Nesimtirea!

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OlgaTarziu spune:

Nadia total de acord. dar ce te faci ca nesimtitul tot nesimtit ramane. Uite noi avem niste amici care vin in continu neanuntati sau si mai rau suna si spun ceva de genul " eram in apropiere si ne gandim sa intram pe la voi" ceea ce se si intampla in urmatoarele 15 minute. Ei vin intr-o veselie dar nu ma intreba cand am fost noi invitati ultima data. Si doar ambele perechi avem copil mic. Aseara a sunat iar moment in care i-am spus a ne-am facut planuri deja si ca oricum era de mult randul nostru sa mergem in vizita. sa-ti zic cum a amutit pret de cateva secunde. Oare de ce li se pare normal la unii sa fie vesnici musafiri?

Olga

When you're strange
Faces come out of the rain
When you're strange
No one remembers your name
-The Doors-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adimercedes spune:

Nadia, eu sunt de acord cu dyonise in mare parte, dar te inteleg perfect si pe tine. Nici aici nu e obiceiul sa te descalti cand mergi la cineva in casa. Cand mergem la romani in vizita, insa mereu o facem, ca riscam sa ne auzim vorbe. Si si alti romani care vin pe la noi se descalta, majoritatea. Si s-a intamplat sa merg si la australieni acasa si sa observ ca obiceiul e sa se descalte, mai ales ca aveau copil mic, ce inca mergea de busilea si punem in gura ce lua de pe jos. Insa la urma uremi, tine de obiceiurile gazdei. Daca ei prefera ca musafirii lor sa se descalte, atunci asa trebuie, ca daca nu, e nesimtire si inseamna ca nu dai 2 bani pe gazda care te primeste in casa ei.

Relativ la cei care apar neanuntati la usa... Eu pur si simplu nu deschid usa. Si cu asta basta. Prietenii mei mereu dau telefon macar cu cateva ore inaitne si se intereseaza ce program am si daca ne putem vedea. Mai mereu raspunsul e da, caci usa noastra e deschisa prietenilor tot timpul. Insa ce e prea mult e totusi prea mult!!! Chiar si vecinii nostri striga peste gard sau dau telefon inainte sa ne bata la usa. Si cu ei ne intalnim des la un pahar de vin. Dar niciodata nu vin neanuntati.

Bine ai facut ca ai vorbit cu sotul tau si sa ii spuna. Daca nu reactioneaza, il iei tu pe tip deoparte, fara nervi, fara isterii si ii explici cum sta treaba si viziunea ta. Si il pui sa aleaga, punandu-i totusi in vedere faptul ca daca se mai intalmpla, pur si simplu nu vei mai deschide usa. Punct.

Sa ne tii la curent.

"The pessimist may be right in the long run, but the optimist has a better time during the trip."

http://acorns.com.au/cs/blogs/literarykaleidoscope/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Caroline spune:

Cand iti vine cineva in vizita, al pune sa se descalte mi se pare un gest rural 100%, echivalent cu ai pune fata de masa de plastic.

Nu numai ca nu trebuie sa-i ceri sa se descalte, dar bunele maniere te obliga si pe tine sa iti primesti musafirii incaltat. Musafirului trebuie sa-i oferi toate conditiile. Este ca si cum i-ai pune fata de masa alba, imaculata si ii ceri sa nu manance pentru ca s-ar putea sa ti-o pateze.

Eu, cand imi primesc musafirii asa fac. Cand ma duc in vizita, ma descalt, pentru ca stiu ca majoritatea nu cunosc codul bunelor maniere si nu-i invat eu acum, la batranete. Dar imi formez ceva repere in aprecierea locului si nivelului de educatie al respectivului.

Imi cer scuze daca exprimarea directa ar putea leza pe cineva, dar codul bunelor maniere nu se negociaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:

quote:
Originally posted by Caroline

Cand iti vine cineva in vizita, al pune sa se descalte mi se pare un gest rural 100%, echivalent cu ai pune fata de masa de plastic.

Nu numai ca nu trebuie sa-i ceri sa se descalte, dar bunele maniere te obliga si pe tine sa iti primesti musafirii incaltat. Musafirului trebuie sa-i oferi toate conditiile. Este ca si cum i-ai pune fata de masa alba, imaculata si ii ceri sa nu manance pentru ca s-ar putea sa ti-o pateze.

Eu, cand imi primesc musafirii asa fac. Cand ma duc in vizita, ma descalt, pentru ca stiu ca majoritatea nu cunosc codul bunelor maniere si nu-i invat eu acum, la batranete. Dar imi formez ceva repere in aprecierea locului si nivelului de educatie al respectivului.

Imi cer scuze daca exprimarea directa ar putea leza pe cineva, dar codul bunelor maniere nu se negociaza.

La Humulesti Ozana curgea limpede fara prea mari framīntari sociale si politice.....

Perfect de acord.Obiceiul descaltatului musafirilor este...nepoliticos,asta ca sa ma exprim elegant.Daca tii neaparat sa-i descalti ar fi bine sa ai papuci pentru fiecare musafir in parte.Dar ai lasa sa defileze in picioarele goale in casa e inadmisibil>eu nu descalt pe nimeni la mine in casa,chiar daca am copil mic care umbla pe jos si stau cu mopu' toata ziua in mana.

Oana,mamica lu' Iepurici Alerg P'Aici(27 Nov 2004)
Christinel
New Zealand
Osama

Cine da din coate...departe ajunge...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Cand mai vine pe la voi da-i "papuci" gen punga de plastic (ca sa-i ia peste incaltarile lui) - asa cum se dau la dentist iarna (de exemplu).
Intr-adevar in Canada musafirii nu se descalta... dar: se sterg bine pe picioare sau iarna si in anotimpurile ploioase poarta (cel puti in quebec) sosoni deasupra. Acesti sosoni se lasa la usa in fata intrarii!
In Suedia toti - indiferent ca a fost vorba de musafiri localnici sau ro, indiferent ca a fost mesterul care mi-a reparat chiuveta sau frigiderul - s-au descaltat pe presul de la intrare... fara ca eu sa le cer :-) Normal ca am fost bucuroasa... ca doar aspir zilnic si sterg pe jos... ca am o guguta mica care se joaca pe jos...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

cred ca e o diferenta intre ce spune codul bunelor maniere si obiceiuri impamantenite.
codul bunelor maniere spune sa nu ne descaltzam ca musafiri ... cand vremea e nefavorabila (ploaie, ninsoare) putem avea cu noi pantofi de schimb

in Suedia asa cum mentiona si Lorelai e obiceiul sa te descalti,
desi codul bunelor maniere spune sa nu ne descaltam ci ev sa avem pantofi de schimb. obiceiul descaltatului in Suedia se trage de la gradinitza (copiii au ciorapi cu talpa cauciucata) si de la scoala primara (unde au pantofi de schimb). pe vremuri nu se descalta lumea nici in Suedia, si nici pantofi de schimb nu aveau, iar daca te descaltzai era un semn ca cc considerai gazda saraca (deci implicit o jigneai)si fara posibilitate de a plati pe cineva sa faca cc curatzenie :-)

nu stiu cum mai e in Romania (din cate citesc se pare ca mai nou musafirii se descaltza) dar pe "vremea mea" nu te descaltzai cand erai musafir. cel mult pe vreme urata aveai pantofi de schimb cu tine sau iti oferea gazda (in functie de scopul vizitei)

edit ca sa zic: in cazul Nadiei nu cred ca putem vorbi strict de musafir, persoana fiind prieten al familiei, mai bine zis al sotzului :-) cu vizite repetate, deci consider ca ar trebui sa se descaltze (mai ales ca pe parcurs a reiesit ca nu are nici probleme cu transpiratia picioarelor) din respect pentru regulile casei si Nadia. in felul asta ar evita si neplacerile provocate Nadiei. din cate am citit si inteles io, poate vrea doar sa te sicaneze :-) . se pare ca ii face o placere diabolica sa te enerveze. ceea ce bineinteles nu e scuzabil. iar problema a luat proportii disproportionate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pareja spune:

sunt de acor 100 % cu caroline. problema e ce alegem, curatenie perfecta sau comportament manierat. eu am reusit sa-mi dezvat sotia de descaltatul musafirilor si de datul afara a unor prieteni care de multe ori imi sunt extrem de importanti profesional. i-am explicat clar ca cu astfel de romanisme imi aduce mari prejudicii ca imagine. si a inteles ca pana la urma.

am stat in belgia, acum in italia dar noi nu avem nici un covor in casa nici in romania. nimeni nu se descalta. cand e nevoie platim o femeie pt curatenie, o data la 2 saptamani nu e o avere. sigur ca musafirii nu au ce cauta in dormitor sau in camera copilului. sau daca ajung in dormitor sigur sunt deja desculti :)

am vazut odata si faza propusa mai sus de cineva, sa umbli cu mopul dupa el. vreau sa-ti zic ca bietul sot e de atunci mereu tinta bascaliei prietenilor. si apoi auzi mentalitate! - doar aia nu se descalta la care le put picioarele. pai nici la noi in ardeal nu am mai pomenit asa ceva. mie nu mi s-a intamplat sa fiu descaltat prin alte tari nici de catre romani. in romania cand se intampla incerc sa evit pe viitor acele familii (desi nu-mi put picioarele). de fapt aici e singura lui nesimtire.... ca inca mai vine la voi in casa. eu daca as avea neaparat ceva de povestit cu sotul tau l-as chema sa bem o bere la garaj, asa ca barbatii si l-as face sa se simta super jenat, sa inteleaga ca nu ma simt bine venit la voi....

in ceea ce priveste vizitele, zicea cineva mai sus ca unii sunt mereu musafiri. ok. si ca ei nu invita. asta pt ca sunt foarte siguri ca si voi ca prieteni mergeti la fel de detasati acasa la ei. daca nu mergeti inseamna ca nu aveti chef. nici nu-si imagineaza ca asteptati invitatii speciale (alt romanism, ca si ala cand refuz o mancare si apoi gazda insista de zeci de ori pana reuseste sa ma forteze sa mananc ce nu am chef doar ca sa scap de gura ei). in germania se anunta vizita. da. si la fel de normal e si sa fii refuzat. fara suparare poti sa mergi la fel si sa te refuze. nu se strica o prietenie din asta. dar daca e deja in caza trebuie tratat civilizat ca musafir.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OlgaTarziu spune:

Nu suntem chiar atat de apropiati incat sa nu fie nevoie de invitatii. Asta nu e romanism ci politete.
Sa va spun ca in casa mea se descalta toti fara ca macar sa le cer? Majoritatea se simt obligati s-o faca pentru ca avem un copil micut care se joaca in permanenta pe jos. Si nu doar in camera lui ca are 1 an si 3 luni, nu-l pot bate in cuie. In general prefera sufrageria.
Bravo cui poate plati o femeie la curatenie. Dar nu toti o pot face. Plus ca in context nu era vorba de vizite de afaceri, party-uri importante, etc. Era vorba de un om care vine in vizita la Nadia foarte des.

Olga

When you're strange
Faces come out of the rain
When you're strange
No one remembers your name
-The Doors-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pareja spune:

in belgia am vazut de nenumarate ori copii mici jucandu-se pe jos in locuri publice, institutii, trotuar. sigur ca il supraveghezi sa nu bage in gura toate mizeriile dar nici sa-l tii in mediu aseptic nu se poate.

de poza asta ce ziceti? asta ca sa ne mai descretim fruntile.

http://www.daciaclub.ro/index.php?act=Attach&type=post&id=33654

sunt sigur ca un om ce vine in vizita des e o persoana importanta pt sotul ei. nu ma refeream la vizite strict de afaceri ci la socializare, care e mult mai importanta....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

eu personal n-as indrazni sa cer musafirilor sa se descalte,decat daca vin din noroaie si au glod de 3 cm pe picioare.Dar in cazul asta se descalta singuri,oricum.Cand ma duc in vizita la cineva eu intreb de la usa-ma descalt sau nu ?Si,normal,daca vad papucii gazdelor la usa ma descalt automat,desi am fost rugata chiar sa raman incaltata.Adevarat e ca prietenul sotzului tau e cam nesimtit daca, desi i-ai spus direct de multe ori-si banuiesc ca nu tocmai cu zambetul pe buze continua sa se faca ca ploua.In primul rand,in locul lui eu n-as mai calca pe la tine in veci,de jena cel putin.Ne-am da intalnire in alta parte si basta.

Deci ,ca o concluzie mie mi se pare extrem sa-ti pui musafirii sa se descalte si sa-i faci albie de porci sau alte situatii jenante(umblat cu mopul dupa el,sa-i dai punga sau insistenta cu care impui regula casei).Mi se pare o dovada de (cum sa-i zic ca sa nu ofensez pe nimeni?) mai mare decat nesimtirea alauia care intra incaltat,fara suparare ,dar asta e parerea mea.
Adevarat e ca nu am nici obsesia curateniei pana in punctul tau,desi am si copil mic si automat pastrez ordinea si curatenia.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Mergi la inceput