atitudinea celorlalti fata de femeia gravida?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Kittie spune:

eu zic sa nu va mai asteptati la minuni, cand sunteti gravide! Din pacate, asta e lumea in care traim, toti sunt preocupati de micile lor nevoi si suferinte mai degraba decat de fericirile altora (si nu numai in romania, va asigur!). EU sunt la a doua sarcina si deja satula de priviri/murmure/proteste/indiferente. Cateodata as prefera sa fiu in 'putere' sa ma pot reprezenta la egal cu ei atunci cand imi cer drepturile, nu cu teama ca daca Doamne fereste ii apuca furia pe solicitarile mele se vor razbuna fie pe cel mic, fie pe burtika mea. Prefer ca cineva sa-mi zambeasca, kiar daca nu ma lasa-n fatza sau opreste autobuzul pentru mine, decat sa se uite incruntat sau sa mi arunce o vorba de duh! Macar sa ma lase-n pace, daca nu e destul de puternic in amintire faptul ca a iesit tot dintr-o mama...

, mami de ( 13oct04 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Nici in Franta nu e mai bine. Ba chiar imi povestea o mamica franceza care era la coada cu un copil de 2 ani si o burta de 8 luni ca un mos a inceput sa o injure ca de ce vine ea cu copii sa se bage in fata!
La dat locul in autobuz/metrou e ca in Romania. Francezii te ignora, mai ales parizienii. Cei din provincie sunt mai bine crescuti.
Singurii care mi-au dat locul fiind gravida si ulterior m-au ajutat cu caruciorul sunt negri. Si asta sistematic. Se pare ca educatia africana respecta mult mai mult maternitatea decat cea europeana.

In schimb ceea ce am vazut la frantuzoaice e ca daca vrei sa ai drepturi trebuie sa ti le ceri. Adica daca esti gravida sau cu copil te duci la cel care sta pe locul rezervat si ii spui ca vrei sa te asezi. In general in cazul asta nu indraznesc sa comenteze. La fel la casele pentru gravide. Te duci si te bagi cu tupeu in fata. In Franta nu faci nimic fara tupeu. Nu sta nimeni sa se intrebe de ce ai nevoie daca nu ceri singur.

In Romania cel mai des m-au ajutat femeile la urcat/coborat caruciorul din autobuz si tot ele mi-au mai cedat locul rezervat.

Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze

Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

Dragelor,mie mi-a trecut de multisor vremea gravidiei...insa imi amintesc cu...dezamagire de vremurile acelea.Am trecut si eu prin ce ati trecut fiecare din voi.Imi amintesc ca in sarcina cu fiul meu am plecat la servici,intr-o dimineata si aglomerat fiind m-au cam, inghesuit calatorii si in plus,evident...nimeni nu mi-a oferit locul,chit ca eram cat Casa Poporului.Si m-am "rasculat" fir-ar sa fie de treaba si am urlat catre cei mai aproape de mine care ma inghionteau ,sa fie atenti ca sunt insarcinata si sa nu ma mai inghionteasca.Raspuns:"pai ti-a placut p..a si sa ti-o tragi,ce te mai plangi?daca nu iti convine i-ati masina!"No comment!
O intamplare frumoasa a fost in sarcina cu fata mea...tot mareata rau fiind....tot in troleu...insa nu era aglomerat.Toate scaunele ocupate.Nu ma deranja,din contra eram multumita ca nu sunt in inghesuiala...Ei bine,in fata mea pe un scaun statea un domn cu parul alb complet(arata asa de bine),in varsta...si cu toate ca erau barbati mai tineri pe ceelalte scaune,domnul asta s-a ridicat si mi-a oferit locul.L-am refuzat,era mult mai in varsta ca mine...insa a insistat si in plus m-a ajutat sa ma asez sustinandu-mi bratul...M-am simtit asa bine si totodata jenata...asa,nu stiu cum sa va spun...
Adta cu bunul simt...hm...face parte si din educatie,dar unii o aplica si ca o rebeliune...Am mai auzit comentarii si la adresa oamenilor batrani(uneori si eu mai comentez,mea culpa!),care la 7 dimineata,cand e mai aglomerat...ei merg sa se plimbe dintr-o piata in alta cu troleul sau autobuzul...ca sa vada cum sunt preturile,pe bune!Si dupa ce ca dimineata,in mijlocul de transport in comun,trebuie sa ii suporti si pe cei care nu au treaba cu apa si sapunul - sunt cate unii care put ingrozitor -,pe cei care cu o seara inainte au tras o betie sau au mancat usturoi...s.a.m.d....zau ca sa incep sa ma feresc de cei in varsta sa nu ii imping si sa nu-i bruschez,dar sa le mai ofer si locul,in conditiile in care am un traseu de juma de ora....Poate sunt rea,dar asa vad eu lucrurile.Exista ore rezonabile pentru plimbat prin piete,dupa ora 7 dimineata...
Revenind la oile noastre:eu una preferam sa stau in picioare,dar sa nu fiu inghiontita si inghesuita...Uneori chiar asa mareata cum eram,am dat locul unei persoane mai in varsta sau unei mamici cu copilul in brate...n-a fost nici o problema...
Adevarul e ca dupa 7 luni...greu la deal cu "rucsacelul"....
Hai ca m-am aberat destul...Va pup si gravidutelor le doresc sarcina usoara...si puneti la spate ce spun unii si altii si fiti cu tupeu...Stiti vorba aia:u rusinea mori de foame?!

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NinaB spune:

stai sa vezi cum e cand il ai pe bb in brate... si-si mai aprind si tigara in fatza lui...
sanziana are dreptate! ceri! ca de dat, prea putina lume va da semne de buna cuviinta! si...nu te astepta sa-ti raspunda prea politicos...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

subscriu si eu

sunt in luna a sasea si am patit urmatoarele:

la birou, colegii si colegele mele ( chiar si mamici) satui de insistentele mele ca nu suport aerul conditionat in exces, ca ma ustura ochii, intrucat aparatul imi vine chiar in freza..au izbucnit: DA CE ESTI PRIMA FEMEIE GRAVIDA? DE CE ITI EXAGEREZI STAREA? Eu pozitionam aerul la minim ( nici nu era necesar mai tare) ei dadeau mai tare pe motiv ca curg apele pe ei ( asa o fi fost dar in zona mea era un curent oribil )

colega mea cea scumpa car ebeneficiaza de informatii de pe urma mea ( imi va lua locul), atentie si veriricare permanenta ca sa invete treaba bine..imi arata aprecierea ei..cum? fumeaza in sedinte non-stop langa mine cu toate ca o rugasem sa se duca mai incolo sau sa incerce sa se abtina in cadrul acestora, daca sta langa mine...o doare-n basca pe ea de faptul ca imi face rau !

mai departe: la magazin..case prioritare...o doamna sefa m-a asigurat ca nu e nevoie sa ne asteptam de la altii sa ne invite in fata.. E DREPTUL NOSTRU sa fim servite cu prioritate si trebuie sa il cerem..nu toti au bun simt, nu toti inteleg starea aceasta..in concluzie, e dreptul nostru sa il tragem de manecuta pe cleintul nesimtit si dreptul lui sa se enerveze daca are chef....

o rog pe mama sa nu ma mai cicaleasca cu prostiile ei si sa incerce sa ma menajeze putintel..aia nu ai facut aia nu ai facut, asa trebuia sa faci...i-am zis: face rau lu bebe..dar ea a tras concluzia: CE CREZI CA EU NU AM FOST GRAVIDA? si ma enervam tot timpul si uite cum ati iesit de sanatosi si tu si frate-tau ! ma rog, ce sa mai zici, ce sa ii explici de IR-uri, de stress transmis la copil, de starile tale care sunt si ale lui...si daca propria mama gandeste asa ce pretentii sa ai de la colegi sau mai stiu eu cine prin autobuze si magazine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eloise spune:

Ma mira si pe mine... dar nu prea tare... sa citesc ca si in tarile "civilizate" din Vest atitudinea e la fel de nepasatoare fata de graviditate. De fapt citisem de curand un articol despre gradul de politete al romanilor, raportat la cel al cetatenilor din diverse tari europene cu standard de trai superior, si concluziile erau: nepasare exista peste tot in zilele noastre.

Inteleg, sarcina e o stare fiziologica si nu vreo boala. Dar daca unui copil, de exemplu, i se garanteaza legislativ dreptul la protectie prioritara fata de alti indivizi, de ce unei femei insarcinate [deci: gravida = femeie(individ oarecum mai fragil, mai slab dpdv fizic decat barbatul) + fetus (copil inca nenascut, deci mai fragil decat copilul "standard") ], nu i se garanteaza oficial aceste drepturi? De ce oamenii inchid ochii, prefera sa se prefaca a nu fi observat, ba chiar se mai si revolta daca ea isi cere privilegiile? Ca doar s-au mai vazut gravide pe lumea asta, si nu esti tu prima, sau singura...

Un lucru insa ma revolta peste masura: atitudinea vulgara! Nu reusesc sa o inteleg. De la priviri libidinoase, chicoteli, fraze in doi peri si cu dublu sens, pana la clasicul "ti-a placut, acum sufera" (de parca barbatului nu i-a placut, sau parca stiu ei sigur ca femeii i-a placut, sau parca ar trebui sa existe o pedeapsa pt asta)... Nu inteleg, ma lamureste si pe mine cineva? Ce, gravidele sunt singurele persoane care au, sau care au avut activitate sexuala? De ce nu se schimba astfel de replici intre oamenii non-gravizi? Cu totii fac sex, si totusi nu se fac aluzii la asta la tot pasul. Si mai mult, fiecare om a venit pe lume ca urmare a aceluiasi act, a avut o mama si un tata care l-au adus pe lume, si NU prin imaculata conceptie, ce naiba?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crykett spune:

ce dreptate aveti fetelor cu lumea din jur,eu umblu de dimineata pina seara cu pauza la prinz cind doarme baiatul de numai 2 anisorimerg la piata ,platesc facturi calatoresc cu transportul in comun si nimeni nu ne da nici o prioritate cind ma vede cu copilul de o mina si cu burtica destul de mare(aproape 7 luni)ba uni mai au si pretentii sa ii las pe ei sa treaca in fata sau sa le tin eu esa cind ies sau intra undeva .culmea nesimtiri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

ba pe mine m-a facut o tanti ce a trecut pe langa mine pe trotuar "dizgratioasa", la prima sarcina, ca eram in 8 luni gravida, pe o canicula imensa si mi se vedea o bucatica de burtica de sub un tricou mai scurtut.
Sau, eram in metro in luna a 9-a cumparam scutece pt bb si hainute si paturele si altele, si s-a gasit tot o tanti sa comenteze asa, ca pentru ea la standul cu lenjerie: "tara arde si baba se piaptana, acusa naste aici dar mai umbla la cumparaturi"...

Ma intreb asa: oare cu ce le-am deranjat eu pe femeile alea? de ce nu au avut loc de mine ? Cum poate incapea atata rautate in cineva si mai ales cum poate da pe afara asa necontrolata? Erau femei Nu barbati, oare ele nu au fost gravide ? de ce la 50-60 de ani femeile se acresc ca niste castraveti murati de proasta calitate?
M-au marcat foarte tare chestiile astea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alionushca spune:

Dorsilia nu se acresc toate femeile la 50-60 de ani - eu cred ca femeile care au fost rele in tinerete se fac si mai rele si invidioase cind imbatrinesc - dar prea multe sunt ele, ce ma mira pe mine - chiar sa uite ca ai fost si tu cindva insarcinata, ca ai adus o minune pe lume - am impresia ca pentru ele sarcina a fost si atunci la tinerete nu ceva frumos, dar ceva ce trebuia facut cu de-a sila - altfel nu-mi pot explica rautatea din sufletul lor.

Prietena mea insarcinata in 7 luni era in troleibus - o doamna de vreo 35-40 de ani i-a reprosat( cind a fost rugata de un barbat sa-i ofere locul) ,, da ce eu am stat calare pe barbatu tau si am facut plodul,,

Eu arunc imdeiat replica atunci cind ma supara cineva - dar nu stiu cum ma voi comporta mai incolo cind se va vedea burtica si inevitabil cel putin peste o baba ranchiunoasa am sa dau - nu cred ca am sa pot spune ceva, mai ales ca nu stii la ce sa te astepti la asa oameni.
La noi mai este o problemuta - ea devine dubla atunci cind vorbind romana dau peste vreo rusoaica - atunci si rautatea din partea ei e dubla. Am noroc de ai mei ca ma insotesc unde merg - sau mama, sotul, fratele - si ma simt mai protejata, desi sarcina este mica sunt mai vulnerabila decit inainte, nu stiu unde adisparut fata izghita din mine

Aliona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanacibo spune:

Subscriu...mie mi s-a intamplat in luna 9 sa merg cu un microbuz la tara (30 km)si sa fie arhiplin...noroc cu sotul meu care s-a asezat in fata mea si s-a impins sa-mi lase burtica libera...culmea a fost ca langa mine era o doamna care statea in picioare iar pe scaune langa ea erau sotul si copilul care nu avea mai mult de 2 ani, dar ocupa singur un scaun...la un mioment dat, din cauza caldurii- 35 grade,mi s-a facut rau iar sotul meu l-a rugat pe respectivul sa-si lase nevasta sa stea jos si sa ia bebele in brate pt. a-mi elibera si mie un loc...dupa ce i-a intors o privire de-ti venea sa-l iei la pumni a zis ca el a urcat inaintea noastra si n-am decat sa astept sa coboare el....asa ca nesimtirea unora e grosolana rau de tot....dar asta e fetelor, nu putem schimba mentalitatea unora orice am face...

Mergi la inceput