spovedania si......

Raspunsuri - Pagina 31

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by casandra

Draga Myrrha, ti-am spus eu ca nu am fost destul de clara
Eu am incercat sa ii raspund catalinei, care spunea ca, pe baza Bibliei, se poate impune femeii sa se limiteze la a fi un apendice al barbatului si facatoare de copii.
In momentul in care tu, ca preot, pastor, sau legiuitor stabilesti reguli care sa limiteze modul de manifestare/exprimare al altuia, oricate argumente ai avea si oricat de bine ai fi intentionat, atentezi la libertatea celuilalt. Virtutea e virtute cat nu e singura optiune.

Ai dreptate casandra. Cat priveste ceea ce a zis catalina, referitor la pozitia femeii, eu consider ca aceste lucruri trebuie judecate si in functie de contextul istoric, cultural al vremii respective. Din pacate insa, sunt destule credinte care limiteaza foarte mult rolul femeii in biserica si societate. cataghe nu am mai discutat despre asta pe la zona artelor sau nu mai tin eu minte?

Dar daca regulamentul intern al unei scoli religioase stipuleaza ca la a doua dovada de consum de alcool (care alcool e oricum interzis pana la 21 de ani in unele tari) in internat elevul va fi exmatriculat cum vi se pare?

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

quote:
Originally posted by casandra

Draga Myrrha, ti-am spus eu ca nu am fost destul de clara
Eu am incercat sa ii raspund catalinei, care spunea ca, pe baza Bibliei, se poate impune femeii sa se limiteze la a fi un apendice al barbatului si facatoare de copii.
In momentul in care tu, ca preot, pastor, sau legiuitor stabilesti reguli care sa limiteze modul de manifestare/exprimare al altuia, oricate argumente ai avea si oricat de bine ai fi intentionat, atentezi la libertatea celuilalt. Virtutea e virtute cat nu e singura optiune.

Casandra,
I agree. Nu exista virtute cu forta. Dar asta nu inseamna ca trebuie s-o lasi balta de la inceput... Cred ca de aceea e importanta educatia. Am o prietena poloneza din New York ai carei parinti i-au oferit, atit ei, cit si celor 4 frati ai ei, o educatie catolica, dupa premiza ca "macar sa aveti ce respinge mai tirziu." Da, intr-un fel catolicii au stilul asta, de a face bine cu forta, dar te asigur ca nu merg foarte departe.

Elena, din cite stiu eu nu exista mentionare a sexului premarital in NT. E insa explicit ca uniunea sexuala trebuie sa insemne o angajare pe viata si ca Christos trebuie sa fie prezent in ea, ca garant al indisolubilitatii ei. Cum spunea si Catalina, nu poti sti (sau poate stii?) cind faci dragoste cu cineva before marriage daca acela iti e sortitul. Tu poti sa crezi asta, dar el/ea nu se angajeaza mai mult decit e strict necesar, ci iti da papucii curind, ceea ce trivializeaza uniunea sexuala. Eu continuu sa cred ca matrimoniul, asa cum apare in NT, e profund pro-femeie: barbatul trebuie sa o iubeasca ca pe sine insusi si precum Cristos iubeste biserica, iar femeia trebuie "sa se teama de el," in sensul sa-l respecte, sa-l inteleaga, sa-l asculte, precum Biserica "se teme" de Christos. Nu incape adulter aici, nici violenta de nici un fel, si nici divort. Sint de acord ca femeia e prezentata cumva pasiv. Barbatul o iubeste, iar ea asculta, primeste. Dar asta nu cred ca e injositor in vreun fel, dimpotriva, e o forma de complementaritate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
E insa explicit ca uniunea sexuala trebuie sa insemne o angajare pe viata si ca Christos trebuie sa fie prezent in ea, ca garant al indisolubilitatii ei.

myrrha, asa cred si eu; consider ca sexul premarital este pacat pentru ca te faci "un singur trup" cu o persoana sau mai multe fara sa ceri binecuvantarea Domnului, iar asta, asa cum zici, trivializeaza uniunea sexuala. Ei bine, mie mi se pare ca Apostolul Pavel in textul din Corinteni tocmai asta condamna : unirea ca un "singur trup" in afara lui Hristos !! este posibil ca el sa se fi referit in acel text doar la desfranare, insa, in opinia mea, cuvintele lui se potrivesc la fel de bine si relatiilor premaritale, mai ales ca el nu accentueaza motivatia acestei uniri, ci actul in sine; si apoi faptul ca incepi viata sexuala fara sa astepti binecuvantarea lui Hristos, nu este tot o lipsa de infranare ?
Astea sunt argumentele mele. Cat priveste relatiile premaritale cu cel/cea care urmeaza sa te casatoresti (ma refer la situatia cand in urma rugaciunilor stii ca el este alesul si ati stabilit casatoria), am sa va spun convinerea mea in privat, daca eventual va intereseaza, pentru ca este o chestie personala.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Mie nu mi se pare ok pozitia femeii fata de barbat, adica nu e "destul lucru" pentru mine sa fiu destinata ajutorarii barbatului si nici sa-l ascult, sa-l inteleg etc.
De ce trebuie sa fie asa? Exista vreo diferenta intre femei si barbati ca intelect, responsabilitati? Mai mult, natura ne-a impovarat suficient (cum a mai spus cineva) cu menstruatie, sarcina, nastere. Deci nu suntem egali.
Cum puteti fi de acord cu asta?
Si nu inteleg: discutiile pe care le aveti acum sunt ceva teoretic pe marginea regulilor BO sau BC sau voi chiar sunteti de acord cu ele?
De pilda: ma casatoresc, dupa 2 ani barbatul ma bate, ma inseala etc, eu divortez si dupa aceea nu a mai pot casatori?

J

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka-maria spune:

myrrha, m-ai nenorocit. Nu puteai sa nu postezi link-ul ala? ca acusi mi-ai aruncat mata moarta in curte. Si cum adica sexul oral e pacat doar daca are finalitatea "in alta parte"?
Mai, sunt io nebuna sau e ceva aiurea cu regulile astea. Adica ma duc la preot si zic "parinte, de 5 ori am pus gura dar numai de 2 ori am pacatuit ". Si daca Doamne-fereste si mie imi place, in sensul ca nu ma consider folosita, atunci se mai pune?
Ah, inca ceva, nus' daca va mai amintiti dar intrebarea care a generat tot topicul se referea si la o anume pozitie, citez "ca animalele" si parca nu-mi amintesc s-o fi vazut intre pacatele din lista(pe care nu ma mai uit a adoua oara ca sper sa uit cat mai multe dintre ele). Cu asta cum ramane?

Va rog sa nu muscati din mine, incerc sa glumesc si scuze daca vi se pare ca sunt de prost gust, nelamuririle mele sunt totusi reale.

just me

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by J G

Mie nu mi se pare ok pozitia femeii fata de barbat, adica nu e "destul lucru" pentru mine sa fiu destinata ajutorarii barbatului si nici sa-l ascult, sa-l inteleg etc.
De ce trebuie sa fie asa? Exista vreo diferenta intre femei si barbati ca intelect, responsabilitati? Mai mult, natura ne-a impovarat suficient (cum a mai spus cineva) cu menstruatie, sarcina, nastere. Deci nu suntem egali.
Cum puteti fi de acord cu asta?
Si nu inteleg: discutiile pe care le aveti acum sunt ceva teoretic pe marginea regulilor BO sau BC sau voi chiar sunteti de acord cu ele?
De pilda: ma casatoresc, dupa 2 ani barbatul ma bate, ma inseala etc, eu divortez si dupa aceea nu a mai pot casatori?

J

J_G, daca privesti lucrurile nefiind religioasa ti se pot parea scandaloase. Eu, crestina fiind, cred ca nu natura a facut femeile asa (cu menstruatie etc), ci Dumnezeu. Asta nu ca sa ne umileasca, mi se pare de neimaginat o asemenea creatie, ci cu un rost diferit de al barbatului, asa cum femeia e diferita fizic de barbat. Putea sa ne faca pe toti barbati si era limpede ca sintem identici si egali.
Egalitatea nu are cum intra in discutie, pentru ca inseamna uniformizare. Nu poti sa-i ceri unei femei gravide sa lucreze in constructii. Exista diferente fizice, exista diferente psihologice, exista diferente spirituale. Ai varianta sa negi aceste diferente si sa stergi bogatia complementaritatii femeie/barbat, sau sa intelegi in ce fel se potrivesc. Mie mi se pare relevant rostul, mesajul, adica in ce fel sint femeile diferite.

Daca stii ca biserica nu iti da voie sa divortezi, iar tu esti credincioasa, te asiguri dinainte ca nu iei un barbat care o sa te bata, nu? Il testezi intii, vezi cit e dispus sa faca/ sa reziste pentru tine, daca iti respecta principiile. Daca trece cu brio de aceste incercari premaritale (ceea ce nu e deloc obligatoriu), eu ma indoiesc ca o sa ajunga sa te bata... Barbatii ajung la violenta pentru ca li se cere prea putin, nu pentru ca li se cere prea mult.

Mergi la inceput

Anka, sexul oral care e numai parte din preludiu nu e nici un fel de pacat pentru catolici, nici venial, de nici un fel, nu spui asa ceva nicaieri. Nici pozitiile sexuale diferite nu sint pacate pentru catolici (cred ca nici la ortodocsi, dar nu stiu sigur), deci mie mi se pare abuziva si jignitoare intrebarea respectivului preot daca e adevarata si daca nu e facuta picanta de cele care au povestit-o (mie sa spun drept mi se pare de domeniul fictiunii)

Daca tu nu te simti intr-o relatie de profit cu cineva cu care ai numai relatii sexuale orale, se poate ca nici sa nu fii in pacat, iar Dumnezeu judeca inima. Biserica are insa nevoie de principii, de limite vizibile, si crede ca de multe ori se poate ajunge la relatii abuzive intre femeie si barbat daca sint exclusiv orale (adica unul da si da si da, iar celalalt primeste). Eu cred ca daca poti pastra un echilibru in chestia asta, e ok.

Mergi la inceput

Cred ca principala problema in aceste discutii este ca noi vorbim pe marginea bisericilor si am gresit si eu in acest punct. Daca am fi interesati in primul rand de ceea ce spune Dumnezeu, inainte de ceea ce spune biserica -oricare ar fi ea- cred ca am fi mult mai castigati. Daca studiezi Biblia incercand sa-l cunosti pe Iisus nu se poate sa nu gasesti raspuns la intrebarile pe care le ai.

In ceea ce ma priveste consider ca un Dumnezeu creator si iubitor nu ar cere nimanui sa stea cu un partener violent sau curvar si nici nu consider ca sexul oral intre soti este pacat- asta ca sa-mi exprim pozitia vis-a-vis de discutiile de mai sus.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Myhrra, asta cu testatul inainte de casatori ma deranjeaza in 2 moduri: in primul rand este o naivitate pentru ca nu poti sa ajungi sa cunosti pe cineva atat de bine incat sa fii sigura de reactiile lui si.. oamenii se schimba. Poate nu ma bate dar se indragosteste, lucru pe care nu-l poate controla nimeni. In al doilea rand din ce spui tu reiese cumva ca daca sotul ma face sa sufar este vina mea, pentru ca nu l-am testat suficient! Eh... asta nu e elegant!
Nu discutam acum daca ne-a facut natura sau Dumnezeu ca ar fi prea complicat.
Ai spus ceva de gravide in constructii. Draga mea, nu trebuie sa lucrezi in constructii ca sa fie greu cand esti gravida. Poti sa stai si intr-un birou sa faci rapoarte, tot este infernal. Mie personal mi e pare o nedreptate strigatoare la cer chestia asta: ca noi, femeile, avem sarcina si nastere, ca penste asta mai si lucram (si nu ne plangem) si cu toate astea sa ma simt facuta sa fiu ceva auxiliar barbatului!

J

Mergi la inceput

JG da cine te-a convins pe tine ca trebuie sa te simti ca ceva auxiliar barbatului??

In privinta nasterii si a durerii, din Biblie reiese clar ca durerea si suferinta au venit ca o consecinta a pacatului. Daca Adam si Eva nu ar fi pacatuit e clar ca nasterea ar fi avut loc fara dureri, traiau intr-o lume perfecta!

Mergi la inceput