Cat de periculoasa e amniocenteza?

Cat de periculoasa e amniocenteza? | Autor: mcbeal

Link direct la acest mesaj

Buna dimineata!

M-as bucura mult daca m-ati putea ajuta cu experienta voastra. Pe scurt, sunt o gravidutza in saptamana 12 de sarcina, am facut ecografie joi si bebe arata 'super' dupa cum s-a exprimat dr. mea. Totusi, mi-a recomandat sa fac amniocenteza, din cauza ca am peste 35 de ani. Mi-a spus ca desi bb arata foarte bine, ea nu-mi poate garanta decat 70% ca e sanatos si ca 100% nu pot afla decat facand amniocenteza. Ca ea automat recomanda analiza asta tuturor gravidelor care au peste 35 de ani si ca pot sa accept sau nu.
Stiu ca statistic riscul de pierdere a sarcinii este mic (0.5-1%). Vroiam sa va intreb din experienta voastra, daca ati auzit de cineva sa fi facut amniocenteza si sa fi pierdut sarcina din cauza asta?
O alta intrebare ar fi daca procedura e dureroasa si ce alte implicatii are?

Sa aveti o zi buna!




11+

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns putzuruca spune:

Mi se pare ciudat ca nu te-a trimis sa faci triplul test ci direct amniocenteza. La varsta ta se indica efectuare TT pt ca riscul este mai mare de malformatii de tub neural sau sindromul Down la fat.
Parerea mea este ca ar trebui sa faci intai TT si daca acesta indica vreun risc, atunci se procedeaza la efectuarea amniocentezei.
Cat despre alte malformatii, fatul tau are aceleasi riscuri ca si altul nascut dintr-o mamica mai tanara.
Iti doresc o sarcina usoara si un bebe sanatos!!!

putzuruca 31+ cu Andreea-Maria

poze cu dragoste






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Da, am auzit. Si chiar daca riscul e atat de mic, cine iti garanteaza ceva?
Eu nu am avut curajul sa fac aceasta analiza.

Crinuta si Rayan


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

quote:
Originally posted by putzuruca

Mi se pare ciudat ca nu te-a trimis sa faci triplul test ci direct amniocenteza. La varsta ta se indica efectuare TT pt ca riscul este mai mare de malformatii de tub neural sau sindromul Down la fat.
Parerea mea este ca ar trebui sa faci intai TT si daca acesta indica vreun risc, atunci se procedeaza la efectuarea amniocentezei.
Cat despre alte malformatii, fatul tau are aceleasi riscuri ca si altul nascut dintr-o mamica mai tanara.
Iti doresc o sarcina usoara si un bebe sanatos!!!

putzuruca 31+ cu Andreea-Maria

poze cu dragoste











Nu pot fi de acord deoarece TT este irelevant, iar numarul rezultatelor fals pozitive, respectiv negative este foarte mare.
Eu am avut fals pozitiv iar copilul este sanatos. Acest test m-a terminat pe perioada sarcinii. Nu m-am bucurat deloc de sarcina, traind intr-o frica permanenta, dar nici amnio nu am facut si ma felicit pentru alegerea facuta atunci.
Oricum, nu as fi putut intrerupe sarcina, whatever, atunci ce sens mai avea amniocenteza?
Multe fete afirma ca daca TT iese negativ pot sta linistite. Nimic mai fals. Rezultatul triplului test este neconcludent, nu garanteaza nimic, iar cazuri in care TT a iesit negativ si copilul a avut sindrom Down exista.







Insa, pentru cele care nu vor sa riste, amnio este cea mai sigura metoda de diagnosticare, nefiind totusi atat de fara risc cum se spune.

Crinuta si Rayan


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns for2nity spune:

uite aici un link postat de Ale la un alt subiect despre www.geneticlab.ro/amniocenteza.htm" target="_blank">amniocenteza
iar aici poti citi ce s-a mai scris pe aceasta tema si poate ne vor mai impartasi si alte mamici experientele lor.

Multa sanatate.

eu si printesa mea Alexia Cristina (6.11.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GETY spune:

Mcbeal, eu atat pot sa-ti spun: cunosc pe cineva care a nascut tot la 35 de ani un baietel perfect sanatos. Atata timp cat nu exista antecedente in familie.... chiar nu inteleg de ce te-a pus sa faci. Oricum, tu esti ultima care hotarasti ce sa faci. Multa bafta in continuare si sarcina usoara!

GETY 28 +MARIA-DIANA
VARSTA BEBELINA
http://bd.lilypie.com/1owFp3/.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fiquelle spune:

Gety, nu este concludent exemplul tau...totusi se intampla ca o anumita gena sa aiba o pb neevidenta la un individ, deci fara antecedente in familie, insa daca partenerul are si el o pb la aceeasi gena, bebe iese cu probleme...asa ca astea sunt babisme, scuza-ma.

Eu am facut amniocenteza. Nu mi-a fost frica, stiam de acest risc dar chiar nu m-am gandit ca s-ar putea intampla sa pierd sdarcina, pur si simplu am avut incredere in organismul meu. Trebuia facut. Nu am facut TT inainte, este neconcludent si am inteles ca in Ro nu avem specialisti care sa stie sa-l interpreteze corect...asa se intampla ca unele mamici sa nasca bebei cu pb, desi TT iesise negativ...si stiu si 2 mamici de peste 35 care au facut TT, la ambele le-a iesit prost testul, iar bebele este OK. Asa ca...ai incredere in tine ca o sa fie bine, stai relaxata...oricum, sigur in Germania este mai bine decat in spitalele din Ro...desi eu nu ma pot plange de dr care mi-a facut amnio, dimpotriva, am doar cuvinte de lauda...

_
IUBESC VIATA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Draga mea,

Eu cunosc mai multe persoane care au facut amniocenteza si doar una a pierdut sarcina din cauza asta,chiar aici in Germania.Cunostintele mele nu au avut neaparat peste 35 ci si TT cu risc crescut.

Ce vreau sa-ti spun e ca in urma amniocentezei,primesti lamuriri despre SD si inca citeva chestii(primesti exact ce detecteaza in foile de la ei),unele lucruri le mai vezi la nastere si pe parcurs adica nici in urma testului asta,nu ti se poate garanta 100%ca bebele e sanatos.

Iti doresc succes sa iei decizia cea mai buna,sarcina usoara si un bebe sanatos!



Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcbeal spune:

Mersica mult fetelor de raspunsuri. Inca nu m-am hotarat, oricum mai am vreo 2 saptamani timp de gandire.
L-as face ca sa stau mai linistita, pe de alta parte ma ingrozeste ideea ca Doamne fereste pierd sarcina si pe urma mi se spune ca de fapt bebe era sanatos.
Singurul motiv pentru care mi-a dat sa fac testul e varsta, mi-a zis ca il recomanda automat tuturor celor care au peste 35 de ani. In rest, n-a fost niciodata vreo problema de genul asta, nici in familia mea, nici in a sotului.
O sa ma mai gandesc. Cred ca o sa ma programez la dr. ala (care am inteles ca e bun specialist) si o sa-l rog sa-mi faca restul de analize (ecografie morfologica etc.) si numai daca i se pare ceva cat de cat dubios sa-mi faca amniocenteza.
Sunt cam stresata ce-i drept, inca nu mi-e clar cum e mai bine.

11+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

In Franta se face obligatoriu daca mama are peste 35 ani. Eu am facut-o la 30 ani, pt Alex, pt ca rezultatul la triplu test indica un risc superior pragului normal.

Am cunoscut aici o femeie, avea 2 copii sanatosi si pe al 3-lea l-a nascut la 38 ani cu SD. In timpul sarcinii, medicii i-au spus ca daca are 2 copii sanatosi n-are nevoie de amiocenteza (pe vremea aia nu era obligatorie), apoi, dupa ce-a nascut, i-au spus ca e din cauza virstei ei.

Riscul de a pierde sarcina este foarte mic in conditiile in care amniocenteza se face la spital. E considerata o interventie chirurgicala si se desfasoara in sala de operatii, deci conditiile de igiena sint optime.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcbeal spune:

Nu mai stiu ce sa cred. Ma gandeam, si daca fac amniocenteza si imi spune ca bb are SD (Doamne fereste!), oare sunt in stare sa fac chiuretaj (avand in vedere ca as fi atunci in luna a 5-a, bebe e mare, practic trebuie sa-l omoare)? Nu cred ca as putea. Pana la urma si la SD - exista forme si forme si de unde stiu ca peste cativa ani de ex. nu se descopera ceva si pentru asta?
Nici o clipa nu m-am gandit inainte sa raman insarcinata ca ar putea fi astfel de probleme. Si eu si sotul suntem sanatosi, in familiile noastre n-au existat niciodata asemenea cazuri, am un baiat mare sanatos tun, in plus si la bebele din burtica nu se vede absolut nimic suspect. Dimpotriva, are o marime absolut normala (chiar spre limita de sus), iar dr. a subliniat ca bb arata foarte bine, sa nu ma gandesc cumva ca de asta mi-a recomandat amnio.
Deocamdata o sa fac pliul nucal si mai vedem dupa aia.

Va pup si va multumesc ca-mi sunteti alaturi!

11+

Mergi la inceput