in camara, pentru iarna
este vara inca, dar iarna grabita vine. ce punem in camara? vreau si eu o reteta de catraveciori pentru iarna.
mirela
Raspunsuri
akella spune:
Castraveciori bulgaresti
Ingrediente pentru 1 borcan de 800 g: 50 g otet, 2 lingurite zahar, 1 lingurita sare, 2 catei usturoi, ½ ceapa mica, ½ lingurita boabe de piper, ½ lingurita boabe de mustar, 1 foaie dafin
Castraveciorii se spala foarte bine, se aseaza in borcane, se adauga ingredientele de mai sus si se umplu cu apa. Apoi borcanele se inchid ermetic si se fierb 10 minute, cu focul mic, de cand au dat in clocot.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
Arhistefy spune:
O reteta de muraturi cu mai putina sare aveti cumva?
La toate gandurile negative pe care le-ai putea avea, Dumnezeu are un raspuns pozitiv pentru tine.
Cu drag,
Mihaela
akella spune:
Mihaela, reteta de castraveciori pe care am postat-o mai sus, e super. Castravetii se pastreaza si 1 an de zile tari si parfumati (cu conditia sa fie puse fest capacele, ca daca intra aer... se strica), sunt acri si potrivit de sarati, iar zeama e limpede. Daca pui mai putina sare decat este specificat in reteta, conservele nu mai tin asa bine si asa mult. Sarea si intareste si conserva.
In alta ordine de idei, mai am o groaza de retete de conserve pentru iarna, salate, sosuri la borcan si condimente etc.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
Dianami spune:
Am si eu o reteta f.f. buna, luata de bunica mea chiar de la bulgari (s-a nascut acolo). Sunt deliciosi si buni de mancat a treia zi.
Castraveti bulgaresti
Ingrediente: castraveti, morcovi, ceapa, usturoi, flori uscate de marar, hrean, boabe de mustar, piper, ienibahar, otet, zahar si sare neiodata.
Preparare: in fiecare borcan de 800 g se aseaza pe fund o floare de marar, 3 felii de ceapa (taiate rotund), 2 catei de usturoi, apoi se pun castravetii in picioare si printre ei, lipite de peretii borcanului, rondele de morcovi. Deasupra se pun cate 6 boabe de piper, 10 de mustar, 2 de ienibahar, 1 lingurita rasa de sare, 2 de zahar si 5 linguri de otet. Se pune si cate o fasie de hrean.
Se acopera cu apa rece, se sterilizeaza 10 min si apoi se lasa la racit cu gura in jos.
Reteta este asemanatoare cu a Akellei , dar are in plus marar, ienibahar si morcov, care dau o aroma deosebita si hrean, care ii tine tari si crocanti.
Condimentele, dupa ce faceti prima oara, le puteti pune si la ochi, in afara de ienibahar care are o aroma f. puternica si nu trebuie mai mult de 2 boabe.
Edit: sarea trebuie sa fie neiodata, pt. ca altfel se inmoaie castravetii (valabil pt. orice muratura).
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70720" target="_blank">Diana si superbebelusa Iulia Anastasia (15 iulie 2005)
mirelaispir spune:
multumesc pt retete. fug la piata sa iau catraveti. le incerc pe ambele. mai greu cu sarea neiodata ca nu se prea gaseste.
mirela
Arhistefy spune:
Multumesc mult de tot pentru retete
Akella, nu ne dai si noua retetele tale pentru conserve de iarna?
La toate gandurile negative pe care le-ai putea avea, Dumnezeu are un raspuns pozitiv pentru tine.
Cu drag,
Mihaela
akella spune:
Castraveti cu ardei capia
Ingrediente: 2 kg castraveti, 10 ardei capia rosii, 1,5 l vin alb, 1 l otet din vin alb, 4 lg. boabe de piper negru, 2 lg. boabe de piper rosu, 120 g zahar, 3 lg. sare grunjoasa, crengute de rozmarin, cativa catei usturoi
Se spala bine castravetii, apoi se taie fie in grosime (bucati de 3 cm), fie in lungime si li se scot samburii. Se curata ardeii si se taie fie cubulete, fie in fasii lungi cat castravetii.
Se umplu borcanele, alternand castravetii cu ardeii, si avand grija sa nu ramana spatiu intre ei. Se adauga usturoi si, deasupra, se aranjeaza crengutele de rozmarin.
Se toarna intr-o oala vinul, otetul si ¾ l apa si se adauga piperul, zaharul si sarea. Se lasa oala pe foc pana se topeste sarea si zaharul. Se toarna fiertura peste castraveti si se inchid borcanele ermetic. Se lasa sa se raceasca acoperite de o patura. A doua zi, se sterilizeaza cateva minute.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Castraveti cu dovleac
Ingrediente: 1,5 kg castraveti, 50 g sare grunjoasa, 500 g dovleac, 120 g zahar, 1 l otet din vin, 1 buc. hrean, 4 lg. boabe de mustar, 3 lg. piper negru, 6 frunze dafin, marar uscat
Castravetii se curata si se taie rondele groase de 1 cm. Se pun intr-un castron, se presara sare din belsug, se toarna apa, se acopera si se lasa la frigider peste noapte.
A doua zi, se curata dovleacul de coaja si seminte, iar pulpa se taie bucati de aceeasi marime cu castravetii. Se scot castravetii din saramura, se clatesc cu apa rece si se adauga dovleacul, feliile de hrean, mararul si boabele de mustar. Se umplu borcanele pana la 2 cm de buza.
Se pune sa fiarba otetul diluat cu 1 l apa, se adauga 2 lg. sare, zahar, boabele de piper si dafinul. Se toarna otetul cald in borcane, se inchid ermetic si se lasa sa se raceasca acoperite de o patura.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
mcrmiki spune:
Facea bunica mea zarzavaturi la sticla, mai lichide, pt. ciorbe, dar nu am mai apucat sa iau reteta de la ea. Daca stie careva ...
Un cuvant plin de iubire pretuieste atat de mult si totusi el costa atat de putin." N. Iorga
http://community.webshots.com/user/mcrmiki
Miha&Sorin&Bogdan(24.12.2000)&Vlad(17.11.2003)
claudia_a spune:
Mirela, ba se gaseste sare neiodata - e cea mai ieftina sare de pe piata, ori o iei la kg varsata (5.000 lei kg), ori o iei la punga.... e sarea aia mai grie la culoare mare si urata... dar aia e buna de muraturi!
Mami si www.babiesonline.com/babies/n/nasturica" target="_blank">Ioana nasturica