LEGANATUL

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns uki spune:

Buna!

si eu o legan uneori pe fetita mea...cel mai des, la somnul de pranz...

insa sper sa scap de chestia asta cand va invata mai mult sa vorbeasca si sa inteleaga, sa pot sa-i spun ca e mare si nu mai trebuie leganata!

iar seara, are ritual de nani, cu mami langa ea, neleganata, imediat dupa laptic...chiar ea spune..."nani", ce-i drept in pat la noi, dar dupa ce adoarme trece granita la ea in patut

pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irisM spune:

Pe baietelul meu l-am leganat pe picioare pe vremea colicilor si bineinteles ca s-a invatat asa.Noapea dormea la el in patut neleganat,dar ziua numai pe picioare.Muream cand il vedeam:nici nu dormea,da' nici treaz nu era.Avea tot timpul un aspect de copil ametit,nu adormit.Plus ca daca-l dadeam jos sa ma duc la toaleta cand ma intorceam urla ca din gura de sarpe.Pe la 3 luni m-am saturat si l-am pus in patut.A cam urlat ce-i drept,da' nu l-am luat in brate.Cand il auzeam ca plange simteam ca mor,da' nu m-am lasat.Peste cateva zile adormea singur "vorbind" in legea lui cu jucariile atarnate deasupra capului.Mi-era mai mare dragul sa-l vad.Pe la 4 luni dormea deja singurel in camera lui.
Luciana,mi se pare inuman sa nu-ti legeni copilul cand are colici.Nu-l poti lasa sa planga neconsolat cand il doare ceva.Probelema e ce faci dupa aia,cand ii trec colicii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Leganati copilul sa adoarma?
numeioana
Vreau sa fac un fel de sondaj printre mamicile cu copilasi. Ma intereseaza daca v-ati chinuit sa adormiti bebelusii. Voiau sa adoarma singuri sau trebuia sa-i leganati, si atunci procedati la invartit caruciorul pe unde va gaseati? Cumnata mea are un baietel de 8 luni si cand ii e somn incepe sa-l zguduie de-a dreptul cu carutul sau sa-l dea peste cap cu patutul. Ma tot gandesc daca e normal asa... In cazul asta nu poti sa pleci nicaieri cu copilul, ca daca nu il zgudui cand ii e somn e morocanos tot timpul.

Bebeii vostrti adorm singuri sau ii leganati? Cum sa fac, ca, atunci cand o sa am copilas, sa nu il invat sa adoarma leganat?

lidiadanaila
Nu niciodata , si sunt contra !

zfcristina

Din pacate,ai mei copilasi au dormit numai leganati.Pe fata pana la un an am leganat-o in carucior si de la un an de cand ne-am luat bona a dormit leganata pe picioare.
Baietelul de la inceput mi l-a invatat bona pe picioare si in momentul de fata ,la 1 an si 10 luni tot asa adoarme.
Poate daca le dadeam suzeta (de fapt sigur)nu mai aveam nevoie de leganat dar cum am fost contra ei.....
E aiurea intr-adevar cu leganatul dar prefer asa decat sa-l vad cu tzatza in gura

edit: Acum as putea sa renunt la adormitul pe picioare, cel putin la somnul de noapte,dar imi convine mai mult asa pt. ca imi adoarme mai repede si in felul asta pot sa imi mai vad si eu de ale mele.

kristinutza
nu il legan.

DidiAlex
NU, nici mie nu imi place sa fiu zgaltzaita cand incerc sa adorm/relaxez/etc si nici altora nu cred ca le-ar place.

Copil o sa te invete el . Nici liniste de mormant dar nici galagia dintr-o discoteca.

try
L-a inceput il tinema in brate la supt pana adormea, apoi usor-usor am inceput sa ajung si la leganat in brate si la plimbat prin camera. Pana cand am zis stop, asa nu se mai poate, adormea copilu; meu in 40 de minute cu tot cu supt. Si-am trecut la metoda invatat sa adoarma singur in patut.
De la 3 luni copilul meu adoarme singur in patut. Dupa ce-a invatat complet sa adoarma singurel singurul lucru ce-l facea era sa-l pun in patut, il inveleam si-apoi ieseam din camera. La ora actuala tot asta e stilul in care adoarme alex.
Adormitul tine de cum il invata mama pe copil. Nu copilul cere un anumit tipar de adormire. Doar mamicile, din dorinta de a-si vedea puiutii odata adormiti, folosesc si ele tot arsenalul din dotare si-uite-asa ajungem si la leganat in brate, la leganat pe picioare, zguduieli si alte asemenea. Iti trebuie u npic de vointa, determinare si rabdare si orice bebe invata sa adoarma si singur. Tine de obisnuinta, o chestiune absolut corectabila, nu-i o chestiune cu care se naste copilul si asa ramane. Cand ma gandesc cat de usoara-i viata atat pt. mama cat si pentru copil cand copilul iti adoarme singur, mai ca-mi vine sa deschid un club unde sa incerc sa ajut pe toate mamicile cu probleme de adormit bebelusii.

Luna75
Da.Nu adoarme doar daca o leagan(nu o zgaltai) si ne apropiem vertiginos de varsta de doi ani.
Cand era mai micuta adormea in timpul alaptatului,mai apoi s-a obisnuit cu leganatul in scoica,leagan,in brate.

Hildegard
Daca vreti sa va zic ca Stefan al meu adormea in brate la mine pana la 8 luni. Are 9.700 g si 80 cm.
Iar acum adoarme numai in scaunul Polly....adica hata incolo-incoace. Cum? Pe muzica. Deci am scapat de brate.
Altfel nu se poate....
a da...sa nu uit. ...in luna 2,3 adormea singur in patutul lui.....
Uraaaa!!!!!

Luna75
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Darria
Nu am leganat-o niciodata si nici nu o sa o fac, nu imi place. La fel si cu suzeta: nu-i place, nu o accepta fiindca nu am invatat-o cu ea.
De fapt copilasul ameteste in timpul leganatului si de aceea se linisteste sau adoarme.

Si nici in brate nu vreau sa o invat sa adoarma sau sa o tin tot timpul dar asta nu inseamna ca nu o iubesc sau ca nu ne iubarim. Adoarme uneori fara motocuri(linistita) iar alteori cu maraiala(mai mare sau mai mica).

E cat se poate de simplu: cum il inveti de mic asa il ai. Il inveti cu leganatul, asta vrea. Nu stie de leganat adoarme fara. Am preferat sa o las sa planga, sa-mi calc pe inima decat sa o invat leganata.

In schimb am o alta "greseala": doarme cu mine in pat, nu pot sa o las de langa mine dar nu e dependenta de mine. Ziua adoarme singurica iar noaptea nu e o problema. Dar de asta o pot dezvata, cred eu - intentionez ca din toamna sa doarma singurica in camera ei.

Luna: mi-am dezvatat nepotica de adormit leganata dar avea un anisor si jumatate. Simplu: o aduceam de afara franta de oboseala si nu mai avea putere de fitze, o asezam in pat si stateam langa ea pana adormea(nu a plans si nici motocuri). Apoi am invatat-o sa adoarma singurica la amiaza si noaptea. Avantajul meu era ca noaptea cerea sa doarma cu catelusa noastra(o cockarita).
Acum sa vad ce o sa pot face cu propiul copilas.
Multa bafta.

Danelutza
Nu am leganat-o niciodata, mai miriia cind era mica, dar ii trecea si adormea. Acum ma ia de minutza, o ashez in patutz si face nanitza singura, bineintzeles ca s-a obisnuit sa adoarma cu suzeta. Biberonul nu l-a vrut niciodata, dar la suzeta am insistat ca prea vroia sa stea cu tzitza in gura. Asha ca, doar la nanitza suzeta, in rest, cind e treaza, niciodata nu vrea suzeta. Cind se trezeste se ridica in picioare, imi da suzeta si apoi intinde bratzele

bubu05
Nu l-am leganat, dar adoarme cu suzi, singur in camera lui, cu lumina stinsa(noaptea).

Cand era mai mic si dormea afara, trebuia sa-l plimb in carut ca sa adoarma, dar in casa adoarme doar la el in pat si singur.

narcisa
Nici eu nu i-am leganat pe nici unul dintre cei doi!
Cind am fost in RO cu Patrick la 6 luni il mai legana mama, nepoata, ne-am reintors in De s-a dezobisnuit imediat. Ei cu dra n-a mai avut nimeni tupeu cu leganatul, ca-i desela de spate la 6 luni la 10 kg si era si luunga!

monalac
baietelul meu,pana la 5 luni,a avut niste colici ingrozitoare,de se circea toata noaptea,si taica su il punea in carut si impingea carutul inainte si inapoi,repede,pana adormea copilul,iar asta a durat cam pana pe la 6 luni...de atunci,adoarme singur,dar f greu,oricat de obosit ar fi.nu i place sa fie leganat,nu sta...vreau sa le spun mamelor care cred ca e f simplu de adormit un copil,ca nu e chiar asa,depinde f mult de copilul pe care l ai.al meu,la un an si jumatate,pana adoarme,se fataie in pat cam o ora,oricat dec somn iar fi,oricat de tarziu l as culca,oricat m as juca cu el,sau din contra,oricate povesti i as spune,chiar daca l cul cu stomacul plin,chiar daca nu i dau sa manance decat ceva usor... si lista ar putea continua.acum,de ex,e ora 12 nopatea si el e in pat,se fataie intruna,,,am ajuns sa dorm pe jos pt ca n are loc in patul mare...,se foieste,se invarteste,ma loveste cu picioarele..

monalac

imi pare rau pt greseli,mai ales pt faza cu iar in loc de i ar...,plus mancatul literelor..altadata o sa recitesc inainte.

laura72
nu l-am leganat si nici nu i-am dat suzeta.doarme singurel in patut ,dar cu noi in camera.ii dau un urs pe care il calareste si adoarme,nu intotdeauna imediat.daca face prea urat ii dau sticla cu apa,suge un pic si se linisteste.

alessia105
...buna buna ...hop si io

NU ...nu l-am leganat nici pe cel mare nici pe cel mic ...La Sebi trebuia sa stai langa el sa te simta el in camera pana adormea ..pe Benny il pun in pat si acolo sta pana adoarme ...e treaba lui ce face ..asa a fost de la nastere pana acum(16 luni) ..aaaa si inca un amanunt amanudoi au refuzat suzeta ..

szaboali
ma bag si eu aici in seama . Eu nu mi-am leganat niciodata fetita si nici nu am sa o fac niciodata. Dar problema este alta,sunt unii copilasi care sunt mai agitati, mai maraiti sau chiar mai bolnaviori pe care pur si simplu nu poti sa nu ii legeni si sa ii mai linistesti sa adoarma mai ales cand se imbolnavesc(ca orice mama ar face orice pentru bebelusul ei sa treaca cat mai repede boala)
. Parerea mea este ca nu noi ii invatam pe bebei leganati , ci eu cer asta.
Parerea mea .....daca conteaza.

Gandacel

Bogdan are aproape 8 luni jumatate. Nu l-am adormit niciodata leganandu-l, nici cand era mic de tot. S-a invatat sa adoarma singur de la inceput. Adica, l-am invatat. Am aplicat ce scrie in carti , adica l-am asezat in patut seara cand inca nu dormea, rar l-am dus deja adormit, dar si atunci constient ca-l duc in pat si ca-i spun noapte buna, ca-l pup... Acum il las in patut si se culca singur pe parte pe care vrea si asteapta sa adoarma. Daca nu adoarme imediat, se joaca singur apoi se culca din nou. Mi se pare important sa nu il ajut sa adoarma, sa fie singur, deci nici vorba sa-l legan. Asta ar fi 100% interventia mamei in procesul de adormire. Nu are de ce sa aiba nevoie de mine sa adoarma, ci doar inainte de culcare, sa-l pregatesc de somn, sa-i explic ca se culca, sa-l pup, sa-i urez noapte buna...

In timpul zilei, adoarme singur cand ii e somn. Se culca acolo unde este si gata!

MaryP
Eu nu il leagan, daca ii e somn adoarme singur, iar daca nu ...nu ma apuc sa il zgaltai ca vreau eu sa doarma...Nici mie nu mi-ar placea sa ma miste cineva cand vreau sa dorm...

tunitza
Pe fetita mea care acum are 2 ani nu am leganat-o nicioadata sa adoarma.A dormit in patutul ei singura de cind am adus-o de la maternitate.Ii dadeam sa suga iar apoi o puneam in pat si adormea singura.Acum este la fel ii dau sa manince,o pun in pat si plec din camera.Ea se mai joaca cu animalutzele de plus si apoi adoarme.

laura_dimitris
Dumnezeule...
De ce nu v-am gasit atunci cand am nascut ???
Si tot atunci sa se fi dezbatut subiectul acesta....

Eu l-am leganat pe al meu. Cred ca pana inspre 2 ani.
Nu am facut-o de la inceput. Mi-amintesc chiar ca am avut o discutie cu mama pe tema aceasta. Ea, bineinteles, - mai de moda veche - mi-a spus sa-l legan pe picioare. Ca asa a facut ea cu mine...
Eu, i-am tinut piept o luna. Apoi am descoperit ca tacea mult mai usor cand il puneam pe picioare.
Pe la un an, mai degraba adormeam eu - dar picioarele le miscam... !!!! - decat el...

Aviz amatoarelor de repetarea greselii mele...
Are 3 ani si 3 luni acum si - NICIODATA - nu a adormit sigur in camera lui...
Acum nu-l mai legan pe picioare dar adorme greu si doar tinut de mine in brate.
Partea nasoala este ca, ca si atunci cand era mic, adorm eu inaintea lui..
Iar sotul m-asteapta de multe ori zadarnic sa mai merg in "patul conjugal"....

aime
Nici eu nu mi-am leganat cupilu, desi eu asa aveam in viziune, mama cu copilu in brate leganandu-l, dar mi-am infranat acest instinct, ptr ca nu era o problema sa adoarma...asa ca mi-am zis ca-i fac rau singura. In afara de perioada de colici, el a dormit bine, doar ca adormea in patul nostru si il transferam la el.Asa se simtea in siguranta puiul. Acum, de cateva luni, de cand suntem mari (avem 1.8 ani) dupa baie sau la pranz, il pun in patut (ptr ca a descoperit ca acolo e universul somnului bun, nu stiu cum a ajuns la concluzia asta, dar ma bucur enorm ca s-a autoeducat )isi bea lapticu, apoi imi face pa-pa cu manuta si gata, se intoarce si somn .
Somnic linistit si fara leganat la toti bebicii!

mamitzica
Nu l-am leganat niciodata si de la bun inceput l-am pus treaz la el in pat ca sa se invete sa adoarma.Singura problema e ca isi suge degetul de inebuneste,dar numai la culcare.

amiss_zip
Si daca plange cum faci? Daca plange pana i se opreste respiratia?
Bebica mea are 1 luna si 3 saptamani. Si ii ia cam 45 de min sa adoarma. O legan doar cand o doare burtica. O pun doar in patut sa doarma, si am descoperit ca adoarme mai repede cand ii tin piciorusele flexate spre burtica. Probabil se calmeaza asa ...dar uneori plange din mofturi si daca o las plange de lesina . Ce faci atunci?
O iau in brate se potoleste. O pun jos plange. Si tot asa pana dimineata. Cum faci in cazul asta?

roxivan

Baietelul meu de 3 luni jumate nu adoarme decat leganat in patut(atunci cand sunte in casa) si in carucior care are un sistem de leganat cand suntem afara.E groaznic, dar asa s-a obisnuit si acum ne e tare greu sa-l dezvatam.

clau2toma

Nu mi-am leganat copilul sa adoarma si nici acum nu o fac .Am incercat de cateva ori ,dar daca nu era obisnuit ,credea ca ma joc cu el si radea si se izbea singur de pe o parte pe alta mai tare si am renuntat .

try
Amiss, metoda cu lasatul sa planga nu e recomandata a se aplica pana la 4 luni. Eu din disperare am inceput la 3 luni cu alex si a tinut.
Dar nici macar atunci nu-l lasam sa planga tare. Intram la el in camera in momentu lcand din scancete si maraieli dadea in plans adevarat. caci daca incepea sa planga zdravan si-l lasam cu greu il mai putema potoli. Dar nu-l luam in brate din patut, ci-l mangaiam si-i repetam calm si usor "nani, mami, nani". La inceput trebuia sa reintru la el i ncamera si de 5-10 ori pana adormea, dar in decurs de o sapt. cred ca ajunsesme sa il pun in patut si reintram la el doar de 2 ori sa-l linistesc si apoi adormea.
Dar la 4 luni un copil reactioneaza altfel decat la aproape 2 lun icat are al tau.
Am incercat si eu la 2 luni sa-l lasa sa planga pana adoarme, dar pe atunci nu stiam nimic de metoda Cry It Out si, ca tembela, doar mi-am pus copilul in patut si-am plecat dincol osperand ca o sa adoarma intr-un final. A plans 45 de minute cu o singura intrerupere si am renuntat cand sotul a inceput sa planga de mila lui. Mi-am dat seama ca e ceva ce nu merge in asta. Si m-am apucta sa caut pe internet despre probleme legate de adormitul bebelusilor si am constata ce mare greseala faceam ca eu l-am abandonat acolo fara sa ma duc deloc la el. Copilu ltrebuie sa-l asiguram ca totul e in regula, ca mami il iubeste si nu-l "abandoneaza", sa-l facem sa se simta in siguranta. De-aia se recomanda sa reintri la el in camera de fiecare data cand plange mai tare si nu se potoleste, ca sa-l reasiguri ca mami e acolo pentru el, doar ca el acum trebuie sa faca nani.
Daca ai incercat metoda si vezi ca nu obtii nici o imbunatatire in primele 2-3 zile, inseamna ca bebelusul tau e prea mic pentru metoda asta. da-i ragaz inca vreo luna-doua si apoi mai incearca. Intre timp, adoarme-l cum l-ai adormit si pana acum, dar evita excesele (leganari puternice etc). Si nu uita sa creezi un ritual de cuclare, astfel incat copilul sa invete in timp ca urmeaza operatiunea nani. Cand copilul stie ce urmeaza sa se intample, e mai linistit si mai calm, accepta mai usor ce urmeaza. Cand spun ritual, ma refer de ex.: ii dai sa pape, apoi o tii in brate (fara leganat) sau o pui pe pat si stai langa ea si-i canti un cantecel usor si duios, ii poti vorbi ca merge sa faca nani (nu ceea ce spui are mare importnta, ci modul cum o spui, tonul vocii etc., dar ca sa nu balmajesti aiurea cuvinte, poti sa-i spui cum o s-o pui in patut, cum o s-o mangai si apoi ea trebuie sa faca nani etc.), apoi o iei usor si-o pui in patut si-i spui sa faca nani. Toata operatiunea asta poate sa fie de vreo 10 minute (fara dat mancarica). Asta e un exemplu de ritual ce mi-a venit mie acum in minte. Nu-i musai sa fie asemanator, tu adopta ceva ce ti se potriveste tie si bebelusei tale, dar ai grija ca de fiecare data cand o pui la nani sa repeti ritualul la fel si sa respecti succesiunea / ordinea operatiilor. In felul asta, prin repetare, copilul va invata ce urmeaza si va lua totul ca atare. Si alta chestiune: il puneam sa se culce la aceleasi ore ziua si seara pt. noapte. Dar la 3 luni alex al meu deja avea oarecum un program de somn, adica puteam intrevedea o tendinta de a se culca la aceleasi ore, stiam ca nu poate rezista mai mult de 2 ore treaz si automat, daca se scula dimineata la aceeasi ora, programul de somn se derula asemanator. De cand s-a nascut si pana in ziua de azi alex se culca seara la ora 9. Nu am deviat niciodata de la programul asta, indiferent cum a dormit ziua (ma rog, exista exceptii cand mergem la petreceri etc.).
Dar la 1 luna si 3 sapt. inca e greu de spus ca bebe are un program de somn. Poate ca trebuie sa mai ai rabdare un pic sa mai creasca bebe.
Eu ca sa evit sa-l iau pe alex in brate cand plangea dupa ce-l puneam in patut la culcare, mai degraba ma aplecam eu usor peste el sa ma simta aproape (cand trebuia sa reintru la el ca plangea prea tare), ii tineam mana pe piept (a avut tot timpul o afinitate pentru mana mea si de multe ori, doar prezenta mainii mele il calma, trebuia sa fie doar acolo pe pieptul lui). Cand se mai potolea ieseam iar din camera, chiar daca uneori nu inceta definitiv cu plansul sau scancitul. Nu stateam mai mult de 2 (maximum 3) minute la el cand reintram. Ti-am zis, la inceput patrulam dincolo de usa si mi-era o mila de el de nu mai puteam, dar stiam ca daca m-am apucat de-o treaba trebuie sa o duc la capat. Era aiurea sa renunt la jumate dupa ce intrevazusem niste mici imbunatatiri (adica adormea de la zi la zi mai repede si cu mai putin plans). Pana in ziua cand nu a mai plans deloc cand era pus la nani, mai tarziu a dezvoltat chiar o gangureala jucausa cand era pus la nani. Gangurea acol opana cand adormea. Max 10 minute.
Dar cand alex era asa mic ca bebelusa ta, de fiecare data il puneam la san ca sa-l potolesc din palns. Era singura metoda care functiona. Eu i-am dat sa suga la cerere, nu i-am facut niciodata program de supt. Iar noaptea, pana la 6 sapt. i-am dat sa suga la fiecare ora (asa se trezea), iar de la 6 sapt. la 3 luni i-am dat din 2 in 2 ore.
Dar nu utia ca modul cum adoarme cand il pui la nani nu are nici o legatura cu cat de des se trezeste noaptea si cum readoarme dupa ce se trezeste. Eu cand am inceput metoda cu adormitul singur i-am introdus suzeta. Nu a acceptat-o la inceput, dar in 3 zile s-a obisnuit cu ea. Asta ca sa-i ofer un inlocuitor sanului (cum era el obisnuit pana atunci sa adoarma). Noaptea, cand se trezea, ii dadeam san si de multe ori adormea asa sau era aproape adormit. Si dormea asa pana se scula din nou peste 1-2 ore. N-a fost un plangacios noaptea, doar ca se scula foarte des. Ma rog ,a avut si perioade cand se scula la sfert de ora si scancea si trebuia sa ma duc mereu sa-i bag suzeta etc. Dar dupa ce-am iesit de la el din camera (adica l-am lasat sa doarma noaptea singur si m-am mutat cu tati in living) - lucru care s-a intamplat cand avea 4 luni) a incetat cu trezirile f. dese. Il deranja prezenta noastra acolo (sforaitul, respiratia, fasaitul cearsafurilor etc.). Dupa ce l-am lasat sa doarma singur in camera, se trezea doar la supt de 3 ori/noapte.
stiu ca sunt diferiti copii, insa ti-am descris cu-atata lux de amanunte mai mult ca sa vezi cum am procedat eu in cazul lui Alex. Nu inseamna sa copiezi ceva din toate astea, ci daca vrei, poti copia stilul de abordare a problemei. Mi-ar fi mult mai usor sa vorbesc decat sa explic intr-un mesaj si poate as fi mult mai explicita daca spre exemplu am sta de vorba. Din pacate, astea-s limitele discutiilor pe forum si trebuie sa ne conformam. Sper ca nu te-am bulversat, controversat mai tare si ca am reusit sa-ti ofer ceva raspunsuri.
Oricum, legat de plans, lasa-ti copilul sa planga pana la limita care crezi tu ca e normala, nu te lua dupa ce spune x sau y, cartea lui A sau B. Tu singura fixezi unde sunt aceste limite ale normalitatii. Sunt mamici a caror limita a lasatului sa planga e foarte jos si nu concep sa-si lase bebelusul sa planga deloc si sunt si mamici la polul opus. Nici unele, nici altele nu-s bune sau ne-bune, ci doar au alte criterii, metode etc.

JARMO
Eu nu l-am leganat niciodata pe Emilian, cu toate ca am avut probleme cu el cand am venit din vacanta , din Finlanda . Pentru ca si pentru el a fost o mare schimbare, cand ii era somn il puneam linga mine pe pat si stateam cu el pina adormea, apoi il puneam in patutul lui . Dupa 2 saptamini cand am revenit acasa , se obisnuise asa , sa stau linga el, insa incet-incet l-am dezvatat iar acum , cand ii este somn, il pun in patut, are jucaria lui care canta si adoarme . Insa mai sunt si zile cand e mai mofturos, dar atunci stau putin cu el , il mangai pe capusor , ies din camera si ... face nani ! Dar de zgiltait , n-am facut-o niciodata chiar daca au mai fost momente de nervozitate sau de oboseala , mai ales ca el papa inainte de a dormi.Si maine face 7 luni !!!

nadina
Si noi am avut probleme f mari cu leganatul. Carina adormea f greu si se trezea usor. Cand n-am mai rezistat din cauza oboselii, la scurt timp dupa venitul de la maternitate, am inceput sa o leganam. Chestia proasta e ca leganatul creaza dependenta si ar trebui scos repede din obiceiurile copilului. La noi a durat pana dupa 3 ani si se mai roaga si acum, la aproape 4 ani sa o leganam. Eu sunt f ferma pe pozitie, insa nu acelasi lucru il pot spune despre bunici sau tanti care sta cu ea.

sinzi_ana
David a dormit singur in patutul lui de cand s-a nascut pana in prezent...

Dar cand merg la bunica mea David doarme numai leganat pe picioare...asta de cand s-a nascut pana acum la 3.5 ani...si ii place la nebunie...
Bunica mea il rasfata si il leagana, asa cum m-a leganat si pe mine pana pe la 6 ani cand nu mai incapeam in nici un fel pe picioarele ei!!!!

aurastanciu
mi se pare cea mai mare greseala pe care am facut-o, dar asta este. din dorinta de a dormi copiii atunci cand vroiam eu, ii leganam. la inceput in carut, apoi in brate si apoi pe picioare, dupa care nu le era suficient si trebuia sa stau cu Matei pe picioare si cu Medeea linga mine cat timp dormeau. la un an si o luna am renuntat pur si simplu si am vrut sa vad cat vor sta nedormiti. si surpiza a fost ca au adormit singuri in patuturi.
nu recomand nimanui leganatul!!!!!

Dariucha

Nu ,nu am leganat o in schimb am lasat o sa se joace in parul meu pina adormea si acum la 2 ani si 10 luni tot cu degetele in parul meu adoarme...ma i un pic si chelesc in frunte .

nitulica
Buna! printesa mea si acum adoarme leganata usor pe perna si avem 1,8 luni. Vreau sa va spun ca nu a vrut suzeta si nici nu a supt, asa ca trebuia sa gasesc o modalitate sa o adorm si uite asa...nu stiu daca e bine sau rau dar acum da semne si ca ar vrea sa adoarma singura, adica se aseaza pe burtica si adoarme.
Corina mama de printesa Alexia-Lorena, 20.11.2004

mina
cand am venit de la maternitate mi s-a spus clar: copilul, daca nu-l legeni, nu are de unde sti ca tre sa doarma!!!! Am tinut-o pe a mea ca nu il legan. Au venit insa colicile si alte probleme de sanatate. Tine-l in brate, plimba-te cu el, tine-l pe burta...pana la urma, nu mai stiu daca eu sau sotul, am capitulat: l-am leganat pe picioare. Adormea. Aceleasi voci care ziceau ca musai trebe leganat acu mi-au replicat: mare gresala , acu pana la 6 ani nu se mai da jos de acolo. La fel mi s-a spus si cu dormitul in patul meu: ai sa-l insori cu tine in pat.

Realitatea este ca orice mamica ajunge uneori in stare sa faca orice numa sa-si vada copilul adormit. Daca minunea mai e si nitel bolnava, disponibilitatea catre concesii e cu atat mai mare.

Dar stiti ce? Ori ca-s eu norocoasa ori ca am copil bun, leganatul pe picioare nu a creat dependenta. Acum adoarme singur, ce e drept la mine in pat, insa are o scuza, patutul e cam mic si nu are loc sa se intoarca in voie de pe o parte pe alta. Ca ii cam place sa se fatzaie pana adoarme. Dupa ce cade lat il iau, il pun la el in patutz si acolo sta cuminte toata noaptea. Din cand in cand se mai cere leganat dar numai de catre Nana (bunica). Mi se pare ca e numa nevoia de alintatura. Ca nu prea-l ajuta sa adoarma, e mai mult un mod de a se rasfata cu Nana lui.

Cred ca puiii au dreptul la rasfat suplimentar (leganat, tinut
in brate, tinut cu noi in pat sa doarma) atunci cand sunt bolnaviori sau cand sunt suparati. Si de ce nu, ca acusi trecem la generatia in blugi si tre sa le punem piedica sa stea sa ii pupam

asi
Pana cum cateva luni il puneam in pat ii ziceam "Somn usor!" si adormea singur.Acum cand il pun la culcare cere el sa stam putin cu el sau ii cere lui taica-su' sa il ia putin in brate.In final tot singur adoarme.

zina23

Iata ca ma bag si eu...
Pe pitiku meu pana la o luna l-am culcat cu mine ...binenteles ca de lene ce-mi era sa ma trezesc noaptea, ii bagam tita-n gura si gata scapam, adormeam instantaneu si eu si el, apoi insa l-am culcat la el in patut in aceeasi camera cu noi, pentru a adormii tasu l-a leganat pana pe la 3 luni, dar eu n-am fost adepta leganarii. Acum la 10 luni jumate doarme singur noaptea in patutu lui, impreuna cu biberonu de lapte si cu un Pooh de plus...Dar dupa-amiaza adoarme numai leganat sau in carucior daca suntem afara....dar nu ma dereanjaza cu absolut nimik.
Bafta mamici si pitici....

crisia76
In prima si a doua luna nu stiam ce sa-i mai fac sa adoarma. Un timp a mers leganatul pe picioare, apoi nu mai vroia nici asa pana cand lata de oboseala sa o legan in patut am cam lasat-o acolo si am adormit langa ea(evident in patul meu care era langa al ei). A doua seara am repetat experienta, lasata singura in patut, neleganata nezgaltaita si a mers. Nu-mi venea sa cred ce simplu era si eu care ma chinuisem pana atunci cu leganatul. La 4 luni am mutat-o in camera ei si adoarme in continuare singura. Chiar daca nu inchide ochii imediat isi mai face de joaca prin patut si in scurt timp adoarme. Acum are 1,1ani, a inceput vremea opozitiilor dar somnul e somn. Cred ca-i place sa doarma. Cui nu-i place?

salma2005
Fetitei mele i-am cumparat inainte de a se naste un patut care are si pozitie fixa, dar si mobila (care se leagana); e drept am dat ceva banuti pe el, dar merita. Asta mai mult ca matusa mea care are bb cu 3 luni mai mare decat a mea, mi-a spus sa-mi iau ceva care se leagana, ca al ei e fix, si nu adoarme copilul, decat leganat. FALS. Fetita mea adormit singura in patutul ei si in camera ei din ziua unu, fara sa trebuiasca sa o legan, si nu a plans niciodata. O alaptam si o puneam in patut, mai statea ea ce mai statea, si dupa a dormea singurica. Avantajul nostru e ca nici nu a avut colici deloc si de la 2 luni doarme 10 ore pe noapte(de a 20 la 6). Nu stiu ce as fi facut daca avea colici, pt ca mi-e greu sa cred ca poate vreo mamica sa stea calma, stiind ca bb e in patut si plange si se chirceste de durere, si nu poate sa doarma, iar ea(mama) nu face nimic, ca... deh... nu trebuie sa legeni copilul.

ancutzathree
alex are 1 an si o luna imediat si numai leganat adoarme,eu nu am inima sa-l las acolo singur sa planga,ptr ca el asta a facut din prima zi cand il puneam jos din bratze,plangea de zici ca lua foc paticul...

Bic
Eu pe-a mea am leganat-o de la bun inceput. Si inca adoarme instantaneu cind ne plimbam cu carutul si ii e somn. Multe luni adormea numai in wrap.
Daca vrei discutii in contradictoriu pe tema leganatului poti sa arunci un ochi la attachement parenting

Pe de alta partea sint mame care reusesc sa-si invinga instinctul de a tine bebelusul in brate cind plinge in primele luni si il invata sa adoarma singur cind ii e somn.

Nu poti sa stii de-acum ce fel de mama o sa fii. O sa-ti dai tu seama atunci ce e cel mai bine pentru copilul tau.

mandyksch
Pana la vreo 4 luni adormea numai leganat. Si atunci adormea greu chiar daca ii era somn si abia isi mai tinea ochii deschisi. Pe la 4 luni am inceput sa il invat cum trebuie sa adoarma singurel.N-a fost usor, a plans cateva zile dar de atunci nu mai avem problemne deosebite. Nu stiu cum o sa fie cand se va putea da jos din pat....

doinabita
Nu am fost de acord cu leganatul, dar nu am avut incotro, am incercat cand erau mici fara dar nu se putea, plangeau nu dormeau si am fost nevoita sa-i legan nu sa-i zgaltii,cand nu se poate altfel nu poti sa lasi copilul sa planga la nesfarsit...

diana11

Eu am avut o perioada de cateva luni in care am leganat-o si nu de la inceput.Cand era mica, mica era de ajuns sa o mangai pe cap si imediat adormea. De pe la 6 luni dura f. mult pana adormea asa ca am luat-o in brate si mosul Ene venea repede. Pe la un an nu a mai vrut ea si asa s-a dezobisnuit de leganat, dar adoarme numai daca cineva sta langa ea, nu sta singura in camera deloc.

luciana12
Si a mea s-a invatat leganata. Are 1,11 luni si o legan cu caruciorul (are unul care-l tin doar in casa, pt. leganat si tot in el si mananca). Mai bine zis plimb caruciorul in fata si in spate. E o lungana...de-abia mai incape, chircita in carut. As vrea sa stiu, mamicile cu copii leganati pana tarziu, cum s-au dezvatat singuri si la ce varsta?? Ca tare astept si eu momentul sa se dezvete singurica...

alda
Eu pe fetita cea mare am leganat-o pana la 2 ani si eram foarte stresata ca nu o sa adoarma copilul niciodata singur in patut, acum adoarme singura in pat dupa ce citim sau povestim ceva si as vrea sa mai fie iar mica sa o pot tine in brate cand adoarme. :)
Pe cele doua maimutele de 4 luni nu le adorm cand vreau eu, adica nu le legan (pana la zgaltzaire :))ca sa adoarma, acum imi dau seama cand le e somnic si dupa ce ne dragalim un pic, un pic in bratic si apoi cand sunt aproape adormite, le asez in patut.
Eu nu vad ce rau le-ar putea face bebelusilor leganatul, dimpotriva, vad numai avantaje.
Am mai vazut si eu in parc mamici care isi zgaltzaie copilul in carucior ca sa adoarma si imi e tare mila de bietii bebelusi.

Mergi la inceput