Displazie sold?Urgent!
Buna tuturor.Va citesc de mult. de la nasterea baietelului meu de 3 luni si jumatate, dar abia acum va scriu, am o problema urgenta si va rog sa-mi raspundeti caci sunt disperata.Baietelul meu s-a nascut cu 3.800 kg si a fost descoperit in maternitate cu tal-valg, o defectiune a labutei piciorului(nu foarte grav).Problema este alta.Am ajuns pentru asta la dl doctor Burnei de la Budimex.Acolo s-a uitat la el domnul doctor si m-a trimis sa fac o radiografie la 3 luni si o sapt. si l-a diagnosticat cu displazie de sold drept!!! dupa ce nu ne-a acordat mare atentie si ne-a recomandat ham pawlik 2 luni dupa care sa revenim la control.Repet ca nu ne-a acordat multa atentie.Am facut prog sapt viitoare la medicover la dl doctor jianu, dar pana atunci cred ca o sa innebunesc.Maine ma duc la AmaMedical la dl profesor Basca.Am fost azi si am luat hamul si ortezele(pt tal-valg) si i le-am pus dar este un cosmar.Nu le suporta. Cu ortezele nu se supara.Am citit peste tot informatii despre displazie si ham.Intrebarea mea este alta.Oare s-a inselat dl .doctor Burnei?S-a mai intamplat? Se spune ca nucleii nu se vad la radiografie pana la 4 luni sau chiar mai mult, ci doar la ecografie.Va multumesc anticipat si astept raspunsurile voastre.
Raspunsuri
ocu spune:
dr Burnei din"nefericire" nu se prea inseala, suntem pacientii lui la noi e mult mai grav dintr-o banala displazie depistata in sala de nasteri am ajuns dupa sase ani (de operatii si hamuri si tot tacamul) sa fim multumiti ca merge asa cum merge...el nu se orienteaza doar dupa radiografie, daca vreti sa va acorde mai multa atentie, interesati-va cand e de garda si mergeti atunci sa va consulte,chiar si seara tarziu e pe baricade si doar atunci e mai "liber".Noi am inceput tratamentul la Prof Socolescu, apoi la Basca, de aici am plecat la IS la un alt profesor si de aici ne-am intors in Buc la Burnei via Pesamosca, din pacate cam tarziu.
Natasa spune:
Dr. Burnei e considerat cel mai bun ortoped pediatru, asa cum era dr. Pesamosca acum ceva ani. Eu zic sa ai incredere si sa continui cu el.
Daca e asa mic si e tratat corect, nu va avea nici o problema, dar va trebui sa poarte hamul ala, chiar daca e foarte neplacut. Nici sa nu-ti pui problema sa n-o faci, cind se ajunge la operatii nimic nu mai e garantat.
roxisialexia spune:
si fata mea a fost diagnosticata cu displazie de sold...am fost la Budimex insa la d-na dr. Bratu( o alta dr. mi-a recomandat-o)cand Alexia avea o luna...si mi-a spus sa ii fac masaj si sa revin la patru luni.......radiografia nu se face dupa 4 luni?
tu zici ca ai facut radiografie?....eu zic sa vezi ce zice si doctorul Basca si apoi sa incepi urgent tratamentul...uite niste informatii daca cumva mai ai nevoie http://www.medicina.ro/catalin/picior.htm .
Sa imi spui si mie ce iti zice maine....si cum ti se pare doctorul ?
Ca mai ma putin si trebuie sa merg si eu la control...
Si atentia sa stii ca e pe bani....asta e la noi in Romania...
Succes si multa sanatate si sa ne spui ce ai facut
Roxana mama de bb Alexia...21 octombrie 2005
LiliaToma spune:
Papusel, si eu ma alatur fetelor sa iti spun ca dr Burnei este un doctor foarte bun. Si eu am auzit ca ar fi cel mai bun doctor ortoped, am vazut si niste reportaje cu el la TV.
Atentie prea multa nu acorda de obicei atunci cand e zi de consultatie, pentru ca pursisimplu nu are timp, la el e mereu aglomerat si daca ar sta cu fiecare mai mult nu ar termina nici pana la miezul noptii.
Eu nu incerc sa imi fac reclama la subiectul deschis de mine nici intr-un caz, dar poate ti-ar ajuta si ai gasi unele raspunsuri aici: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63381&whichpage=2
O sa vezi ca e si o lista cu linkurile spre mai multe subiecte la aceasta tema...
Sanatate multa si nu dispera, fa ce iti spune dr Burnei.
Inca o parere nu o sa iti strice totusi, de fapt eu consider ca e nevoie de 3 pareri ca sa iti dai seama cine are dreptate.
Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)
Il consider mai puternic pe cel ce se invinge pe el insusi, decat pe cel ce isi invinge dusmanul. Este mai greu sa te invingi pe tine decit pe vrajmas. Aristotel
denis spune:
Si noi am avut problemele astea...Sa poarte hamul si totul fa vi ok. Baietelul meu l-a purtat 2 luni (mai putin noaptea, la baie...si, recunosc, cand il scoteam la plimbare..pt ca nu-mi placea cum se uitau la noi celelalte mamici...!!!)
Dar, atat cat l-am purtat a fost ok. Acum are aproape 2 ani si zburda fara probleme.
Sati linistita, urmeaza tratamentul si mai ales nu te stresa..(iti spune o mamica...foarte crizata la vremea respectiva...)
Denisa, mami lui Cosmin
daniella4 spune:
Cred ca ideea cu dr. Jianu e foarte buna, am auzit numai bine despre dansul, am fost si noi la o consultatie pentru varus equin la bb.
BB a avut varus equin din nastere, am stat vreo 4 luni in ghips, apoi cu orteze...prin luna a 3 era sa punem si ham pt suspiciune de luxatie de sold dar am rezolvat cu scutec si 2 pampersi si pe deasupra un chilotel. Tin minte ca la 3 luni am facut aceasta radiografie si ne-au spus ca la varsta asta nu e obligatoriu sa fie formati mugurii de crestere ai femurului dar ca preventiv trebuie
sa-l tinem pe bb cat mai cracanat.
In general suspiciunea de displazie apare la bebelusii care se nasc cu probleme la picioruse (talus valgus sau varus equin) poate si datorita tratamentului corector (ghips, orteze etc).
Mergeti cu incredere la dr Jianu.
Bafta
Daniella, mama lu'Alexis
papusel spune:
am fost ieri la dl doctor Basca la clinica Ama Medical.S-a uitat pe radiografie, a masurat si el si mi-a spus ca pentru displazie unghiul trebuie sa fie mai mare de 35 grade, iar la noi sunt de 22 si 25.De asemenea, distanta nu trebuie sa fie mai mica de 6 mm iar la noi este mai mare de 1 cm.In concluzie, mi-a SPUS ca cel care a pus diagnosticul de displazie de sold trebuie sa mai studieze...nu i-am mai spus la cine am fost.deci nu are nimic bietul de el.Ma si miram ca nu are nici cute asimetrice si nici in maternitate nu i-a descoperit nimic.despre talus valgus mi-a spus ca este o forma foarte discreta si m-a trimis la Monica Ivan sau asa ceva, fizioterapeut care are cabinet pe strada Londrei, vizavi de spitalul Grigore Alexandrescu unde e doctor DL.BASCA.
Oricum, pentru linistea mea voi merge sapt viitoare la Medicover la dl.doctor Mihai Jianu si la dostorita Fozea(sau ceva de genul asta ) de la Mama si Copilul.
Pana atunci vom purta ortezele, doi pampersi si o improvizatie pentru tinerea picioarelor in pozitie de broscuta.
Am si la doctorita Padure de la recuperare si mi-a spus si ea ca e normal sa nu se vada nucleii de la varsta asta(atunci avea 3 luni si 4 zile) ci mult mai tarziu pe la 4 luni si jumatate.
voi ce parere aveti de treaba asta?
Am mai fost si la d-na Popeia de la Gomoiu si la d-na Sandru de la mama si copilul si amandoua au zis ca nu are nimic.
auzuti si voi ce ma pune bunei sa fac.lor ce le pasa ca se chinuie copilul degeaba 2 luni de zile.si oricum era normal sa ma cheme pentru ajustarea hamului mai des, nu la 2 luni.nu-ti vine sa-i bati pe doctorii astia?
Fiquelle spune:
Lasa, bine ca nu are copilul nimic!
Vin si eu putin pe langa topic: mie mi se pare ca Sofia mea(1 an si 6 luni) calca cu un piciorul putin in interior si se cam impiedica, insa toti din familie imi spun ca mi se pare mie, ca nu are nimic...Poate avea legatura cu ce se discuta aici? Ocu, tu cum ai descoperit ca are ceva copilul?
de la Mada si minunea Sofia Maria, 12.08.2004
POZELE NOASTRE
LiliaToma spune:
Noua ni s-a spus din maternitate
Mi se pare ca si Ocu a scris undeva ca ei au stiut de la nastere.
Papusel, ma bucur ca bebe nu are nimic. Desi sunt uimita ca Burnei a gresit.
Nu mereu mamele afla din maternitate din pacate ( asta apropo de faptul ca tu ziceai ca nu ti-au zis nimic in maternitate).
Oricum daca o sa mergi la toti acesti doctori, si iti vor spune ca nu are nimic, atunci inseamna ca poti sta linistita.
Sanatate maxima
Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)
Il consider mai puternic pe cel ce se invinge pe el insusi, decat pe cel ce isi invinge dusmanul. Este mai greu sa te invingi pe tine decit pe vrajmas. Aristotel
roxanaz spune:
Luxatie congenitala de sold
LiliaToma
Atunci cand am aflat ca Amelia( fetita mea) are displazie de sold mi-am pus foarte multe intrebari: ce este? de unde a aparut? de ce? ce trebuie sa facem? ce se va intampla? etc.
Am cautat in disperare informatie pe internet dar in romana nu am gasit nimic relevant.
Tot ce am gasit a fost in franceza si rusa, ca doar la ele ma pricep.
M-am gandit ca o stucturare a acestei informatii si o traducere in romana ar putea fi utila si altor parinti care se afla in situatia noastra.
De aceea iata-ma, prezentand aceasta informatie( verificata de un doctor ortoped in prealabil ca sa fiu sigura ca nu am preluat vreo prostie).
Pentru toti parintii care au copilasi cu displazie/luxatie de sold, Va invit sa cititi.
LiliaToma
CE ESTE LUXATIA DE SOLD(LCS)?
Articulatia soldului este compusa din extremitatea superioara a femurului( cap femural)si o cavitate corespunzatoare situata in osul bazinului, cavitatea acetabulara..
Adevarata luxatie a soldului apare foarte rar la nastere. Este cazul cand capul femural este complet iesit din articulatia soldului (acetabul).
In realitate, in prima faza se vorbeste cel mai des despre « Displazia congenitala de sold »( DCS) sau « sold luxabil » adica sold suspect de a fi luxat prin mers daca nu se ia nici o masura.
Displazia este asnomalie de conformatie a articulatiei, care netratata sau tratata necorespunzator duce invariabil la luxatie.
Displazia este caracterizata prin dezvoltarea incompleta a acetabulului, capului femural si a muschilor ce il inconjoara, intarzierea in dezvoltarea nucleielor.
Luxatia congenitala de sold apare pe primul loc intre asnomaliile de dezvoltare a aparatului locmotor la copii. LCS din nastere este o boala grea care poate duce la invaliditate.
In prezent se considera recunoscut de toti ca LCS/DCS nu este nici intr-un caz vina doctorilor care au primit nasterea( sau sunt foarte putine cazuri de acest gen)
Displazia congenitala de sold care poate duce la luxatie se produce inainte de nastere, in uter. Daca abaterile de la normal sunt mai mari atunci copilul se poate naste chiar de la inceput cu Luxatia congenitala de sold.
Cercetarile anatomice au aratat ca DCS se dezvolta intre saptamana a 8 si a 23 a sarcinii.
Ea ar putea avea ca motiv :
• Constrangerile mecanice care tind sa apese capul femural in afara acetabulului de cele mai multe din cauza pozitiei fatului (pelviana)
• hyperlaxitate ligamentara
• Factorii genetici. Daca mama a avut LCS atunci exista 25-50 % din cazuri cand si copilul are. Printre rudele apropiate LCS se intalneste de 3-4 ori mai des.
• Mediul ecologic, factorii endogeni si exogeni, mediul profesional, alimentatia necorespunzatoare a viitoarei mame, toxiinfectia, mai ales in prima jumatate a perioadei de sarcina.
Pentru formarea corecta a tesuturilor de legatura, a cartilajelor sunt necesare vitamine si minerale( in primul rand calciu, fosfor, zinc) cel mai bine luate din alimentele consumate.
De asemenea trebuie sa se tina cont ca aceasta anomalie apare mult mai des la mamele foarte tinere, la mamele care au fumat in timpul sarcinii, care au consumat medicamente periculoase in special calmante.
Acestea sunt doar cateva cauze principale ale aparitiei anomaliilor la bebelus.
Patologia dezvoltarii osului iliac( osul care formeaza scheletul soldului) este foarte imprevizibila si capabila sa atinga unul sau ambele solduri in acelas timp.
In ultimul timp aceste malformatii se intalnesc destul de des.
Din fericire doctorii ortopezi reusesc tot mai mult sa rezolve astfel de probleme.
Cu cat mai devreme apeleaza la un specialist cu atat mai bine.
Depistarea cat mai precoce urmata de un tratament adecvat va impiedica realizarea unei luxatii. Din fericire nu orice sold luxabil poate deveni luxat.
Doua treimi din soldurile instabile raman sau devin patologice si o treime evolueaza spontan spre o consolidare normala.
Copilul care nu este tratat la timp, incepe sa mearga mult mai tarziu decat ceilalti copilasi de varsta lui. El schiopateaza, miscarile piciorului ii pot fi limitate, piciorul bolnav se scurteaza , bazinul se stramba si are de suferit si coloana ajungandu-se la scolioza.
INSA tratamentul unei astfel de probleme ca LCS poate fi incredintat numai unui doctor ortoped pediatru. Experimentele aici nu isi au locul, pentru ca in joc este pusa sanatatea copilului. Din pacate nu pentru toti parintii acest lucru este evident. Se cunosc cazuri cand parintii, invinuind doctorul care au primit nasterea copilului si suparandu-se pe doctori au dus copilul la un cunoscut specialist in terapie manipulativa. Copilul a suportat chinuri si dureri la fiecare sedinta, preturile au fost destul de mari. Cu toate acestea rezultatele nu au fost cele asteptate, copilul avand mai tarziu un defect foarte vizibil la mers. Pana la urma tot doctorul ortoped dupa un examen radiologic le-a spus ca unul dintre oasele bazinului in timpul acelui masaj a fost pursismplu fracturat.
Din pacate doctorii recunosc ca de multe ori trebuie sa repare greselile unor astfel de terapeuti. Insa cel mai greu se pot repara greselile in tratament la aparatul locomotor si la coloana.
CUM SE DEPISTEAZA LUXATIA?
Primul control trebuie facut obligatoriu inca in maternitate. Posibilitatea unui sold luxant trebuei cercetata cu atat mai serios daca :
- au existat antecedente in familie
- daca copilul a fost in pozitie pelviana
- daca copilul a avut o pozitie nu prea buna a picioruselor in uter
Orice simptom este important.
Pediatrul trebuie sa tina cont ca in primele luni ale vietii copilului, trebuie sa fie atenti la :
• abductia si aductia soldului : limitarea abductiei, o abductie dificila sau asimetrica, o aductie limitata
• o asimetrie a pliurilor cutanate
• un piciorus aparent mai scurt
Toate astea ar putea insemna un sold cu risc luxant : o displazie congenitala de sold.
Insa greselile de perceptie vizuala sunt frecvente. Pentru ca in realitate pot exista unele dintre aceste aspecte fara sa existe acest risc de sold luxant. Sau din contra poate sa nu fie detectat nici unul dintre ele si totusi acest risc sa existe.
De aceea e recomandata ca fiind mult mai sigura in stabilirea diagnosticului : radiografia sau ecografia. In mod normal studiile arata ca ecografia poate fi facuta de la doua luni, iar radiografia este recomandata de la 4 luni.
La nastere capul femural nu este inca osificat. El este deci invizibil si nu poate spune cu certitudine daca este bine centrat sau nu si daca este displazie sau nu.
In acest caz diagnosticul va fi dat dupa
• cavitatea in care intra capul femural( acetabul ? ) Unghiul pe care il formeaza el si orizontala trebuie sa fie egal cu 30-32 grade. Daca este mai mare, cavitatea este prea deschisa si atunci capul femural risca sa se miste si sa iasa. In ziua de azi ortopezii nu considera ca trebuie sa se acorde o atentie mai mare sau mai mica daca unghiul este doar un pic peste medie sau mai mult. Ei au nevoie de un acetabul concav, care tine bine fixat capul femural ( acoperit in totalitate si foarte bine) pentru a afirma sigur integritatea soldului.
• Intarzierea aparitiei nucleului femural este de asemenea un semn de foarte mare mare importanta. In mod normal el ar trebui sa fie vizibil inter 4 si 6 luni.
Deplasarea in afara si in sus fata de extremitatea superioara a femurului inseamna luxatie. Cavitatea acetabului este plana sau convexa, si unghiul acetabular este prea mare. La aceasta etapa uneori e prea tarziu pentru un tratament simplu.
METODE DE TRATAMENT.
In general numai doctorul ortoped pediatru poate decide etapele de tratament : tractiune continua progresiva, ghips, interventii chirurgicale, etc.
Se considera ca daca displazia a fost depistata inainte de un an, intai se incearca metoda terapiei consevatoare care ar trebui sa dea rezultate favorabile.
In dependenta de gradul luxatiei aceasta presupune diferite metode de imobilizare : perna Freica, hamuri Pavlic, sine Vilenschii, ghips, bare, etc. fara o interventie chirurgicala.
In general se spune ca daca displazia a fost depistata pana la trei luni, atunci tot tratamentul ar trebui sa dureze 3-4 luni. Daca a fost depistat spre 6 luni, atunci va dura cam 6-8 luni.
Daca aceasta malformatie a fost diagnosticata dupa un an, atunci exista sanse foarte mici ca se va remedia fara interventie chirurgicala.
OARE VA PUTEA COPILUL CARE A SUFERIT DE ACEASTA BOALA SA DUCA O VIATA NORMALA?
Totul depinde de gradul de dificultate a malformatiei, dar in majoritatea cazurilor nu exista probleme.
Operatia privitor LCS este o interventie chirurgicala serioasa ; se sectioneaza o anumite parte din muschi, se intervine asupra articulatiei osoase a bazinului si a soldului si dupa aceasta interventie 60 % din copii sufera mai tarziu de coxartoza : reumatizm cronic degenerativ al soldului.
S-ar putea ca foarte putin vizibil mersul lor sa difere totusi de cel normal.
Copiilor care au fost tratati de LCS nu li se recomanda practicarea patinajului, fotbalului, dansului( baletului), mersul indelungat pe jos, etc.
Copii care au fost tratati de LCS sau DCS trebuie urmariti anual pana la varsta de 4-5 ani.
ORICE PARINTE TREBUIE SA STIE CA PENTRU REZOLVAREA ACESTEI PROBLEME LA COPIL NECESITA RABDARE!!
De multe ori tratamentul e de lunga durata.
Missy
multumim, intr-adevar foarte util. noi tocmai am descoperit, la trei ani si o luna ca a avut displazie, a zis dr. si la fel n-am gasit nici eu nimic clar pe tot netul asta. inca o data mii de multumiri
codruta_grg
Da, o problema despre care eu nu am citit pana acum.
Noi am facut ecografie la sold la 2 luni jumatate (asimetria pliurilor), iar la 4 luni-5 luni sa facem o radiografie ca e mai concludenta. La consultul clinic nu are nimik.
Voi care ziceti ca ar fi mai concludenta in diagnosticarea DS?
LiliaToma
Mie doctorul nostru mi-a zis o data ca radiografia arata si ceea ce nu se vede la ecografie, altfel nu ne-ar fi pus sa facem doar radiografii pana acuma( pentru ca eu intrebam de ce nu facem eco ca e mai inofensiv)
denis
Felicitari pentru initiativa.
Eu la momentul cand puiutul meu a fost depistat cu displazie n-am avut acces la informatia asta. De fapt n-am avut acces la nici o informatie (nu aveam net acasa) iar sotul mi-a adus de la serviciu (in engl si fr.) ce s-a priceput si el... Informatii care m-au speriat si mai mult...(ma gandeam la cine stie ce anomalii genetice...si asa mi-era o frica...)
Acum ca a trecut cu bine ...mi-a intrat o alta prostie in cap (ca nu-s tocmai inofensive cele 2-3 radiografii pe care i le-am facut..)
In fine, felicitari pt subiect, este foarte util multor mamici speriate...
Si, in ciuda temerilor mele despre "nocivitatea" radiografiilor, cred ca doar ele sunt mai concludente...
Nici al meu nu avea nimic la consultul clinic...dar ortopedul a zis sa-i faca totusi o radiografie ...si s-a dovedit ca nu a gresit!
Lali
Si noi am avut o problema de acest fel, adica acea cavitate osoasa in care intra femurul nu era "scobita" sau rotunjita suficient. Lui Dragos i s-a facut o ecografie in a 2-a zi de viata deoarece a fost un bebe in prezentatie pelviana si era suspect de displazie. Pentru ca a fost depistata atat de devreme, tratamentul nu a fost foarte complicat: timp de 3 luni am purtat 2 pampersi unul peste altul, astfel incat copilul statea foarte cracanat. La trei luni am refacut ecografia si a iesit super bine, toate masuratorile si unghiurile au iesit OK.
Acum la 11 luni, Dragos merge deja in picioare si e vesel si sanatos.
Am scris la acest subiect pentru a pune in garda viitoarele mamici care au bebe in pozitie pelviana (si nu numai, dar aceasta este clar o grupa de risc): verificati cat mai repede ecografic dupa ce se naste soldurile, cu cat mai devreme cu atat mai bine. Depistarea precoce a acestei afectiuni duce la un tratament simplu, depistarea ei mai tarzie se soldeaza de multe ori cu aparat gipsat sau cu operatie.
paula2003
Si eu am avut si daca mama nu ar fi vazut diferenta de cute dintre picioare as fi avut mari probleme. Am fost pusa in gips si am scapat de operatie, dar e bine sa va vada un dr. E un dr. foarte bun la Grigore Alexandrescu, dr. Iacob si e super ca specialist. Are program marti de la 12-14 si joi de la 8-11 in poli, in curtea spitalului dar in spate.
Sanatate si sa ne dati si noua vesti.
LiliaToma
Imi pare bine ca informatia prezentata aduce un folos cat de mic.
Tin sa spun, doar ca ceea ce spui tu, LALI este adevarat, cu cat mai devreme se depisteaza cu atat mai usor se trateaza. DAR trebuie sa se stie din start ca nu e o regula, totul depinde de copil, de gradul malformatiei.
Amelia s-a nascut in prezentatie pelviana, am stiut inca din maternitate ca are displazie( inca nu luxatie), a purtat 2 luni jumatate 2 pampersi,a avut deja 2 operatii, sta in ghips de aproape un an( face un an de ghips acuma in decembrie) si inca nu este totul sfarsit, mai avem ceva de parcurs.
In acelas timp, la acelas doctor, cu acelas diagnostic, copii s-au facut bine mult mai repede.
Si ca sa fim siguri ca nu este in zadar tot ce i s-a facut pana acuma, am mai consultat multi doctori, printre care si doi din strainatate si ni s-a spus ca tot ce s-a facut este corect si ca ce va urma e cam acelas lucru de care ne-a zis doctorul nostru. Deci, totul depinde de copil.
Cert este ca nu trebuie de neglijat acest aspect.
Ica 1975
Noi am facut deja 2 ecografii si am vrea sa facem si o radigrafie. As avea o intrebare pentru mamicile de fetite care au facut deja radiografie: este posibil ca ovarele sa fie radiate?
denis
Nu-ti pot da un sfat, mai bine intreaba medicii din Canada. Poate sunt mai buni decat cei de aici sau macar iti spun adevarul in fata. Noi am facut 3 radiografii, iar pe mine ma streseaza ideea ca l-am iradiat de 3 ori la varsta asa mica... Am citit ca nu sunt tocmai ...inofensive, au un potential, repet...potential risc cancerigen mai tarziu...
Oricum, toti doctorii nostri pe care i-am stresat cu intrebari mi-au spus ca nu exista nici un pericol, ca doza iradianta este extrem de mica si ca celulele se refac f repede si nu exista nici un risc...Aparatura nu e tocmai noua, dar dozele sunt reglate ok, nus'ce filtre si filmul pt radiografie ...sunt noi si contribuie si ele la diminuarea dozei iradiante, etc.
Si dupa varsta de 4 luni a copilului, numai radiografia este relevanta pt aceasta problema.... Deci se pare ca nu avem de ales....
Asta mi-au spus mie doctorii, sper sa nu fi fost niste "incompetenti"
codruta_grg
Ica, chiar te rog sa ii intrebi pe mediii de acolo cat e de periculoasa radiografia de fetite (la 4 luni). Si noi trebuie s afacep in curand, dar ...... stiti voi
Lali
Lilia, imi pare rau ca ati avut atat de mult de indurat, dar sper sa se termine cu bine. Important este ca sa fie rezolvata problema, si voi sa aveti nervi in continuare si putere de a discerne si aplica ce spun doctorii.
Ai dreptate, rapiditatea vindecarii tine de fiecare copil si diagnostic in parte, dar regula "cu cat mai devreme, cu atat mai bine" este valabila.
Acest subiect deschis de tine cred ca este de mare folos si altor mamici.
LiliaToma
Privitor la radiografii si noua ni s-a spus la fel: ca acuma ele sunt nu stiu cum reglate si nu mai sunt atat de daunatoare.
Oricum eu cred ca nu sunt nici 100% inofensive. STiu insa ca este neaparat ca in timpul radiografiei copilul sa aiba un brau de protectie pe organele genitale( ceea ce noi am aflat mai tarziu si nu a fost folosit intotdeauna)
Noi am mai intrebat si la cineva care ne-am gandit ca ar fi obiectiv si ne-a spus acelasi lucru.
Si voi daca intrebati, incercati la cineva care nu are legatura cu asta, nu e doctorul vostru, banuiesc ca e mai obiectiv.
Of, LALI, daca tu ptr 3 radiografii te stresezi atat ce sa mai zicem noi ca are peste 10 deja!!!
Eu incerc sa nu ma gandesc acum la asta...
Multumim de urari
denis
Lilia
Sanatate multa fetitei tale sa se faca bine cat mai repede...si putere multa voua sa rezistati. Noi am stat doar cu ham Pavlik 2 luni de zile si deja mi se parea o tragedie si aproape ca plangeam in fiecare zi.....
Da si eu am aflat ca in timpul radiografiei este necesar un brau de protectie pt organele genitale...dar asta nu a fost folosit niciodata la noi.
Sper doar sa fie vorba de temerile noastre de mame si sa dea Dumnezeu sa fie totul bine.
Sanatate multa fetitei, sa se faca bine cat mai repede
LiliaToma
Multumesc de urari.
Mi-ar place daca ar intra aici mai multe mamici care s-au confruntat sau se confrunta cu o problema asemanatoare. Cred ca prezentarea cazurilor ar ajuta parintii sa afle si mai multe.
Pupici si multa sanatate la toata lumea
nana_sim
Eu am luxatie de sold bilaterala. Se pare ca m-am nascut cu ea dar nimeni n-a observat-o pana la 34 de ani, la o radiografie a picioarelor din cauza unor dureri suspecte de genunchi.
Genunchii n-au avut nimic, dar nici din cauza displaziei nu sufar. Medicul ortoped spune ca am avut norocul sa nu simt nimic pana acum pentru ca sunt si am fost tot timpul foarte slaba (acum am 50 kg). Mai spune ca in timp, golul in care ar trebui sa intre perfect capul femural se va umple ducand in cele din urma la artroza. Exista solutia de mentinere a situatiei sub control cu gimnastica medicala si stiu ca e foarte posibil (dar nu neaparat necesar zice medicul) ca intr-o zi sa imi pun proteze de sold. Pana atunci traiesc bine mersi, vesela, voioasa abtinandu-ma doar de la sarituri si de la a cara greutati.
LiliaToma
NANA_SIM este foarte interesant ce spui tu. Eu aveam impresia ca displazia duce neaparat la un defect al mersului.
Am si vazut copii cu displazie bilaterala, care aveau un mers foarte ciudat, ca o rata leganata( unii ft putin, altii chiar ft mult).
Nu ti-a spus dr-ul ce fel de luxatie ai?
Pe mine chiar ma intereseaza foarte mult cazuri ale persoanelor care au trecut prin asta( cu copilasii sau chiar ei insasi, mi-ar place si mie sa stiu prin ce a trecut alti parinti si care este rezultatul acum.
LiliaToma
O intrebare.... exista persoane, parinti care au trecut prin toate metodele posibile de tratare a luxatiei si nu au reusit sa ajunga la rezultatul dorit?
Exista cineva la care situatia s-a complicat?
As vrea foaret mult sa cunosc si sa stiu si eu orice risc si orice informatie despre cazuri care au mai existat. Respectiv doctorii la care au fost...
denis
Lilia,
Sper ca nu au aparut probleme in cazul vostru de pui asemenea intrebari...
Sper ca sunteti pe drumul cel bun si intrebarile astea sunt doar expresia temerilor tale (inevitabile) de mama....
LiliaToma
Denisa, Slava Domnului pana acuma nu a aparut nici o complicatie.. Da, sunt grijile mele de mama, pentru ca in fata avem inca un hop destul de maricel de trecut, inca o operatie.. cea mai serioasa de pana acuma...
eu in zelul meu am cautat pe net si am gasit niste studii de caz despre asa operatii. Si am vazut acolo unele chestii...
de aia am intrebat...
oricum mereu am fost in cautare de cazuri tratate, sau care au incercat sa trateze ca sa pot sa imi fac o idee ce ne asteapta in viitor
Crinia
Buna la toti
Lilia ma bucura faptul ca cineva a deschis un subiect in care este explicat ce si cum despre aceasta boala cit si despre prevenirea ei.
Vorbeati despre un briu de protectie care se pune pe organele genitale in timpul radiografiei, da intradevar este si tb folosit. El este un briu cu plumb. Chiar si la mame insarcinate cind li se face radiografia plaminilor se acopera burta chiar cu 2 briuri de plumb pentru o protectie mai mare.
Sa stiti ca eu nu vorbesc despre Canada, ci despre Romania. In Romania sunt astfel de briuri si tb sa cereti daca vedeti ca nu-i pune bb.
robotzica cucului
Buna, dragi mamici.
Draga Lilia, ai facut o treaba foarte buna (si foarte generoasa) sa aduni atata informatie si sa o pui intr-o forma concentrata la indemana tuturor. Tare mi-ar fi folosit sa le gasesc pe toate la un loc atunci cand fetita mea, Maria, acum in varsta de aproape 9 luni, a fost diagnosticata in maternitate cu displazie la soldul drept.
Ni s-a explicat ca soldul era instabil, dislocabil (s-ar fi auzit/simtit un "clunk" la o anumita manevra). A fost examinata de un ortoped (de adulti, nu pediatru, cred ca nici nu exista asa ceva intr=un oras de 30 mii de locuitori ca cel in care stam) si a purtat un ham Pawlik incepand de la varsta de o saptamana, pana la doua luni. Absolut fara pauza. Adica nici macar pentru baita. Greu. Doctorul zicea ca e mult mai greu pentru mama decat pentru bebe, ca oricum nu=si va aduce aminte nimic...
Trebuie sa spun ca nu avem nici un fel de antecedente in familie. Singurul grup de risc caruia ii apartinem este ca e primul nascut si fetita. Eu nici macar nu sunt o mamica tanara (am nascut-o la 36 ani) si n-am luat nici un fel de medicamente in timpul sarcinii. ma rog, se pare ca probabilitatea de a avea displazie de sold in acest caz e cam de 1 la 1000 de nou-nascuti. Dar ne-a nimerit pe noi.
La varsta de doua luni, dupa ce am scos hamul, am facut o ecografie, de data asta trimisi la un spital de copii mare si renumit. Si a fost vazuta si de un ortoped pediatru. Concluzia: evolutia e foarte buna, capul femurului e bine asezat in articulatie; articulatia e inca un pic "larga", dar asta se va rezolva de la sine. Greu de zis de ce - asta e una din marile probleme in Canada: nu ti se dau explicatii decat daca insisti, si nici atunci cine stie ce. Daca prognosticul e bun, iti spun zambind ca e "nothing to worry about"
(nimic ingrijorator), iar daca sunt probleme, iti spun tot cu zambet ca "we'll take care of this" (o sa avem grija de asta).
La 6 luni am facut o radiografie, in orasul nostru, al carei rezultat a fost trimis ortopedului initial. Si, evident, de la el nu am mai auzit nimic. Tot ca procedura cam standard aici, daca un test iese bine, nu se mai omoara nimeni sa-ti spuna. No news, good news. N-am avut insa stare si am cicalit secretara doctorului la telefon pana mi-a citit rezultatul trimis de radiolog, si am aflat ca nu ar exista nici un fel de semn care sa indice dsiplazia de sold. Uf!
Putem zice ca am fost extrem de norocosi. Nu cred insa ca ma voi linisti complet decat cand o s-o vad zburdand...
Scuze ca poate am vorbit prea mult despre interactia cu sistemul medical de aici. Nu ma pot plange concret decat de lipsa de comunicare cu doctorii (pentru ca ei nu au timp si nici nu isi fac). Si de imposibilitatea de a vedea un specialist la alegerea ta, fara sa te trimita doctorul de familie. Pe de alta parte, totul e incredibil de ...gratis, asigurarile functioneaza.
Lilia, iti doresc din tot sufletul sa ramai puternica in continuare. Sa o vezi pe Amelia eliberata cat mai curand si pe urma pornind voioasa pe piciorusele ei.
LiliaToma
Multumesc mult pentru mesaj.
Abia azi am reusit sa il vad.
Imi dau seama cat de stresata esti.
Stiu mai multe cazuri la care hamurile au ajutat.
Noi nu suntem printre ele din pacate
In continuare am facut o cautare a tuturor subiectelor pe care le-am gasit eu ca ar avea tangenta cu tema data.
Ma gandesc ca poate ar ajuta si ele pe unele mamici.
Daca mai sunt si altele pe care nu le-am gasit va rog sa imi spuneti.
O sa pun lista si in subiectul cu informatie.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=45976" target="_blank">Luxatia congenitala de sold (Simina2005)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59491" target="_blank">pliuri inegale?(ancutzathree)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59735" target="_blank">
Oase, incheieturi fragile! (adriana)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=55427" target="_blank">doctorul Gheorghe Burnei (Ana_Alx)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=49242" target="_blank">Dr Neagoe - stiti ceva despre el? (LiliaToma)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54368" target="_blank"> Depistare displazie/luxatie congenitala de sold (amalisimona)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41376" target="_blank">luxatie de sold la bebe de 6 luni jumate?! (ema_monica)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59715" target="_blank">cat de nocive sunt radiografiile la copii mici? (denis)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60044" target="_blank">Displazie coxofemurala (codruta_qrq)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57890" target="_blank">displazia de sold (littlefinger)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62224" target="_blank">Displazie de sold (Missy)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=56645" target="_blank">suspecta displazie sold (codruta_qrq)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=55175" target="_blank">Cum putem descoperii singuri unele probleme ? (loreen)
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57955" target="_blank">centru de recuperare -neaparat cu bazin!!! (ocu)
Inex
Si fetita mea a fost in prezentatie pelviana si a fost nascuta pe cale naturala.A purtat preventiv aceei chilotei speciali timp de 2 luni,in permanenta iar la 4,5 luni cand i-am facut radiografia a fost totul in regula.
mandyksch
Noi ne-am linistit pana la urma. Se pare ca a fost alarma falsa. Am facut ecografie si examen clinic la Cluj si se pare ca bb nu are luxatie de sold. Oricum pt. linistea noastra il vom mai duce la control cand va sta pe fundic si apoi cand va incepe sa mearga.