Fibrom uterin (15)
Raspunsuri - Pagina 13
noela_carmen spune:
arinna,
hi,hi,hi, alifie zici?
nu-i asa ca nu-s nebuna?...sau sunt?
ce e e. coli? pe unde mai apare si asta?
cand mi-a zis ca dureaza asa mult aproape ca am vrut sa renunt.
cica cel mai mult dureaza testosteronul;
s-a uitat aia mirata la mine de parca as fi avut raie,!!!
am simtit nevoia instantaneu sa ma spal!
ai idee care din cele pe care le-am cerut sunt pentru tiroida?
mioritza,
eu din fire sunt cam insistenta atunci cand cred in ceva, de...varsator...
nu as vrea sa "bat" pe nimeni la cap cu acest klimaktoplant, insa m-am lovit adesea de ignoranta medicilor si a altor "naturisti" care nu "predau" decat lectia invatata de ei, si daca nu au cunostinte despre un produs sau procedura prefera sa-l blameze sau sa arate cu degetul ...de aceea sunt asa insistenta, parca mi-e teama ca exista totusi ceva bun si nu cumva sa-l ratam...
sper sa fi fost corenta cat de cat.
unde gasesc carticica aia de la hofigal?
imi para rau pentru mama ta...chiar nu stiu ce ai putea face...poate sa te rogi mai mult pentru ea, pentru sanatatea ei si pentru linistea sufleteasca, ca de aici pleaca toate.
maryd spune:
FETELE,
am noutati!
Maine(26 ag), ma duc la inseminare.
Imi pun atatea sperante in ziua de maine...Poate mai inaintez cu un pas...Ma bucur ca sotul meu nu mai are atitudinea aceea de "ghita contra".A spus ca merge cu mine maine, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum, sa mearga cu mine la ginec.
Sant foarte emotionata si nu pot sa dorm.
Va pup,
Mary
arinna spune:
Maryd
...iti doresc mult succes maine, sper sa incepi o noua viata, asa cum ti-ai dorit......si sa dormi totusi noaptea asta...Abia astept sa ne spui cum a fost si cand devine vizibil "rezultatul"sau
Noela, nu esti nebuna, dar daca o ia pe calea cea dreapta nu-i prea rau, depinde, problema e ca are termen de garantie cam scurt
ce sa zic si eu as zice mai multe da nu-i locu'
E.coli e o bacterie care produce una din cele mai cunsocute infectii urinare, colibaciloza
TSH e de tiroida, daca iese mare insemna ca ai hipotiroidism adica prea putini hormoni tiroidieni deci o afectiune a tiroidei (parca si T3,T4 dar nu-s sigura de astea doua, parca e ceva cu tiroxina) )si sigur ATPO daca ai facut ( hormoni antitiroidieni)
........................
Knowledge is power!
maryd spune:
Fetelor,
sant disperata, astazi nu am mai ajuns la inseminare,pentru ca nu am avut cu ce..., a fost omul prea stresat si nu a putut.Sant foarte furioasa,eu am fost sapt. asta zi de zi la monitorizare...
Va mai scriu.
Mary
dj_mama spune:
Ziua buna, fetelor!
Daca mai apuc sa citesc si eu pe fuga, cand sa mai zic si io una, vin peste mine asupritorii (chiar cand scriam acest cuvant tzop un asupritor sa-mi zica ca i-a troznit gatul si ce sa faca? Il expediai cu gat cu tot sa pot sa mai scriu si io ).
Maryd, nu te necaji ! Se intampla frecvent. Prestati si voi cu spor si e tot cam aia. Monitorizarea n-a fost degeaba. Si noi cand am fost la unica inseminare pe care am facut-o, am venit doar cu o lingura de gigei la cabinet, nici nu credeam ca o sa vrea dr. sa imi faca dar oricum n-ar fi oprit-o nimic sa-si ia banul pe inseminare. Cred ca a inmultit-o cu niste apa si tot degeaba a fost (glumesc ) asa ca nu te stresa. E abia inceputul. …Si ti-ai pus prea mari sperante. Dupa cele scrise ieri te si vedeai graviduta si tare mi-era teama sa nu fii si mai dezamagita decat era cazul. Va rasari soarele si la tine dar cu multa rabdare. NU TE STRESAAAA! Ia-o mai usor, mai cu nepasare, nu e ultima piatra de hotar.
Noela, nu eu ti-am zis de prolactina de luat dimineata ci de FSH si de estradiolul din ziua a 10-a. Dar intr-adevar, am citit de la fete ca prolactina trebuie dimineata si pe nemancate eventual nespalata pe dinti dar nu stiu daca asta trebuia lucrata f repede. Estradiolul din zi 10 trabuia lucrat repede.
Succes.
TSH, T3, T4 sunt pt tiroida. Mie mi-au dat raspunsul in 48 ore la MEDLIFE asa ca e o minciuna ca dureaza
noela_carmen spune:
offfff, maryd,
una calda, alta rece...
chiar ma-as fi mirat sa fi putut!!!
nu mai fi suparata!!! ce ti-am zis eu, ca atunci cand iti vine sa-i dai cu ceva in cap , sa zambesti si sa fii cea mai dulce sotie din lume!!!
stresul e cel mai mare ucigas de "copii"!!!!
e normal sa nu poata in astfel de conditii !!!
hai sa fim sincere,tu ai putea avea orgasm in asa conditii???!!!
eu una nu
psihicul e ce mai fragil "lucru" la un om;
iti inteleg disperarea, e normala si justificata, insa nu poti face nimic!!!
pentru noi e mai simplu din punctul asta de vedere, ca nu facem altceva decat sa desacem picioarele,e o chestie voluntara, la care subconstientul nu are vreo contributie, insa la ei e altfel.
trebuie sa vina din interiorul lui!
sa vrea el! rolul tau este sa-l ajuti sa ajunga sa-si doreasca!
stiu ca e o data pe luna, dar asa pierzi si "data" asta.
nu-i raspunde cu suparare, si nu-l face sa sa simta vinovat pentru asta. arata-i intelegere, si blandete, macar sa incercati azi, maine, cum zice el, "natural"...
crede-ma, nu pot zice mai multe, dar vorbesc din experienta. o experienta tare dureroasa pentru el in mod special, pe care am rezolvat-o doar cu blandete si deschidere catre sufletul lui!
inca "muncesc", pentru ca mi-e teama ca echilibrul instalat sa nu fie unul fragil.
rabdarea e una din cele mai mari virtutii!!!
iti doresc din tot sufletul sa gasesti intelepciunea si puterea de a "rabda"!
arinna,
saru'mana pentru informatii.
se pare ca nu pot face HSG luna asta. medicul e in concediu pana pe 1 sept., asta ar insemna sa o fac pe 4 sept. adica in ziua a 14 a ciclului.
si tare vroiam sa o fac luna asta, ca si asa ovulez pe stanga unde e dihonia, ca sa nu ratez "fumusetea" mea de ovulatie pe dreapta...
asta e...
djjjjjjjjj mamamaaaaaaaci faci????????
noela_carmen spune:
haoleo!!!!
dj mama,
adeka cum din ziua a 10-a?
hai zi-mi si mie, ca nu ma stiu in ce zile si cum, si care analize trebuie sa fac
eu donai sange in ziua a 4-a, next???
dj_mama spune:
ai facut f bine ca trebuia si estradiolul din zi 3-4 dar mie asa mi-a cerut cocei sa stie exact daca e adevarat FSH-ul f bun care nu m-ajuta deloc sa ovulez la timp. La mine s-a intamplat luna asta total aiurea cand nici nu ma mai bagam, in seama si m-am trezit cu un albusoi de m-am minunat dar e tot degeaba ca nu a crescut temperatura deci nu s-a intamplat nimic. Oricum nu mai sunt asa prinsa de asta. Am de convins sotzul pt o decizie f grea dar chiar nu e momentul (fiv cu ovocite donate)
noela_carmen spune:
auzi, apropos de FIV, se face in conditiile in care sunt fibroame pe ici pe colo?
sa inteleg ca si eu ar fi bine ca urmatoarele analize sa le fac in ziua a 10-a?
te astept pe PM cand ai ceva timp, sa-mi explici asa ca la prosti, cind si ce trebuie sa fac.
please,please, please!!!
noela_carmen spune:
sper sa aveti rabdare sa cititi, cu atentie!!!
as fi dat linkul, dar nu's ce am facut ca nu mai am "bara de adese"
si nu am cum sa copiez linkul
Hemoragia uterina disfunctionala-modalitati terapeutice actuale
REZUMAT
Hemoragiile uterine disfunctionale sunt cele mai frecvente metroragii intalnite in viata femeii. Acestea determina implicatii atat medicale, cat si sociale. Diagnosticul de hemoragie uterina disfunctionala este unul de excludere. Fiziopatologia nu este inca destul de clara. De obicei, este vorba de o metroragie provocata prin lipsa ovulatiei. Cu ani in urma, multe cazuri de hemoragie uterina disfunctionala erau tratate chirurgical prin histerectomie. In prezent, se utilizeaza o terapie medicamentoasa si una interventionala, cu rezultate rapide si sigure.
Hemoragia uterina disfunctionala (HUD) este definita ca o metroragie in cantitate crescuta (peste 80 ml/ciclu), durata peste 6 zile sau frecventa sub 21 de zile. Termenul disfunctional exclude originea organica a acestei hemoragii. De obicei apare la varstele extreme ale perioadei reproductive: 20% dintre cazuri la pubertate si 50% din cazuri la premenopauza. In multe cazuri (70%) este determinata de lipsa ovulatiei, dar apare si in ciclurile ovulatorii. In afara de imaturitatea axului hipotalamo-hipofizar sau de modificarea receptivitatii hormonale periferice - cauze obisnuite ale HUD la pubertate, alta cauza poate fi lipsa ovulatiei determinate de afectiuni endocrine (hipotiroidism, hiperprolactinemie, boala Cushing, ovare polichistice), maladii psihiatrice, de cauza iatrogena medicamentoasa (neuroleptice, contraceptive, estrogeni, progesteron), stresul emotional, exercitii fizice excesive sau chiar modificari discrete psihologice; uneori cauza nu poate fi definita. Anovulatia este urmata de lipsa dezvoltarii corpului galben care secreta progesteron fara al carui efect modelator asupra endometrului se produce o hiperplazie endometriala estrogen dependenta; in final, endometrul se desprinde incomplet si neregulat producand o hemoragia trenanta, neregulata, atipica. In ciclurile ovulatorii (30% dintre cazuri), HUD este determinata de o patologie a fazei luteale. O pierdere lunara de sange peste 60 ml poate determina anemie feripriva si afecteaza calitatea vietii, producand probleme medicale si sociale.
Conduita medicala in HUD vizeaza trei aspecte:
# recunoasterea metroragiei;
# stabilirea caracterului functional prin eliminarea tuturor leziunilor organice ce pot fi responsabile de metroragie: sarcina si complicatiile sale, infectii (cervicite, endometrite), traumatisme genitale, corpi straini, neoplasme genitale, patologie genitala benigna (polip cervical, endometrial, leiomiom, adenomiom etc.), boli sistemice (hepatice, renale, coagulopatii, trombocitopenii, leucemie);
# oprirea metroragiei si prevenirea unei recidive.
Terapia medicala a HUD
Medicatia hormonala
Derivatii conjugati de estrogeni produc vasospasmul arteriolar uterin si initiaza factorii de coagulare locali. Sunt administrati i.v. in doze mari pentru a opri hemoragiile importante. Contraceptivele orale (CO) reduc cu 43% pierderea de sange. Actioneaza prin atrofia endometrului si prin cresterea factorilor de coagulare. Daca apar spoturi hemoragice, acestea pot fi evitate prin dublarea dozei sau utilizarea unor CO cu doze mari de estrogeni.
Derivatii de progesteron reprezinta medicatia de electie in cazul HUD anovulatorii. Sunt prescrise in faza luteala intre zilele 15 si 25 ale ciclului. In HUD ovulatorii sunt administrati intre zilele 5 si 25. Steriletul impregnat cu derivati de progesteron poate reduce sangerarea menstruala cu 74-97%. Totusi, sunt citate unele efecte adverse din cauza absorbtiei sistemice de norgestrel: castig ponderal, depresie, acnee, cefalee, sangerare prelungita sau sub forma de spoturi.
Danazolul este un steroid sintetic cu proprietati androgenice medii. Are efect intens si rapid de atrofie endometriala. Cu doze zilnice de 100-200 mg poate fi indusa oligo/amenoreea pe o perioada de aproximativ 3 luni, dupa care se poate scade doza la 100 mg zilnic sau la 2 zile. Efectele adverse accentuate (castigul ponderal, depresie, acnee, cefalee, modificarea vocii) reduc utilizarea acestui preparat. Totusi, danazolul poate fi utilizat o perioada de 6 saptamani inainte de ablatia chirurgicala a endometrului. Analogii de gonadotropin releasing hormon (GnRHa) induc hipoestrogenism cu atrofie endometriala si amenoree. Din cauza efectelor adverse - demineralizare osoasa si aparitia simptomelor de menopauza, utilizarea lor este limitata la o perioada de maximum 6 luni. Terapia HUD trebuie nuantata in functie de etapa de varsta.
In perioada de pubertate si adolescenta, o gravitate deosebita o prezinta metroragiile importante postmenarha care determina instabilitate hemodinamica cu un hematocrit sub 25%. Interventia trebuie sa fie rapida cu asigurarea a 2 cai intravenoase, administrarea de sange, plasma, derivati de plasma, monitorizare cardiaca si administrare de oxigen, in conditii de terapie intensiva. Se administreaza estrogeni conjugati 25 mg i.v. la un interval de 4-6 ore pana ce sangerarea cedeaza, de obicei dupa 1-5 ore. Concomitent, se incepe administrarea orala a unui derivat de progesteron (5-10 mg de medroxiprogesteron pe zi). In cazul in care pacienta este stabila hemodinamic, se poate incepe cu un tratament oral cu doze mari de derivati de nortestosteron (linestrenol, norluten, primolut), care, spre deosebire de alti derivati progesteronici, au un efect rapid si intens de maturare si atrofie endometriala. Am utilizat doze mari de 40-60 mg pe zi cu rezultate salutare. Efectul hemostatic trebuie sa fie semnificativ in primele 36 de ore, dupa care doza poate fi redusa la 10-20 mg pe zi. Avand in vedere efectele secundare androgenice, derivatii de nortestosteron in doze mari trebuie sa fie administrati pe perioade scurte. In ambele cazuri, dupa aproximativ 10-14 zile, se opreste tratamentul, iar dupa 2-7 zile apare menstruatia de privatie, care este de obicei abundenta datorita hiperplaziei endometrului. In continuare se incepe administrarea unui CO, care trebuie continuat cel putin 3 luni. Uneori (in cazul unei anemii avansate), se poate trece peste aceasta menstruatie, administrandu- se continuu CO. In cazurile cu HUD aparuta la pubertate, datorita deficientei de receptori hormonali periferici, sunt utilizate CO macrodozate.
Tratamentul HUD in perioada fertila la pacientele instabile hemodinamic poate urma aceeasi schema. Daca hemoragia continua, se poate incerca hemostaza locala prin introducerea intrauterina a unui balon Foley. In ultima instanta se poate recurge la chiuretaj hemostatic. In cazul in care pacienta este stabila hemodinamic, iar hematocritul este 25-35% se pot administra fie derivati de nortestosteron in doze de 20- 60 mg pe zi, fie CO monofazice in doze duble sau triple timp de 7 zile urmate de doze normale timp de 3 luni.
In HUD postmenarha nu este recomandata utilizarea acestor doze mari de CO deoarece pot agrava supresia axului hipotalamo- hipofizar. La femeile cu cicluri menstruale instalate urmate de aparitia HUD, o alternativa cu rezultate foarte bune este utilizarea steriletului impregnat cu norgestrel, care asigura local doze mari de progesteron, iar efectele adverse sistemice sunt limitate, concomitent cu o complianta foarte buna pentru tratamentul indelungat. In cazul in care se doreste sarcina, inducerea ovulatiei poate fi produsa prin administrarea de Clomifen citrat, urmata sau nu de administrarea progesteronului in faza luteala. In cazul suspiciunii prezentei endometriozei (HUD asociata apare in 20% dintre cazurile de endometrioza), sunt preferati analogii de GnRH sau danazolul.
In cazurile de HUD cronice, care apar mai ales in perioada de premenopauza, se pot administra secvential CO microdozate sau se pot administra derivati de progesteron cu efect mediu in zilele 16-25 ale ciclului menstrual. In cazul amenoreelor prelungite, atunci cand dozarile hormonale arata o secretie estrogenica persistenta, atipica pentru menopauza, iar ecografia vaginala arata un endometru cu o grosime peste 4 mm, derivatii de progesteron se pot administra in primele 10 zile ale fiecarei luni.
HUD prin atrofie endometriala este foarte rara si apare in cazul unei carente estrogenice prelungite, de obicei in postmenopauza, situatie in care derivatii de estrogeni reprezinta terapia adecvata..
Agentii antifibrinolitici. Acidul tranexamic are un efect de blocare reversibila a plasminogenului. Nu are efect asupra parametrilor sangvini de coagulare si nici asupra dismenoreei. Totusi, poate produce efecte adverse la 33% dintre cazuri: greata si crampe musculare. In primele zile ale metroragiei, doza este de 1 g la 6 ore, iar efectul este de reducere a sangerarii cu pana la 40%.
Desmopressin (DDAVP, Octostim), un analog al vasopresinei, poate fi administrat intranazal, subcutanat sau intravenos. Are efect vasoconstrictor si antifibrinolitic. Se administreaza la 12-24 de ore interval, se obtin rezultate terapeutice in 70% dintre cazuri. Datorita efectului antidiuretic, pana la 24 de ore dupa administrare, trebuie limitat aportul de lichide cu 25% din valoarea normala. Efectele adverse sunt medii si tranzitorii: hiperemie faciala, cefalee, greata, crampe uterine, modificari ale pulsului si tensiunii arteriale.
Medicatia antiinflamatoare inhiba ciclooxigenaza si reduce nivelul prostaglandinelor endometriale. In HUD acestea sunt produse in exces de endometru si au efect vasodilatator. Antiinflamatoarele scad fluxul menstrual cu aproximativ 20-50%. Inhibitorii de COX-2 au avantajul ca nu produc agregare plachetara. Cu toate acestea, antiinflamatoarele au un efect antihemoragic mai scazut decat antifibrinoliticele.
Medicatia de sustinere cu sange sau derivati de sange (plasma, crioprecipitat), factori de coagulare, este salutara in HUD grave. Medicatia cu derivati de fier este necesara in cazul instalarii anemiei.
Terapia chirurgicala
Decizia utilizarii tratamentului chirurgical trebuie sa tina seama de o serie de factori:
# esuarea terapiei medicale;
# alte simptome asociate cum ar fi durerea;
# viitorul fertil al pacientei;
# dorinta de a efectua terapie chirurgicala.
Chiuretajul in scop hemostatic si diagnostic trebuie asociat cu histeroscopia. Efectul hemostatic este rapid, dar temporar, metroragia putand reveni la ciclul urmator. Rezectia sau ablatia endometrului se poate face fie prin fotocoagulare cu laser sau prin electrorezectie cu ansa, roller ball, procedeu aplicat de aproximativ 20 de ani. Studii pe o durata de 7 ani arata rezultate pozitive in 85% dintre cazuri; 10% dintre aceste cazuri ajung totusi la histerectomie si 10% repeta procedura. Ablatia globala a endometrului a fost introdusa in anii 1990 ca o metoda usor de efectuat si la fel de eficace ca rezectia histeroscopica. Au fost imaginate mai multe dispozitive: baloane intrauterine cu apa fierbinte, solutii intrauterine saline, baloane cu electrocoagulare, proba 3-D cu electrocoagulare bipolara, dispozitiv cu ultrasunete, dioda laser si mai multe tipuri de crioprobe ce se introduc intrauterin. Aceste dispozitive nu necesita aceeasi pregatire interventionala ca in cazul rezectiei histeroscopice si nici utilizarea unor medii suplimentare de irigare sau distensie. Deoarece aceste proceduri nu utilizeaza vizualizarea histeroscopica (cu exceptia hidrotermoablatiei), este de preferat sa se efectueze o investigare histeroscopica prealabila. Perforatiile uterine pot aparea cu o frecventa de 0,8-1,5%.
Histerectomia este solutia finala atunci cand au fost epuizate celelalte solutii terapeutice. Este de preferat histerectomia asistata laparoscopic deoarece are o rata scazuta a morbiditatii postoperatorii.