Mamici de mai-iunie 2006 (13)
Raspunsuri - Pagina 12
cypocs spune:
Sarcina si analizele
"Sunt insarcinata in saptamana a 23-a si am 34 de ani, fara avorturi anterioare si fara cazuri in familie de malformatii fetale. Am facut acum 2 saptamani analiza AFP si era 52,65, doctorul spune ca in limite normale, usor spre limita inferioara dar mi-a spus sa mai repet aceasta analiza impreuna cu altele, ex. estriol si hcg in saptamana 24. Spuneti-mi va rog daca este o masura de precautie sau acel rezultat al meu a influentat cumva decizia lui si daca aceste analize se fac indiferent de saptamana in care se afla sarcina. Cu multumiri anticipate, Dragomir Rodica"
Sincer? Nu am nici cea mai vaga idee de ce doctorul dumneavoastra a solicitat aceasta analiza (AFP) la varsta asta de sarcina. Faptul ca a cerut repetarea analizei impreuna cu estriolul (presupun ca estriolul conjugat) si hCG se vrea un fel de Triplu Test, care, asta ar fi trebuit s-o stie si doctorul dumneavoastra, este o metoda de screening a malformatiilor de tub neural sau a trisomiilor 21 si 18, dar care se face doar intre saptamanile 14 si 18, maxim 20. Dupa aceasta varsta testul nu mai are nici o valoare.
Asta pe langa faptul ca ratiunea de a exista a acestui test este de a decela foarte precoce si in timp util RISCUL existentei unui defect de tub neural sau a uneia dintre cele doua trisomii 21 sau 18, astfel incat sa se mai poata face ceva atat din punct de vedere diagnostic (amniocenteza) cat si terapeutic (intrerupere de sarcina, daca diagnosticul este cert).
Ori in cazul dumneavoastra, in saptamana 21, cand ati facut AFP, orice echografist experimentat va poate decela orice malformatie fetala, inclusiv cele ce apar in sindroamele Down si Edwards (adica in trisomiile 21 respectiv 18), asa ca nu mai vad rostul Triplului Test, care este doar un test de risc, adica testul doar va poate spune ca aveti un risc de x sa aveti o problema, nu ca o aveti sigur.
Triplul Test a fost "inventat" pentru a avea niste date despre fat cat mai devreme in sarcina. Mai performant decat Triplul Test este Testul Integrat, care include si PPAP-A (proteina A plasmatica asociata sarcinii) care permite decelarea unor anomalii foarte timpuriu (care coroborat cu posibilitatea efectuarii CVS - biopsie coriala - tot la aceasta varsta de sarcina, poate duce la un diagnostic sigur a unei probleme fetale suficient de devreme incat sa se poata avea o optiune in timp util din partea parintilor) si, in fine, pe langa valorile acestor constante biologice mai intra in calcul si varsta pacientei, antecedente de diferite clase (diabet, fumat, rude cu malformatii, etc) si date de biometrie fetala (echografie).
de Dr. Dan Tutunaru
Uitati ce spune dr.Tutunaru aici !Pai pe mine ma baga in ceata pt ca zice ca aceleasi probleme pot fi depistate si cu ecograful .Aici eu astept vreo 2 saptamani pt rezultate la triplul test , asa ca probabil ratiunea testului e cam zero.
Va doresc o zi cu bebe miscator
ALIA
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10004;30/st/20060515/dt/6/k/7d2b/preg.png
adib spune:
![]()
>- Si tu crezi in viata de dupa nastere?
> - Desigur. Dupa nastere trebuie sa urmeze ceva. Probabil ca ne aflam
>aici tocmai pentru a ne pregati pentru ceea ce urmeaza.
> - Ce prostie! Dupa nastere nu urmeaza nimic. Si, de altfel, cum ar
>putea sa arate?
> - Nu stiu exact, dar desigur ca va fi mai multa lumina decat aici.
>Poate ca vom umbla pe propriile picioare si vom manca cu propria gura.
> - Ce tampenie! Nu se poate sa umbli. Iar ca sa mananci cu gura, chiar
>ca ar fi de ras! Doar noi mancam prin cordonul om! bilical... Insa ia
sa
> iti spun eu ceva: putem exclude viata de dupa nastere, pentru ca deja
> acum e prea scurt cordonul ombilical.
> - Ba da, ba da, cu siguranta va fi ceva. Insa, probabil, ceva mai
> altfel decat ne-am obisnuit aici.
> - Pai de acolo nu s-a intors nimeni. Odata cu nasterea, viata se
> termina, pur si simplu. De altfel, viata nu este altceva decat o
> perma! nenta inghesuiala, in intuneric.
> - Eu nu stiu exact, cum va fi, daca ne vom naste, dar desigur ca o vom
> gasi pe MAMA, iar ea va avea grija de noi.
> - Pe mama? Tu crezi in mama? Si dupa tine, unde ar putea ea sa fie?
> - Pai oriunde, in jurul nostru. Doar traim in ea si prin ea. Fara ea,
> nu am fi deloc.
> - Eu nu cred asta! Eu nu am vazut nicicand, nici un fel de mama, asa
> ca e evident ca nu exista.
> - Dar, uneori, cand suntem in liniste, o auzim cum canta, simtim cum
> mangaie lumea din jurul nostru. Stii, eu cred ca viata adevarata ne
> asteapta abia de acum incolo!
adi si
ela 14+
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10718;19/st/20060525/e/vine+bb/dt/-5/k/80f3/event.png
Darria spune:
Buna dimineata mamici si burtici ![]()
Am ajuns la concluzia ca pe masura ce vreau sa ma informez mai mult despre tot ce presupune sarcina imi fac mai multe griji si sunt un pic cam speriata, neputand sa ma bucur pe deplin de bebe. Cred ca pana la urma am sa renunt si o sa las ca totul sa decurga de la sine. Asa cum spunea si Adib, parca: mamele noastre nu si-au mai facut atatea probleme si analize si uite ca suntem sanatosi cu totii(mai putin eu: la cap
).
Ieri dupaamiaza am cam somat cu cititul pt. ca m-a durut bostanelul, am iesit afara cu capul descoperit, gol este el de mult timp
dar recuperez astazi.
Triplu test o sa merg sa-l fac vineri. Nu imi este frica, pana acum toate au fost bune si nu sunt motive ca bebe sa fie cu probleme.
O zi buna tuturor ![]()
la purtator
noi
LYLY809 spune:
Buna dimineata!
Adib, frumos mesajul tau.
Am emotii pentru azi, pentru ca merg la dr. T. Sper ca aceasta consultatie sa ma linisteasca, deocamdata sunt agitata rau.
Ma mai bate la cap si sefu' sa incep niste cursuri, cele de ACCA, si nu va spun, dureaza vreo 3 ani. va dati seama ca voi fi numai buna de cursuri in urmatorii 3 ani, mai ales la anu'.
Pupici si o zi buna,
Lyly
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20724;51/st/20060528/k/6071/preg.png
Samburica
magghyc spune:
lyly,
curaj, mamico!
sunt convinsa ca va fi bine la T si plus ca o sa il vezi pe bb!!

asa ca sa mergi zambind la consultatie, eu cand stiu ca e rost sa il vad pe bb sunt foarte fericita!
Adi, mi-a placut povestioara. II lipseste o poza cu 2 gemeni stand de vorba in burtica.
Ama, sarumana de adresa...
shoricutzo, la CM unirea mi-am facut programare in ziua in care am vrut, ceea ce pt mine e f important, caci mi se va mentine sau nu un anume tratament etc,
pupici,gasca!
Magg 13+
mihaela.f spune:
Salutare mamicilor,
incep sa fiu si eu de acord cu Daria; intr-adevar avem acces la multa informatie, multe cazuri si de cele mai multe ori riscam sa ne imaginam in ipostaza aceea. uitam totusi ca fiecare sarcina este unica si fiecare corp reactioneaza in felul lui.
Ieri am fost la control si va spuneam ca am de gand sa imi intreb medicul despre alimentatie si mi-a confirmat ceea ce banuiam si eu: ficatul, pate-ul sunt alimente care pot fi mancate de o graviduta. singurul aliment care este interzis in sarcina(si pe motiv logic) este carnea cruda care poate da intoxicatie cu toxoplasmoza; in rest, cele care pot...spor la frigidere.
He he! bebelinul nostru are deja 4.15 cm(fara picioruse); mie mi se pare totusi putintel cam maricel pentru varsta lui de 10 saptamani de la UM dar ...daca va creste intr-o zi cat altii in sapte....; deja a inceput acrobatiile prin burtica; stie sa faca cu manuta si sa stea picior peste picior; imi parea atat de rau ca acea consultatie nu a durat mai mult! dar abia astept sa merg sapt viitoare la Iosup sa ne cunoastem mai bine.
Deci bebelinul meu este ok insa eu nu; voi face o mini operatie in curand de cerclaj pt ca am colul deschis pe interior. Sper sa fie bine, de fapt va fi bine!! O sa fie o operatie cu anestezie generala si dupa care putem merge la munca intr-o saptamana.
Va pup
10+
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10054;101/st/20060618/k/e328/preg.png
cypocs spune:
LYLY, tin pumnii pt tine , o sa fie bine .Abia astept vesti.
Adib , super povestioara , m-a distrat de minune .
SHORICUTZA, sa ne dai vesti.
ALIA
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10004;30/st/20060515/dt/6/k/7d2b/preg.png
magghyc spune:
alia,
eu in locul tau l-as suna pe T, i-as spune ca vreau sa vin in bucuresti la el si povestea cu triplu test. poate ca in aceeasi zi in care vii poti deja aranja sa iti faca el eco- sau iosup si sa faci , din nou, testul de sange pt triplu.
inca mai ai timp, eu le voi face dupa s 16 pe amandoua.
Eu zic sa il suni si sa il intrebi direct daca nu ar fi mai bine sa iti faci si alte programari in ac zi, macar sa scapi o data,
ama_kaly spune:
Neatza fetelor!!Lyly bafta la consultatie !te asteptam cu vesti bune!magghyc cu placere!
adib si mie mi-a placut povestioara ta,unde ai gasit-o?mihaela bebele meu avea la 11sapt 5cm tot fara picioruse,si parea de 12 dupa ecograf!Asa ca felicitari si tie pt un bebe asa maricel!N-ai cerut si poza?Eu cea mai frumoasa si clara poza cu bebe de la 11saptamani o am!alia nici mie nu mi se pare relevant triplu test..si chiar daca as afla ca are eva bebe,Doamne fereste,tot o-as pastra asa ca nu am de ce sa il fac!
io
17+(maine 18) cu
Seby Poze mami si bebeBebe
adib spune:
ama_kaly
dialogul dintre "cei doi" l-am primit pe mail
nu stiu care e sursa exacta. eu sint destinatarul t+1 dintr-un lant de forward-uri. sory.
adi si
ela 14+
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10718;19/st/20060525/e/vine+bb/dt/-5/k/80f3/event.png