in camara, pentru iarna

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bubu05 spune:

Mcrmiki, uite:

Zarzavat pt. ciorbe

20 kg rosii, 5 kg ardei gras, 5 leg. leustean, 5 leg. patrunjel, sare dupa gust

Se spala toate legumele. Rosiile se dau prin masina de tocat, sau la robot, cu sau fara piele, cum vrei si neaparat fara cotoare. Ardeiul gras se taie cubulete mici, verdeata se toaca fin. Se amesteca toate intr-o oala mare, se pune sare dupa gust, cata vrei, apoi se pune in borcane de 800g sau in sticle(eu le fac la borcane), se pune putin ulei deasupra apoi se pun capace si se inchide bine. Se fierb la bain-marie cam 2 ore la foc mic. Iese extraordinar de bun!!

Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu05 spune:

O reteta deosebita, cu sos dulce-acrisor, pt. fripturi:

Gogosari in sos

5 kg de gogosari taiati fasiute, 1/2 l otet, 1/2 l ulei, 1/2 kg zahar, 2 linguri de sare, un borcan pasta de tomate de 800g, boabe de piper si mustar.

Se amesteca ingredientele si se lasa la fiert 20 min. Oala sa fie destul de incapatoare. Apoi se adauga gogosarii si se lasa la fiert pana se inmoaie putin. Se scot gogosarii si se pun in borcane(de 400g) apoi se adauga sosul peste ei. Se inchid borcanele cu capace si se fierb la bain-marie cam o ora la foc mic.

Eu am facut anul trecut jumatate de reteta si am plans apoi dupa ei cand s-au terminat. Anul asta fac toata cantitatea negresit!

Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns strumfi2004 spune:

Va scriu si eu o reteta de muraturi asortate pe care o am de la mama mea. sunt nemaipomenite, grozave la friptura, dar si la mancarea de post.noi punem in fiecare an mai multe:

pt 1 litru otet:
2 litri apa
3 linguri de sare
piper boabe
foi dafin
15 linguri zahar (dupa gust, se pot pune si mai multe)
vinete taiate felii de 1 cm grosime
ardei capia taiati pe lungime in 2 sau 3, depinde de marimea lui
varza taiata sferturi
morcov - felii mai groase
telina - la fel
conopida rupta buchetele
daca vreti si fasole verde lata, gogonele
frunze de telina cu lujerul mai lung
mujdei

mai intai se oparesc toate legumele, inclusiv frunzele de telina, in compozitia obtinuta din otet, apa, sare, zahar, piper. apoi se fac sandwich-uri din 2 felii de vanata unse cu mujdei, intre ele o felie de ardei si se leaga cu frunza de telina. apoi se aseaza un rand de varza, unul de vinete-sandwich, unul de telina, conopida, unul de morcov, si tot asa pana terminati legumele. la sfarsit se adauga compozitia de otet in care le-ati oparit, sa le acopere. capac si la camara.

PS: nu e obligatoriu sa puneti toate legumele enumerate mai sus, insa eu intotdeauna pun varza, morcov, conopida si desigur, vinetele-sandwich, care au cel mai mare efect.

Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut

poznase si www.dropshots.com/strumfi" target="_blank">filmulete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxali spune:

Ceva cu vinete nu stiti nimic, de exemplu in ulei.Dar cum? Mai intii cu sare si...

Ali, mama baietzoiului Enrico

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelaispir spune:

ba da, am eu o reteta de aperitiv cu vinete.
5kg vinete se spala de decojesc, se taie rondele cam de 0,5 cm si se prajesc in putin ulei (nu foarte tare);
5 kg gogosar de spala si se taie fasii si se oparesc intr-un sos asemanator celui prezentat de bubu(eu ilfac asa: 1l otet neaparat de arges, 1 l apa, 1/4 kg zahar sau miere, 2-3 lg sare piper,ienibahar, mustar dupa gust, foi de dafin; toate ingredientele se pun la fiert pana se topesc sarea si zaharul)
in borcane de 400ml sau 800ml se aseaza strat de vinete, strat de gogosar pana se umplu. deasupra se pun cateva boabe de piper, mustar si ienibahar si foi de dafin si la finat cateva linguri de suc de rosii proaspat facut, nu se pune si sosul. (sosul poate fi pastrat pt gogosari in otet)
se capseaza borcanele si se sterilizeaza in bain-marie 30 min.

aceeasi reteta se poate face si cu ardei capia rosu copt, numai ca este necesara o cantitate dubla de ardei fata de vinete. la reteta cu ardei copt ne se pune suc de rosii, in rest la fel.

mirela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelaispir spune:

bubula reteta de zarzavat pt ciorbe nu merge si morcov parca imi imi aduc aminte ca mama punea?

mirela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Zacusca de ardei cu vinete

Ingrediente: 3 kg vinete, 1 kg ardei gras, 2 kg gogosari, 1 kg ceapa tocata marunt, 700 ml ulei, 2 foi dafin, 2 lg. miere, sare, 20 boabe piper, 1 l suc de rosii, conservant

Vinetele se coc si se pregatesc ca pentru salata de vinete, iar ardeii si gogosarii ca pentru salata de ardei copti.
Se caleste ceapa in ulei. Vinetele, ardeii si gogosarii curatati si bine scursi se toaca marunt si se pun sa fiarba impreuna cu ceapa, uleiul, sucul de rosii, foile de dafin si piperul. Cand scade toata zeama, se potriveste de sare si se adauga mierea.
Se pune fierbinte in borcane, se acopera cu ulei, se pune un varf de cutit de conservant, se inchid borcanele ermetic si se lasa la racit sub o patura.


Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelaispir spune:

zacusca cu ciuperci
5kg vinete, 5 kg ardei capia sau gogosar, 1kg ceapa, sucul de la 1,5kg rosii, 1kg ciuperci proaspete (de preferat de padure ca sunt mai gustoase), 500ml ulei, piper, sare, boia de arrei dupa gust.
se coc vinetel si ardeii, se decojesc si se lasa la scurs.
vinetele se toaca pe un fund de lemn, ca la salata de vinete, ardeii se dau prin masina de tocat.
ceapa taiata marunt se caleste un pic inainte cu ciupercile taiate feliute subtiri (se pune in uleiul rece si se adauga si putina apa).
se adauga vinetele, ardeii si sucul de rosii, se pun condimentele si se lasa la foc mic pana scade si capata o culoare maroniu rosiatica. (sarea se pune cand zacusca este aproape gata)
se pune in borcane de 400ml, se capseaza si se strerilizeaza in bain-narie 30 min.


mirela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu05 spune:

Mirelaispir, eu nu pun morcov in zarzavatul de ciorbe, asta il pui mai spre final ca fierbe repede, morcovul il pui separat de la inceputul fierberii. Fie pun in congelator pungute cu morcovi cubulete si cu telina, fie cumperi atunci, ca se gasesc toata iarna.

Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Gogosari umpluti cu struguri

Ingrediente: 3 kg gogosari, 2 kg struguri albi, cu bobul mare, 3 l otet de mere, 500 g miere, 3 lg. sare, 100-150 ml ulei, 2 buc. hrean, frunze de telina

Gogosarilor li se scot cotoarele, se spala si se pun la scurs. Se desprind boabele de struguri de pe ciorchini si se spala. Se umplu gogosarii cu struguri si se aseaza in borcane, cu feliute de hrean printre ei.
Intr-un vas, se amesteca otetul cu miere, ulei, sare si piper dupa gust si se pune pe foc. Dupa ce da cateva clocote, se toarna lichidul fierbinte peste gogosari. Se asteapta sã intre otetul in gogosari si, daca este nevoie, se mai adauga otet. Se pun deasupra felii de hrean si frunze de telina si se inchid ermetic borcanele.


Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.

Mergi la inceput