Intrebare pt mamicile cu cezariana
Vreau si eu sa aflu cum este cu adevarat sa vii acasa dupa o nastere prin cezariana...Te doare operatia? Simti nevoia de somn mereu? Esti slabita? Simti ca nu poti sa ai destula grija de bebelus? Iti doresti sa te ajute cineva?
Citeam tot felul de pareri legate de ajutorul pe care sa il acceptam sau sa nu il acceptam dupa nastere. Eu personal mi-as dori ca prima baita, primul somn si prima alaptare acasa sa fie facute in intimitatea familiei mele (unde doar eu cu sotul meu sa particip) si nu cu ajutorul cuiva...
Dar eu nu stiu ce ma asteapta dupa operatie si de aceea va intreb pe voi mamicilor, voi cum v-ati descurcat? Ati avut nevoie de cineva in preajma (in afara de sot) sau mai degraba o alta persoana incurca, deranjeaza (chiar fiind vorba de mama, soacra etc)?
Va rog sa ma lamuriti!
Raspunsuri
svety spune:
Si daca ti-as spune ca mie mi-a fost bine, m-am recuperat foarte repede si am stat putin in spital, nu pot sa spun ca e la fel pt. toata lumea. Ai sa vezi la momentul potrivit. Important e sa iti pastrezi cumpatul ca de ex. mie in timpul anesteziei mi s-a cam taiat aerul...dar am stiut sa nu ma agit si apoi l-am vazut pe bb
. Daca esti echilibrata, treci si peste baby-blues si o sa-ti dai seama ca poti trece peste orice obstacol, pt. acum sunteti o familie. Ce poate fi mai frumos! Daca ai noroc sa alaptezi, fa-o: e asa de placut...si sa-i vezi fatuca multumita!
Noi am fost doar 3:eu, tati si bb; ne-am descurcat de minune.
Nu uita ca nici o nastere nu-i la fel dar fiecare bebelus e unic
...pentru ca-i al tau.
mami
de dani
cici cochet baiat(26 iulie 2005)
albumul lui Dani
, piticii lui Danutz![]()
www.dropshots.com/svety" target="_blank">
LUIZAM spune:
Eu am avut probleme si in spital si acasa. In spital m-au tinut o saptamana, pt. ca am avut de suferit din cauza rahie-anesteziei.
Acasa a fost dificil, pt. ca sotul era cam debusolat, eu cam suferinda si atunci am apelat la sprijinul mamei. Nu prea m-am putut adapta usor, m-a durut operatia, nu prea puteam sa mananc orice, o constipatie urata m-a cam scos din element, bb cu colici, nedormit noaptea, alaptat la 3 ore.
Deci, ce sa zic... am avut nevoie de ajutor. Nu m-as fi descurcat fara un ajutor de nadejde.
Plus ca nu prea stiam ce sa fac cu bb - baita, infasat etc.
mariussimiuc spune:
Totul depinde de tine,de cum poti suporta durerea si de cat de repede vrei sa te mobilizezi.Eu am stat in spital 3 zile si cand am iesit a venit mama cateva zile sa ma ajute,curatenie si mancare,pentru ca eu sa ma pot ocupa de puiul meu drag,sotul fiind la servici pana seara.Si m-a invatat cum sa-i fac baie,cum sa-l tin,aveam impresia ca n-am sa-l pot tine niciodata singura la baita.Dar,inceputul e mai greu,apoi iti intri in ritm.
Bafta multa si sanatate!
Miha
si
Robert (18 nov 2004)

Omuletul pentru care se merita sa incerc sa fiu un om mai bun
Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!
narcisa spune:
Eu am nascut primul copil normal si la a doua nastere am ajuns la cezariana de urgenta indicata de medic si hotarita pe loc. Aceleasi intrebari le-am pus si eu doctorului, mai bine zis moaselor care erau linga mine atunci
. Neavind aici nici un ajutor, Patrick avea 1 an si 7 luni, sotul concediu 1 saptamana dupa iesirea mea din spital. Si ele mi-au spus ca de regula dupa cele 10 zile de spitalizare(atit te tin aici dupa cezariana) as fi OK si m-as putea ocupa de amandoi copiii. Asa a si fost, ieseam si la plimbare cite o ora cu caruciorul cu amandoi. Evident evitam mucile obisnuite, ridicatul, ma ajuta si sotul cind venea acasa cu ce putea, efectiv pe primul plan alaptatul, mincarea cit mai simplu si mai rapid gatit si de ex. curatenia generala s-a ocupa sotul o perioada la afirsit de saptamana(tot tacimul cu sters praf, spalat pe jos cu mopul etc.) Baita o facea sotul, Vivien a fost si grea la nici 2 saptamani avea deja 5 kg. a fost OK si asa cum m-au asigurat moasele in spital si una din cele mai bune decizii luate in viata, dar la mine a fost musai cezariana. Operatia dupa 48 de ore deja era inchisa si aveam voie sa fac dus. Cred ca o a treia persoana in casa n-as fi suportat-o
indiferent de mama sau soacra, care desi sta aproape nu s-a bagat, l-a tinut pe cel mic cit am fost in spital si asta a fost ajutorul, bun si asta! Depinde evident muuult de organism!
toate cele bune, o nastere usoara si un bb sanatos
narcisa
amarantina spune:
Eu n-am avut nici o problema. Am stat in spital 3 zile, iar dupa ce m-a adus sotul acasa a plecat la o intalnire de afaceri care nu suporta amanare si m-a lasat singura cu bb. Totul s-a desfasurat atat de natural, de parca mai crescusem 3 copii inainte. Ma documentasem inainte si am facut tot ce trebuia facut fara sa stea nimeni pe capul meu.
Cu somnul n-am avut probleme ca am avut un bb foarte cuminte, care nu plangea si care dormea minim 5 ore. Iar eu pot sa adorm la orice ora din zi si din noapte, asa ca dormeam 2 reprize cate 4 ore, iar in restul timpului faceam diverse, chiar treaba prin casa. Pentru ca bb dormea mereu mult, am putut sa ies din casa fara probleme. Dupa alaptat si pus in patut, intr-un sfert de ora ieseam pe usa. La 5 zile dupa operatie am fost sa-mi fac parul si unghiile, iar la 7 zile umblam pe tocuri prin mall.
Dupa parerea mea totul depinde, poate nu in ordinea asta: de organismul tau (cat de bine va suporta operatia) si de mana doctorului (cat de bine o sa taie si mai ales cat de bine o sa coasa). Apoi depinde de bb. Dar in principiu nu ai nevoie sa te ajute cineva, sotul e suficient.
A, si operatia doare, dar e o durere suportabila. Doar in primele 2 zile o sa mergi prin spital cocosata si tinandu-te de burta. Dar pana la urma nici asta nu-i o regula, fiecare reactioneaza altfel. Erau mamici operate care a doua zi dupa cezariana urcau scarile spitalului la etajul unde erau bebeii, le-am vazut cu ochii mei.
Candy spune:
Eu am facut cezariana la cerere, printre altele, si pentru ca Eric avea 4 kg si eu eram la prima nastere. Deci, din start mi-am asumat tot ce presupune cezariana, si daca as fi pusa in situatia de a lua din nou o decizie, din nou as opta ptr. cezariana. Eu n-am avut nici un fel de probleme cu anestezia, recuperarea dupa operatie a fost ok, adica am simtit durerea la nivelul cicatricii cateva zile, dupa care am putut sa urc inclusiv scarile, cu o usoara jena. Eu l-am luat pe Eric in brate chiar a doua zi cand mi l-au adus in salon (in sistem rooming-in) si tot de atunci l-am alaptat, acum are 1 an si 4 luni si inca mai suge... Asa ca povestile cum ca daca faci cezariana vei avea probleme cu alaptarea sunt total nefondate!
Am stat in spital 8 zile si acasa am putut sa-l iau in brate, sa-l imbaiez ( cu ajutorul sotului), am avut si alte ajutoare (parintii mei, care locuiesc la parter), la mine orice ajutor a fost binevenit.
alondra25.2006 spune:
Operatia a durut destul de tare primele zile,dar asta nu a fost un impediment si tot mi-am luat fetita in brate chiar urmatoarea zi.A fost bine,sanatoasa micuta mea dar timp de 3 luni a avut crize puternice de colici.Cand trebuia sa doarma o leganam pe picioare cate o ora jumate caci singurica nu adormea si nici in brate nu vroia.Asa ca m-a ajutat familia mea in aceste 3 luni caci altfel nu stiu ce faceam.Acum e cumintica,are 6 luni jumate,doarme singurica si e o scumpa.Bafta.
Artemis1578 spune:
Eu stiam ce ma asteapta. Am avut un chist ovarian cu ani in urma. De aceea in primul rand am vrut sa fiu treaza si am facut anestezie rahi. Apoi am facut abstractie de durere si de ce simteam si m-am concentrat pe copil. Nu-mi dau seama cum a trecut timpul. Dar a fost bine. Mama a stat 10 zile la mine. Zi si noapte. Apoi a plekat acasa la ea si a venit zilnic la baie ( sta f aproape de mine). In rest m-am descurcat chiar f bine singura, Matei a fost cuminte si fara prea multe colici, mai des se trezeste acum noaptea decat cand era sugar, asa ca totul e posibil.
Orice ajutor din partea rudelor apropiate este binevenit. Faptul ca mama mi-a facut piata la 2 zile si imi spala copilul m-a ajutat enorm.
Va doresc numai bine si copilasi sanatosi si frumosi.
Anka
si Ubitu
(26.06.2004)
daniella4 spune:
De durere nu prea ai cum sa scapi in primele zile, uneori saptamani. Si da, operatia te doare si esti slabita. Dar toate trec si ramane bucuria puiutului de care vei fi din ce in ce mai indragostita.
Din pacate nu vei avea cum sa il alaptezi pe bb prima data in intimitatea familiei, la fel si primul somn si chiar prima baita, pt ca veti sta cam o saptamana in spital amandoi. Dar acolo va veti cunoaste mai bine...chit ca bb va dormi aproape tot timpul.
Eu sunt convinsa ca va veti putea descurca si inca foarte bine. E foarte important ca dupa operatie sa te misti cat mai mult imediat ce ti se va permite pt a-ti reveni repede.
Pupici si curaj.
Daniella, mama lu'Alexis
Criss75 spune:
Cred ca depinde foarte mult de organism, dar mai depinde foarte mult si de medicul care te opereaza.
Eu pot spune ca am fost o norocoasa. M-am refacut foarte repede, a doua zi mi-am tinut puiul in brate si durerea pe care am simti-o a fost mai mult decat suportabila. Am stat zece zile in spital dupa operatie, dar m-am dus acasa complet refacuta, in sensul ca am putut sa urc si sa cobor patru etaje si m-am ocupat singura de bebe. Mama si-a luat concediu doua saptamani, dar am rugat-o sa vina numai in vizita ca pur si simplu am simtit ca nu am nevoie de ajutor.
Va doresc tuturor sa treceti la fel de usor peste operatia cezariana cum am trecut si eu.