Succesiune

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns katty spune:

Merci inca o data, Toanca, asa ma gandeam si eu!
M-a mai intrebat sotul ceva (daca nu consideri ca abuzez): In masa succesorala intra si bunurile dobandite de sotia a II-a in timpul casatoriei cu tatal lui? Adica casa parintilor ei, pe care ea a dobandit-o prin mostenire. .

Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Oau Katty ce intrebare... eu stiam ca bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii...scuze ca intru ca musca-n lapte, dar ma intereseaza foarte tare raspunsul!

Andries

edit pentru a clarifica: eu de exemplu daca primesc mostenire o casa si primesc acea mostenire in timpul casatoriei, eu consider ca respectiva casa este a mea si pot dispune de ea cum vreau. Doar daca de exemplu o renovez si ii ridic valoarea de la 50 mii euro la 80 mii euro folosind banii familiei, doar atunci sotul meu poate sa ridice pretentii pe jumatate din suma cu (,) care a crescut valoarea casei. Daca a crescut valoarea doar pentru ca au crescut preturile, asta e alta situatie si nu poate ridica pretentii. Eu asa vad lucrurile.. am dreptate?

Mergi la inceput

Andries, exact asa gandeam si noi cum zici tu, numai ca duminica ne-am intalnit cu cineva (persoana care-l va reprezenta cu procura pe fratele sotului) si ne-a zis chestia asta!
Eu nu am fost convinsa ca e asa cum zicea ea, dar ea trecuse printr-o succesiune de curand (dupa fostul ei sot, recasatorit etc ) si s-a confruntat cu asa ceva la notar!!! De asta am si intrebat!

Poze aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns toanca spune:

nu, bunurile dobandite prin mostenire, darurile de nunta sau mai stiu eu ce sunt bunuri propri

Toanca si Matei Alexandru 06.01.2006

poze

http://www.dropshots.com/toanca

Mergi la inceput

Merci mult, Toanca, ptr. lamuriri. Am inteles desi gandeam la fel! Daca mai am intrebari, revin. Inca o data multumiri, Aissei, ptr. ca ne-a lasat sa-i invadam subiectul!

Poze aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Salutare.
Vin si eu cu o intrebare.
Mama mea a murit in 2000 si a ramas un apartament.Insa tatal meu are acum pe cineva, si ma gandesc ca daca s-ar casatori, aceasta femeia ar avea drepturi in apartamentul mamei.
Noi suntem doua surori si tatal meu.As vrea sa stiu daca as putea sa cumpar partile celor doi, sora mea fiind de acord, si sa trec apartamentul pe mine.Tatal meu sigur nu va vrea, dar pot sa cer sa imi plateasca partea mea si a sorei mele, iar in caz ca nu o face sa rascumpar eu partea lui.
Din partea respectiva, noi nu mostenim nimic, mai ales ca sora mea are 17 ani, si ca o intretin eu, ca `pe el nu il intereseaza nimic.
Sa astept ca la nul sora mea sa implineasca 18 si sa facem atunci?
Multumesc pentru orice raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Daca apartamentu a apartinut ambilor parinti, atunci la succesiune se vine in felul urmator:
- din jumatatea mamei, tatal mostenste 1/4, iar voi doua cate jumatate din restul. Deci, in final, tatal va avea 1/2 initial plus un sfert din cealalta jumatate.
Daca apartamentul a fost doar al mamei, tatal are un sfert, iar voi restul de 3/4.
In orice situatie, daca tatal se casatoreste iar, sotia supravietuitoare va mosteni un sfert din bunurile lui (deci nu ale mamei voastre), iar voi restul.

Cu sora ta minora lucrurile sunt mai complicate, ea nu poate dispune de proprietatea ei deocamdata, deci nu se pune problema renuntarii in favoarea ta.

Mergi la inceput

hai sa-ti spun ce am invatat eu in materie de succesiuni (eu nu sunt jurist) cu ocazia a numeroase acte de care m-am tot ocupat pentru toata familia mea: daca unul din parinti a murit si ap e cumparat in timpul casatoriei, atunci masa succesorala este 1/2 din ap si se imparte astfel: 1/4 din 1/2 revine sotului supravietuitor, iar copii impart in mod egal 3/4 din 1/2.

Deci daca ati facut succesiunea (si chiar daca nu ati facut-o o puteti face acum) tatal are 1/2 (jumatatea lui) + 1/4 din 1/2 adica 1/8 (partea mostenita de la mama), adica are in total 5/8 din apartament. Voi doua aveti prin mostenire restul de 3/8 (pe care il impartiti egal).

Daca se recasatoreste, doamna va avea drepturi pe apartament numai la regretabila moarte a tatalui tau, cand va fi la randul ei sotie supravietuitoare si va mosteni pe acelasi principiu 1/4 din 5/8 (pentru ca 5/8 din ap va fi masa succesorala) adica ceva mai mult decat o optime din apartament, restul mosteniti tot voi doua.

Acum, tu personal poti cel mult sa cumperi de la tatal tau cei 5/8 din apartament daca e de acord sa il vanda. El poate sa faca ce vrea cu acel 5/8 din apartament, inclusiv sa il vanda cuiva, sa il doneze (oricui), etc.

Pana una alta sora ta are reprezentant legal pe tatal vostru.. deci nu prea cred ca ati putea sa faceti ceva impreuna contra lui chiar daca tu ii platesti cheltuieli de intretinere. Daca ar avea peste 18 ani cred ca ati putea impreuna sa introduceti actiune in instanta pentru partile voastre.

Andries

Mergi la inceput

scuze Lona, cred ca scriam in acelasi timp... doar ca eu m-am lungit mai mult.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Si din partea lui, noi nu avem nimic?Adica nu mostenim nimic?
Mi se pare absurd.

Mergi la inceput