampla ca un donator sa-ti paseze asa ceva fara a vrea. Iar intr-o tara civilizata cand faci o transfuzie tie sau celui care hotaraste pentru tine i se spune despre acest risc...

In fine acum bat campii pe langa subiect. Nu cred ca-i cazul sa se discute de masuri la nivel liceu, hai nici-n ultimele clase de generala... dar la gradi si chiar scoala primara... este foarte riscant. Asta era opinia mea.

Mergi la inceput