Clubul moldovencelor de peste Prut (26)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lia_c spune:

'neata
Cum va mai simtiti?
Ca eu tare ma simt... Abia astept pauza de masa sa ies afara...
Au mai adus si vreo 10 servere linga mine . Cred ca va trebui sa-mi mut cuibul .
Nata, Vladut suporta siropul? Mamica ne mai infasura gitul cu un fular moale si placut (ca sa fie mereu la cald) si mereu ne dadea ceaiuri nu fierbinti, dar calde sau orice dar sa fie cald.... Sper sa scapati repede de viroza asta!
Nati, uneori e f bine cind ai mult de lucru, ca nu reusesti sa te gindesti la altceva. Ai scapat de viroza deja? Sper sa-ti gasesti incaltaminte cit mai curind! Eu as vrea sa-mi mai iau niste blugi mai de vara, cu toate ca in astia cred ca mai pot umbla toata luna... Cred ca saptamina viitoare voi incepe explorarea magazinelor
Tanea, felicitari cu asa eveniment important! Eu nu stiu de ce am impresia ca e o mare responsabilitate, in orice caz ii vad pe nasii nostri si pe parintii mei in calitate de nasi - cu toate ca n-au fini pretentiosi- totusi e cam greu... eu inca nu ma simt coapta p/u asa ceva . De aia va urez multa bafta, fini buni, respectuosi si sinceri! Sa va ajute Dumnezeu!
Cristina, ce bine e in vacanta, mai ales alaturi de cei dragi... mmmm... Si eu numar saptaminile pina voi iesi in concediu, cu toate ca la inceput ziceam ca voi lucra pina aproape de sf.termenului
Lucia, scrie-ne ceva, acus se incepe we la voi... Laura ce nazbitii mai face?
Rodica, mai scrie despre Paula...
Diana, cum te mai simti? i-a trecut sotului toxicoza - sint sigura ca cu 2 printese linga el nu putea fi altcumva... La tara nu te mai duci, nu? As vrea si eu sa stau deja si sa pregatesc lucrurile p/u bb ...

lia_c
Happiness doesn't depend on what we have, but it does depend on how we feel toward what we have. We can be happy with little and miserable with much. William Dempster Hoard

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Cornelia, siropul e dulce, dar are si o tenta amaruie, si deoarece Vlad vede ca noi insistam sa-l bea, se incapatineaza si il refuza. Nu pot sa-i pun nimic la git, ca imediat ar scoate. Lichide bea destule, zic eu. Merci de griji incetisor ne ne vom face bine.

Anunt tutror fetelor: am mai modificat ceva in listuta, va rog frumos sa va uitati sa veniti cu pareri si sugestii, eventual cu rosii de aruncat.

------------------
Numai bine,

Natalia

Mergi la inceput

Cristina, daca vrei emotikon cu in listuta, sa-mi zici.

------------------
Numai bine,

Natalia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eftimie C. spune:

Buna, eu suntr o moldoveanca de dincoace de Prut, mai exact din Piatra Neamt.
Va salut pe toate, am trecut pe la voi ca sa transmit toate urarile de bine Liliei si Ameliei; abia azi am aflat si sunt tare emotionata (al meu baietel a avut o problema asemanatoare, dar mai putin grava)
Sanatate va doresc si va pe obrajori.

Carmen E. si Eduard-Costin (28.02.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaGoji spune:

Lia_C Eu inca nu eram insarcinata spuneam ca din prima zi cand aflu ca-s insarcinata ma si las de servici, dar, daca ma las pierd banii pentru concediul de ingrijire copil, si totusi nu-s bani de aruncat. La inceput credeam ca daca nu am cetatenie romana nu-i voi primi oricum, si npam ce pierde daca ma las de lucru. Din prima zi cand am aflat ca-s insarcinata mi-a si pierit cheful de lucru, nici nu-mi mai sta gandul la lucru, ma gandesc numai cum va fi dupa ce nasc. Tu cand iesi in concediu de maternitate? In Moldova la cate luni se da concediul?
Natalia (Balbina)Vreau tare mult emotikon cu .Numai ca mi-era oarecum sa te deranjez pentru asta. Merci

http://pg.photos.yahoo.com/ph/cristina_goji/album?.dir=3929

Mergi la inceput

Cristina, nici un deranj gata, am adaugat.

------------------
Numai bine,

Natalia

Mergi la inceput

Cristina, compania in care lucrez, semneaza contract cu fiece angajat, insa in ceea ce priveste concediu maternal se conduce de legislatia MD . Asa ca pot sa-mi iau de la 2.5 luni pina a naste si pina la 2 ani (nu stiu sigur legislatia ) dupa, ca locul de munca se pastreaza... In specialitatea mea, tehnologiile se schimba pe zi ce trec si trebuie sa fii mereu "up to date" , asa ca la inceput ma gindeam sa stau cit mai mult posibil la serv., dar acum nu stiu daca mai pot rezista... Majoritatea fetelor pe care le cunosc (din bransa) max un an au stat/stau cu bb, apoi se intorc la serv... Desigur ca suma care se plateste aici p/u ingrijirea bb si alocatia e super mica, dar ne multumim macar ca ne pastreaza locul de munca
Daca imi iau o luna de concediu inainte, as putea iesi de la 1 august, dar oficial de la 1 septembrie ar trebui sa ies... Dar o sa mai vad cum ma simt si cit de stresata voi fi . Vara va fi bine - putina lume la serv., racoare in oficiu..., multe fructe si legume...

lia_c
Happiness doesn't depend on what we have, but it does depend on how we feel toward what we have. We can be happy with little and miserable with much. William Dempster Hoard

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doroti_5 spune:

Buna fetelor!
Hai sa va lamuresc cum e cu concediul de maternitate si cu concediul de crestere a copilului.
Deci, se ia concediu de maternitate in saptamina 30, el dureaza 70zile inainte de a naste si 50 dupa(adica data probabila a nasterii dupa ultima menstruatie), de la medic ti se da certificat, dar ei nu au dreptul sa til dea mai tirziu, daca nul iai la 30saptamini, ramii fara.Acest cancediu de maternitate(4luni) se achita astfel, se face media salariilor complete(adica ai lucrat luna intreaga) de pe ultimile 6 luni(daca intro luna ai stat in concediu medical sau tiai luat din cont propriu se face doar pe 5 luni), si aceasta este suma care o primesti inmultit la 4.Despre concediul anual, poti sal iai inaite sau dupa cancediul de maternitate, dar daca te simti rau se poate lua si concediu de boala pina esi in concediul de maternitate, si iai concediul anual dupa(eu asa vreau sa fac).Dupa ce se termina cancediul de maternitate ai dreptul sa iai concediu de crestere a copilului, pina la 2ani, se achita 20% din salariu.
Atentie pentru cele care nu lucreaza(e valabil mi se pare si in Romania), concediul de maternitate(mai exact indemnizatia in bani) o poate cere sotul de la servici, doar ca tre sa aduca document ca nu lucrezi si iarasi certificatul de la medic ca intri in prenatal.
Aceasta este valabil si pentru cine are salariul mai mare, deci daca mama are salariul mai mare ia ea indemnizatia, daca tata - el.Aici mai e nevoie si de extractul de salariu al sotiei in caz ca ia sotul indemnizatia.
Concediul de crestere a copilului poate sal ia la fel tata, cit si bunicii copilului, se achita astora.
Dupa ce nasti de la primaria sectorului unde esti la evidenta cu traiul(ai propisca) se aloca o indemnizatie pentru ca ai nascut in suma de 600lei(sau aproximativ), o singura data.
Daca ceva nu vii clar intrebati!Eu am scotocit de tot legile.

doroti_5 38+ cu Natalita-Elena
evolutia bebe
foto mami pina la bb si dupa

Mergi la inceput

Diana, multumim mult p/u explicatii asa amanuntite... Eu inca tot nu gaseam timp sa caut legile, stiam la general si nu stiam procentajul care se inmulteste la salariu... Tu cit ai vrea sa stai in concediu?

lia_c

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doroti_5 spune:

Cornelia este legea Nr.289-XV din 22.072004 "LEGEA REPUBLICII MOLDOVA privind indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca si alte prestatii de asigurari sociale".La voi la firma tre sa aiba cineva LEX-ul, poate chiar tu il ai, da la cautare nr.Legii.Citeste toata lege si o sa vezi ce si cum.
Eu am concediu de maternitate pina pe 12 iulie, dar dupa vreau sami iau concediul anual, am deja peste un an lucrat si nu miam luat concediu delo, deci es la servici in august, cu bb, daca totul o sa fie bine o sa stea mamica mea, dar il voi alapta, nu stiu cum sa primi, dar astea sunt planurile.

doroti_5 38+ cu Natalita-Elena
evolutia bebe
foto mami pina la bb si dupa

Mergi la inceput