Mamici de noiembrie-decembrie 2005 (63)
Raspunsuri - Pagina 9
Siminaf spune:
E f. mult de scris. Cred ca un link ar fi "viacord.com", dar nu-s sigura. Uite acum intru si caut.
Da, se pastreaza in conditii de care stiu ei ca-i mai bine si se pot trata peste 75 de boli la ora actuala, atit la copilul al carui cordon este, cit si la frati, surori, parinti si la alte rude, in functie de compatibilitate. Printre boli: leucemii, alte cancere de sistem limfatic, diabet, Parkinson, Alzheimer, boli de inima, de ficat, etc. Adica probabil ca ei fac culturi de tesuturi din celulele susa respective (nu stiu, imi dau cu presupusul), in functie de ce organ trebuie ajutat/ transplantat, etc.
La doctorul la care am lucrat cind de abia sosisem aici, am aflat de chestia cu transplantarea de celule susha de la embrion/fat, pt. Parkinson. Dar nefiind din familie, de multe ori tesutul respectiv era respins.
Taxa anuala e cam de 125 $/an, doar la inceput e mai mare, dar se poate plati in 12 rate lunare, fara dobinda. De asta ma cam ispiteste, ca - Doamne fereste - nu stii niciodata ce se poate ivi in viitor, de ce sa nu fi cit de cit asigurat?
Simina & Andrei (Deiutzu) & bb2 din burtica
Virsta bebe2
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
anda77 spune:
mirabilis si siminaf (va suspectam ca sunteti medici, dar nu eram sigura:)), nu vreti sa ne dati o mana de ajutor si sa ne spuneti 2 cuvintele despre subiectul serii, propus de mine, sa stim si noi, mai ales in Rom. trebuie, sa stim dupa cum spuneam la ce sa fim atente... ce trebuie sa faca neonatologul musai dupa nastrea lui bebe...pt. eliminarea tuturor riscurilor ce ar putea sa ameninte sanatatea lui bebe
eu, de exemplu, nu stiu decat ca-l cantareste:)) stiti ceva de picaturi in ochisori?
http://community.webshots.com/user/anda1977
mirabilis spune:
Anda, multam fain! Esti o comoara....Si da, auzisem ceva....dar nu e sigura deloc pastrarea pe termen lung...Oricum, in
Romania nu cred sa se practice asa ceva...
Siminaf spune:
Unii iti asigura intre 15 si 25 de ani, prin conservare in azot lichid. Mai multi ani de atit... poate s-o mai descoperi altceva intre timp.
In legatura cu ce fac neonatologii, ccel mai bine poate sa raspunda uun neonatolog sau un pediatru. Trebuie sa fie de fata la nastere, pt. ca nu se stie cum si ce se intimpla, sa fie acolo, just in case. Apoi, ii face evaluarea initiala: posibile tare genetice, sindroame, boli, etc. Inclusiv posibila displazie de sold. Daca-mi mai amintesc ceva, mai scriu. Aaa, si pe mama trebuie s-o ajute - dar asta deja in salon - sa-i explice cum e cu alaptatul, cu pozitiile, etc.
Simina & Andrei (Deiutzu) & bb2 din burtica
Virsta bebe2
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
meems spune:
Simina, sa stii ca si eu stateam in cumpana in leg. cu cordonul ombilical. Am citit multe "reclame" de la diferite companii care incercau sa te convinga cat de important e sa pastrezi cordonul ombilical. M-am tot gandit si razgandit si am zis ca daca Doamne fereste se intampla ceva cu asta mica si celulele din cordon ar putea-o salva? Ma simteam de-a dreptul vinovata la gandul sa nu-l pastrez. Asta pana am citit un articol in ziar care era mult mai realist cu privire la acest cordon ombilical si care explica, ca beneficiile celulelor n-au fost dovedite 100% si ca doar peste zeci de ani se va putea spune sigur daca aceste celule pot salva sau nu viata copilului in caz de o eventuala boala grava (dintre cele amintite si de tine). Asa ca am lasat vinovatia la o parte si am concluzionat ca nu se merita sa dau o groaza de bani pentru ceva care poate nu voi folosi niciodata. Oricum sotul meu nu prea inclina spre a pastra cordonul ombilical, asa ca a fost bucuros cand am ajuns si eu la aceeasi concluzie.
Nu stiu daca mesajul meu face mare sens la ora asta, imi cam pica ochii in gura de somn, dar am incercat sa-ti spun parerea mea in leg. cu cordonul ombilical. Normal ca fiecare isi formeaza propria parere si orice alegere faci, trebuie doar sa ai liniste in suflet ca e alegerea cea mai buna. Bafta! 
Meems 33+s
anda77 spune:
m-am apucat sa caut diverse pe net:
primele informatii: cum se calculeaza apgar:
Calculation (Maximum of 10 points)
Appearance
Blue: 0
Acrocyanotic: 1
Pink: 2
Pulse
Absent Pulse: 0
Heart Rate under 100 beats per minute: 1
Heart Rate over 100 beats per minute: 2
Grimace (Reflex irritability)
No response: 0
Grimace: 1
Vigorous cough or sneeze: 2
Muscle tone
Limp: 0
Some flexion of extremities: 1
Active motion: 2
Respiratory effort
Respirations Absent: 0
Slow or irregular breaths: 1
Good Respiratory Rate and cry: 2
Interpretation
One minute Apgar (term infants)
Apgar <5: Lower pH and higher PaCO2
Apgar >7: Suggests stable oxygenation and perfusion
Five minute Apgar
Reflects infants changing condition
mirabilis spune:
Anda, se pun picaturi in ochi contra unei bacterii care se numeste gonococ si pe care copilul poate sa-l ia in timpul trecerii prin vagin. Asta da blenoragie/gonoree si e o boala f frecventa, cu transmitere sexuala. Picaturile sunt...de fapt, erau ca acum nu cred ca se mai foloseste, de nitrat de argint. Dar acum se folosesc din cate stiu niste coliruri cu antibiotice. Dar ceea ce nu stiu e daca asta e o pratica de rutina, adica daca se pune in absolut toate cazurile...pt ca acum se fac analize inainte mamei..
Nu prea am timp acum sa detaliez ce stiu ca face (sau ar trebui sa faca) neonatologul....In tot cazul, apreciaza starea de sanatate a copilului cand se naste si ar trebui sa fie acolo la expulzie, pt ca in caz de ceva, doar el face resuscitare sau cine stie ce manevre...Nu s-ar baga asistentele la o intubatie....Dar...la noi...nu stiu exact cum e...Dar mi se pare totusi imposibil sa nu fie acolo la nastere....
TRebuie sa fug acum...Noapte buna si mai vb maine!
anda77 spune:
am gasit un site cu ce trebuie sa faca neonatologul, dar este atat de STUFOS...cred ca este pentru medici...mai caut sa gasesc ceva mai comprimat, pentru "pashunea" din care facem parte...
oricum sa va dau niste link-uri de acolo:
http://www.fpnotebook.com/NICCh4.htm
http://www.fpnotebook.com/NICCh1.htm
anda77 spune:
merci mirabilis, o sa intreb daca se pun la toti bebeii. ma indoiesc ca as avea aceasta boala, dar nici nu stiu daca am fost testata cand mi-a luat probe din secretie...e bine de stiut...auzisem ca e grav daca apuca bebe sa ia asa ceva...
apropos de intubatie, eu auzisem, repet auzisem ca este obligatorie pt. ca trebuie sa-i scoata lui bebe ce a inghitit pe acolo, inside...a, mi-am adus aminte, am auzit chiar de la o pediatra careia i-am povestit un video vesel cu o intubatie de bebe. sa va povestesc si voua:
pe prima tv erau la un moment dat reportaje cu nasteri in spitale in Rom (s-a vorbit si pe acest forum despre aceste reportaje). In unul dintre ele era vorba de nastere vaginala fara epidurala, bebe-fetitza. Scoate gagica capul, o trage doctorul si vad (prima oara pt. mine) ca imediat ce a scos-o toata, INAINTE de ai taia cordonul, doctorul ginecolog (nu neo)ii baga un tub pe gat copilei. Si-i baga, si-i baga...nu stiu unde a intrat atata tub...Nu terminase procedura, se vedea ca vroia sa mai faca ceva (imi are rau, nu ma pricep, sa nu radeti de mine, doctoritelor), cred ca vroia sa mai bage din tub sau sa-l miste, nu stiu clar ce... in fine, nici una nici doua, aia mica se prinde cu amandoua manutele de tub si si-l trage pe tot afara!! Singura! chiar si medicul a exclamat: ia uite-o pe-asta ce voinica e!...M-au impresionat reflexele micutzei care a zis: ce, e dupa nenea asta, lasa ca mi-l scot singura...
copii mai mari n-au asa reflexe...
alexandrina spune:
Anda, din putinul pe care-l stiu:
- se aspira lichidul amniotic al bb-ului din gura si nas, daca lichidul cu pricina nu e limpede se aspira chiar si din stomac.
- se efectueaza profilaxia stafilococului gonococic cu nitrat de argint nu-mai-stiu-cat-putin la %, cate o picatura in ochi si la fetite si in zona vulvara.
Asta, la noi la tara. La voi acolo la centru o fi altfel.
PS: nu ma astepta noaptea asta inapoi ca ma duc sa ma bag in pat.
34s+4z