Subiect delicat: PENSIA ALIMENTARA

Subiect delicat: PENSIA ALIMENTARA | Autor: Rose2001ro

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici (si nu numai - si taticii pot citi/raspunde…),

Am avut recent o discutie in contradictoriu in legatura cu un subiect delicat: pensia alimentara. De aceea as fi interesata sa cunosc si parerea altor mame.
Este vorba de pensia alimentara pentru un baietel in varsta de 7 ani si jumatate (trece clasa a doua) platita de tata.

Considerand ca
- este vorba de un copil de varsta scolii primare, normal, sanatos;
- baietelul locuieste in Bucuresti numai cu mama, intr-o zona decenta, intr-un apartament cu trei camere, (proprietate care nu a fost inca impartita cu fostul sot, tatal copilului);
- mama lucreaza, are un serviciu solicitant (dar bine platit, aproximativ 1500-1700 RON/luna);

Intrebarea 1: cum considerati suma de 500 RON/luna ca pensie alimentara? Rezonabila, insuficienta, exagearata?

Daca adaugam si faptul ca baietelul a fost inscris in urma cu un an la un program after school (unde merge dupa orele de scoala, serveste masa de pranz, este ajutat la teme etc.) si precizam ca taxele pentru clubul after school sunt 600-700 RON/luna...

Intrebarea 2: cum considerati suma de 500 RON/luna ca pensie alimentara in aceste conditii? Rezonabila, insuficienta, exagearata?

Intrebarea 3: Dar daca suma s-ar ridica la 700 RON?

Intrebarea 4: Ce suma vi s-ar parea rezonabila/suficienta, ca mama, daca v-ati afla in situatia descrisa mai sus?

Va multumesc mult si astept cu mult interes reactiile/comentariile/ raspunsurile voastre!Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kriss79 spune:

Draga Rose, nu sunt mamica inca si sunt cu totul de acord ca o pensie de 500 lei nu este indestulatoare pt. un copil oricare ar fi varsta lui. Insa, suma pensiei alim. este stabilita de instanta in principal si nu de nevoi.. Pt. un copil se stabileste pana la un maxim de 1/4 din venitul net al tatalui(cel din cartea de munca, nu cel luat la negru, sau din alte surse-dividende, chirii etc).Asadar, totul depinde in primul rand de salariul tatalui si in subsidiar de nevoile copilului.. Daca in timpul primirii pensiei, salariul tatalui se mareste poti introduce imediat o actiune de majorare de pensie alim. in justitie, si instanta va mari suma pe care deja o primesti.

POZE
Cristina S.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

Suma de 500 ron este suficienta pentru un copil de varsta scolara, tinand cont ca si mama lucreaza si are un salariu destul de bun. Mama singura sunt si eu, iar fata mea primeste pensie alimentara 200 ron. Nu e o suma suficienta, insa reprezinta 1/4 din salariul tatalui ei.
Nu cred ca pensia alimentara trebuie stabilita in functie de cluburile pe care le frecventeaza copilul, ci, daca este posibil, cheltuielile suplimentare sa fie discutate de comun acord si suportate de ambii parinti, daca tatal are posibilitati materiale peste medie si isi doreste sa contribuie, toate acestea in afara de pensia alimentara.

Asa cum a spus si kriss, valoarea pensiei nu poate depasi 25% din venitul tatalui.
Daca a fost stabilita in suma fixa si tatal are deja venituri mult mai mari, se poate redeschide proces in instanta pentru stabilirea pensiei la 25% din venit, evitand astfel plimbarile pe la tribunal de fiecare data cand se mareste salariul tatalui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26-kara spune:

si in cazul; nostru s-a stabilit o pensie alimentara de 500 ron
atat ca tatal eszte nemultumit
si m-a anuntat ca va contesta decizia
motive: are nevasta, are chirie, are intretinere si ramane doar cu "60 de lei in buzunar"... cica i-au fost luate in calcul si sporuri de tot felul si mai mult d-aia cere modificarea pensiei ...
suna e ok.
dar ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alma spune:

Kara, o sa patesti ca mine... Cu 2-3 ani in urma, a deschis si fostul meu actiune pentru modificarea pensiei, pentru ca suma i se parea prea mare (pe-atunci era putin peste 300 ron). A invocat faptul ca i s-au luat in calcul si alte sporuri decat cele mentionate in literatura de specialitate. Din pacate, eu am cedat, pentru ca urma sa reluam relatia (ce naiva am putut fi!) si ma gandeam ca oricum banii intra in aceeasi casa. Asa ca am ramas cu pensia micsorata (imi aduc aminte ce satisfacut era atunci ca a avut dreptate, desi eu nu ma prezentasem la proces), insa stiam ca as fi avut castig de cauza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26-kara spune:

alma, sper sa nu fie asa
oricum nu cedez. sunt banii copilului. eu una nu vreau banii lui. si nu am o letcaie pentru mine.
da mi s-a parut "de porc" atitudinea
chiar ma gandeam sa renunt de tot ca e mare hahalera
da in final mi-am amintit ca banii aia nu sunt pt mine ci sunt dreptul copilului. asa ca moare cu mine de gat individu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Freia spune:

noi primeam 400 ron de la tatal Capsunicii, pt ca as avroia el. Nu l-am actionat in justitie niciodata. imi dadea cand vroia banii, si vb de un bebe aici. Aveam venit doar ce primeam de la stat indemnizatia, marele meu noroc a fost lege cu 85 la suta.

Daca nu s-ar fi pus probleme impacarii anul asta, deja discutasem problema sa imi dea o patrime din salariul lui, care reprezenta echivalentul unei luni la gradi particulara.

Acum, iti pot spune si din cazul uno cunostinte, ei dau 500 ROn copiilor pensie. Si in plus cand e nevoie mai cotizeaza pt hainele de scoala, incaltzari, rechizite de inceput de an, haine de iarna sau tabere.

Sora mea si cu mine am primit zero barat de la tatal nostru dupa revolutie. Si mai purtam si haine iuna dupa alta si eu de la mama. Le multumesc bunicilor mei ca am trecut prin scoala si prin viatza.


Succes mamico si bafta la scoala la puiutzFreia si Alexa


Intram in legalitate


www.afsolutions.ro/help-ema/despre.php" target="_blank">Sa ajutam la terapia pentru Ema

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brendamitran spune:


Ma facurati sa rad.......la noi e fixata o pensie de 345.000 lei/luna(ROL,tineti cont!).....pe care nu i-am primit niciodata.
Si voi spuneti ca 500 RON e putin? Ha! Cred ca exagerati putin...

BRENDA

"COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI"
http://community.webshots.com/user/brendamitran

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns preda_vicky spune:

subscriu, Brenda! pt. puiul meu revin 270 RON. Iar eu sunt bugetara, ceea ce inseamna un salariu de tot rasu-plansu. Si ma stresez ca acum i s-a marit d-lui salariul si trebuie sa-l actionez in instanta...


Miresica de 23 iulie!

http://community.webshots.com/user/viki39

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorinsonia spune:

Intram si noi in club: pensia alimentara pe care o primeste copilul de 8 ani: 60 RON (fara nici un leu in plus).
E mult, e putin?
Primeste 500 RON si isi mai face probleme?
Scuzati rautatile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorinsonia spune:

Esti draguta ca incerci sa ne ajuti. In procent am cerut si eu, dar nu a fost de acord d-na judecatoare . Iar timp si bani pentru mers prin tribunale nu am. Cine ar mai merge la munca sau ar creste copilul daca bat tribunalele? Scuza-ma ca sunt atat de inversunata, dar legile sunt..... si pentru un drept al tau trebuie sa te dai cu capul de toti peretii ca sa-l obtii. De unde sa stiu eu ce salariu are trecut in cartea de munca?

Mergi la inceput