Mamici de sept-oct 2006 (33)
Raspunsuri - Pagina 2
try spune:
Lexi, marimea burtii si nr .de kg luate i nsarcina nu au legatura proportinala cu marimea bebelusului. Tine foarte mutl de conformatia mamei si f. putin de marimea bebelusului. Uneori in burti imense se ascund bebelusi mici si alteori in burti plate si nu prea evidente sunt bebelusi cu greutate peste medie.
Conteaza si cat esti de lata in bazin, talie. Asta iti face burta sa se rasfire pe o suprafata mai mare si deci se distribuie altfel conturul burtii. Plus ca ce vezi tu sunt poze. Si-ti spun din experienta ca ce vezi in poze poate fi diferit fatza de perceptia ce-ai avea-o daca ai vedea in fatza persona arespectiva. Spre exemplu, intr-o poza nu se observa mereu cat de inalta e persoana respectiva, ori si asta e important in cum se distribuie burta.
Bedrosmart, legat de lista, stiu ca la subiectul cu bebelusii de varsta lui alex (fi-miu) eu am facut lista pt. nevoile viitoarelor mamici, dar atunci am introdus tot ce se putea posibil pe lista si fetele, fiecare in parte, urmau sa taie ce considerau ca nu au nevoie.
Acum, trecuta printr-o nastere pot spune multe lucruri marunte dintr-o astfel de lista sunt inutile sau indispensabile. Dar cred ca imbogatirea listei o vei intalni cu precaredere la mamicile de prima data caci ele au acea infrigurare si dorinta nebuna de a fi totul perfect cand vine bebe si sa ai toate cele pregatite pe motiv "daca imi va trebui". Asa am fost si eu la alex, dar noroc ca sotul a fost mai temperat si m-a tot oprit sa cumpar toate tampeniile si ma intreba daca am reala nevoie de ele sau nu.
Cu al doilea bebe devii mai temperata si dispare dorinta asta de-a cumpara toate nimicurile doar pt. ca-s frumoase sau gingase si te fac sa te simti mai paropae de bebelusul tau. Cel putin la mine a disparut. In afara de consumabile, oricum nu am ce sa-i iau noului bebelus caci restu lle am de la alex.
deci legat de o astfel de lista eu zic ca multe treburi sunt subiective si depind de la mamica la mamica, unele simt nevoia unor cumparturi pe care alte proaspete mamici le pot considera inutile sau fara prioritate.
Am sa incerc totusi o listare departe de a considera lista incheiata. E o lista privita prin ochii mei:
patut cu saltea si 1 set complet de pat, dar cumparati sau confectionati-va 5-6 cearsafuri (eu la alex mi-am facut singura cearsafuri - am cumparat material cu diverse imprimeuri - si si acum le folosesc
- carut
- marsupiu/ham - unele mamici il gasesc inutil, mie mi-a folosit
- hainute/paturici/scutece: cate 3-4 din fiecare tip, cat sa ai pt. inceput caci veti primi multe lucruri de la cunoscuti si rude.
- Sosete, bavetici, la fel cateva din fiecare
- Un urson de iarna (nu mai multe caci nu va trebuie, mai ales ca nastem in prag de iarna si n-o sa ne omoram sa iesim cu bebeii afara)
- 1-2 biberoane daca intentionati sa alaptati si mai multe daca nu alaptati
- pompa de muls - dupa parerea mea e ceva ce cumperi numai dupa ce vezi cum stai cu alaptatul. mai ales ca una buna is eficienta e o caruta de bani. aici ai posibilitatea sa inchiriezi una din spital si daca vezi ca-ti e de folos ti-o cumperi si pe-a ta.
- cadita pt. baie (alegeti ce considerati ca va usureaza mai mult munca si siguranta lui bebe, la fel la carut, marsupiu si patut)
- carusel de jucarii de pus deasupra patutului, l-am gasit a fi util.
- perna de alaptat in forma de C - mie mi-a fost utila, dar se poate trai si fara ea
- unghiera/forfecuta de unghii (eu am avut forfecuta initial, dar mi-era greu sa-i tai cu ea, asa ca am laut o unghiera, mi-a fost ma iusor s-o folosesc). nu va aruncat isa cumparati truse sofisticate. O unghiera sau forfecuta e tot ce aveti nevoie.
Consumabile:
- crema de corp sau ulei pt. masaj: neaparat sa fie pt. bebelusi si sa fie fara miros (no odor) - parfumul inseamna chimicale si poate provoca reactii alergice. Eu am avut ambele is crema si ulei, le-am folosit pe amandoua.
- 1 sapun pt. bebe (il spalam cu sapului cand facea kk)
- 1 sampon tears-free
- o crema pt. iritatiile de la poponetz (sigur veti avea nevoie) eu folosesc la alex si acum, dupa 1,5 ani. Atat timp cat foloseste pampers, copilul se poate irita, mai ales dupa ce trece la diversificare.
- tampoane pt sani daca intentionati sa alaptati
- crema pt. ragadele pt sani (eu am avut nevoie de ea din prima zi de alapare si pana a facut alex o luna, atat de mult au tinut ranile de pe sani la mine, dar sunt si mamici care nu vor avea nevoie deloc). luati o crema buna, chiar daca-i mai scumpa si neaparat sa fie comestibila pt. bebe, adica sa nu fii nevoita sa te speli pe sani cand alaptezi.
- termometru electronic
- tylenol sau orice altceva pt. scaderea febrei la bebelusi
- suzeta (una e de-ajuns si mai tarziu vedeti voi daca bebe accepta sau nu si daca mai aveti nevoie)
- un pachet de pampersi marimea cea mai mica (poate primiti si cadou pachete de pampersi stiu ca se poarta in Ro)
- servetele umede pt. sters la fund. Aici exista si casete care se baga in priza si incalzesc aceste servetele umede ca sa nu fie reci pt. fundu' lu' bebe. N-am avut la alex, dar marturisesc ca mi-ar fi fost buna una de-asta. Sicum folosesc servetele umede la Alex si deja a prins oroare de ele ca-s reci. Asa ca le ud cu apa calda si le storc si-apoi le folosesc.
- detergent pt. rufe bebe (atentie, marele secret sta in limpezirea rufelor)
- betisoare de urechi (eu tot astea le-am folosit sa-l sterg si-n nas - e-adevarat o faceam cu grija - pompa de nas am cumparat- o degeaba, era de-aia de aspira de la intrarea in nara, nu se baga in interior - plus ca aici ti se spune ca bebelusii n-au nevoie sa fie igienizati in nas, gura in primele luni de viata, organismul lor e capabi lsa faca asta singur. Doar daca raceste bebe si e un surplus de mucisori interveniti sa aspirati/curatati nasul, altfel n ue nevoie, nasul se curata prin stranut - o sa stranute bebe si de 20 de ori pe zi la inceput)
Lucruri pe care nu m-as grabi sa dau banii:
- masa de infasat: e riscanta dupa o anumita perioada (ai impresia ca bebe sta locului acolo si tu ai tendinta sa-l lasi singur o clipa pana iei nu-sh ce din baie), plus ca dupa 2-3 luni nu-i mai vad rostul. Deci nu m-as arunca sa cumpat.
- pudra de talc - n use mai foloseste la bebelusi pudra de talc, usuca pielea bebeluslui, acu mse folosesc cremele pe baza de zinc (penaten, bepanten).
- cosutele sau patuturi mobile pe langa patutul clasic. Doar daca stiti ca situtia voastra e speciala (duceti copilu ldes peste zi/noapte la parinti/socri si e bine sa aveti si-un patut portabil
- nu luati 2 tipuri de caruturi. Luati unul care va acoperi toate situatiile in care stiti ca o sa va aflati. Carutul cu landou il gasesc inutil pt. ca dupa 3-4 luni nu-l mai folositi, ori pe timp de iarna cand e frig si vant nu scoate nimeni copilu lafara cu orele sa zici ca-i trebuie landou. Daca aveti urson, copilul e f. bine protejat de frig si vant.
-evitati sa cumparati multe haine, oricine vine la un nou-nascut vine cu un mic cadou care de cele mai multe ori consta in haine si jucarii
- nu luati multe bavetici de panza. Dupa ce incepeti diversificarea se pateaza usor si devin inestetice si nu va mai vien sa i le puneti copilului. Mai bine una de musama care se curata usor (dar asta pt. dupa 5 luni incolo cnad incepeti diversificarea). Pana atunc idoar 2-3 si folositi carpe-scutec pt. cand alaptati/hraniti bebelusul.
- termometru de apa - probati temperatura cu cotul, e cel mai simplu, dar dupa 1-2 sapt. va veti da seama usor ce temperatura are nevoie bebe pt. apa. N-aveti nevoie de temperatura fara abatere, mai poate varia un pic acolo ca bebe nu se supara.
- prosoape de sters dupa baie: eu am primit 2 si le-am folosit pe-alea, dar sincer sunt mult mai multumita de prosopele noastre de adult decat de calitatea prosoapelor de bebelusi. Unele nu absorbeau bine apa si ma enervau. Asa ca i-am ales lui alex 2 prosoape din cele normale ale noastre, le-am spalat cu detergent de-al lui si pe-alea le-am folosit. bebe nu s-a suparat.
Eu nu-s o maniaca a sterilizarilor si purificarilor excesive in jurul lui bebe. Nu i-am fiert biberoanele decat la prima utilizare (e adevarat ca pana la 8 lun icnad am inceput sa-i dau lapte mix am folosit biberoanele ocazional).
Mie greu acum sa mai descopar ce alte lucruri utile mai trebuie, asa ca luai aceste liste ca fiind deschise. Si nu uitat ica anumite lucruri pot fi utile pt. unele mamici si inutile pt. altele. Luati listele mele doar ca o experienta personala si nu ca pe liste generale.
dar dincol ode a va da o lista naume, am incercat mai mutl sa va spun cam care ar trebui sa fie regulile dupa care sa va ghidati cand mergeti la cumparaturi pt. bebe: functionalul/utilul, apoi siguranta (protectia lui bebe) si de-abia in ultimul rand frumosul/esteticul.
Nu uitati ca pe parcurs o sa mai iesiti cu bebelusii la plimbare si o sa mai fiti atrase sa cumparati una alta, plus ca dupa 2-3 sapt. de convietuit cu bebe va veti da mult mai bine seama ce aveti nevoie si ce nu, asa ca sfatul meu e sa nu va aruncati sa luati toate chestiile posibile pt. bebelusi de pe piata doar cu gandul "daca mi-o trebui". Rezumati-va la strictul necesar fara de care n use poate si apoi va mai dumiriti ce si cum. Unele din voi vor ramane doar la u nsingur copil, deci e pacat sa arucnat ibanii aiurea si sa nu folositi lucruri sau sa constatati ca va puteati lipsi de ele. cu banii respectivi, mai bine creati un cont lui bebe pt. educatia lui de mai tarziu. Sau mai bine-i dati ma itarziu pe lucruri care au o importanta pt. educatia lor, pt. stimularea inteligentei, dezvoltarea sociala etc.
Undeva-l doare pe un bebe mic ca il schimbam cu fustite si volanase de 20 ori pe zi, ca-i punem pampoane roz de sute de mii sau ca-l plimbam cu carucior marca x de 20 mil. Nu-s impotriva lucrurilor de marca, din contra, dar uneori nu se justifica o diferenta de pret care voua va goleste buzunarele, iar pt. confortul lui bebe nu aduce nimic nou.
La fel si la patut: un patut stabil din lemn sau unul de voiaj (mobil) e tot ce va trebuie. Mult mai importanta e salteaua decat patutul in sine.
Stiu ca uneori e greu de rezistati spitei de a cumpara, dar va asigur ca dragostea fata de bebe nu se exprima prin cat de multe sau de scumpe ii cumparam, ci cata dragoste si atentie ii acordam. Cel putin in primele 3 luni de viata, acesti bulgarasi au nevoie doar de dragoste, lapte, somn si igiena. Nimic altceva.
Si mai vroiam sa completez ceva: daca sunteti intrebate ce vreti cadou pt. bb, nu va sfiiti sa le spuneti ce aveti nevoie. E mai bine decat sa primiti duplicate sau sa primiti ceva ce nu aveti nevoie. Pe mine prietenele m-au intrebat mereu sieu le spuneam: haine subtiri sau haine groase sau jucarii etc...In felu lasta se simt si ele bien ca ti-au adus ceva util si nu va zace pe-un raft uitat de lume.
Hai ca am scris de ma doare mana.
.......in 18+ sapt.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
liris spune:
Buna fetele!
si eu va citesc dar, in mod evident, nu prea scriu.
voiam sa va amintesc remediul meu ptr constipatie: multe mere si apa plata.
nici burta mea nu este foarte mare. sunt stressata de o mie si una de chestii, stiti voi, dar nu vreau sa incep sa le enumar ... v-as plictisi, sau chiar mai rau, v-as baga si voua prostii in cap.
doar sa va spun ca mi-a revenit candida in sarcina, am tratat-o local cu 3 ovule de gyno-daktarin de cite 400mg (acum vreo 2 saptamini) si acum a revenit ...:((
cam astea-s noutatile, aveti grija de voi, si as zice, nu mergeti totusi la plaja.
sa auzim de bine!
ramomar spune:
Neata burticutze
adamesca, pufymic si try
multumim pentru listutele cu cele necesare atat pt bebe, cat si pentru mami
; e foarte bine ca ne invatati si pe noi, cele care suntem la primul bb, ce ne trebuie. Si aici revin la un subiect din alt capitol: tot trebuie sa cumparam cate ceva pentru bb, indiferent de superstitie
, superstitie pe care, eu una nu o iau in seama.
angel lexi LA MULTI ANI! MULTA SANATATE, FERICIRE, BEBE SANTOS SI TOATE VISELE TALE SA DEVINA REALITATE!!!!!!!!!!!!!!

PUPIC LA TOATA LUMEA!
20+ 
POZE
mai avem un pic...
pufymic spune:

LA MULTI ANI LEXI!!!!

Multa sanatate sa ai, o sarcina usoara in continuare, o nastere super rapida si un bb sanatos tun!Sa fii fericita!
Eu am dormit in sfarsit ceva mai bine azi-noapte....dar nu ff bine sa nu ma invat prost
!
Pupici!
Ioana
(22+) &
Alesio(08.10.2004)
Pagina Alesio
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=50933" target="_blank">Povestea bazucului
www.alesio.myou.ro/model/page.html" target="_blank">Fotomodelul nostru
Poze Yahoo
Ingerasul mic din burtik
ramomar spune:
oanacn bine ai venit in randul nostru!
sa fii sanatoasa si tu si bebe! si o nastere usoara 
20+ 
POZE
mai avem un pic...
giuliella spune:
LA MULTI ANI! ANANGEL LEXI.

MULTA FERICIRE SANATATE SI UN BEBE SANATOS SI FRUMOS.
Pufymic , Adameasca si Try va multumim pentru sfaturi. Citesc si parca ma apropii si mai mult de momentul nasterii cand o sa il tin pe bebe in brate. Sunt tare nerabdatoare. Listele astea chiar trebuiesc salvate si in notepad ca sa putem sa le avem si pe mai tarziu. Si asteptam cat mai multe sfaturi.
Pupici la burtici.
Poze Yahoo
gia si bebelu' miscator
pufymic spune:
Liris lasa mey stresul deoparte ca nu e bun la nimic!Cu atat mai mult acum.....si multa sanatate si sa-ti treaca candida odata pt. totdeauna!
Giuliella am salvat o lista in notepad si o mai completam pe parcurs cu ce mai trebuie....
Oanacn te asteptam la povesti sa-ti treaca perioada de moderare
!
Restul fetelor pe unde umblati?????
Pupici!
Ioana
(22+) &
Alesio(08.10.2004)
Pagina Alesio
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=50933" target="_blank">Povestea bazucului
www.alesio.myou.ro/model/page.html" target="_blank">Fotomodelul nostru
Poze Yahoo
Ingerasul mic din burtik
lakioana spune:
Buna burticutze,
Revin dupa destul de multe zile in care nu am mai dat nici un semn de viata....si totusi v-am citit...dar am avut niste zile foarte grele din diferite motive (munca multa la birou...sau zile in care nu m-am simtit foarte bine).
Din acuza arsurilor am avut cateva momente in care greturile puternice de la inceputul sarcinii au mai revenit.Din cauza sarcinii probabil, m-a durut inima,
fierea si toate cele.Din cauza oboselii excesive, aproape ca nu m-am mai putut ridica din pat....OFFFF!!!Dar ce sa-i faci? E pentru un scop nobil. Puiul meu merita orice sacrificiu. 

Oare mai trece cineva prin oboseala crunta prin care trec eu? ... si prin toate cele?
In rest bebe e bine ...misca mai mult decat oricand...ieri de exemplu si-a facut sac de box din vezica mea
Va pup pe toate cele vechi...si le urez bun venit celor care doar acum ne-au descoperit....(de parca eu as fi cine stie ce dinozaur...ca vechime...pe site)
Pupici pe burtici si pe pugilistii dinauntru!!!!

Lakioana si
de 23 sapt.
mephala30 spune:
La multi ani Anangel Lexi! Sanatate, fericire, sarcina usoara si un bebe sanatos!
Multumim pentru efortul de a posta bagajul necesar pentru spital. 
Carmen si
Iustin (5.06.2004)
Album Iustin
microbu spune:
Buna dimineata, burtici!
La multi ani, anangel_lexi !!!
Bine ai venit, oanacn, sa inteleg ca o sa ai gemeni (am vazut 2 carucioare roz...)?? Ce dragut...
Sandra
19+
poze burtica
poze bebe
multe poze frumoase