Reteta de pasca.
Raspunsuri - Pagina 9
teo1970 spune:
Roxana, n-am poza, ca dimineata am copt-o, am trezit cupiii, i-am spalat, i-am imbracat, am servit sotului o felie din pasca mea etc. etc. etc. , asa ca n-asm mai avut timp de poze
multumesc mult de sprijin !
Mamicile tin copii in brate o vreme, dar ii tin in inima pentru totdeauna.
Kehleyr spune:
Teo,
Paletele pentru framantat de la mixer sunt cele in spirala? Cam cat ai framantat cu ele?
Ai facut cum zice Roxana, ai amestecat intai restul ingredientelor cu mixerul si dupa aceea ai pus la mijloc drojdia pornita?
Mersi!
teo1970 spune:
Nu, am pus toate ingredientele de la inceput, ca n-am vazut bine in retetar, ca faceam imca 10 kestii pe linga pasca, stii cum e...
paletele sunt din alea ion spirala, am un Braun mic, antic si de demult; de-abia am framintat si 500 gr faina, o sa-ncerc cu 1 kg, da' mai mult e exclus
am framintat f. mult (nu stiu pe ceas cit), din motive de celelalte alte 10 kestii mentionate mai sus (si din cauza carora m-am intrerupt de 1000 de ori) si din cauza ca faina a fost initial insuficienta (500 gr) da' io credeam ca prin framintare va fi ! pina cind m-am gindit io ca, de fapt, aluatu' mai cerea faina, mixeru' in cauza deja se incinsese!
deci, ca sa concluzionez devierea, cre' ca vreo 15 min e OK, de fapt se framinta pina cind aluatul devine elastic si se desprinde de pe peretii vasului, stii, nu ? plus ca e bine sa nu amesteci doar (circular in plan orizontal) cu paletele, ci sa faciniste miscari circulare in planuri verticale (cum scrie la Sanda Marin: sa aduci marginile aluatului spre mijloc, cam asa ceva)
Mamicile tin copii in brate o vreme, dar ii tin in inima pentru totdeauna.
Kehleyr spune:
quote:
se framinta pina cind aluatul devine elastic si se desprinde de pe peretii vasului, stii, nu?
Da, teoretic stiu , dar e primul (sau poate al doilea?) aluat framantat pe care il fac in viata mea, de-aia intreb detalii evidente. Vasul de framantat trebuie uns cu grasime, parca. Si la crescut il pot lasa in acelasi vas, nu?
Mi se pare ca mai era un test, ceva de genul sa nu se lipeasca aluatul de dosul mainii, asa-i? Dar cred ca asta e valabil cand ai mainile pline de grasime, altfel nu cred ca merge.
teo1970 spune:
nu, la mine vasul nu a fost uns cu grasime si nici testul cu dosul mainii nu l-am incercat;
auzi, da' pe-aia o stii ca aluatu' e gata cind daca-l tai cu cutitu' are gauri (de aer) in el?
Mamicile tin copii in brate o vreme, dar ii tin in inima pentru totdeauna.
teo1970 spune:
da, am lasat aluatul la crescut in acelasi vas in care l-am framintat, de noaptea de la 23,00 pina dimineata la 5:00 (sus, pe un dulap suspendat, la bucatarie)
l-am "modelat" pe blatul de la bucatarie direct, presarat cu faina si l-am mai lasat la crescut inca 1/2 ora (in cuptorul rece, doar cu lumina aprinsa, asa cum a zis Roxana)
am folosit o forma de 25 cm. si, dupa mine, a fost prea mica: adica umplutura a intrat relativ mai greu in gaura (care a fost prea mica) si in final pasca a fost o tzara cam inalta (vreo 12-13 cm.)
Mamicile tin copii in brate o vreme, dar ii tin in inima pentru totdeauna.
teo1970 spune:
... si n-am terminat:
si umplutura am gresit-o, ca n-am vazut bine ca tre' sa separ albusurile si sa le bat separat si am pus ouale intregi, adica,, de fapt, toate ingredientele la gramada, care, evident, ca nu s-au legat; adica n-a iesit ca o crema, nu se "tinea"; a iesit ca o smintina subtire; si atunci am pus 2 lg faina si a fost OK; umplutura am facut-o tot de noaptea, adica n-am folosit-o "proaspata"
Mamicile tin copii in brate o vreme, dar ii tin in inima pentru totdeauna.
roxanaz spune:
Teo, ai avut ceva aventuri! da la cat te-ai sculat mama la 4???? ca vad ca ai un spor de dimineatza...fantastic! toata stima si felicitari inzecite!
acum ca ai zis marimea formei (25cm) e clar ca e mica, cantitatea de aluat e ptr 28cm, plus ceva ptr decoratiuni deasupra.
imi pare rau de aventura cu mixerul, cred ca intr-adevar nu prea face fata. alta data nu mai da cu faina pe planseta, da-o doar cu un strop de ulei sau unt, la cozonac asa se face, e invers fata de celelalte prajituri.
dar oricum...repet felicitarile de la inceput si chiar astept poza! macar a unei felii
Roxana
teo1970 spune:
multumesc, Roxana !
probabil ca pe urmatoarea o s-o fac din 3 oua si 375 gr faina si va fi cu brinza !
va tzin la curent !
Mamicile tin copii in brate o vreme, dar ii tin in inima pentru totdeauna.
Kehleyr spune:
VICTORIE! Si multumesc fetelor (roxanaz si teo). Am facut si eu aseara pasca (cine zice ca se face usor e superwoman ), noi am inceput la 6.30 si am terminat dupa miezul noptii, acum vazand aventurile lui Teo incep sa vad ca se poate si mai si ). Telefoanele la mama au fost de baza (ba nu mi se umfla drojdia, ba aia, ba aia), a crescut foarte greu aluatul, si nu stiu de ce (cam doua ore), desi drojdia se pornise bine o data ce am invatat procesul, nu am reusit sa framant cu mixerul ca s-a incins dupa 2 minute asa ca a transpirat barbatul (apropo roxana am gasit si functia de framantare la robot dar avea max 1/2 kg deci nu am putut-o folosi), am modificat un pic reteta roxanei adica drojdia am pornit-o cu lapte cald si miere in loc de apa calda si miere si untul l-am pus lichid nu numai moale, dar a iesit tare bine (sau cel putin asa arata ca inca n-am taiat-o ).
Nu e chiar ca cea din pozele roxanei ca eu am facut-o in forma de tort de 28 de cm si e mai "placinta" dar s-a rumenit frumos iar cantitatea de compozitie (cu 750 gr de branza) a fost la fix. Si nu mi s-a lasat deloc deloc.
O sa va fac poze cu ea dar abia duminica la taiere .
Inca o data multumesc mult de ajutor si a fost o experienta ... interesanta .
In aceasta nehotarare, la raspantia optiunii, eu insami, in restul de realitate pe care-l ignor, stau si ma astept in zadar.