Conserve dulci pentru iarna

Compot de caise
Cum se poate face cat mai usor si sigur de reusita compotul de caise pentru iarna?
In principiu, stiu ca la 100 ml de apa se pune aproximativ o lingura de zahar, se face un sirop si se pune rece peste caisele taiate jumatati in borcane. De sterilizat am citit ca se sterilizeaza in vasul cu apa, ceea ce pentru mine mi se pare cam incomod caci nu am vase prea mari (si cu carpe si ziare mi se pare chiar rudimentar).
Eu as vrea sa sterilizez borcanele direct in cuptor? Stie cineva daca se poate, cum pot fi astfel sterilizate si cat timp dureaza sterilizarea?
Raspunsuri

Gabbriela spune:
Eu sterilizez borcanele la cuptor, adica spal borcanele, le las la scurs si dupai ale pun in cuptor, cam 30 min, habar nu am daca ajuta sau nu tinand cont ca nu sunt strilizate capacele.
Dupa ce s-au racit sa se poata atinga pun in ele gemul sau compotul, pun capacu, pun in oala mare apa si pun acolo borcanele, le acopar cu un prosopel si le dau la cuptor pana da un clocot in borcan continutu. Opresc focu si las la racit, cand s-au racit le scot afara si le pun in camara.
Reteta mea de compot de caise:
Ingrediente:
½ kg caise tari, 200 g zahar, 3 pahare apa, 1 lingurita zeama de lamiie
Mod de preparare:
Se pune la fiert apa cu zaharul. In acest timp, se curata caisele de pielita si se lasa sa stea in apa rece. Cind zaharul s-a topit, se pune zeama de lamiie si caisele scoase din apa rece. Se lasa sa fiarba la foc mic citeva clocote, luind spuma in timpul fiertului. Mod de servire Se serveste rece.
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.dotphoto.com/MemViewAlbum.asp" target="_blank">

Those who are too smart to engage in politics are punshed by being governed by those who are dumber. - Plato


SilviaJo spune:
Multumesc Gabriela pentru raspuns. Asa sterilizez si eu borcanele pentru gem sau compot, dar cred ca nu m-am facut prea bine inteleasa. Eu am intrebat daca se pot pune borcanele capsate (cu tot cu compot) pentru sterilizat in cuptor si nu in vasul cu apa. Cu alte cuvinte compotul poate fi fiert direct in borcan in cuptor?


Gabbriela spune:
nu cred ca se poate fara oala cu apa.... nu am incercat nici o data, dar au azit ca se pot crapa borcanele, de ce, habar nu am
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.dotphoto.com/MemViewAlbum.asp" target="_blank">

Those who are too smart to engage in politics are punshed by being governed by those who are dumber. - Plato


brendamitran spune:
Heeeeeeyyyyy,feteleeeeee,hai sa va usurez eu munca si sa va spun cum fac eu compotul pt.iarna simplu de tot.
Spalati borcanele,de care vreti,mari sau mici,le aliniatzi frumos precum soldatii si puneti fructe in ele pina la jumatate(eu fac din caise,piersici,cirese,visine,struguri,mere....tot ce se poate).
Puneti apoi zaharul:3 linguri la borcanul de 800,o lingura si 1/2 la cel de 400.
Umpleti cu apa pina la gura borcanului,puneti capacele si fierbeti borcanele invelite in ziare,la bain-marie.Asta e tot.Fara munca prea multa.
Un amanunt important:dupa ce le-ati fiert,le puneti la racit cu gura in jos,pt.a se crea vidul de aer si le lasati pina a doua zi.
Eu am borcane cu compot si de acum 2 ani.
Ce ziceti?
BRENDA
"COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI"
http://community.webshots.com/user/brendamitran


brendamitran spune:
Ehhhh? Nu va tenteaza?
Adaugati la lista perele,prunele si gutuile....
BRENDA
"COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI"
http://community.webshots.com/user/brendamitran


Mia. spune:
Eu le-am pus asa: am pus fructele in borcane , peste care am turnat sirop de apa cu zahar, am pus capacele...Si acuma ce tre sa fac?????
Sa le pun in cratita cu apa si pe urma la fiert?
www.lucavasile.go.ro" target="_blank">Poze


brendamitran spune:
Dap!
Le fierbi cam 30 de minute,nu mai mult.Dupa care sa nu uiti treaba cu intorsul cu susul in jos.
La sirop ai masurat zaharul?
BRENDA
"COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI"
http://community.webshots.com/user/brendamitran


mirelaispir spune:
dragele mele, am si eu o intrebare: cum se face nectarul de piersici?
eu am o reteta de nectar de caise si nu stiu daca merge si pt piersici. in rincipiu cred ca da, dar nu stiu cat zahar sa pun, ca piersicile nu sunt la fel de dulci precum caisele, si cata apa pt piersicile sunt mai apoase.
mirela


Mia. spune:
La sirop am pus 1kg apa+500gr zahar.Le-am fiert mai mult la foc mic intr-o oala cu apa si borcanele invelite in ziare, s-au racit pina a doua zi in oala..abia acuma le-am intors...Am gresit pe undeva?
www.lucavasile.go.ro" target="_blank">Poze


SilviaJo spune:
Eu am facut pana la urma compotul asa cum a scris Brenda (multumesc Brenda),adica sterilizat in vase cu apa. La 1 litru de apa am pus 4 linguri de zahar si un pliculet de vanilie.
Intre timp am vorbit cu cineva (nasa mea), care sterilizeaza an de an in cuptor si nu se mai chinuie cu vasele cu apa. Mi-a spus ca lasa borcanele in cuptor 20 minute dupa ce incep sa fiarba si a doua zi le mai pune din nou 20 minute in cuptor. De spart, se sparg doar daca se baga in cuptorul fierbinte, trebuie puse de la inceput in cuptorul rece. Inca ceva, trebuie foarte bine capsate si spatiul intre capac si sirop sa fie cam de 1,5 cm pt a avea loc sa fiarba.
