mamici de sept-oct2006 (51)
Raspunsuri - Pagina 26
putzuruca spune:
Pupicei fetelor,
Slaba miscare pe aici in weekendul asta.
Concediu placut celor care au plecat deja si drum-bun celor care vor pleca.
Tasia, imi pare rau de intamplarea nefericita cu glezna, sper sa-ti fie mai bine.
Alessia, imi pare rau de botzul negru.
Gety, subiectul nasterilor s-a mai discutat acum cateva capitole, poate stie cineva la ce capitol, ca eu nu-mi aduc aminte. Sa citesti acolo si apoi daca mai ai intrebari mai discutam. Oricum, fiecare are cate o parere si pentru fiecare modul ales de a naste este cel mai bun. Unele dintre noi opteaza pt cezariana, din motive medicale, altele din motive personale, iar altele pentru nasterea naturala. Daca citesti motivele fiecareia ai sa dai dreptate fiecareia in parte, asa ca nu stiu cat de mult te va face acest lucru sa iei o hotarare. Eu sunt adepta nasterii naturale si ma rog la Doamne-Doamne sa ma ajute sa pot naste natural.
putzuruca
28+ cu
Andreea-Maria
http://photos.yahoo.com/roxpanait
Lyana spune:
De ce ar alege unele mamici cezariana in locul nasterii normale, in afara de cazurile unde ea este recomandata de medic?
Sincer, eu ma tem mai mult de cezariana decat de nastere normala...pana la urma de ce s-o fi numind "normala".
26+
Teodora
GETY spune:
Putzuruca, vezi ce patesc dac lipsesc mai multe saptamani de pe forum? Am chiulit de la discutiile cu modalitatea de a naste: natural sau cezariana. Si eu vreau sa nasc natural, desi "antecedentele" mele nu sunt in incurajatoare: mama mea a nascut foarte greu toti trei copiii si pentru ca primul copil avea cordonul dupa gat de 3 ori si mai era si cu picioarele inainte si nu i-au facut cezariana (nu se facea in 1969 cezariene) l-au fortat sa iasa, de a murit baietelul la nastere.
Sora mea la fel, a vrut sa nasca natural, dar nu a avut dilatatie si a ajuns la cezariana.
Eu la 32 ani nu prea sunt hotarata cum vreau sa nasc. Nu inca.
Eloise, multumesc in primul rand pentru ca m-ai ajutat cu ticker-ul. De tinut regim acum, nu prea avem cum, dar sa-ti spun ce m-a sfatuit pe mine dr. sa fac. Sa scot sucurile artificiale si dulciurile, si sa le inlocuiesc cu fructe, compoturi si citronada indulcite cu miere, nici macar Nestea nu m-a incurajat sa beau (mie mi se parea mai "natural", cat de cat), apa plata, fructe multe, fara grasimi. Gratar mai degraba. Mi se umflau picioarele de la ousor in jos In concluzie, mancam sanatos pentru ca asa e bine si pentru noi si pentru bebei.
GETY
27 +
MARIA-DIANA
Ignatica spune:
Buna burtici,
Ma prezint la apel cu dureri in zona cutiei toracice
; daca dorm p e partea stanga ma inteapa rau inima si nu pot respira, ce sa mai zic, o distractie. E tare inconfortabila ultima suta de metri a sarcinii.
Burtica a inceput sa creasca vazand cu ochii, am impresia ca in curand va exploda. Bebe e plimbaret peste tot, cred ca nici el nu mai are rabdare sa ne intalnim.
In rest, o stare psihica foarte foarte buna, am spalat hainutele lui bebe pentru maternitate si le pregatesc frumos, m-as uita incontinuu la ele, sunt cu bagajelele aproape gata si totusi mai am vreo 6 saptamani, dar nu stiu de ce am intrat in agitatia asta cu pregatirile.
Va pup,
Ignatica
33+
GETY spune:
Si inca ceva pentru gravidutzele din Iasi. Si la Maternitatea Cuza-Voda s-au amenajat niste rezerve mai speciale sa stati dupa ce nasteti. Asta daca vreti. Nu stiu cat este taxa pe zi. Ca se percepe o taxa, desigur. N-am fost inca in vreuna, dar stiu ca au frigider, jaluzele, despre alte dotari nu stiu (ma refer la televizor) pentru ca nu m-am interesat. Aflu eu maine. Cu indemnizatia asta care se da la nastere, am sa procedez astfel: lucrez pe doua fronturi: odata intreb la mine la servici si-l mai pun si pe cumnatul meu sa intrebe la el la servici, pentru ca este coleg cu un lider de sindicat mai important, tot in domeniul Sanatatii (nu cu unul la nivel de unitate).
GETY
27 +
MARIA-DIANA
Varsta bebelinei mele
matahut spune:
Gety, te rog sa ne tii la curent cu demersurile, de fapt, cu sapaturile in privinta salariului pentru natere!
Acai24, iata cererea pe care am preluat-o si eu de la o doamna de pe forumul legislativ, care a fost draguta sa mi-o dea:
CERERE
Subsemnata ………..,angajata in cadrul firmei ………………….,solicit a-mi aproba plata unui salariu de baza suplimentar pentru nastere copil,conform urmatoarelor prevederi legale:
Contractul Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2005-2006
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil”
Art. 3. 3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art. 2. - (1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca.- termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
- termenul unitate desemneaza regiile autonome, companiile nationale, societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrativ, institutiile publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.
Codul Muncii
Art.238 (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art 239:Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel national.
Legea 130/1996 privind Contractul Colectiv de Munca
Art. 11.(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Art. 8.(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Art. 24.(1) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca negociate cu incalcarea prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate
In cazul in care se refuza prezenta cerere va rog a-mi preciza in scris temeiul legal (lege, ordonanta, contract etc etc) in mod explicit pe baza caruia se bazeaza acel raspuns de refuz si persoana care isi asuma prin semnatura aceasta decizie.
Data: Va multumesc,
………. ………………………..
Eu zic sa ne tinem la curent, fiecare sa mai scrie ce afla despre asta. Ma voi duce si eu miercuri cu jalba in protap la serviciu, dar daca ma voi lovi (asa cum sigur va fi) de LA NOI NU SE DA...fiindca in contractul colectiv de munca la care aderam nu e scris asa ceva.... (raspunsul asta l-am mai primit)....atunci CE FACEM? Ar trebui sa afle vreuna SIGUR ca trebuie dat si ca ei intra in belea daca nu ni-l dau ca sa putem merge mai cu tupeu sa ne cerem amaratul asta de drept!
Numai bine,
Marina
30+
si Ana (3 ani)
leliutza spune:
Salutare gravidutelor,
Va multumesc pentru urarile voastre, nu am fost asa felicitata in nici un an
.
Nu am mai scris pentru ca mie nu mi se intampla mare lucru, stau toata ziua acasa in pat .... si cam atat.
Va pup dulce si sunt alaturi de voi, va citesc in fiecare zi(cu exceptia zilelor in care netul se incapatineaza sa nu functioneze
) si ma gindesc cu emotie ca ne apropiem de momentul in care ne vom tine puiutii in brate
.
Va multumesc inca odata pentru urari.
Leliutza