aluat pizza

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Desi nu cred ca va pot ajuta prea mult, am observat ca va plac aluaturile crescute, totusi vreau sa va spun ca ideea de pizza inseamna altceva pentru fiecare. Unii o prefera cu aluat dospit si plina de ingrediente altii nu vor sa manince atita piine si o prefera mai crocanta si mai "limpede".

Eu am vazut acum mai multi ani pe raiuno o emisiune de vreo 3 ore dedicata pizzei, cred ca se chema "la vecchia fattoria" ( emisiunea) si mi-am schimbat total impresia despre placinta italiana.
Printre altele s-a subliniat ca in pizza napoletana, asa cum se facea ea acum zeci de ani, nu se pune drojdie si nici vreun alt factor de dospire.

Reteta este : faina, apa, sare. Atit.

trebuie subliniate insa niste aspecte:
1. aluatul devine "bun de mincat" prin tehnici de framintare si aruncare in aer ( cea care pare atit de spectaculoasa dar atit de importanta pentru aluat, de fapt).
2. pizza se coace in cuptoare speciale cu foc de lemne.
3. "umplutura" nu este atit de grea si aglomerata ca in retele actuale de pe net.

Deoarece nu ne permitem sa avem cuptoare speciale pentru pizza, bineinteles ca nu putem respecta aceste reguli daca nu vrem sa ne trezim cu o turta pe care n-o maninca nici pisica, saracuta de ea...

Insa eu va spun ca am exersat pina mi-a iesit, intr-un cuptor amenajat in curtea socrilor mei si nu se compara deloc cu ce reusesc eu sa fac acasa, in cuptorul de la aragaz...

Deci reteta mea pentru cuptorul de acasa este:
faina, apa calda, sare si drojdie uscata.

Amestec faina cu drojdia, adaug sare, amestec din nou, pun apa calda cit sa-mi iasa un aluat foarte moale, aproape lichid si o las sa stea vreo 10 minute dupa care mai adaug faina si framint ca sa ajunga sa iasa tot moale dar usor de adunat din castron.
In tava, intind (cu mina)ulei de masline si cu ce imi ramine pe miini, desprind aluatul ( elastic) si-l intind cit pot de bine ca sa acopar tava. Imi mai pastrez o bucatica de aluat pe care o transform intr-un "tub" subtire pe care, dupa ce am pus ingredientele pe pizza
il pun pe marginea pizzei, de jur imprejur, in cerc ( am tava rotunda) ca sa nu las sucurile si restul sa se prelinga in tava in timpul coptului.
Fac citeva gauri cu furculita in aluat, ung aluatul cu suc de rosii ( facut de mine, din rosii date pe razatoare si scazute, nu pun bulion pe pizza nici o picatura) si adaug ( dar nu in exces ci numai strictul necesar) felii de salam picant de buna calitate sau sunca de Praga, apoi feliute de ciuperci proaspete ( nu din conserva..niciodata!) sau de anghinare, apoi citeva fisii foarte subtiri de ardei gras, apoi citeva felii foarte subtiri de rosii ( secretul este sa fie totul taiat foarte subire si nici aluatul sa nu fie gros, dimpotriva..)), condimente si putina sare si la sfirsit cit mai mult cascaval sau mozzarela ( functie de ce fel de pizza vreau sa fac, aleg ce pun in ea..) peste care mai adaug ( in dungi)nitel suc de rosii si busuioc (uscat sau verde). Exact in aceasta ordine. Asa aromele vor fi la adapost sub patura de cascaval.
Cuptorul trebuie sa fie gata incins si gata cu ea, o bag la foc mediu spre iute ( n-am cu grade)...

Gatesc pizza de macar 2 ori pe saptamina, fortata de imprejurari, e felul principal pe care il doreste sotul meu si ma bate la cap non stop. Asa ca va garantez ca daca veti face pizza ( dupa o reteta buna, care v-a satisfacut, nu neaparat dupa modelul meu) de multe ori veti ajunge sa va rafinati metoda, singure, invatind din greseli si dupa...gust.
Secretul consta in exercitiu sustinut..

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

si eu cred la fel ca daniela_b, ce spune ea este pizza adevarata. aluatul pufos sau cu oua nu este pizza....e altceva....dar pizza in orice caz nu!
ca fiecare are gusturile lui este alta poveste.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

probabil ca e asa cum ziceti voi pizza adevarata dar mie tare mult imi place cea pe care o fac eupoate nu e pizza italiana dar e romaneasca adaptata dupa gusturile fiecaruia...am facut aseara si a savurat-o tot familionul

Nushulica si finutza Ingrid(11.12.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MamaElei spune:

Roxana, vreau sa-ti multumesc pt reteta de pizza postata de tine. Am facut aseara si a iesit exact asa cum speram, moale inauntru si crocanta pe dinafara. Aveam ceva emotii cu amestecul de faina, drojdie, apa, dar a iesit bine pina la urma! Merci mult




Rodica si PAULA (02.09.04)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idora spune:

Roxana, am facut si eu ieri pizza dupa reteta ta si a iesit super, ca la pizzerie.Eu am facut-o in tava de pizza.Mersi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Fetelor imi pare tare bine ca v-a iesit bine pizza...eu sunt mare fan si daca nu e pe cuptor de lemne nu imi place! (mai lipseste sa imi iau acasa!!)

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Roxana, primeste si de la mine un MULTUMESC cit casa pentru reteta de aluat, e fenomenal! Atit de usor se face, se intinde usor, fara sa se lipeasca, iar gustul e ... . Imi place mult ca marginile, desi crocante, totusi nu-mi zgiriau cerul gurii (cum am patit-o deseori cu pizza comandata in unele localuri), e un deliciu, multumesc mult de tot, de acum inainte o sa fac pizza numai cu acest aluat.

------------------
Numai bine,

Natalia si Vlad (22.06.2004)

Bunatati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TOMALAVINIA spune:

Draga BALBINA, merci pentru reteta de pizza, e tare buna, delicioasa!!! am facut/o azi ca nu mai stiam ce sa gatesc si i/a placut si fetitei mele de 1 an si 5 luni. Salutari de la ORADEA!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Lavinia, vorbesti de aluatul cu brinza, nu? Sa stii ca e perfect si pentru placinte si pateuri. Ma bucur ca v-a fost pe plac.

------------------
Numai bine,

Natalia

Bunatati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa si mami spune:

eu il fac asa, iese putin pufos si f gustos:
400g faina
200ml apa
80ml ulei
"o nuca" de drojdie
un praf de sare.

alexa & fam

Mergi la inceput