Rugaminte pentru Corina - Budapesta.

Rugaminte pentru Corina - Budapesta. | Autor: isabela

Link direct la acest mesaj

Corina,

Am citit ca ai locuit mai multa vreme in Budapesta. Poti sa-mi vorbesti despre acest loc? Ai reusit sa inveti limba? Cum este viata? Iti poti gasi usor un loc de munca? Cum sunt priviti romanii acolo? Este mai usor sa cresti un copil acolo? Orice informatie este buna.De ceva timp sotul meu imi tot propune sa ne mutam acolo, iar eu tot ezit. Limba mi se pare greu de invatat,iar ideea de a o lua de la capat la 35 ani in alta tara, parca, ma inspaimanta putin.
Iti multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liv spune:

Isabela, pina sa-ti raspunda Corina la intrebari, am sa-mi permit sa-mi bag eu putin codita. Dupa parerea mea, Budapesta este un oras foarte frumos de vizitat, dar ca sa locuiesti acolo .. mai bine te duci in padure (cum spune celebrul banc). Seamana tare mult cu Bucurestiul, este un oras cam aglomerat, strazile sint de groaza, adica pline de gropi si prost semnalizate (pe cit de bune sint autostrazile unguresti, pe atit de proaste sint strazile in Budapesta).
Sotul meu are o verisoara care locuieste acolo de aproape doi ani si inca nu si-a gasit de lucru in domeniul ei (ea a facut ceva studii economice). Spune ca este foarte foarte greu sa te angajeze cineva daca nu esti cetatean maghiar, pentru ca au si ei somerii lor de care trebuie sa aiba grija mai intii. Pe de alta parte stim ca ungurii din alte tari (in speta Romania si Slovacia) au anumite avantaje daca merg in Ungaria .. dar numai teoretic; practic sint considerati straini si tratati ca atare. E greu si sa obtii permis de munca, nu stiu exact, dar parca trebuie sa astepti un an sau doi. La "negru" se cam tem sa angajeze. Sotul verisoarei lucreaza la o firma consacrata (tot economist este), dar a lucrat mai intii in Bucuresti (la aceeasi firma), deci nu si-a gasit serviciul direct in Budapesta, ci a fost trasnferat din RO . Ei sint unguri din Romania, limba materna este maghiara si chiar si-asa spun ca le-a fost destul de greu sa se acomodeze, fiindca maghiara din Romania este putin diferita de maghiara din Ungaria (normal, ca doar ungurii nostri au preluat multe cuvinte romanesti si nu cunosc corespondentele unguresti). Maghiara este o limba destul de grea, dar totusi cred ca se poate invata (cu putina vointa si ambitie).
O alta bila neagra pentru Budapesta: am auzit si aud mereu povesti despre hoti si raufacatori care iti dau in cap sa-ti ia masina (mai ales daca e numar de UE). Eu stau cu teama ori de cite ori mergem acasa la parinti, ca stam o noapte la verisori, in Budapesta, sa ne odihnim, lasam masina in parcare, in fata blocului si primul lucru pe care il fac dimineata este sa ma uit pe geam sa vad ca masina este la locul ei. Apoi cind ne vedem iesiti din oras, pe autostrada, parca rasuflu usurata si-mi zic ca am scapat cu bine si de data asta .. dar astea or fi si obsesii de-ale mele in urma povestilor auzite, caci pina acum nici vorba sa se fi legat cineva de noi.
In concluzie, daca tii neaparat, poti sa mergi sa locuiesti o vreme acolo si sa vezi cum te acomodezi, daca reusesti sa inveti limba, daca-ti gasesti de lucru, iar daca nu-ti place atunci tup-tup fugi acasa in RO.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Livia,
Multumesc pentru raspuns. Astept raspunsuri din partea oricui poate vorbi despre acest subiect.Si nu numai despre Budapesta, ci despre Ungaria in general.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina Paraianu spune:

Draga Isabela,
Daca ma pui sa iti scriu despre Budapesta cred ca sunt in stare sa scriu o zi intreaga. O sa fiu scurta, dar o sa continui, promit.
Eu si sotul meu am avut burse de studii acolo (si el inca mai are un pic) asa ca nu am avut probleme cu limba, scoala fiind exclusiv in engleza. Am invatat maghaira de supravietuire si de politete. La prima vedere mi s-a parut ingrozitoare, nu intelegeam nici un cuvant, dar in catva timp am inceput sa deosebesc cuvinte si am ajuns la performanta ca in aproape 1 an si jumatate sa pot purta conversatii simple, sa inteleg ce mi se spune intr-un magazin si chiar aproximativ despre ce vorbesc intre ei. E adevarat ca o dadeam tot timpul pe engleza si ma intelegeau ei sau, in alte cazuri, dadeam si din maini. Oricum maghiarii, contrar multor pareri (nefondate zic eu) mi s-au partu f.politicosi, saritori, civilizati. Nu ma refer doar la cei din magazine, care ar face orice doar sa cumperi ceva, dar ma refer la vecini sau oameni din parc sau cunoscuti intamplator, care desi au aflat din prima clipa ca suntem din Romania au cautat sa ne ajute, sa ne intrebe ce avem nevoie etc. Nu m-am simtit niciodata privita cu ochi rai sau frustata de ceva. E adevarat ca si eu sunt o persoana pritenoasa si am si avut noroc de un copil frumos, care a ras tot timpul, la toata lumea, de la 3 luni. Cu ea in carucior am avut un succes asigurat la toata lumea.

Am fost saptamana trecuta la Bp, dupa 2 ani. Preturile au crescut enorm si viata a devenit f.scumpa, spre deosebire de vremurile pe care le-am prins noi si care au fost mai bune decat in Romania.
Nu vreau sa te contrazic Livia, e normal ca tu vezi Ungaria ca pe ceva mai nasol decat Germania, dar te contrazic categoric ca Budapesta ar fi mai murdara si ar avea gropi ca la Bucuresti. E mai curat si mai ales...e mult, mult mai liniste! Cam dupa 1-2 zile de acomodare mi-am dat seama ce diferenta este, cat de linistiti sunt ei, nu se aude muzica data tare de la nici un geam, nu se aud zgomotele care se aud intr-un bloc obisnuit de la noi, oamenii nu sunt asa agitati, disperati si mitocani ca la noi. Cand te sui in orice mijloc de transport nimeni nu se repede la locuri, in special tinerii si barbatii. Imi amintesc cand eram gravida, si eram doar prin luna 3-4, cand nu se vedea mare branza, dar aveam loc asigurat. Si in luna a 9-a in Bucuresti nu imi dadea nimeni locul in metrou!
Crede-ma, e o mare-mare diferenta, de mentalitate si de educatie.

Saptamana trecuta am fost la bazin cu Teodora (Bp e impanzita de bai termale, cu bazine minunate, curate, cu jacuzzi, saune, masaje etc). Desi era 2 mai si era aglomeratie, la casele de bilete cozile mergeau repede, nu tipa nimeni, nu intra nimeni prin fata, nu se calca nimeni in picioare...Inauntru nu am vazut nici o hartie pe jos, nici o tigara, nimic. Nu intelegeam cum de era atata lume si totusi nu era galagie, nimeni nu deranja pe nimeni...era clar ca nu suntem in Balcani, ci in Europa Centrala.

Cu slujbele stiu ca e greu, dupa ce am terminat scoala am aplicat si eu la slujbe(dar nu f.mult) si nu am gasit.Depinde de domeniu si de cat de tare esti. Avem o familie de prieteni romani acolo, super-tari, care au si drept de munca, sunt de 8 ani acolo si inca nu au cetatenie. Vor avea dupa 10 ani pentru care trebuie sa aduca dovada ca au muncit fara intreruperi de activitate.

Ma consider norocoasa ca am putut sa o cresc pe Teodora pana la 2 ani acolo. Au niste parcuri superbe, f.multe. Pana si cel mai mic parc pt.copii este ingradit si se incuie noaptea, leaganele sunt de plastic, lemn si pe jos e un covor cauciucat. In fiacare zi mergeam in alt parc, era o placere...M-am imprietenit cu mamici (si tatici). Cu una din mamici, profesoara de engleza am ramas foarte bune prietene si ne vizitam si acum si ne scriem. Copii nostrii se joaca impreuna, chiar daca Teodora nu stie maghiara si Bori nu stie romana se inteleg de minune. Ar fi multe de povestit.

O sa incerc sa mai scriu si maine. Mai intreaba chestii concrete, poate asa nu o sa mai divaghez prea tare.
cu prietenie, Corina

Mergi la inceput

Corina, eu cind am zis ca seamna tare mult cu Bucurestiul, nu m-am gindit ca e un oras la fel de murdar .. nici vorba! Au si locuri murdare, dar, in mare parte, e curat. E drept ca nici la nr. si marimea gropilor nu poate concura cu Bucurestiul, dar acestea totusi exista din belsug (le-am vazut si acum citeva saptamini, cind am trecut pe-acolo in drumul spre Romania, de Paste). Da, in general e frumos, dar nu e genul de oras care sa-mi placa mie .. nu stiu de ce.
Despre oameni nu stiu ce sa zic, sint intr-adevar foarte amabili si civilizati (majoritatea), dar mai mult nu stiu, caci n-am stat acolo o perioada mai indelungata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna spune:

Cred ca aici isi spune foarte mult cuvantul influenta austriaca sau cea nemteasca pura (de fapt care ar fi diferenta intre austrieci si nemti nu am inteles nici pana acum, in afara accentului - cum ar fi moldovenii si muntenii la noi si in afara faptului ca nemtii sunt mai bogati - eu una nu vad ce alte diferente ar mai fi. Aaa, poate austriecii sunt mai xenofobi, dar asta numai din auzite, n-am trait inca acolo, cat despre nemtii pe care i-am intalnit pana acum numai cuvinte bune am de zis despre ei). Incearca sa-ti imaginezi cum e la Viena sau la Muenchen si ai sa intelegi de ce e asa cum e la Budapesta. Si bravo lor ca au urmat un exemplu bun, uite la noi unde am ajuns cu balcanismul nostru.

ariadna

Mergi la inceput

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Corina, in masura in care ai timp scrie-mi tot ce poti. Ma intereseaza orice. Daca stii ,m-ar interesa adresa unui site unde sa caut job-uri in Ungaria. Spuneai ca tu ai postat pentru un job. Apoi as vrea sa stiu cate ceva legat de scolarizarea copilor, despre cat ar costa acolo gradinita, despre asistenta acordata copiilor.Acum fiica-mera are aproape 5 ani, asa ca daca ma hotarasc sa fac acest pas trebuie sa-l fac cat mai curand. Sunt convinsa ca ea ar invata usor limba. De fapt, spre rusinea mea, desi sotul meu vorbeste limba maghiara, de aproape 3 ani de cand suntem impreuna, eu, am invatat doar cateva cuvinte. Nu m-am gandit niciodata serios la propunerea lui de a pleca in Ungaria. Am tot sperat ca aici lucrurile sa se schimbe, dar mi-e teama ca voi avea mult de asteptat.
Daca ai avea posibilitatea, te-ai stabili in Ungaria?
Orice ai de povestit despre acest subiect astept cu nerabdare.

Mergi la inceput

Draga Isabela,
Cu jobul eu am aplicat doar la cateva joburi din interiorul Univestatii pentru ca nestiind limba, am cautat ceva unde sa mi se ceara doar engleza. Nu stiu ce meserie ai tu dar sunt joburi interesante si destul de bine platite la CEU. Site-ul este www.ceu.hu si cauti la About the University la Employment Opportunities.Ei publica acolo regulat cam ce au nevoie. Cei care sunt studenti acolo mai primesc oferte tot timpul pe mail de joburi care variaza de la ajutor de ajutor de ajutor de bibliotecar (nu stiu cum sa zic - de la ceva f.mic si prost platit - cu ora) la profesor sef de departament, pe romaneste decan. Depinde f.mult de ce ai facut pana acum, cum te prezinti si ce referinte ai. Am observat ca mie mi-au cerut 2-3 referinte.
Daca sotul tau stie maghiara si e tare intr-un domeniu eu zic ca merita sa plecati. Sau sa mearga el si sa caute job si apoi sa va duceti voi.
Eu m-as stabili acolo daca sotul meu ar avea o slujba buna. Cu timpul cred ca as gasi si eu, pentru ca am experienta intr-o companie multinationala. Este tentant in primul rand pentru ca este foarte aprope de Romania, ajungem imediat acasa, oricand. Am venit in toate vacantele acasa, fara mari cheltuieli si/sau oboseala. Dupa ce am fost acum cu Teodora (4 ani) de Paste,stii ce mi-a spus? "Mama, de ce nu stam tot timpul la Budapesta? Eu vreau sa stam mereu, pana o sa fim batrani si o sa murim acolo...".
Am avut de mai multe ori un oarecare sentiment de izolare, dar am avut suficiente motive pentru care sa stau acolo.
Chiriile sunt cam 200-300 de dolari pentru 2 camere, dar, in general, casele sunt foarte bune, echipate cu tot ce iti trebuie. Noi am inchiriat numai prin agentii si orice am reclamat a fost rezolvat imediat de proprietar (ex.: nu aveam fier de calcat, decat unul vechi si prapadit si nu avea masa de calcat. S-a prezentat a doua zi cu o Rowenta si o masa de calcat nou-nouta). La altii care a aveau o casa minunata si pe care ne-au inchiriat-o doar 1 an, pana terminau fiul si nora lor facultatea si urmau sa se mute singuri acolo, le-am produs din a doua zi o super-inundatie care a daramat un colt din tavanul fals din baie...Vasul de expansiune se afla deasupra acestui tavan fals si a inceput sa dea pe afara, puternic. In fine, ce sa zic, proprietarul a venit imediat si si-a cerut scuze ca nu ne-a lasat cheia de la pod de unde am fi putut opri apa imediat si binenteles a reparat totul. Nu avusese timp sa ne lase cheia de la pod, ca bietul nici nu se intalnise cu noi inca...Ma simteam cumplit, dar el a fost deosebit de dragut. Imi amintesc cum stateam in baie si vedeam cum se prabuseste tavanul sub valuri de apa si calculam ingrozita cam cat vom plati. Si numaram minutele pana sa ajunga el cu cheia. Au fost vreo 25 de minute cumplite.

Orasul este foarte frumos. Am fost si la Viena, mi-a placut mult, dar cu siguranta intre a locui in Viena si a locui in Budapesta as alege Budapesta (aici iar o contrazic pe Livia, dar vorba ei, e chestie de gust). Viena e aurita, e poleita, e trufasa cumva. Iti ia ochii.E imperiala. Budapesta e normala, e prietenoasa. La Viena e totul atat de scump incat noi, ca niste oameni normali (si la cap si la buzunar) nu am putut in 3 zile sa cumparam decat un singur cadou si acela pentru copil, care era aproximativ 10 dolari si nu era mare branza (acum 3 ani se intampla asta).Am cheltuit in 3 zile 100 de dolari, in conditiile in care aveam cazare, mic dejun suedez super-consistent, abonament pe toate liniile de transport si intrari gratuite la muzee si nu am mancat decat pizza, salate si sandwich-uri,suc si bere de la supermarket. Nu ni s-a parut prea normal. O paranteza: excursia a fost oferita de universitate.
Pe cand la Budapesta, unde te poti plimba saptamani in sir fara sa epuizezi toate atractiile puteam cumpara mancare, jucarii, haine etc fara sa ne doara capul. In plus Dunarea e incomparabil mai frumoasa la Bp, dealul Buda este o minune care ofera o panorama spendida asupra Pestei etc.

Bila neagra a Liviei cu furturile de masini este din pacate adevarata...Sunt niste retele de hoti ce nu s-a pomenit pe acolo. Politia se tot lupta cu ei si se pare ca au mai reusit sa diminueze numarul furturilor in ultimul timp. Prietenilor nostri le-a luat masina cumparata de 2 luni (si neasigurata, eroare de neiertat) din fata blocului, noaptea, cu tot cu alarma pusa!~

Marea majoritate a caselor au 3-4 nivele, cu camere inalte, cu parchet, spatioase. Strazile din Pesta sunt toate paralele si perpendiculare si toate casele sunt aliniate perfect la strada. Au curti interioare toate. In Buda, fiind deal, strazile nu mai sunt chiar toate paralele, dar zona este mult mai frumoasa si acolo stau cei cu bani mai multi. Casele nu mai sunt lipite toate unele de altele, sunt multe vile inconjurate de curti mari, pline de verdeata. E cam ca la noi la Sinaia sau Predeal peisajul si aerul. Ca sa nu iti spun ca iarna pe un deal acolo, mai spre margine se schiaza si exista toate utilitatile. Vara toti ies la picnic si gratare, dar nu arunca gunoaie, fac focul numai unde sunt vetre special amenajate si nu auzi manele din masini sub nici o forma.
Multi budapestani au case de vacanta la Balaton si toata vara si toate weekendurile sunt acolo. E un fel de moda, vinerea dupa amiaza se aglomeaza brusc toate soselele si tot weekendul oasul e oarecum pustiu.
Am fost si noi o dat la Balaton. E frumos, pentru ei e ca un fel de mare. Am traversat lacul cu un vaporas. Am mancat ceva foarte bun in-un restaurant. Apoi o inghetata si o bere pe o terasa pe malul lacului. Nu am facut baie desi era 1 iunie, dar am prins o zi mai racoroasa, cu un pic de vant. Pe malurile lacului sunt foarte multe statiuni.
o sa mai scriu, poate aflu site-uri cu joburi, cred ca te intereseaza doar cu engleza, nu?
te pup,
Corina

PS scuza-ma ca am sarit de la una la alta, dar sunt la serviciu si scriu pe fuga, ca de obicei

Mergi la inceput

De gradinite nu stiu nimic decat ca cele cu limba engleza sunt mult mai scumpe decat la noi, cam 500$/luna. Dar ma pot interesa si de celelalte.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Corina Paraianu

Orasul este foarte frumos. Am fost si la Viena, mi-a placut mult, dar cu siguranta intre a locui in Viena si a locui in Budapesta as alege Budapesta (aici iar o contrazic pe , dar vorba ei, e chestie de gust).

Nu ma contrazici, Corina, ca eu n-am zis nimic de Viena, nici de bine, nici de rau, n-am fost niciodata acolo (dar sper sa ajung macar o data!).
Oricum, fiindca ai confirmat faptul ca se fura masini, de-acum o sa ma gindesc si mai mult la asta si o sa fiu mai stresata cind o sa innoptez acolo.

Mergi la inceput

Draga Corina,
Iti multumesc pentru raspunsuri. Da, ma intereseaza job-urile in limba engleza. Lucrez ca programator de sistem, deci daca mi-as putea gasi un job ar fi in domeniul informaticii.
Si sotul meu spune ca si fiica ta: ca daca stau un timp acolo nu o sa mai vreau sa ma intorc. El nu ar avea probleme cu gasirea unui job, dar eu nu sunt obisnuita sa stau acasa. Poate ca ajunsa acolo, si locuind acolo, as invata si limba, dar as ajunge vreodata sa o vorbesc astfel incat sa-mi pot gasi un job? Si cat timp ar dura ?

Mergi la inceput