am aflat ceva ingrozitor

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

quote:
Originally posted by michelle7

mai esti cam bine dispusa azi.ce se intampla?

Am febra.
39.3
Am racit....

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipinela spune:

Din pacate fetelor, asta este durerosul adevar. Nu stiu daca alta data femeia avea dorinta de a avea un orgasm, cit mai degraba se ruga sa nu ramina insarcinata. Adica, placerea era pe planul II.
Unele femei aveau norocul sa aiba un ciclu regulat si un barbat care-si putea controla ejacularea si...cu putina bafta, evita anumite sarcini.
Altele insa erau prada acestui cosmar:a ramine insarcinata. Sa nu mai vorbim despre solutiile cu otet si sare cu care se spalau ca de riie dupa fiecare contact sexual.... va dati seama cite eforturi, cite sacrificii, cit chin?....
Eu am tot respectul pt. mamele si bunicile noastre care au avut cite 10 copii si alte 50 avorturi pt. ca sunt convinsa ca usor nu le-a fost deloc!

Mergi la inceput

Alinas,

nu stiu citi ani ai, dar presupun ca esti foarte tanara.
Si ca nu prea mai tii minte /n-ai avut de-a face cu multe de pe vremea aceea a odiosului si odioasei.

Dar iti recomand un articol:

quote:

"Masina de produs "decretei": drama femeilor obligate sa nasca

La finalul documentarului lui Florin Iepan "Nascuti la comanda. Decreteii", difuzat ieri de TVR 1, se afirma ca 10.000 de femei au murit ca urmare a decretului dat de Ceausescu in 1966 pentru interzicerea avorturilor.

Celebrul Decret 770 a ucis sau a provocat rani fizice si psihice la fel de rele ca moartea. "Evenimentul zilei" va prezinta citeva dintre dramele femeilor care au incercat clandestin sa scape de sarcinile nedorite, povestite de medicii Epocii de Aur.

"Din disperare, femeile recurgeau la gesturi demente" pentru a scapa de o sarcina nedorita, spune medicul primar Elena Borza, cu o activitate de 32 de ani in domeniu. Ele foloseau sare, dero sau orice solutie despre care se vorbea ca poate ajuta la eliminarea sarcinii. Fierbeau leandru, patrunjel, cozi de muscata sau tot felul de alte plante.

Ficatul, ca un portofel

"Sau fierbeau vinul negru foarte concentrat, cu continut de tanin, substanta toxica, pe care il beau si ajungeau la insuficienta hepatica", mai spune Borza. "Ficatul capata dimensiunile unui portofel si nu mai era nimic de facut pentru a le salva", adauga ea.

"Apoi, invatasera sa-si repereze intrarea in uter, sa-si monteze o sonda si foloseau obiecte ascutite cu care ajungeau sa-si strapunga organele interne", isi aminteste medicul.

Tentativa de avort cu soda

Medicul Nicolae Paris isi aminteste ca un militian dintr-o comuna de linga Bucuresti a venit la spital cu o fata inalta, frumoasa, de 18 ani. Incercase sa avorteze cu ajutorul unei femei "binevoitoare", care ii introdusese in uter o solutie alcoolica cu soda de rufe si dero.

"Fata nu avortase inca, sarcina era compromisa, iar tesutul uterin ii fusese necrozat, ceea ce i-a provocat o insuficienta hepato-renala (disfunctie a ficatului si rinichilor - n.r.). Tensiunea ii era la patru", povesteste doctorul. Tinara a murit pe masa de operatie.

Medicii romani erau discreditati

Teama de a se prezenta la medic venea din ideea larg raspindita ca femeia care ajungea la spital si nu marturisea ca a facut avort si cine i l-a provocat era lasata sa moara. "Total fals", spune Nicolae Paris. "Probabil ca un asemenea zvon fusese lansat de Securitate pentru a discredita corpul medical si pentru a inspaiminta femeile, deopotriva", adauga el.

Totusi, el isi aminteste ca printre medici erau si personaje care faceau politica guvernului. De exemplu, un director de spital "a facut un scandal monstru la un raport de garda aflind ca unul dintre colegii mei sfatuia femeile ca, dupa contactul sexual, sa faca spalaturi vaginale folosind apa in care sa puna o lingurita de otet", pentru a preveni o sarcina nedorita.

Nici afirmatia ca medicii efectuau avorturi pentru femeile rrome nu are acoperire, spune Paris. "Pur si simplu ele aveau dreptul sa avorteze deoarece atingeau relativ repede numarul de patru, cinci copii, mentionat in lege".

Cind se ocolea spitalul, chiuretajele se faceau in case clandestine. "Am avut colegi care o faceau pentru bani, dar si pentru ca nu acceptau sa vada femeia facind gesturi disperate", spune doctorita Borza.

Control ginecologic obligatoriu

O data pe luna, femeile din fabrici si uzine erau obligate sa se prezinte la un control ginecologic. Prin asta se urmarea depistarea precoce a unor boli si aparitia sarcinilor sau urmele unui eventual avort.

"Era un lucru bun", spune doctorul Paris, pentru ca astfel erau depistate din timp semnele unor afectiuni precum leziunile colului uterin, formatiuni care duc la cancer, dar pot fi tratate daca sint descoperite timpuriu. Fiecare medic ginecolog avea de mers prin doua-trei fabrici, o data pe luna.

"Aici luam legatura cu sefa de sindicat si ii spuneam sa le comunice celor care se temeau de sarcina ca pot sa nu se prezinte", adauga medicul.

Doctorita Borza isi aminteste cit de istovitoare era activitatea pentru medic: "Intr-o zi am consultat 300 de femei. Se intimpla sa lucram cu militianul in spate. De multe ori, la depistarea unei sarcini incercam sa comunicam discret cu femeia si sa-i spunem ce se intimpla", povesteste ea.

Orice incercare se oprea la Ceausescu

Au existat si oameni care au facut presiuni asupra sistemului, medici, tehnicieni si mai ales demografi care au incercat sa obtina derogari de la decret macar pentru femeile cu afectiuni foarte grave, spune dr. Alin Stanescu, consilier al ministrului sanatatii si director al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

"Ministerul, in perioada respectiva, a facut nenumarate propuneri pentru liberarizarea sistemului", povesteste Stanescu, fost membru in Ministerul Sanatatii pe vremea comunistilor, ca medic pediatru, in perioada 1974-1980.

"S-a incercat prin lobby, prin comisii de femei, sa se influenteze decizia la nivel inalt", a adaugat acesta. Dar totul se oprea la nivelul format din doar doua persoane, Nicolae si Elena Ceausescu, a precizat Stanescu.

Decretul libertatii a provocat o avalansa

Dupa ce Decretul 770 a fost abrogat pe 26 decembrie 1989, medicii ginecologi au fost asaltati de cereri de avort, "o avalansa de solicitari care a durat circa doi ani", dupa cum spune Elena Borza.

In timp, Ministerul Sanatatii a instituit un program de planificare familiala, iar in 2004 s-a inregistrat cea mai scazuta rata a avorturilor din Romania postcomunista: 0,8 sarcini intrerupte la o nastere, comparativ cu trei sarcini intrerupte la o nastere in 1990, cind Romania a condus in topul mondial al avorturilor, potrivit doctorului Stanescu.

"Romanii aveau nevoie sa fie eliberati din toate punctele de vedere, iar aceasta a fost una dintre cai. Ca a fost o interpretare aberanta a acestui act, este altceva", mai spune doctorita Borza, referindu-se la readucerea avorturilor in legalitate si la numarul mare de intreruperi de sarcina inregistrat dupa aceea in tara.

Sterilete din URSS

Mijloacele contraceptive erau limitate si de multe ori lipseau de pe piata. Nu era interzisa folosirea acestor mijloace de contraceptie, dar nici nu era incurajata folosirea lor. Medicul Nicolae Paris isi aminteste
ca erau femei care plecau in excursie in URSS pentru a-si cumpara de acolo sterilete, cu care veneau apoi la medic sa le fie puse.

Procedura: chiuretaj cu procuratura

Pentru efectuarea unui avort, era nevoie sa se formeze ad-hoc o comisie din trei medici. Ei contrasemnau foaia de observatie in care se indica necesitatea intreruperii sarcinii. Apoi trebuia anuntata procuratura, pentru ca doctorul sa poata desigila trusa de chiuretaj. Aceasta era calea de partid si de stat, cea birocratica, dar care, de cele mai multe ori, nu era respectata.

Femeile care marturiseau ca si-au provocat singure avortul primeau o amenda penala. "Daca modul in care femeia isi provoca avortul nu avea consecinte asupra sanatatii ei, nu mentionam in foaie intreruperea de sarcina. Altminteri, nu aveam incotro. Daca declara ca altcineva i-a facut avortul, lucrurile se complicau", povesteste Nicolae Paris.

Dorelian Bellu, Sandra Scarlat
Evenimentul Zilei, 18 mai 2005

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

quote:
Originally posted by Elise

quote:
Originally posted by michelle7

mai esti cam bine dispusa azi.ce se intampla?

Am febra.
39.3
Am racit....

Elise

aha ,deci e de la droguri ( a se citii medicamente)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrienne12 spune:

Alinas si tuturor fetelor care au aflat astfel de drame in familia lor le spun ca eu am trait ca studenta pe vremea lui ceasca. Si acum cred cu tarie ca femeia are dreptul sa aleaga si ca accidente se pot intimpla. Nici o metoda anticonceptionala nu e 100% sigura. Cind am ajuns eu la facultate am patit-o si eu. M-am dat de ceasult mortii pina am gasit pe cineva care provoca avortul. O persoana care ulterior a fost arestata… Fireste ca am avut complicatii si hemoragie dupa care am ramas din nou si asa m-am maritat si il am pe fiu-meu! Prezervative se gaseau rareori si erau ca talpa de elefant si intr-adevar traiam cu solutie de otet in baie si am incercat orice, temperatura bazala, metoda calendarului, bai fierbinti, effort fizic, injectii cu estradiol procurat pe sub mina de mama unei bune prietene care era farmacista si imi si facea injectiile in camera din spate a farmaciei, pus singura sonde cu aer cind imi intirzia ciclul etc, etc…Au fost vremuri groaznice si nu se facea nici un pic de educatie sexuala nicaieri. Si nimeni nu vorbea despre asta pt. ca se facea puscarie ani de zile asa ca nu va condamnati paritnii. Daca erati in locul lor ati fi facut cu siguranta la fel!

Mergi la inceput

Adrienne...eu n-as fi facut cu siguranta la fel, pentru simplul fapt ca sint sterila de cind mama m-a nascut (probabil) - dar asta nu inseamna ca reversul medaliei nu e tot o drama.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noemi marian spune:

Dragele mele,
nu trebuie sa va suparati pe parintii vostri!Eu am 37 de ani,sint decretel,deci am prins in toata 'splendoarea' epoca nenorocitului aluia si pot sa va spun multe.Am sa va povestesc doar atit:nici o statistica comunista nu aducea in discutie nr de femei moarte din cauza chiuretajelor facute pe cine stie unde,nr de copii abandonati prin centre speciale pt ca se nasteau cu handicapuri de diverse feluri
si-atunci erau pur si simplu aruncati si tratati ca niste animale!Fara sa se ia in calcul ca puteau fi recuperati cu putin efort,dar societatea 'perfecta' communista nu admitea rebuturi.
Metode contraceptive nu existau,bietele femei se chiuretau pe unde se nimerea si sufereau ingrozitor.Am trait o asemenea drama alaturi de mama mea cind aveam 13 ani si nu va pot spune prin ce-a trecut.A fost degradant si injositor. Si erau obligate sa faca asa ceva pt ca nu aveau mijloace sa intretina inca un copil si inca unul samd.Sa nu credeti ca se traia bine pe vremea aceea.O duceau rezonabil doar cei care lucrau in comert sau aveau cunostinte prin aceea zona.Si nomenclaturistii.Pur si simplu nu aveau alta solutie.Este f greu sa-ntelegi asa ceva in vremurile de-acum cind ai acces la o gramada de informatii,cind totul e la liber.
Imaginati-va ca nu se facea nici macar avort terapeutic.Sarcina oprita din dezvoltare iti aducea mari necazuri pt ca erai suspectata ca ti-ai facut ceva si anchetata de securitate si lasata sa mori.
Si multe,multe altele.

Va doresc um we placut,Noemi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IULIABRAILA spune:

Fetelor, este adevarat ceea ce spuneti. Ce s-a intimplat pe vremea lui Ceausescu a fost ingrozitor, pentru femei, care se injoseau pentru un strop de viata libera, cit pentru 70 de vieti furate.
Mama mea este o supravietuitoare a acelor vremuri - a facut vreo 10 avorturi inainte de a se hotari sa aiba copii, si dupa aceea a pierdut vreo 8 sarcini pentru ca nu mai putea sa-i tina. Eu sint a 9 a si pot sa va spun ca l-am cunoscut pe medicul ginecolog al mamei, care de fapt m-a controlat si pe mine prima data dupa ce m-am casatorit, pot spune deci ca l-am mostenit.
Sa stiti in schimb ca exista avortul terapeutic, cel putin pina in anii 1985, pt ca mama a ramas insarcinata la 48 de ani, cu toate ca nu mai avea menstruatie de 2 ani de zile. Si da, i s-a facut avort terapeutic la aproape 5 luni de zile(nu se stie situatia acelui bb, eu nu cred ca ar fi putut fi sanatos, mama facind atunci si tratamente intensive pentru post operatie de hipertiroidism).
Dar l-am cunoscut pe doctorul mamei- fetelor, era un adevarat doctor, si pe moasele mamei, ca le cunostea pe toate de la noi, si pe asistente - si erau oameni adevarati. Nu ca acum, cind la noi in spital doctorii ginecologi stau doar 2 ore dimineata, nu ai unde sa-i contactezi seara, nu ai voie sa ii cauti noaptea si ii doare in>>>spate..de tine si de faptul ca doresti sa faci bebe. Ca asa cum toate fac(dar citi sint sanatosi) poti si tu; nu poti-asa a vrut dumnezeu.
eu am pierdut acum un bb la 15 saptamini pt ca nu mi s-a facut nimic la spital timp de 6-7 ore. si nu am putut sa o deranjez pe doctorita cu care ma tratam, cu toate ca era de garda, pt ca nu mi-a spus asistenta unde era si nici nu a cautat-o. unde s-o caut eu noaptea la 3 in spital? sau daca era acolo?
cel putin la noi nu exista doctori si asistente. acum dupa avort ma tratez de fese, unde am facut noduli(cel putin 9 buc) de la injectiile cu antibiotice din spital, ca de la maternitate m-au trimis direct la chirurg. da ce aia erau macelari de la maternitate de nu au stiut sa ma trateze?
si degeaba am facut eu toate tratamentele alea, ca acum am singerari, la doua saptamini de la avortul"profilactic" care mi s-a aplicat? parca vad ca ajung iar "sus pe masa" si cu"chilotii jos".
asa ca ce diferente vedeti? atunci nu era voie sa faci avort dar erau si oameni(nu conteaza motivele pt care provocau sau faceau avorturi) acum ai voie la avort dar nu mai gasesti oameni, toti sint javre dupa bani. Nimeni nu-ti explica nimic, ati fost voi intr-un spital la noi si vi s-a acordat consiliere medicala?
si nu sint tot doctorii aia care atunci nu faceau si au invatat dupa? de aia sint inapti mintal sa mai prinda ceva acum din ce trebuie sa stie.
asa ca tot acolo sintem ba poate mai rau, ca acum se fac copii si pentru cei 240.000 lei/luna alocatie sau pentru cei 8.000.000 lei/luna indemnizatie sau nu se mai fac deloc ca nu te ajuta nimeni cu nimic .
CE PARERE AVETI?
IULIA.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorica avram spune:

noi suntem patru frati la mama.
diferenta dintre noi surorile trei si fratele nostru care este cel mai mic este de 12 ani de la sora cea mica.mama a nascut-o normal pe sora mea mai mare ,pe mine,a doua, prin cezariana apoi cu toate ca putea sa i se faca sterilizare la cezariana doct. a refuzat pt ca mama nu avut suma de bani pe care acesta o ceruse si a nascut inca doi copii natural.
apoi au inceput operatiile de rupere de prapur 3 la nr.,o extauterina si in final cand am reusit s-o ajutam financiar i-am facut transplant de prapur.la batranete.ca tineretea si-a petrecut-o prin spitale dupa ce binevoitorii nostri dr au facut experiente pe ea sau au fost prea comozi sa ajute o biata femeie simpla sa nu se mai chinuie.
dupa ce l-a nascut pe fratele meu mama a ramas iar insarcinata.disperata ca nu avea cum sa mai creasca inca un copil impreuna cu o vecina si-a provocat un avort.aveam 14 ani atunci dar si acum mai aud in urechi tipetele ei de durere.plus ca aveam o balie de rufe obisnuita care era deja plina de sange .si ea tipa iar noi ,copiii nu aveam voie in camera de travaliu pana cand n-am mai supotat si am tipat la vecina sa cheme salvarea.ea mi-a spus ca infunda puscaria daca o face .am aruncat un ochi in camera in care era mama si am vazut-o:cazuta pe jos ,patul si covorul erau pline de sanga,plus balia si camasa ei de noapte.am inceput sa tip ca isterica ,am deschis usa de la intrare si am fugit pe hol tipand sa cheme cineva salvarea pt ca mama moare.locuiam la etajul 4 ,pana la etajul 2 nimeni nu mi-a deschis.o singura vecina careia ii multumim si acum cand o intalnim a pus mana pe telefon si a chemat salvarea.nu-mi amintesc cum au luat-o din casa pe mama pt ca tipam si eu si surorile mele si tata.
a doua zi cand ne-am dus la spital sa o vedem nici nu a putu veni la geam de slabita ce era .o infirmiiera ne-a mangaiat pe cap si ne-a spus ca mama a avut mare noroc ca a trait dupa cat sange a pierdut.cand am putut s-o vedem arata ca o fantoma,galbena si slabita ,incercand sa ne zambeasca pt ca noi trei fetite speriate ne cautam echilibru in ea,iar ea si-l pierduse.mai tarziu ne-a povestit ca medicul care era de garda a facut-o de tot rasul,i-a vorbit urat,a amenintat-o cu inchisoarea,sa spuna cine i-a provocat avortul dar ea nu a spus niciodata.
multe femei au suferit in perioada aceea.e drept ca masuri existau cu toate ca erau putine si destinate doar celor care se descurcau nu unor femei simple cu o casa de copii si ignorante. cu toate ca avortul este impotriva principiilor mele am fost nevoita sa fac si eu unul.cine ma poate judeca? fetita mea?sa-ti judeci parintii e ca si cum a-i judeca o parte din tine.

viorica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Ce povestiti voi aici e de-a dreptul ingrozitor, mie mi s-a facut rau.Eu nu judec pe nimeni, insa sa iti risti viata , sa lasi alti 3 copii pe drumuri doar ca consideri ca ar fi imposibil de cresscut inca unul? Noi am fost 5 frati, mama nu a facut niic un avort, si ne-am descurcat .Am fost oti scoliti, imbracati, mancati, nu am cerut niciodata nimic de la nimeni. Eu nu as mai fi facu sex niciodata decat sa fac avort , mai ales in acele conditii. Nu pot conepe cum sa ma dau pe mana unei babe sa "ma rezolve" ??? Aud de avorturi de ordinul zecilor....fara cuvinte.

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=59001" target="_blank"> Salvati viata unui copilas oferind 5 euro la teledonul umanitar

Monica si ALBERT EDUARD
(19 ianuarie 2004 )
Album Albert

Mergi la inceput