indemnizatie de maternitate pentru al II-lea copil

indemnizatie de maternitate pentru al II-lea copil | Autor: Onutz

Link direct la acest mesaj

Am fost in CIC pana in martie 2006 pentru primul copil. Acum sunt insarcinata cu al doilea bebe si as vrea sa intru in prenatal. Stiu ca indemnizatia se calculeaza din veniturile pe ultimele 6 luni anterioare intrarii in concediu (85% din brut). Dar eu voi avea doar 4 luni de venituri salariale. Intrebarea este cum se face calculul pentru cele 2 luni: salariul minim pe economie sau valoarea indemnizatiei de crestere a copilului?
Va multumesc pentru ajutor!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Salariul minim pe economie.
Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Onutz spune:

Multumesc pentru raspuns, Rozi. Nu e chiar ceea ce speram, dar asta e...
Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Onutz spune:

Imi cer scuze ca insist, dar am cautat in OUG 158/17.11.2005 si acolo spune asa:
' ART. 10

(1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:

a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);

b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3)."

in conditiile in care
"ART. 8

(1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:

a) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat;

b) pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;

... (3) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora."

De ce se ia in calcul in situatia mea salariul minim pe economie?
Multumesc pt. ajutor


Onutz 23+ si lui Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

ROZI te PROVOC drastic! :))

am citit foarte atent ce a postat Onutz si cred ca sunt bulversat de legile astea
..Eu nu am gasit nicaieri ca perioada CIC constituie stagiu de cotizare pentru acordarea indemnizatiei de Concediu medical si Concediu de maternitate

Deci.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Draga Cool, abia acum vazui provocare si renuntai la orice activitate ca sa imi clarific aceasta problema care ma intriga si pe mine.

O sa pun aici cateva citate din legi care m-au facut sa dau raspunsurile precedente si, la sfarsit, o sa pun concluzia la care am ajuns.

1. OU 148/2005 (CIC):

Art. 16. - (1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizatia CIC [...], contributia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a de două ori salariul de bază minim brut pe tară, garantat în plată, si se suportă de la bugetul de stat.
Art. 20. - (3) Calculul si plata contributiei individuale de asigurări sociale de sănătate, datorată pentru drepturile prevăzute de prezenta ordonantă de urgentă, se fac de către directiile teritoriale.

2. Hot 1285/2005 - norme CIC:

Art. 26. - (1) În vederea asigurării în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a persoanelor beneficiare de indemnizatia lunară pentru cresterea copilului, directiile teritoriale au obligatia, lunar, să vireze, caselor judetene de asigurări de sănătate contributia individuală de asigurări sociale de sănătate si să transmită tabelul nominal privind persoanele beneficiare.

3. Ordin 221/2005 - norme sanatate:

Art. 15. (4) Contributia persoanelor aflate în concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani si în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani se calculează prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentând valoarea a două salarii minime brute pe tară și se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, [...].


CONCLUZIE:

Pe perioada CIC exista asigurare pt sanatate, deoarece se plateste contributia.

Dupa CIC - incalcand regula: plata contributie = asigurare = stagiu, perioada de CIC nu este enumerata printre cele care reprezinta stagiu de cotizare => se poate beneficia doar de acele tipuri de concediu medical care nu necesita stagiu: urgente medico-chirurgicale, tuberculoza, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii și SIDA (fereasca Dumnezeu de oricare!)

Deci desi se cotizeaza, nu este stagiu. Gandind acum mai profund, le dau dreptate: cotizatia se suporta de la bugetul de stat. Asta nu-ti da dreptul sa beneficiezi de un concediu medical obisnuit ulterior iesirii din CIC decat dupa ce cotizezi tu, din buzunarul tau.

Inseamna ca tot esafodajul teoriilor mele se naruie si Onutz NU ARE DREPTUL LA PRENATAL decat daca mai lucreaza inca 2 luni fata de ce si-a propus!

Eu sper sa fie doar o scapare in lege si sa fie corectata cat mai repede! Multa sanatate tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Am asteptat raspunsul tau Rozi stiind ca este unul profesionist
Eu imi faceam probleme cu cazul salariatei de la noi de care spuneam si am gasit solutia ceea ce e valabil si pentru ONUTZ

Coincidenta, dar si salariata noastra si ONUTZ au terminat CIC in martie 2006 si este f bine deoarece:

Conf Art 12 alin din Ordin 60/32 din 27.01.2006 (Norme OUG 158)
Alin (2)" Se asimilează stagiului de cotizare și perioadele în care asigurații prevăzuți la art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 au realizat, până la data de 31 decembrie 2005, stagii de cotizare în sistemul public de pensii, precum și perioadele în care asigurații au beneficiat de indemnizații de risc maternal potrivit Legii nr. 19/2000, ..............."

Ceea ce inseamna ca in cazul de mai sus, se elimina lunile ian, feb si martie 2006, si raman 6 luni din 12, ca baza de calcul pentru indemnizatie concediu medical sau de maternitate.

Problema este pentru cele care solicita asta dupa 01.07.2006!!!
Ce zici?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Onutz spune:

Este incredibil! Nu pot accepta ca pot beneficia de indemnizatie de maternitate, conform OUG 158, personele care de ex. au satisfacut serviciul militar (pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b)), dar nu pot beneficia persoanele care au fost in CIC.
Stiti cumva de unde si cum pot obtine un raspuns oficial in acest caz? Poate se sesizeaza astfel autoritatile asupra ridicolului situatiei!





Onutz 23+ si lui Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Of, asa este, Cool, iar n-am fost atenta, in cazul lui Onutz!!
Asa este, se iau 6 luni din ultimele 12, cred ca n-o sa mai scriu ca vad ca nu duc gandul pana la capat

Onutz, de-aia ziceam si eu ca e o scapare in lege; dar Cool are dreptate, perioada pana la 31 dec 2005 ESTE stagiu de cotizare, deci tu indeplinesti conditia de 6 luni stagiu in ultimele 12 anterioare lunii de prenatal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

Haideti sa mai discutam un pictz pe tema subiectului,please,ma intereseaza si pe mine!
"ART.10 OUG 158
(1)Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art.2 se determina ca media a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii,din cele 12 luni din care se constituie stagiu de cotizare.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care potrivit art.1 se constituie baza de calcul a indemnizatiilor se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art.8,alin(1),lit b si c si veniturile ce se iau in considerare sunt:
a)cuantumul indemnizatiilor pentru situatiile prevazute la art.8a,lin 1 lit c si alin 2."se asimileaza stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta"

Poti beneficia de concediul medical pentru sarcina si lehuzie.
Acest lucru ne este confirmat de Casa din Iasi.
Eu am salariata care a terminat CIC pe 25 mai si de pe 26 a intrat in sarcina si lehuzie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Art. 10/ OU 158 se refera la perioadele care constituie baza de calcul a celor 6 luni.
Ori, noi ne referim ca perioada de CIC nu se considera baza de calcul a concediului medical sau a conc de maternitate

Mergi la inceput