stimulent din prima zi pt tatic
buna ziua!
va rog, ajutati-ma si pe mine cu un raspuns privind stimulentul!
am innebunit cautand peste tot un raspuns si parca nimeni nu mai e in situatia mea, desi mi se pare o situatie absolut banala!
deci: urmeaza sa nasc in cca. 2 sapt. eu nu lucrez, sotul da! ei bine, eu as vrea ca sotul meu sa depuna dosarul pt stimulent imediat dupa nasterea copilului! banuiesc ca el nu e obligat sa-si ia cele 42 zile de postnatal cum sunt obligate mamicile.
intrebare: ce acte sunt necesare pt dosarul respectiv, avand in vedere ca nu depune dosar pt cic, ci doar pt stimulent! la primarie se uita functionara la noi ca la extraterestrii cand i-am explicat situatia! dupa o privire luuuunga, mi-a zis ca nu stie ca ei nu au primit nimic!
va rog din suflet ajutati-ma cu niste informatii exacte, ca sa ma duc cu lectia facuta. daca am dosarul corect nici n-ar trb s-o mai intereseze pe ea, ci sa dea doar dosarul mai departe!
va multumesc!
raluca 36+
cu alexia-maria
pozishoare
...vinealexutza
Raspunsuri
megbeng spune:
ha, eu nici nu auzisem de stimulent..si al noi e aceeasi situatie, adica eu abia am terminat facultatea si nu am cum sa ma angajez pana in ianuarie, iar bebe vine in februarie!
vine bebe!
Ajutati-l pe Dan sa mearga din nou!
anca tanasica spune:
trebuie sa intre intai 1 zi in CIC si apoi sa revina la serviciu si sa faca cerere pentru stimulent!...so intai dosarul pentru CIC si apoi cel pentru stimulent...
Anca si Alexandra (10 nov.2003)
poze:
http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana
mamaruta spune:
Stimulentul nu are nici o legatura cu CIC-ul. Eu nu am fost nici macar o zi in CIC, si am stimulent de la 1 ianuarie. Teoretic(imi dau si eu cu parerea) taticul poate sa depuna dosarul de a doua zi de cand are certificatul de nastere al lui bebe, ca restul actelor nu sunt legate de bb
http://community.webshots.com/user/mamaruta105
_Ralu_ spune:
merci de raspuns fetelor!
mamaruta, ai putea sa-mi zici si mie ce acte ai depus pt a lua direct stimulentul?
si eu stiu tot asa, ca se poate lua stimulentul fara nicio legatura cu cic!
raluca 36+
cu alexia-maria
pozishoare
...vinealexutza
c_onorica spune:
stimulentu si cic se dau in baza altei legi decat postnatalul ,deci dupa terminarea celor 42 zile obligatorii de postnatal,sotul isi poate face dosar direct pentru stimulent,dar doar de cand aveai dreptul la cic-pentru ca cele doua se dau in baza aceleiasi reglementari legale optional-CIC SAU STIMULENT.
anca tanasica spune:
ORDONANTA DE URGENTA nr. 148 din 3 noiembrie 2005
ART. 1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).
ART. 3
(1) In perioadele in care beneficiarii drepturilor prevazute la art. 1 alin. (1) realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda un stimulent in cuantum lunar de 300 lei (RON), situatie in care plata indemnizatiei de 800 lei (RON) se suspenda.
din care trag io concluzia ca trebe sa fii beneficiar de CIC pentru a solicita stimulentul...adica trebe sa fii in CIC si sa te intorci la servici ca sa poti face cerere de stimulent...
Anca si Alexandra (10 nov.2003)
poze:
http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana
GeorgetaR spune:
quote:
Originally posted by c_onorica
stimulentu si cic se dau in baza altei legi decat postnatalul ,deci dupa terminarea celor 42 zile obligatorii de postnatal,sotul isi poate face dosar direct pentru stimulent,dar doar de cand aveai dreptul la cic-pentru ca cele doua se dau in baza aceleiasi reglementari legale optional-CIC SAU STIMULENT.
Eu stiu ca cele 42 zile de postnatal sunt necesare doar daca mama depune dosarul pt. una dintre ele. In cazul meu sotul sta acasa cu bb si a depus dosarul (ce-i drept pt CIC) dupa 42 zile si acolo a aflat ca putea sa-l depuna inca de a doua zi dupa nastere.
_Ralu_ spune:
multumesc mult din nou fetelor!
anca, eu m-am uitat la b1tv, la o emisiune in care raspunde dna ministru secretar de stat din cadrul min muncii familiei si solidaritatii sociale, si a spus clar ca nu trb cic pt a lua stimulentul. era o viitoare mamica care a intrebat daca poate intra in cic si dupa 6 luni, de ex, dupa nasterea copilului? si dumneaei i-a raspuns ca poate intra oricand dupa nasterea copilului dar pana la implinirea varstei de doi ani, dar ca pana intra in cic poate beneficia de stimulent!
am incercat si eu cu un mail la emisiunea resp, dar nu mi s-a raspuns!
va multumesc inca odata, si urmaresc in continuare acest subiect!
raluca 37+
cu alexia-maria
pozishoare
...vinealexutza
marius spune:
Cred ca trebuie lamurite anumite aspecte.
1. Conform legii o proaspata mamica este protejata si obligata de lege timp de minimum 42 de zile din momentul nasterii sa stea in concediu postnatal. In aceasta perioada nu putem discuta de CIC sau de serviciu - stimulent.
2. Daca dupa trecerea celor 42 de zile obligatorii exista o persoana care are in intretinere legala copilul minor (mama, tatal, sau o terta persoana - tutore, adoptator) si prin prevederile legii are dreptul sa primeasca CIC poate beneficia de acesti bani pana copilul implineste 2 ani.
3. Daca nu doreste sa primeasca acesti bani ci preferea sa obtina venituri impozabile (salariul de exemplu) desi ar avea dreptul sa primeasca CIC, va primi drept recompensa sau stimulent pe langa salariul obtinut la serviciu si suma prevazuta de lege numita stimulent. In acest caz nu mai discutam de CIC ci de o persoana care ar avea dreptul la CIC dar prefera sa lucreze in aceasta perioada.
Cam asta ar fi.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
_Ralu_ spune:
marius, multumesc pentru lamuriri! asa inteleg si eu, ca nu are legatura cic cu stimulent (in sensul ca nu-i conditionat stimulentul de cic)!
dar alta chestie nu mi-e f clara! din ce ai zis tu, inteleg ca sotul poate depune dosarul pt stimulent doar dupa ce vor trece cele 42 zile, dar fara sa-si ia concediu postnatal! ideea e ca nu imi trebuie neaparat stimulent din prima zi, pe mine ma intereseaza sa nu-mi respinga dosarul de stimulent pt ca nu si-a luat 42 zile concediu! ca nu-si permite sa lipseasca de la sv 42 zile! deci, practic, dupa nasterea copilului el se va duce normal la sv, fara niciun fel de concediu, iar dupa ce vor trece cele 42 zile va depune dosarul pt stimulent! nu?
cred ca m-am facut inteleasa, si sper sa mai primesc si aceasta ultima lamurire!
merci!
raluca 37+
cu alexia-maria
pozishoare
...vinealexutza