indemnizatie de maternitate pentru al II-lea copil
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Palmyrah, ca sa ajungem sa vorbim despre baza de calcul a indemnizatiei, trebuie intai sa vorbim despre dreptul la indemnizatie.
Dreptul la indemnizatie este legat de stagiu.
Perioada CIC nu este stagiu (cel putin asta este ultima descoperire pe care am facut-o).
Citatul tau: "se asimileaza stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta" - se refera la faptul ca un concediu medical este stagiu asimilat. CIC insa nu este reglementat de OUG 158, deci nu este stagiu.
Colega ta a putut primi concediu de maternitate deoarece indeplineste conditia: are 6 luni de stagiu in ultimele 12. Acestea sunt, asa cum bine a observat Cool, numai lunile din 2005. Hai sa luam ultimele 12 luni si sa vedem din care se constituie stagiul:
- aprilie 2006 - nu este stagiu (CIC)
- martie 2006 - nu este stagiu (CIC)
- februarie 2006 - nu este stagiu (CIC)
- ianuarie 2006 - nu este stagiu (CIC)
- decembrie 2005 - este stagiu (tot CIC , dar de la Casa de Pensii)
- noiembrie 2005 - este stagiu
- octombrie 2005 - este stagiu
- septembrie 2005 - este stagiu
- august 2005 - este stagiu
- iulie 2005 - este stagiu
Deci, indeplineste conditia de 6 luni in ultimele 12, corect, da? De aceea are dreptul la medical.
Dar cele care vor termina CIC in iulie si vor avea nevoie de prenatal imediat vor avea o mare problema...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
cool spune:
Completare la ceea ce spune Rozi:
Salariatele care termina CIC dupa data de 01.07.2006 trebuie sa lucreze cel putin 6 luni si abia dupa..pot solicita concedii medicale sau de maternitate.
***Si noi am avut pe cineva care in martie 2006 a terminat CIC si a prezentat in ziua urmatoare concediu prenatal. Am facut baza ultimelor 6 luni incluzand din nestiinta si cuantumul indemnizatiei CIC de 8 milioane pt lunile ian - mart 2006
Prin rectificativa facem baza celor 6 luni avand in vedere cuantumul indemnizatiei CIC pt perioada: 01.07.2005 - 31.12.2005
![](images/user_woman.png)
palmyrah2002 spune:
Am raspuns atunci pe fuga fiindca trebuia sa plec.
Revin,e posibil sa facem fierbinte subiectul ?
Este o problema spinoasa si cred ca au sa fie multe persoane interesate !
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
Bine bine, nu ai dreptul la medical dar ai dreptul sa intri in cic2 direct? Sau daca de exemplu nu nasti inainte sa iesi din cic1, mai lucrezi o luna doua, cum se procedeaza cu postnatalul de 52 de zile obligatorii? Poti renunta ca sa intri direct in cic2?
Andreea mamica lui Filip Stefan
palmyrah2002 spune:
Rozi,COOL,am nevoie de sfatul vostru in urmatoarea problema:
MAMA in CIC,care se va sfirsi in iulie,naste al doilea copil in noiembrie.
Va lucra de la 1 iulie,august,septembrie,octombrie si ar mai fi NOV si DEC 2005(6 luni din 12):poate beneficia de concediu de maternitate;e corect ce spun sau gresesc ?
MULTUMESC MULT !
![](images/user_man.png)
cool spune:
pai daca ar naste pe 16 nov 2006 ar avea stagiu cam asa:
-16.11.2005 - 31.12.2005 = 1 luna si 15 zile
-iulie = 1 luna
-august = 1 luna
-sept = 1 luna
-oct = 1 luna
-nov = 15 zile
Concluzia: are dreptul la postnatal
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Androixo, ai dreptate, au zbarcit-o iar astia cu legile lor! Dar si tu ai imaginatie la scenarii!
Cool, acum te provoc eu! Am observat ca stagiul pt un concediu medical nu se mai ia in functie de prima zi de CM, ci de luna in care se ia CM: "Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical." Deci nu mai adunam o luna din 15 zile in nov 2005 si 15 in nov 2006...
Oricum, daca mama despre care scrie palmyrah2002 a fost in CIC toata luna noiembrie 2005, stagiul va fi asa:
- nov 2005
- dec 2005
- iulie 2006 (doar daca e lucrata!)
- august 2006
- sept 2006
- oct 2006
Tot ar avea dreptul, asa, la limita.
Ce parere aveti?
palmyrah2002 spune:
MULTUMESC MULT !
Ea ar fi trebuit sa inceapa pe 23 iulie,dar am sfatuit-o sa vina de la 1 pentru a fi luna integral lucrata.
Voi faceti adresa scrisa la Casa de sanatate pentru lamuriri suplimentare ?Or fi avind niste norma interne,ceva,sint culmea cu legile lor,fara cap si coada.
Sint convinsa ca nu au dat atentie acestui fapt,din graba cu care aproba legile si cu siguranta vor reglementa situatia!SPER !
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
bey, Rozi, stai ashea ca nu e nici un scenariu. Vreau sa ma pun pe treaba si vreau sa stiu daca pot sari ca o albinuta din floare in floare sau ma trezesc in fundu' gol. Ca daca e pe-asa mai aman ce dreq sa fac dar parca nu-mi vine. Deci, se poate sau nu?, ca ar cam fi timpul s-o comit
Pupici tie si flacaului
Andreea mamica lui Filip Stefan