IN BANAT LA NOI ACASA (V)
Raspunsuri - Pagina 10
ingerash spune:
prezent
directia: paaaaaaaaaaaattttttttt
impreuna spune:
Nu sunt in febra pregatirilor de Pasti, sunt in febra ... musafirilor care au stat la noi 3 zile, acum au plecat acasa si se intorc marti
Angy, hai povesteste cum era Pastele in Banat cand erau tu mica, m-ai facut curioasa:) Pt ca eu eram mai mult plecata mai ales ca era vacanta, ma duceam oriunde numai sa nu stau acasa
Flavia (sotie si mamica fericita)
ingerash spune:
hello fetele!!!!!
Ce faceti?
eu is pe la curatenie, pe la calc, mai dau pe la mancare, numa ca tin post , am fost azi si m-am spovedit si m-a chemat maine la impartasanie.
imediat ma pun sa fac ouale :)
pusi si spor la treburi :)
Himmelsduft spune:
Hallo fetelor,
in primul rand va doresc Paste fericit, multa lumina in suflete si un iepuras bogat cu dulciuri.
Am revenit, azi de dimineata au plecat ai mei spre Timisoara, asa ca ieri am fost ocupata cu ei si nu am intrat nici sa va salut, cu toate ca m-am gandit la voi. Ne-am bucurat ca au fost la noi, chiar daca timpul a fost scurt. Nu am putut sa imi iau concediu, ci doar sa plec cu o ora inainte de la lucru, ceea ce inseamna ora trei, dar cum magazinele au pina la opt deschis, asta majoritatea, am putut sa merg cu ei, pe unde nu au fost ei ziua.
M-am amuzat de ce ati scris cu magazinele de mobile, si mie imi place sa testez paturile, mai ales alea cu apa. Sa nu va povestesc ca mama si-a cumparat pe linga haine si lucruri de casa. Mi-a zis ca sint mai ieftine aici decit in Timisoara. Taica-miu si-a cumparat scule. Asa ca sint impacati amandoi ca au gasit ce le trebuie. A fost fain, am mers cu ei la restaurant seara, la grec. Sa nu va zic ce bine a fost sa vin de la lucru si sa gasesc mancarea facuta. Acum ca sint plecati imi pare asa putin rau, sau mai bine sa zic ca imi e dor de ei, dar se mai domoleste dorul cind vorbesc cu ei la telefon.
Ma bucur fetelor ca ati fost intelegatoare ca nu am scris mai des.
Angy, dar chiar te rog sa ne povestesti cum era in copilarie la tine de paste, si eu am amintiri placute, incepind cu vopsitul oualelor cu frunze pe ele. Asa ca astept povestea.
Ingerash, sper sa fie tot ok cu tine, ca am citit dincolo ca mergi la nenea dr la eco. Tin pumnii sa fie bine si sa ai grija de tine.
Impreuna, ai iar musafiri si sigur o sa ai si pregatiri, sa aveti parte de un timp placut.
Viorela, Dia, Toria, Deya, pe toate va salut si va asteptam la scris.
Sa aveti parte de zile de sarbatoare linistite, cu soare si temperaturi ridicate.
Cristina, bine ai venit la noi, sper sa gasesti pe cineva de incredere ptr matusa ta.
Acum ca am revenit nu scapati de postarile mele Spor la treaba va doresc la toate.
la toate,
Himmelsduft
photos
angy11 spune:
Himmel,bine-ai revenit ti-am dus dorul aici.
Flavia aseara aveam logoree,azi toata ziua am bolit,sunt cobza de racita,copiii la fel toata ziua am stat in pat azi toti trei,ma simt rau sunt deprimata,numai paste nu e asta.
Totusi sa-ncerc ceva,....
Pregatirile incepeau inainte cu destul timp,curatenia generala,apoi vopsit,zugravit,dupa caz,he,he,imi amintesc de nenumaratele vizite la croitoreasa,o nemtzoaica meseriasa,prietena mamei din copilarie.
Intotdeauna trebuia ca toata familia sa aiba haine noi,2 randuri.
prajiturile se incepeau devreme,copt blaturi marti,miercuri,la Joia mare se dadea de pomana,o cana cu apa sfintita,cu un mar in ea,la toarta canii era legata o floare sau o frunza de verdeata,un pachet de biscuti,eugenie,ce se gasea pe-atunci.Practic se facea schimb de cani intre rude.culmea ca tineai minte pe fiecare de unde o ai.
Tot joi incepea toaca,in curte la biserica,bucuria copiilor,cei mai mici jucau scunsa,prinsa,adolescentii flirtau care mai de care,baietii se intreceau in batutul tocii,pana cand am ajuns eu la liceu si am prins curaj,percutionista fiind am luat ciocanele si am inceput sa bat toaca,i-am linistit.Vinerea era cel mai nasol ca noi copiii nu tineam post,dar seara la toaca compensa lipsa de activitate din casa;)
Sambata principala noastra preocupare era sa facem cuiburile pt. iepuras,fiecare isi facea si acasa si la bunici,le faceam din trifoi din gradina si puneam in mijloc un ou rosu,sau ma rog era destul de maroniu,se vopseau cu coji de ceapa si se punea cate-o frunza de patrunjel,marar,telina,leustean ce aveau banatenii in gradina,acea frunza era decorul oului.
La bunica faceam cuib pt. iepuras in gradina sub tufele de bujori(nu le stiu alta denumire,niste flori),maaare era surpriza dimineata cand alergam la cuib sa vedem ce-am primit.
asa,tot sambata mama facea de dimineata de la 5 colaci,iar colacul de paste era cu un ou rosu in varf,ala se taia de capul familiei,dupa ce i se facea cruce cu cutitul,de trei ori,la pranz duminica.
Tot sambata facea sarmalele si umplea foile de prajitura copate in zilele anterioare,in vinerea mare nu se cocea nimic.
toate fiind pregatite,mai urma o vizita la croitoreasa,care evident ca termina hainele in ceasul al XII-lea,apoi se pleca la inviere,dupa inviere se venea acasa cu rude,prieteni se cioceau ouo :Hristos a-nviat se bea cate un paharel de vin,...etc.
Duminica dimineata era rezervata copiiilor care se bucurau si experimentau ce-au primit de la iepuras.
apoi venea pranzul,care pt noi cand eram copiii era un calvar,ca noi ne umflam de dulciurile primie de la iepuras,nu ne mai trebuiau noua sarma,miel supa cu taitei,eventual mancam praji.
apoi dupa masa,noi familia noastra mergeam la ruga la Sanmihaiul Roman,de unde era bunica noastra,mergeam la sora ei,acolo masa de ruga,toale noi,pantofi noi,plecam la joc,unde erau si setre cu jucarii,era raiul pe pamant,pt noi ,dar de fapt erau doar prostioare,era ringispiel,la care ne rugam de ai nostrii pe rand sa ne plateasca cate-o tura,nu ne mai saturam.
jocul se tinea in curte la scoala,nu era beton pe jos ci pamant,cand incepeau adultii sa danseze se ridica praful pana la cer,era vai de hainele noi,ei dansau,muzica canta,noi copiii alrgam,ne jucam de-a prinselea printre perechile care se invarteau de mama focului,seara ne intorceam acasa,parintii se pregateau dupa cina cu alte haine noi,mai de seara sa mearga la bal,iar noi ramaneam cu bunicii,lumea noastra,faceam ce voiam.
luni dimineata era mai nashpa ca trebuia sa facem liniste ca cei care au fost la bal erau obositi si dormeau iar noua ne era de joaca si mai ales cu fluiericile cumparate de la ruga.
cam asta e,cred ca aseara scriam mai fain.
ingerash spune:
:) intru si eu, stau cu un ochi in tv la Dansez pentru tine si cu un ochi in computer
Azi am ajutat si eu la curatenie & am vopsit ouale si au iesit super :) ce modesta mi's
Angy, ai povestit superb despre Paste :), imi pare rau ca esti bolnava, sper sa te faci bine si sa ai parte de un paste minunat alaturi de ai tai.
Him, ma bucur ca ai petrecut alaturi de parinti, ce-as mai colinda si eu prin magazine...[moaca visatoare] ...da' ma multumesc si cu Timisoara
va pup pe toate si sper sa ne "auzim" si maine :)
impreuna spune:
Angy multumim de poveste, m-ai facut parca sa imi retraiesc o parte din copilarie
Va doresc multa sanatate, aveti grija sa scapati de virushi
ingerash fata harnica. la anul pe vremea asta o sa fi studenta:)
Himmel. ma bucur ca v-ati simtit bine impreuna cu parintii, cred ca deja te apuca dorul de ei. Te invitam sa petreci Pastele si alaturi de noi (virtual:)
Eu azi ma fac k am treaba, ma invart si eu prin casa:) Ce bine e sa ai pe cineva care sa le faca pe toate, tu doar sa ajuti cand e cazul:)))
Paste fericit sa aveti!
Flavia (sotie si mamica fericita)
ingerash spune:
Dragi banatence va doresc un Paste fericit, plin de lumina, bucurii si impliniri alaturi de cei dragi & sa aveti un iepuras care sa va aduca ce va doriti mai mult si mai mult!
Himmelsduft spune:
Ce faceti fetelor? Sper ca sinteti toate bine.
Angy, multa sanatate si sa ai grija de tine, insanatosire grabnica. Mi-a placut f mult povestea din copilarie, mi-am adus aminte si cum era la mine si am cazut pe ganduri amintind-um ce frumos era cind am fost mica, chiar si sub regimul c....
Sa ne mai povestesti, ca imi place la nebunie cum scrii.
Ingerash, am citit ca ai fost harnica, bravo, cred ca aduci f multa bucurie parintilor.
Impreuna, am citit ca ai ajutor, bucura-te de asta, ca si eu m-am bucurat ca a fost mama la mine si m-a asteptat cu masa pusa.
va pup dulce pe toate si la restul fetelor salutari si le mai astept la scris.
la toate
Himmelsduft
photos
angy11 spune:
Hristos a inviat!
Paste fericit va doresc la toate care il serbati,lumina sa va calauzeasca pasii in viata!
Eu mai inainte am ajuns de la Inviere,am fost la Chisoda,a fost frumos,nu-s niciunde sarbatorile ca la sat.
Mergand incolonati la Inviere practic am ocolit,nu doar biserica ci otot arealul bisericii,practic 4 strazi,am trecut si pe langa biserica catolica,usile erau deschise larg,toate luminile aprinse,clopotele bateau,atunci m-am gandit efectic la Himmel,la Vio,la ce am scris eu acolo pe sit-ul primariei.
Apoi am mers acasa,n-am mai stat la toata slujba deoarece copiii erau frantim,dar mandri ca au reusit sa mearga cu lumanarea aprinsa tot parcursul drumului.
Acasa la ai mei am ciocnit oua,Daniel a castigat,a avut cel mai tare ou,Ouale le-am mancat cu colac facut de mama,barbatii au ciocnit si un pahar de "rachie",asa ca dupa post,am facut si ceva poze,o sa le descarc maine.
Angy mi-a spus ca ar vrea sa faca schimb de cuib cu verisorul ei (care are 6 luni)si sa-i scriu pe messenger la iepuras ca a facut schimb,sa nu incurce iepurasul cuiburile.
Gata va las,ma duc la culcare,dar intai fac pe iepurasul.
Pussy!