Succesiune

Succesiune | Autor: aissa

Link direct la acest mesaj

Am si eu o intrebare, nu ma considerati o materialista, dar pe urma mai multor sicane m-a apucat un chef de razbunare.
Speta este: socrul meu a murit acum cativa ani, in urma lui a ramas un apartament de 3 camere in care locuieste soacra mea, fiica ei si mai nou sotul acesteia din urma.
Sotul meu are in urma succesiunii o parte din acest apartament, parte care pentru mine se "materializeaza" in impozit platit la 2 case (ca cica am 2 locuinte, nu?).
Ideea e ca noi acolo nu am stat niciodata, cand ne-am cumparat apartamentul cumnata a promis ca ne da niste bani in contul acelei parti de proprietate dar apoi a "uitat".
Asa, acum ideea e: pot eu materializa cumva acea parte de proprietate? Pot sa ii oblig sa imi plateasca, in favoarea cedarii procentului nostru catre ei, o despagubire? Trebuie dati in judecata si daca da, cum si banuiesc ca este, presupune costuri mari? Am sanse sa castig?
Repet, e doar o teorie, nu stiu daca voi pune in aplicare asa ceva, dar sunt fff nervoasa si as vrea sa ii arunc soacrei cateva vorbe dulci care sa o sperie nitel.

Cristina si ghighiloi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Fa-le o oferta de vanzare (estimeaza costul casei si apoi vezi cat inseamna partea sotului tau. Adica din jumatatea socrului ia un sfert soacra, iar restul intre copii). Daca refuza, ameninta ca vei vinde unui tert

Situatie reala: apartament co doua camere, doi frati mostenitori. Cel ce a ramas in casa refuza vinderea apartamentului si impartirea banilor, si nici nu avea cu ce-i cumpara partea celuilalt. A fost adusa o persoana mai "dubioasa", care s-a uitat de jur-imprejur, a deschis usa la baie si bucatarie, dupa care a declarat multumit: "imi place, cumpar, nu ma intereseaza care camera! Cand facem actele?" A doua zi, apartamentul era pus in vanzare de fratele refractar!

Atentie insa, daca soacra ta este maritata cu acte in regula, dupa moartea ei (Fereasca Dumnezeu!)noul sot va mosteni o patrime din partea ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Ha, ce idee sa ii duc un "cumparator", cred ca lesina....
Nu e maritata soacra-mea si nu se mai marita ea, e singura, dar noi am renuntat la casa si ne-am cumparat singuri iar ea, sora sotului si cumnatul stau acolo belferi, in timp ce eu platesc 20 de ani ipoteca. Nu e nene corect.

Cristina si ghighiloi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns toanca spune:

Aissa, mergi la instanta din raza caruia se afla imobilul respectiv si solicita instantei iesirea din indiviziune.
Teoretic (si practic 99%), instanta ii va obliga pe ceilalti mostenitori sa-ti plateasca o sulta in schimbul procentului detinut de sotul tau.
Sulta se va stabili in functie de valoarea imobilului, valoare care este stabilita de catre un expert numit de instanta.

Toanca si Matei Alexandru 06.01.2006

poze

http://www.dropshots.com/toanca

Mergi la inceput

Mersi mult pentru raspuns!

Cristina si ghighiloi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns katty spune:

Cristina, te superi daca pun in interiorul subiectului tau si alte intrebari referitoare la succesiuni? Ptr. a nu mai deschide alte subiecte...
As vrea sa pun si eu doua intrebari:
1. Daca unul dintre mostenitori face o declaratie de acceptare a unei succesiuni (in termenul legal de 6 luni sau nu, ca nu stiu exact cand a facut-o), poate sa revina asupra ei ulterior?
2. Daca persoana decedata a facut o procura in timpul vietii - cam cu o luna inainte de deces - prin care imputernicitul avea drept de vanzare bunuri (2 masini si o casa,)acesta din urma poate vinde pe baza acestei procuri unul din bunuri, dupa decesul persoanei care a facut procura sau doar in timpul vietii acestuia? Si daca a vandut dupa deces, fara sa fie unic mostenitor, poate fi incadrat la "rea credinta" sau ceva de acest gen?
Sper ca am fost destul de explicita!!! Si sper sa capat raspunsuri!
Multumesc Cristina (Aissa) ptr. intelegere!

Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici

Mergi la inceput

Katty bineinteles ca e ok sa intrebi aici. Sper sa obtii si tu raspunsurile de care ai nevoie!

Cristina si ghighiloi

Mergi la inceput

Merci, Aissa, daca nu deschideai tu acest subiect, probabil ca as fi facut-o eu, ca de ieri am inceput un drum luuuunnnggg (asa se prevede) de deschidere a succesiunii dupa tatal sotului (decedat din 2003). Astea au fost primele intrebari, dar sigur vor mai fi si altele! Te pup si bafta si tie!

Poze aici

Mergi la inceput

katty, succesiune se poate accepta:
- tacit (prin luarea in posesie a bunurilor);
- prin declaratie;
- sau sub bedeficiu de inventar;
Daca deja s-a deschis succesiunea si s-a eliberat certificatul de mostenitor, nu se mai poate reveni asupra declaratiei.
Referitor la a doua intrebare, conform dispozitiilor legale, procura este valabila numai pe timpul vietii.
Deci, da este rea credinta pentru ca desi stia ca cel care a dat imputernicirea este mort, a folosit acea imputernicire, mai ales ca nu este unic mostenitor

poze

Mergi la inceput

Multumesc ptr. raspunsuri, Toanca,. La prima problema expusa mai sus, nu s-a inceput inca succesiunea, doar persoana respectiva (sotia a doua a decedatului) si-a exprimat intr-o declaratie dorinta de a accepta succesiunea. Daca nu a inceput succesiunea, nu exista cerificat de mostenitor, inseamna ca ea poate sa anuleze acea declaratie? Fiindca prin acea declaratie ea a incurcat tot ce trebuia noi sa intreprindem.

Poze aici

Mergi la inceput

Da, poate sa renunte

poze

Mergi la inceput