cat vorbesc copiii la un an si 8 luni?
Raspunsuri - Pagina 2
narcisa spune:
Shi la noi e la fel, dar cu al doilea copil probabil e in majoritatea cazurilor asa..
Patrick a vorbit la aproape 3 ani, dar Vivien il are pe el ca model in toate privintele.
Nici olita n-a stiut ce este, a stat direct pe WC ca-l vedea pe el .
quote:
Originally posted by iren
Julia mea- 1 an shi 4 luni- spune o gramada de cuvinte shi mini propozitzii, gen "ia mina!!" shi "te p(r)ind!" , imita tot shi retzine destul de mult, shi tre sa ma laud ca shtie sa numere pin la 5 Dar il aude tot timpul pe Bogdanelu vorbind, il are ca model ...insa nu totzi copiii sint la fel, Bogdanelu, de exemplu, a inceput sa vorbeasca aproape de 3 ani, la 1 an shi 4 luni, cit are Juli acu, nu zicea decit maxim 7 cuvinte...Nu te mai stresa degeaba, fiecare are ritmul lui.
Iren dubla mamica Bogdanelu nazdravanu si Julia turbo
decembrie
degetzeii
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62378" target="_blank">Ajutatzi-o pe micutza Alina sa vada
Vivien face la sfirsitul lunii 2 ani, face propozitii de 3-4 cuvinte.
Unele le mai poceste, si stie o gramada de lucruri; Copiii nu-i poti compara intre ei, fiecare are ritmul lui. Patrick a vorbit tirziu, dar era un catarici si ca mobilitate mult mai departe pt. virsta lui.
Nu-ti face probleme!
toate cele bune
narcisa
Patrick 2906.2002 Vivien 27.01.2004
concediu noiembrie Marea Baltica
mira_m spune:
Fiecare copil are ritmul lui, dar daca intelege comezile nu e nici o problema, va vorbi mai devreme sau mai tarziu.
Fiecare om este o personalitate distincta!
anca tanasica spune:
maimuta mea seamana cu unchi/su (frate/miu) care pana la 3 ani si ceva nu avea in vocabular decat 4 cuvinte (mama, tata, papa, dada/asta eram eu). la 3 ani si un pic a inceput sa vb.direct in propozitii, dintr/o data si fara sa stalceasca nici un cuvand...maimuta spune tot cam 5/6 cuvinte, executa comenzi destul de complexe dar numai cand are ea chef!!! asa ca, avand experienta cu frate/miu, astept sa vb.si profit de liniste...ca dupa aia....
Anca si Alexandra (10 nov.2003)
http://community.webshots.com/user/alexandra_ioana
http://www.magnetoterapie.ro
Lauraa spune:
quote:
ma exaspereaza persoanele care spun ca ai lor copii la varsta asta spuneau o gramada de cuvinte...ba chiar au inceput la varste mai mici...
Dar de ce te exaspereaza??? Nu au voie sa spuna asa ceva sau nu ii crezi? Uite fata mea spunea la un an si jumatate mai bine de 100 cuvinte in doua limbi! Acum la un an si 8 luni ma inteleg pur si simplu cu ea orice si sotul la fel,pe germana! Numeste aproape toate lucrurile din casa (pat,masa,scaun(caun),baie,dus,cutzit,lampa,patura,geam) cat si lucuri de afara (zapada(pada),ninge(nige),ploua,cutzu,ratza(latza),leagan,pom,canal,cal,capra(capla),ce mai? Tot stie! Saluta oamenii pe strada fara sa fie indemnata (hallo si la aia mai in varsta le zice din proprie initiativa GrüssGott(Gügot)-a vazut ea ca pe aia asa ii salutam si noi), merge la brutarie cu banii in mana si zbiara Petzeeel (Brezel-covrig) si dupa ce primeste zice "Danten(Danke)" Stie cum o cheama de la un an deja, si tot de atunci daca o intrebi cati ani are zice "unu" si pe germana daca o intrebi zice "eins". Numara in ambele limbi pana la 10 cu poticneli,e-adevarat dar e totusi fantastic! Da si ii place sa asculte poezii,se uita in gura mea de ma umfla rasul, se ocupa cu carti cu poze minute in sir..E foarte precoce din punctul asta de vedere,dar foarte! Chiar daca exasperez pe cineva cu asta...tot imi pare bine ca e asa :)
Mama de Lara Celine
andora spune:
Lauraa, felicitari, ai o fetita desteapta si vorbareata, cred ca-i o scumpete! Nu cred ca a fost cineva rau intentionat cnd s-a referit la persoanele care isi lauda copiii, doar ca s-a exprimat gresit. Cred ca se referea la cele neintrebate, asa cum sunt de pilda batranelele din parc sau din familie care te panicheaza ca bebele tau e anormal, pe cand ai lor acum 70 de ani facea la oala la 6 luni si vorbeau la 8.
Ca sa nu fiu total off-topic, maimutica mea are aproape 1 an si 3 luni si zice mama, tata, apa, papa, da, ne (nu), ite (uite), nde (unde), aide, aii (hai), nunu (bunu), nenea, aiia (Maria), imita animalele si masina/trenul si nu-mi mai vin in minte acum altele. Nu cred ca trebuie sa se ingrijoreze cineva daca bebe intelege ce ii spui sau ce-i ceri. Nu exista tipare de evolutie decat in marje foarte largi, am exemple in familie. tatal meu a vorbit dupa 3 ani, a fost la logoped care a zis ca are un IQ ridicat si nu simte coipilul nevoia a se exprime prin vorbe.. si acum e prof de mate. Nepotica mea la 2,5 ani nu zicea decat 3-4 cuvintele, acum la 3,4 ani zice cantecele/poezii. Ca experientas proprie, cand sunt impreuna fiica-mea si nepotica, a mea repeta mult mai multe decat dupa noi - oamenii mari.
Asa ca fraze la un an si opt luni mi se pare mult, nu trebuie sa te ingrijorezi, am vazut ca fiica-mea are momente de ex cand repeta dupa mine si altele (mai multe!) cand pur si simplu nu vrea . Tehnica mea e sa o intreb de cate ori cere ceva ce anume vrea, sa denumeasca obiectul, desi nu merge mereu....
Bafta si sanatate!!!
www.andora.bravehost.com/" target="_blank">Andreea & Gogo site (DN 10.10.2004)
www.123greetings.com/events/new_year/fireworks/fire12.html" target="_blank">UN AN NOU PERFECT!
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=51645" target="_blank">Povestea Gogosicii
aurelia1278 spune:
Fetita mea la 1 an si 9 luni stie putine cuvinte si alea stalcite, de umblam cu "dictionarul" dupa ea si ne intrebam unii pe altii "ce inseamna....?" Dar intelege foarte multe, face lucruri cerute de noi sau din proprie initiativa (potrivite situatiei in care se afla), repeta (poceste mai bine zis) dupa noi din ce in ce mai multe cuvinte.
Pediatra mea mi-a zis sa stau linistita, sunt copii care incep sa vorbeasca si la 3 ani, atata timp cat ea intelege ce i se spune e totul in regula.
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=64539" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an
LA MULTI ANI!
szivarvany spune:
Noi avem 1 an + 5 luni, Giulia stie multe, le si zice, pe limba ei -:) Lumea se minuneaza ca intelege foarte bine ambele limbi. Vocabularul ei nu este foarte vast, imita multe animale sau macar ni le arata cu exactitate, de multe ori o surprind vorbind singura si spunand cuvintele corect, iar cand ii zic eu sa le repete tace si zambeste. Imi vin in minte astea mama, mami, tati, tata, toto, Aii (Ari), Cao (Caro), buni, bamana (banana), Scoia (Skoda), papa, bei-bei, ceau, tai-tai, caca, sus, zos, isi arata partile corupului la cerere, trimite pupic sau te pupa, se stramba cand o intrebi cum e ea urata sau iti arata ce anume face la anumite intrebari. Eu zic ca e normal asa. Va vorbi cand va vrea ea mai mult.
Daria & Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX !
Supercopiii iulie/august 2004
Gabrielama spune:
In primul rand, cum au mai spus si alte mamici, fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, asa incat nu trebuie sa comparam. Stiu copii care pana la 2 ani nu au spus nici un cuvant si dupa doi ani au inceput sa vorbeasca si vorbesc fara intrerupere...
Dar sa zic si eu despre copila mea.
Madam a mea face 1,9 luni poimanine si zice urmatoarele:
- toate animalele + face ca ele
- toate partile corpului (ocu = ochiul, uechea = urechea, pici = piciorul, restul le zice bine)
- toate cele din casa - masa, scaun, cana, baie, etc.
- diferite mancaruri - lapte, crenvursti (care se cheama "cutui"), paine, banane, rosie, etc
- bluza, papuc, panton = pantalon, gacea = geaca (nu stiu de ce le inverseaza), cucia = caciula, etc
- a invatat de Craciun sa zica Mosu' pe care il asociaza cu cadou -> Mosu' cadou
- zapada, ploua
Propozitii nu face, singurele asocieri de pana acum au fost:
Tata nana - adica tata doarma
Titi lapte - ca am invatat-o ca a mancat lapte de la titi
Rosia taie - adica taie rosia.
si nu imi mai aduc aminte.
De asemenea, a invatat "lasa-ma in pace" in varianta prescurtata "pace"...........
Are bietul copil un cufaras bancuta, in care are jucarii si pe care iii place sa se cocoate; de fiecare data cand se urca pe el ii spunem: ai grija sa nu cazi. Drept pentru care acum bancuta se numeste "cazi". Intrebare: unde esti Mara? raspuns: Ma cazi! Adica Mara e la bancuta!
Gabi
crisiacob spune:
Kiwwy, Floricel al nostru are doar 1 an si 4 luni si eram si noi exasperati ca nu scoate nici un cuvant.
Ca sa ne prindem (cam tarziu, ce-i drept) ca saracul copil e toata ziua cu suzeta in gura.
I-am scos-o si de atunci nu ii mai tace gurita
Aviz mamicilor fidele suzetei!
Floricel & comp.
Traieste azi ca si cum ar trebui sa mori maine!
kiwwy spune:
Dragi mamici,aveti niste ingerasi de copii scuimpi.
Eu am scris acest subiect deoarece eu stau toata ziua cu Leon acasa,sau impreuna cu el,vorbesc intr-una,repet cuvinte usoare,dar el nu face mare lucru.
De un timp chiuie de fericire cand se trezeste dimineata,imita toate animalutele daca il intreb:cum face....el imi raspunde,imi arata partile corpului,daca e intrebat unde se afla ceva imi arata ,dar numai daca are chef .
Cuvinte:mama,tata adu (radu,)zezar(cezar),ada-aia,nani-nani.
cand isi doreste ceva si ma prefac ca nu il aud,ma trage de maneca ,ma duce exact acolo unde vrea el si intinde manuta zicand"aia-aia-aia)eu trebuie sa ii dau ce imi cere.
Intelege absolut tot ce ii spun,si executa tot ce ii cer dar e cam putorica.Copiii de varsta lui spun deja fraze,nu ca as face comparatie,dar ma deranjeaza ca el nu vorbeste inca,abia astept sa il aud cum se va intelege cu fratele sau,abia astept sa ii aud vocea scumpa si minunata.Am senzatia ca poate va mai trebui sa astept mult si bine ca el sa spuna macar un cuvant corect.Cezar la varsta lui facea in olita si pipi,la cerere,spunea poezii,le adora.Am caseta video cu cel mare cand avea 1 an si 7 luni.Oare am gresit eu cu ceva?