Bebelusi de noiembrie decembrie 2005 (14)
Raspunsuri - Pagina 11
lordra spune:
Un articol interesant despre masajul pt. diferite afectiuni ale bebeilor. Ar putea fi chiar trecut pe prima pagina, alaturi de celelalte linkuri:
http://reclama/0-12.html?id=147
Cine sa pricepe sa-l treaca acolo, pliz, s-o faca. Io habar n-am cum.
lordra spune:
Si fiindca administratorii nu ma lasa sa dau linku, e-te ca-l copii aciulea sa vedem ce-o sa-mi faca. Or sa ma baneze?
Masajul pentru nou-nascuti- partea II - reguli si tehnici
autor:
Mircea Anghelescu
Dupa ce am aflat din articolul anterior cat de benefic este masajul pentru bebelus, favorizand relaxarea sa, crearea unei legaturi mai stranse cu mama, fara sa uitam de efectele terapeutice, haideti sa invatam cateva reguli de baza.
1. Masajul trebuie executat intr-o camera incalzita si intr-o pozitie confortabila atat pentru mama cat si pentru sugar. Bebelusul, dezbracat, se aseaza pe un prosopel fie pe picioarele mamei, fie pe masuta de infasat, fie in patut
2. Se foloseste ulei - obisnuit sau cosmetic, care se incalzeste putin in causul palmelor - pentru ca ofera un dublu avantaj: hraneste pielea sugarului care are tendinta de a fi uscata si "fluidifica" totodata miscarile mainilor
3. Atingerea nu trebuie sa provoace gadilatul. Idealul este sa se mangaie pielea bebelusului cu palmele deschise, cu blandete dar si cu siguranta totodata.
4. Trebuie insistat la nivelul pliurilor si intre degetele de la maini si picioare.
5. Miscarea trebuie executata in general de la exterior spre interior, de la extremitati spre inima.
6. Iata succesiunea ideala: se pleaca de la degetutele picioarelor masandu-le pe rand, urmeaza talpile, se urca spre picioare, fese. Se trece apoi la spate. La manute se procedeaza in acelasi fel, incepand cu degetutele: buricele, prima falanga, a doua falanga, palma, apoi antebratul, bratul, umarul, gatul. Se lasa la urma burtica.
7. Burtica se maseaza intotdeauna cu miscari circulare, in sens orar .
8. De preferat sa nu se maseze fetzele celor foarte mici - stimulii senzoriali sunt prea intensi si oricum bebelusul prin grimase si zambete isi dezvolta singur mobilitatea fetzei.
9. Ritmul masajului variaza in functie de temperamentul copilului. Dupa primele contacte si tatonari, mainile mamei vor "curge" spontan, receptive la semnalele de placere ale micutului , oprindu-se cand acesta da semne de nervozitate.
10. Masajul ar trebui sa devina un obicei curent asa cum e baita.
Iata si cateva tehnici pentru combaterea micilor tulburari din primele luni de viata:
Pentru eliminarea gazelor
- intinde bebelusul pe spate si maseaza burtica executand miscari circulare in sens orar,cu palma deschisa timp de 10 minute. Apasarea nu trebuie sa fie prea usoara.
Impotriva constipatiei- intinde bebelusul pe spate, apuca cu o mana un piciorus si ridica-i-l in sus. Cu degetele celeilalte maini maseaza partea din spate a piciorusului de la fese spre calcaie. Repeta de 5 ori apoi treci la celalat picior.
- intinde bebelusul pe spate, apasa usor cu doua degete de-o parte si de alta a ombilicului mentinand presiunea timp de 2 minute.Apoi maseaza cu delicatete toata zona executand miscari circulare cu palma deschisa.
- aseaza bebelusul cu burtica in jos si apasa usor, cu doua degete de-o parte si de alta a coloanei, la baza ei, putin deasupra feselor mentinand presiunea timp de 2 minute.
Pentru relaxarea stomacului si stimularea apetitului- aseaza bebelusul cu burtica in jos si ridica-i un piciorus apucand de calcai. Maseaza partea din fata a piciorului de la incheietura spre calcai. Repeta si la celalat picior
Impotriva durerii de cap cauzate de raceala- reazema degetul mare al mainii intre sprancenele micutului si lasa-l sa alunece usor spre radacina parului. Repeta miscarea de 50 de ori alternand cu o miscare orizontala a degetelor de la mijlocul fruntii catre tample. Aceasta tehnica amelioreaza senzatia de "cap greu" cauzata de raceala
- reazema degetele pe tample si misca-le in sens circular
Pentru desfundarea nasului
Se executa in 3 faze:
1 - reazema degetele mari ale mainilor pe fruntea bebelusului deasupra nasucului si apasa usor.
2 - lasa-ti degetele sa alunece de-a lungul nasului de la radacina catre nari
3 - continua miscarea spre exterior de-a lungul pometilor catre urechi. Repeta de 3-4 ori.
Pentru destinderea muschilor si relaxare- aseaza bebelusul cu burtica in jos si maseaza-i spatele de-alungul coloanei vertebrale cu ambele maini. Pleaca de la umeri si misca mainile incet pana la solduri. Mainile trebuie sa fie foarte apropiate, ba chiar usor suprapuse. Nu uita fesele. Repeta de 6-7 ori.
- intinde bebelusul pe spate si maseaza-i piciorusele incepand cu degetele. Continua miscarea la picioruse, apoi la abdomen, treci dupa aceea la manute, brate si in final maseaza spatele.
Pentru linistire
O miscare recomandata in special in momentele de anxietate.
Aseaza-l cu burtica in jos apoi ridica-l tinandu-l cu o mana sub torace si cu cealalta sub burtica. Leagana-l usor inainte si inapoi cu miscari ritmice timp de cateva minute.
teo_banu spune:
Vreti sa ma ajutati sa pun si eu poza la panoulk de onoare? Dar cum fac la albumul grupului?
Va multumim!
Teo si bb Stefania Iulia
teo_banu spune:
Ce bine ai facut, Lordra, chiar am sa incerc tehnicile astea la baita de diseara! Sunt curioasa de reactia ei. Dupa ce o scot din apa si o asez in prosop incepe nene un tipat...uiii, si masajul e si mai si...zica ca ii rupi ceva...si se inraieste asa....ma uimeste cateodata, dar la baitza in caditza rade, pleoscaie din maini si din picioare, cel putin la clatit zici ca e un pisoi care se joaca in soare.
Teo si bb Stefania
dordia2000 spune:
Fetelor eu am fost la cumparaturi astazi!! Stiti ce oferta super e la Cora??? 2 Pachete de pampersi jumbo (nr.2,3,4,5,6) la 1.089.900 la care mai primesti si 2 pachete de servetele umede Pampers a 72 buc fiecare!!!
Eu mi-am luat nr.3 2 pachete a 90 buc fiecare!!!
Felicia imi pare rau ca puiuta a racit!!! Sanatate multa!!
Lavi02 ce mai faci??? Nati cum se mai simte??? Nu prea mai intri sa ne spui parerea ta asupra lucrurilor. Imi lipsesti!!!
Cristina sper ca Iris si Andrei sunt mai bine!!!
Noi suntem ok dar nu prea vrem sa dormim in cursul zilei!!! Suntem un pic cam rasfatat dar...o sa ne treaca!!!
Diana mamica de Stefan-Cristian
14.11.2005
felicia74 spune:
dordia
Ei ce bine e sa ai un Doru la casa omului! Daca nu era el asa panicos si
chema dr acasa, nu-mi dadeam seama pe langa ce pericol am trecut! Ca cica daca mai stateam pana maine putteau apare complicatii. Acum horcaim putin, dar sa speram ca ne va trece, mai ales ca ne-a pus si pe antibiotic puternic - Augmentin. Plus un pomelnic de medicamente.
Deci sper ca suntem pe directie cea buna.
felicia74 spune:
apropo de oferte - La carrefour este un leagan electronic, primii pasi, la 170 RON. Parca imi pare rau ca nu l-am luat pe asta.
mimi_dumy spune:
Buna fetelor,
multumim pentru urari si noi va spunem La multi ani!, sa cresteti mari si frumosi, sa fiti sanatosi si mancaciosi.
noi suntem bine, toata ziua radem si gangurim.
am pus poze noi pe cont.
va pupam.
Mimi & bebe Daria Ioana - 4 nov 2005
cristinamh spune:
dordia, andrei si-a mai revenit, iris inca ne da de furca noaptea.
pentru ca unele chestii sunt utile si e pacat sa le pierdem, am deschis o noua "pagina"... http://www.geocities.com/nov_dec_2005/utile.htm
sper sa va placa. si pentru altele, cred ca le putem pune tot pe-aici. din motive de timp, va rog sa-mi trimiteti pe mail ce credeti ca trebuie adaugat. asta indiferent de "capitol"...
Cristina Andrei-Razvan(2.08.2003) si Iris-Sabina(17.11.2005)
www.andreirazvan.home.ro" target="_blank">Andrei si www.iris-sabina.home.ro" target="_blank">Iris
www.nazdravani.ro" target="_blank">Nazdravani de august-septembrie 2003