instinctul matern

instinctul matern | Autor: petaluda

Link direct la acest mesaj

am stat mult pe ganduri pentru ca nu prea stiu cum sa formulez acest subiect despre instinctul matern.

cum definiti voi acest sentiment?
cand l-ati simtit pt prima data?

discutam despre asta cu niste prietene azi la o cafea si am vazut ca parerile sunt foarte impartite: unele spun ca te nasti cu el, celelalte ca il ai dupa primul copil... voi ce credeti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns petaluda spune:

....si as mai adauga o intrebare. o femeie, chiar cu copii, poate sa nu aiba deloc instinct matern?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

nu cred ca femeile care isi parasesc copiii pe unde apuca au vreo forma de instinct matern.
asa ca se pare ca da, se poate sa nu aiba.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

La mine a aparut dupa ce am nascut o pe Uca! O i fi defecta?!

corinadana mama Ralucai
The mother's heart is the child's schoolroom.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxana Claudia spune:

Interesant subiect!
La mine a aparut in momentul in care am vazut la ecograf grauntele mic care batea nebuneste; mi-au dat lacrimile si am avut niste emotii pe care nu le mai avusesem nicicand...urma sa devin mama! Si am stiut din momentul ala ca grauntele ala este scopul meu in viata, minunea mea!

Roxana Claudia

http://community.webshots.com/user/Roxaniciu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns baicualina spune:

foarte interesant subiect!

in cazul in care mamele trebuie sa lupte cu cei din jur ca sa poata sa aibe puiul din pantece,situatia e diferita!
asa a fost la mine!asa ca din momentul in care am stiut ca e un pui mic acolo dat de Doamne-Doamne am luptat sa-l apar!
Dumnezeu ne da multa putere si atentie pentru a apara copiii.
dupa ce am nascut ma intrebam daca voi putea sa ma trezesc cand va plange sau daca voi fi in stare sa simt si sa stiu tot ce trebuie facut...insa cu ajutorul Lui am simtit inca din primele nopti cand nu dormea copiluta...desi si eu adormeam!si pana atunci nimeni nu ma trezea cand dormeam!puteai sa bati toba!
deci instinctul de mama exista!!!nu pot sa va scriu toate situatiile aici...cred ca stiti si voi!

instictul matern exista!doar ca unele dintre noi il innabusa din diferite motive!

Alina
mamica de Diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa Ioana spune:

si eu consider ca ori e, ori nu... si daca nu e, nu va fi declansat nici de o nastere. iar daca e, atunci e, pur si simplu. vedeti, de exemplu, cazul fetelor de la adoptii. nu au nascut, dar va garantez ca sunt mame extraordinare, si ca instinctul lor matern nu da gres niciodata !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Si eu cred ca-l ai sau nu, nu-l capeti pe parcurs. Unele sint constiente de asta si nu fac copii pentru ca nu-si doresc, altele ii fac si copiii au de suferit. Nu vorbesc de cazurile patologice in care "mama" isi ucide puiul abia nascut, ci de cazurile in care copilul e o persoana care incurca prin casa si strica programul de plimbare si distractie al parintilor. Mai stiu cazuri de familii care nu-si doreau copii, dar s-au gindit ca vine batrinetea si "cine le va da un pahar cu apa? si atunci au facut unul. ASta nu mai e instinct matern, e instinct de conservare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavinai spune:

eu pot sa spun ca m-am nascut cu instinctul asta matern!!! iubesc copii si imi doresc unul al meu de cand ma stiu!!! doar ca pana acuma, am fost constienta ca trebuie sa astept sa am si eu niste studii, un loc de munca, o familie!!! dar se pare ca vine si momentul meu!! nimik nu imi doresc mai mult pe lumea asta decat un bb al meu!!!

Lavinia: Sotie alintata.....

Nunta noastra (02.07.2005), nepotzica alexia si altele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Ca sa raspund si la intrebari, nu stiu cind am simtit prima data ca se manifesta instinctul asta, dar cu siguranta cu mult inainte de a-l constientiza. Mi-au placut mereu copiii, mi-am ales sa fiu profesoara pentru a fi cu ei, asa ca instinctul a fost mereu acolo, nu a tinut de nastere. Dupa ce am nascut am simtit am simtit alt fel de dragoste si de sentimente, asta e alta discutie.
Sa va mai povestesc ceva: Cind baietelul meu avea un an, l-am dus la o gradinita, sa se joace un pic intre copii. Acolo, cei mai mici aveau 3 ani si cei mai mari in jur de 5. Baieteii nici nu l-au bagat in seama, nu s-au uitat spre el, dar fetitele mi s-au parut uimitoare. L-au mingiiat, i-au dat jucarii, il ajutau sa se ridice (abia invata sa mearga), ii aduceau mincare...Cel mai impresionant era sa le vezi cum il mingiau, eu m-am topit! Si asta fara ca cineva sa le spuna ce sa faca! Daca nici asta nu e instinct, atunci ce-o mai fi? Poate instinctul patern vine o data cu nasterea unui copil, dar cel matern cred ca e acolo cu mult inainte de a avea copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Nu stiu cum o fi cu instinctul matern.
As putea spune ca e si de la nastere, e si dobandit si e si hormonal!

Cand eram la cresa si la gradinita, majoritatea prietenilor parintilor mei aveau bebelusi si mergeam cu mama (deja veterana) sa le dam o mana de ajutor.
Tare mult imi placea sa vad bebelusi si sa am grija de ei. Nu stiu daca era din spirit de imitatie sau era doar manifestarea instinctului inascut.
Oricum, totdeauna mi-am dorit copii.

Copil fiind, eram o fire destul de baietoasa, capabila sa ia decizii rapide, fara sa intru in panica, nu foarte impresionabila, chiar destul de rece...
Deodata, pe la vreo 23 de ani m-am schimbat complet. In sensul ca am devenit mult mai impresionabila, ma topeam la orice fiinta (copil, animal...), am inceput sa dau mult mai multa atentie vietii inconjuratoare...
Intram insa si mai usor in panica cand se intampla ceva, ceva in genul obsesiilor de mama. Parca se topise un sloi de ghiata din sufletul meu si ma inundase lumina si caldura. Eram mult mai dragastoasa, simteam nevoia sa protejez viata in toate formele ei...
Schimbarea am observat-o pana si eu in propriul comportament.

Pentru ca dupa vreo luna sa aflu ca de fapt fusesem insarcinata, dar am pierdut-o la ciclu fara ca macar sa imi dau seama. Si-au dat seama studiind tesutul eliminat de mine la ciclul urmator.

Din aceasta cauza spun ca instinctul matern este in parte si hormonal.

Iar la cele la care nu se manifesta eu zic ca e inghetat, constient sau inconstient (socuri din propria copilarie...).

Cand l-am simtit prima data ? Nu stiu. Totdeauna m-am vazut pe postul de mama. Instinctul matern a existat de la inceput ca un mugure, ca un ovul, dar a inflorit cu adevarat odata cu conceperea Marinei. Cand am aflat ca se dezvolta in interiorul meu am devenit mama cu adevarat.

Sanziana & Marina (03/10/2004)
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/sanziana72/my_photos

Be carefull of what you wish for, cause you might get it! / Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa primesti!

Mergi la inceput