Bebelusi de iulie-august 2005 (22)
Raspunsuri - Pagina 7
Simonaci79 spune:
Kulta- multumesc mult! Si tie sa-ti traiasca perechea de copilasi dragalasi!
Despre papa- Mario cand avea un puseu de crestere papa mai mult odata nu mai des! Acum a inceput sa papa mai putin, si ar vrea mai des, dar il fortez sa papa mai mult si se mai joaca dupa care doarme linistit. Dar sa stii ca Mario doarme numai noaptea si destul de des si dupa masa de dimineata, o tura, dupa care se joaca o ora si ceva sau 2 ore si mai doarme o ora! Si asa se intampla dupa fiecare masa in timpul zilei! Acum cand i-am zis dr ca papa mai putin a zis ca e normal si cand i-am zis ca ar vrea mai des a spus ca nu-i mai ajunge Humana1 si sa trec pe Humana 2. Poate nu mai e lapticul tau f consistent? Tu mananci bine? (ma rog, cat se poate cu 2 copi... cerd ca nici sa mananci nu mai ai timp!) Nu siu ce sa zic!
Truli-luli- da, nu merge, nu stiu de ce, mai incerc odata!
http://Masurarea_Temperaturii_Metode_si_tipuri_de_termometre_folosite-articol-152.html
Simona si Mario 22.07.2005
http://pg.photos.yahoo.com/ph/simonaci79/my_photos
Simonaci79 spune:
Truli-Luli- nu merge, nu stiu ce are! Imi pare rau dar pun asa:
Parintii sunt mereu ingrijorati de aparitia febrei, iar de multe ori se grabesc sa anunte medicul si incearca cu ajutorul medicamentelor sau prin alte metode, total nepotrivite uneori, sa reduca aceasta febra.
Febra nu este insa o boala, ci este un simptom. Prezenta acesteia sugereaza ca organismul raspunde normal la infectiile virale sau bacteriene. De aceea este indicat ca febra sa fie urmarita cu atentie prin masurarea temperaturii corpului si in functie de valori sa se ia masurile potrivite.
In ziua de azi exista mai multe optiuni pentru a putea masura temperatura corpului. Exista 5 tipuri de termometre: cu mercur (de sticla), digitale, timpanice (pentru urechi), orale tip suzeta si axiale instantanee (benzi de pus sub brat). Benzile speciale pentru fruntea copilului nu masoara o temperatura corect si nu sunt recomandate. Metodele prin care se poate masura temperatura sunt: rectal, oral, timpanic sau axial. Metoda rectala este standard si medicii o prefera ca fiind cea mai corecta. Daca se obteaza pentru alta metoda trebuie ca valoarea masurata sa fie ajustata si comparata cu cea rectala. Urmatorul tabel ofera cateva informatii despre temperatura masurata cu cele 5 tipuri de termometre:
TERMOMETRU PRO CONTRA
Cu Mercur Temperatura citita este foarte corecta
Nu face zgomot Citirea se face greu
Este fragil
Dureaza 2-3 minute masurarea
Digital Valoarea se citeste usor
Temperatura citita este corecta
"Beep" cind este gata Necesita baterii
Dureaza cel putin 1 minut masurarea
Zgomotul poate trezi un copil adormit
Oral tip suzeta Prezinta siguranta
Nu trezeste un bebelus Necesita baterii
Necesita cel putin 3 minute la masurare
Timpanic (urechi) Masurarea temperaturii se face rapid (3-5 secunde)
Elimina riscul contaminarii ce apare la folosirea combinata a metodei rectale si orale Necesita aplicarea corecta in canalul urechii pentru masurare corecta
Nu este foarte indicat in cazul bebelusilor
Necesita baterii
Este scump
Instantaneu (axial) Masurarea temperaturii se face rapid (2-3 secunde)
Elimina riscul contaminarii ce apare la folosirea combinata a metodei rectale si orale
Este mai greu de folosit in cazul unui copil agitat
Este scump
Temperatura normala a corpului variaza de la persoana la persoana, de la ora la ora sau de la o metoda de masurare la alta. Temperatura normala medie este de 37°C (98,6°F). Temperatura normala a corpului variaza de la 36°C la 37,8°C (96,8°F-100°F), iar in functie de orele zilei poate avea valori de 36,1°C (97,0°F) intre 2-4 a.m. sau 37,2°C (99,0°F) intre 6-10p.m.
Febra este definita ca temperatura ce trece de limita normala, iar valoarea acesteia depinde de metoda de masurare. Temperatura este considerata febra daca este mai mare de 37,2°C (99°F) axial, 37,5°C (99,5°F) oral si 38°C (100,4°F) masurata rectal. Cel mai usor loc in care se poate masura este axial (sub brat), dar desi nu este cea mai exacta, important este sa se cunoasca cu certitudine daca copilul are, sau nu, febra. Din motive practice si de siguranta, temperatura masurata oral nu se recomanda copiilor sub 5 ani. Desi temperatura masurata rectal este cea mai sigura, modul in care se face poate speria copilul.
1) Masurarea temperaturii rectal
Folosind un termometru cu mercur sau digital, etapele de masurare sunt:
* Daca se utilizeaza un termometru cu mercur, acesta se scutura de cateva ori (deasupra patului sau a unei suprafete moi, ca in caz de lovire sa nu se sparga) pana cand coloana de mercur coboara sub 37°C (98,6°F).
* Se unge capatul termometrului cu putina crema (de preferat petroleum jelly sau o crema solubila in apa).
* Se lasa bebelusul culcat pe spate si se indeparteaza scutecul. Copilul mai mare se poate lasa culcat pe o parte.
* Daca se foloseste un termometru digital se apasa pe butonul de pornire.
* Se tin cu o mana picioarele ridicate si usor se introduce termometrul in rect la cca. 2,5 cm (in cazul termometrului cu mercur partea argintata trebuie sa fie introdusa aproape in intregime).
* Se tine termometrul cu mercur in pozitie timp de 3-5 minute sau pe cel digital pana se aud cateva "beep"-uri; apoi se scoate si se citesc indicatiile.
* Se curata termometrul foarte bine dupa fiecare folosire.
Copilul se poate tine si culcat pe burta, pe picioarele adultului, iar acesta trebuie sa tina o palma pe mijlocul copilului; se introduce termometrul uns cu crema la cca. 2,5 cm.
2) Masurarea temperaturii axial (sub brat)
Folosind un termometru digital sau cu mercur se urmeaza urmatoarele etape:
* Se porneste termometrul digital, sau cel cu mercur se scutura bine pana cand coloana de mercur coboara sub 37°C (98,6°F).
* Se plaseaza termometrul in scobitura de sub brat si se tine bratul copilului ferm, in jos, peste piept.
* Termometrul cu mercur se mentine in pozitie timp de 4-5 minute, iar cel digital pana in momentul in care se aud "beep"-uri (se recomanda ca in cazul folosirii acestui termometru, "beep"-urile sa fie ignorate, iar termometrul digital sa ramana in aceeasi pozitie 2-4 minute pentru masurarea cat mai exacta a temperaturii). In cazul folosirii termometrului axial instantaneu (banda ce se lipeste pe piele) citirea va apare in 2-3 secunde.
* Se aduna 1°C (°F) pentru a a putea fi comparata cu cea masurata rectal, reala. In cazul benzilor acest grad se adauga automat.
3) Masurarea temperaturii timpanului (urechii)
Cand se foloseste un astfel de termometru trebuie sa fie asigurata inchiderea completa a canalului urechii. Daca copilul este culcat pe o parte, pe o suprafata calda, se asteapta 5 minute inainte de a masura temperatura pentru a preveni retinerea caldurii in interiorul urechii. Nu se ia temperatura imediat dupa ce copilul a venit de afara, unde a fost frig.
* Temperatura se masoara la urechea corespunzatoare maini adultului: dreapta daca este dreptaci, stanga daca este stangaci.
* Capatul termometrului se introduce cu atentie in ureche cu lentila aplecata usor in fata.
* Cu mana libera se trage usor de lobul urechi (pentru copilul mai mic de 1 an se trage de lob in spate si in sus) Aceasta miscare va permite canalului urechii sa se inchida perfect.
* Din momentul in care termometrul este pozitionat corect se apasa butonul de pornire.
* Se citeste temperatura dupa 3-4 secunde.
* In cazul bebelusilor mai mici de 3 luni, a copiilor mai mici de 3 ani cu probleme de sanatate sau cand inca nu se cunoaste exact modul de folosire al acestui termometru, temperatura se va lua de 3 ori si cea mai corecta va fi cea mai ridicata valoare.
* Filtrul lentilei se va curata sau schimba dupa fiecare folosire.
4) Masurarea temperaturii oral
Aceasta se va putea lua la interval de 30 de minute de cand copilul a servit masa sau a consumat lichide, pentru a preveni erorile de citire.
Termometrul tip suzeta. Acesta prezinta siguranta si indica temperatura corect in cazul copiilor mici. Termometrul se va folosi insa numai pentru masurarea temperaturii si nu ca suzeta obisnuita.
* Se apasa pe butonul de pornire localizat in partea din fata a suzetei.
* Se pozitioneaza bulbul in gura copilului.
* Temperatura se va citi dupa 3 minute. Pentru a compara aceasta citire cu cea masurata rectal, reala, se aduna 0,5°C (°F).
* Bulbul suzetei se va curata foarte bine dupa fiecare folosire.
Termometrul digital sau cu mercur. In cazul copilului mai mare de 5-6 ani (sau din momentul in care poate urma instructiunile de folosire), se poate opta fie pentru termometrul digital, fie pentru cel cu mercur.
* Copilul trebuie sa deschida gura si sa scoata limba afara.
* Se porneste termometrul digital sau cel cu mercur se scutura bine pana cand coloana coboara sub 37°C (98,6°F).
* Se introduce termometrul sub limba, in spatele gurii, in dreptul ultimului molar si apoi copilul trebuie sa inchida gura - foarte usor in cazul termometrului cu mercur. Copilul nu trebuie sa muste, dar trebuie sa mentina termometrul in aceeasi pozitie, prin plasarea limbii intre incisivii de sus.
* Se lasa termometrul in pozitie timp de 1-2 minute (sau in functie de ce spun instructiunile lui de folosire). !!! Nu se lasa niciodata copilul nesupravegheat, cu un termometru in gura. Se scoate termometrul si se citesc indicatiile.
* Se aduna 1°C (°F) pentru a putea compara cu temperatura reala, masurata rectal.
!!! Temperatura normala medie a copilului poate sa fie intre 36,1 - 37,7°C (97 - 100°F).
!!! Un copil mai mic de 6 luni, chiar cu febra usoara 37,8°C (100,2°F) sau un copil mai mare de 6 luni cu peste 38,8°C (102°F), masurate rectal, necesita imediat atentie medicala. Aceeasi recomandare este valabila si pentru o febra usoara, ce dureaza mai mult de 2-3 zile, la un copil mai mare de 6 luni.
!!! Pentru temperatura mai mare de 40,5°C (105°F) se va merge imediat la Urgente.
Simona si Mario 22.07.2005
http://pg.photos.yahoo.com/ph/simonaci79/my_photos
Simonaci79 spune:
Truli-luli- da, e papacios! Pana acum papa 240-250ml la o masa, adica de la 2 luni pana la 3 si jum. Acum a inceput sa pape maiputin, max 200ml, dar e suficient zic eu! Dr a zis ca nu e obez, ca e doar grasut, avand in vedere ca e si lung! Dar oricum, daca ar exista un top cu cei mai grasani bbi, noi am fi cap de linie cu succes! Chiar, Anis, ce parere ai? Poti sa faci te rugam un top si cu cei mai grasani?
Simona si Mario 22.07.2005
http://pg.photos.yahoo.com/ph/simonaci79/my_photos
mamini spune:
m-am adunat si eu de pe drumuri si am citit- tare harnicute ati fost azi!
am vazut pozele cu Andrei- un barbatel serios si apoi am admirat modelul de palarii, scufita rosie si printesa Daria- niste frumoase!!!!!!!!!!
Kulta, copilasii tai sunt niste dragalasi, dar nu stiu cum te descurci...ce i-a crescut parul Danutei...
Simona, e mare Mario!
Monica-Elena, deja 5 luni-multe inainte! si sa aveti pofta de papa! Veve face 5 luni abia la anul- in ianuarie, de-aia mie mi se pare ca e o eternitate pina atunci.
cred ca am uitat pe cineva...
M
KULTA spune:
quote:
Originally posted by truli-luli
Simona wow ce maaaaaaaaaaare e Mario!!! Inseamna ca e un mancacios. Bravo voua!
Kulta ce frumos a crescut Sebisor. Sunt superbe pozele cu el si Danuta. Stiu ca iti este greu cu doi copilasi mici dar cand ma uit la pozele cu ei doi nu pot sa nu iti spun ca esti o mama fericita cu doi copii frumosi. Felicitari!
Cami si ANA (17.08.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gcamelia2002/my_photos
Multumesc, doar asta imi mai da putere cind simt ca ajung la limita, faptul ca ii vad impreuna.
Ai o dulceata de papusa cu niste ochi superbi si o gurita parca e desenata.
Dumnezeu sa va bucure
emaaimee spune:
Ioana,cami,mamini-multumim
quote:
Ce vreau eu sa va intreb: Pe site-urile date de voi (in engleza ca germana....ioc) cand e vorba de diversificare vorbesc direct de introducerea hranei solide la 5-6 luni. Dar cum ramane cu SUCUL de morcovi si mere despre care vorbesc fetele din Ro? Cu asta se incepe inainte de solide? de cand? E obligatoriu sau se trece direct la fructe si legume pasate? Lamuriti-ma voi ca eu sunt confuza (probabil nu doar din cauza informatiilor ci asa.... de felul meu
Cami-aici nu se incepe diversificarea cu suc.Si nici nu e obligatoriu sa incepi cu suc.Se considera gresit(aici si pe diverse site-uri,nu io zic) pt ca tine de fomita,dar nu are calorii destule pt bb care nu stie si se satura cu el.Se incepe cu legume galbene,de preferat,ca sa nu se obisnuiasca bb cu gust dulce in cazul in care s-ar incepe cu fructele intai si sa respinga apoi legumele.Apoi se introduc fructe pasate,iar suc mai tarziu ca nu musai.
decu fundita
Iaca poze
gyly spune:
Fetele, dar ati avut spor la scris. Noi ieri am facut vaccinul de 4 luni. Am plans doar cand ne-am intepat in rest ieri a fost bine. A inceput de azi noapte sa se agite iar de dimineata este tare marait. Cred ca il doare ca s-a si inrosit. Ii pun comprese cu apa rece si sper sa ii treaca.
Noi am inceput diversificarea. Ii dam suc de mar cu morcov. Supita nu prea ii place. MArul in schimb ii place la nebunie. Ne-a zis doctorita ca vreo doua saptamani de la vaccin sa nu mai pun nimic nou in mancare ci doar ce mananca pana acum. Asta o sa facem.
Pupici si noapte buna.
truli-luli spune:
Multumim Simona pt articol. L-am salvat la cutiuta cu informatii utile
Kulta sarumana
In mom asta va scriu voua si ma umfla rasul cand o aud pe zuzca mea. Sta cu ursuletul in brate si bombane ca un betivan: mormaie in legea ei si mai si sughite O fi fost ceva tarie in lapticul pe care i l-am dat la ultima masa?
Cami si ANA (17.08.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gcamelia2002/my_photos
Katink spune:
Valeleu dar ce spor ati avut azi!!!!
Am intrat sa va spun ca m-am gospodarit si eu azi ca de 2 luni nu am mai pus poze, asa ca am facut albume Luna a 3-a si Luna a 4-a
Daca aveti timp sa ne vedeti si pe noi ca nu ne-ati mai vazut de 2 luni
Pupici,
Katink si Emma Andreea, 5 august 2005
Katink spune:
Pozele sunt aici:
http://pg.photos.yahoo.com/ph/catalina_secrieru/my_photos
Pupici,
Katink si Emma Andreea, 5 august 2005