HSG si USH
![](images/user_woman.png)
Ce inseamna USH si HSG? ce presupun aceste analize?...dor?...incerc sa fac un bebe de 4 luni...dar am probleme...uter mic,retroversie uterina,sindromul ovarelor polichistice PCOS.....si mi-a intarziat ciclul 3 luni...am fost la doctor ...sarcina nu este,dar s-au mai format chistulete din cauza ca nu mi-a venit ciclul...la ecografie mi-au iesit ovarele marite tare,doctorita mea vroia sa ma interneze,dar am mai amanat ...mi-a dat tatament cu duphaston...astept sa-mi vina ciclul de la duphaston,apoi merg sa ma internez ptr analize USH si HSG...ORICUM NU I-A PLACUT DELOK CE A VAZUT LA ECOGRAFIE,A SPUS CA O LAS INGRIJORATA...LA CEA MAI MICA DURERE SA VIN SA MA INTERNEZ...PLUS DURERI LA CONTACT SEXUAL...ce presupun aceste analize?...
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tia/Tia.jpg)
Tia spune:
Buna Adriana, HSG inseamna histerosalpingografie, USH nu stiu.
Pentru HSG se introduce o solutie de contrast prin vagin, in sus pe trompe, apoi se face radiografie ppentru determinarea permeabilitatii trompelor, adica daca sunt infundate. Mai multe informatii poti afla de la subiectul de mai jos:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=76679
La problemele pe care le ai, mi se pare prematur sa faci HSG, mai ales ca au trecut doar 4 luni de cand incercati. Cred ca ar trebui sa consulti si un endocrinolog. Ai grija!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Adrriana spune:
Totusi ce inseamna USH?...in urma HSG-ului se pot desfunda trompele daca sunt infundate?
Tia spune:
da, introducand solutia cu putere este posibil sa se si desfunde, insa nu acesta este scopul analizei, ci de a determina permeabilitatea lor
Adrriana spune:
Dar ce inseamna ''permeabilitatea lor''?
Ce inseamna USH?...nu stie nimeni?
Am dat cautare pe google la USH si nu mi-a dat nimic concret...de fapt nimic...
Tia spune:
permeabilitatea inseamna cat de infundate sunt. nu exista nimic despre USH, am cautat si eu. mai intreaba o data cand mergi la dr.
goldi spune:
Esti sigura ca este USH ??? Poate scrie VSH .Si daca dr era atat de ingrijorata, nu a considerat necesar sa-ti spuna despre ce e vorba ?
Sanatate.
ingeras26a spune:
Adrriana, uite aici:
Viteza de sedimentare a hematiilor sau a eritrocitelor (VSH)
Este o analiza simpla care se bazeaza pe proprietatea globulelor rosii de a sedimenta, de a se depune intr-un tub de sticla dupa ce sangele recoltat din vena a fost amestecat cu o substanta anticoagulanta. VSH se deosebeste de hematocrit prin faptul ca sangele se separa spontan dupa un oarecare timp in plasma si globule rosii, fara ca sa fie centrifugat in prealabil. Daca un tub subtire, inalt de 200 mm, se umple cu sange si se mentine in pozitie verticala timp de o ora si apoi doua ore, se observa cum deasupra se separa plasma. Valoarea VSH se socoteste dupa numarul de mm de plasma separata intr-o ora si in doua ore.
Valori normale ale vitezei de sedimentare a hematiilor:
- la barbati = 3-10 mm, la o ora; 5-15 mm la 2 ore
- la femei = 6-13 mm la o ora; 1-20 mm la 2 ore
- la copii mici = 7-11 mm la o ora.
Cu cat creste inaltimea plasmei separate si cu cat scade inaltimea stratului inferior compus din globule rosii, cu atat valoarea VSH este mai crescuta, mai mare.
Cresterea VSH se intalneste in numeroase boli. Din aceasta cauza, o crestere a VSH nu este specifica si nu poate pune un diagnostic de boala ci arata medicului ca undeva in organism exista o infectie acuta sau cronica, o boala cronica neinfectioasa sau o dereglare a functiei normale a unor organe interne (ficat, rinichi, plamani, etc.).
VSH este o analiza de orientare si numai medicul se pricepe sa caute dintre sutele de cauze pe cea care a produs cresterea peste normal a valorii VSH.
Cresterea VSH peste 40-50 mm la ora constituie un semnal de alarma, chiar in lipsa altor simptome de boala. In acest caz, repetarea analizei dupa doua saptamani este absolut necesara. Dupa cum valorarea VSH scade, se mentine sau creste, medicul isi poate da seama si de evolutia bolii. Dar VSH poate creste si in unele conditii fiziologice, asa cum s-a constatat la femei in perioada menstruala sau dupa luna a patra de sarcina, ori la persoanele mai in varsta. Exista si persoane care toata viata au VSH moderat crescut (20/40 mm) fara sa aiba vreo boala - constitutional. Totusi cresteri foarte mari ale VSH se intalnesc in aproape toate infectiile acute microbiene si virale, in tuberculoza, in reumatism, in anemie, in unele boli parazitare, in boli hepatice, ale rinichilor, in boli tumorale, etc.
Pupicei, Ingeras 25+
Maya