Gramatica 4
Raspunsuri - Pagina 5
hristina spune:
Iar eu zic, ca m-am prostit rau!
De cand ai postat stau si ma gandesc cum ar fi corect!
Prima varianta!
Kasi si Victoria ( 23 iulie 2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/kasivitan/my_photos
koalitza spune:
Daca pui intrebarea invers, subiect e Studenti iar Jumatate e complement?! Daca vb e Vor ajunge si pui intrebarea "cati vor ajunge?" asa rezulta, nu?!
Cred ca vorbesc prostii..chiar sunt curioasa daca e asa.
olguttza spune:
quote:
Originally posted by copiloi
Jumatate dintre studenti va ajunge catastrofa cu diploma?
Corect e "Jumatate dintre studenti va ajunge catastrofa cu diploma?", pentru ca poti inlocui "jumatate" cu "o doime" sau, extins, cu "majoritatea", toate indeplinind functie de subiect ("dintre studenti" - atribut substantival prepozitional).
Predicatul este "va ajunge catastrofa", pentru ca "a ajunge", in contextul dat, este copulativ si sinonim cu "a deveni".
Si in varianta de propozitie simpla va fi tot "Jumatate va ajunge catastrofa". Toate astea pentru ca, intotdeauna, subiectul se acorda cu predicatul.
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
Ana-Maria21 spune:
Nuci nu ma asteptam sa fie a doua varianta corecta.O sa mai intru aici ca sa mai invat si eu.
http://community.webshots.com/user/AnaMaria360
"Moare incet cel care nu schimba foaia atunci cand este nefericit,cel care nu risca certitudinea in favoarea incertitudinii pentru a urma un vis,moare cate un pic cel care nu-si permite macar o data in viata sa fuga de sfaturi intelepte"-Pablo Neruda
copiloi spune:
olguzza, asa ziceam si eu, dar uite ce raspunsuri am primit. Citez:
Mioara Avram: "Cand subiectul este exprimat printr-un substantiv colectiv de tipul echipaj, familie, grup la numarul singular singurul acord corect este cel formal, cu predicatul la singular, normele limbii literare respingand categoric acordul dupa inteles la plural; se spune deci Echipajul s-a ( NU s-au) pregatit, Familia se va (NU vor) aduna etc. Cand subiectul la singular este un substantiv care exprima o cantitate (multime, majoritate, parte, jumatate, etc), cu sau fara un atribut la plural, acordul formal este concurat de alte tipuri de acord; in constructiile fara atribut la plural acordul dupa inteles, combinat de asta data cu acordul prin atractie, se raspandeste tot mai mult, avand persepctiva sa devina chiar norma, deci se spune O multime de copii a sau au venit, Majoritatea elevilor va/vor pleca. Si constructiile de acest tip pun probleme de acord in persoana daca atributul exprimat sau subinteles este un pronume pers 1 sau 2 pl: Majoritatea (dintre noi) va/vom pleca."
www.pruteanu.ro Se spune majoritatea face și drege, atunci cînd accentul logic cade pe ideea de grup compact. Se spune majoritatea fac și dreg, atunci cînd accentul logic cade pe indivizii ca atare. În cazul citat de dv. e bine majoritatea copiilor spun prostii. GP, 16.12.04 EXPLICAȚII SUPLIMENTARE. Să presupunem că avem un grup de 30 de băieți, din care 25 au părul blond. Este evident că nu vom putea spune: În acest grup, majoritatea e blondă, corect fiind: În acest grup, majoritatea sunt blonzi. Cînd, însă, cum spuneam, accentul logic cade pe ansamblu, acordul se face la singular; de ex.; În Parlament, după lungi discuții, majoritatea s-a lăsat convinsă.
In manualul de clasa 9-a se da urmatoare definitie> Daca subiectul unei propozitii este un substantiv colectiv determinat de un atribut substantival la plural, predicatul se acorda cu atributul.
Deci cum e corect pama la urma?
megbeng spune:
nu am apucat sa citesc tot din urma, asa ca va intreb direct...cred ca de destule ori conjug gresit verbul "a crea"..adica nu ma descurc la "e"-uri...cu toata rusinea am zis mai bine sa intreb acum sa nu ma spuneti, va rooog!
copiloi spune:
quote:
Originally posted by megbeng
nu am apucat sa citesc tot din urma, asa ca va intreb direct...cred ca de destule ori conjug gresit verbul "a crea"..adica nu ma descurc la "e"-uri...cu toata rusinea am zis mai bine sa intreb acum sa nu ma spuneti, va rooog!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=76721" target="_blank">suceava!
eu creez
tu creezi
el/ea creeaza
noi cream
voi creati
ei/ele creeaza
Nu garantez!
Alina
Cristina_C spune:
Asa se conjuga corect.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...