Intarcarea
Nu stiam ce sa fac, asa ca am dat o cautare cu subiectul alaptare pe acest site, constatind astfel ca problema mea a mai fost discutata cu alte ocazii si de mai multe mamici. Multumesc lui Garo, ale carei mesaje de incurajare m-au facut sa ma simt mai bine.Si acum sa va spun despre ce este vorba. Am o fetita de 1 an si 9 luni pe care inca o alaptez. Pina acum doua luni a fost totul OK, dar la un moment dat am simtit ca ma oboseste foarte tare acest lucru. Tin sa spun ca sint pentru alaptare si i-am dat sa suga Agatei din toata inima, convinsa ca fac poate unul din cele mai minunate si mai bune lucruri din viata mea si pentru ea, dr si pentru mine. Nu stiu daca oboseala vine de la alaptat sau pentru ca psihic nu ma simt prea bine Estau acasa cu Agata si asta nu ar fi nici o problema, ma bucur ca am avut aceasta posibilitate, chiar daca pierd mult timp si am atitea de facut in aceasta noua tara pentru mine, dar amindoua sintem foarte izolate de cind a venit frigul si probabil ca au inceput sa se simta consecintele. Dar pentru ca Agata nu adoarme decit cu tita in gurita, cind se trezeste la fel, iar noaptea se trezeste de 2-3 ori si nu adoarme decit la tita, m-am hotarit sa o intarc si am incercat sa o fac brusc. Dupa jumatate de zi, mi s-a rupt sufletul de mila si i-am dat tita, trecind la planul B, adica o intarcare treptata. De o luna incercam amindoua sa ne obisnuim fara tita, am avut ceva rezultate, dimineata fara tita, adormit la prinz fara tita, chiar si seara fara tita. Dar pentru ca starea mea de rau se agraveaza, am inceput sa iau niste vitamine si m-am hotarit ca e cazul sa intrerup de tot. Asa ca ieri nu i-am dat deloc si a fost OK, putine mofturi dar a inteles mititica ce se intimpla: Eama are bubo, doae, niu titaE Si aseara a adormit relativ usor... dar noaptea a fost un cosmar si pentru ea si pentru mine si pentru tati. A plins foarte tare, a cerut tita, a refuzat absolut orice (nu a primit niciodata biberon si suzeta), la un moment dat a baut putina apa din canita ei si a mincat citeva lingurite de iaurt... apoi am stat restul noptii si ne-am uitat... la poze. A adormit epuizata pe la 6, iar peste doua ore s-a trezit si a luat-o de la capat. Acum a uitat, se joaca, ziua este altceva si oricum era obisnuita fara tita. Ma uit la ea si mi se rupe sufletul, e palida si are cearcane de nesomn... si citeodata mai scoate un oftat adinc. Si cind ma gindesc ca va veni iar o noapte... mi se face rau. Si asa ma simt ca dracu', in afara faptului ca puiutul meu scump si drag sufera si plinge din cauza mea... si asta ma face sa ma simt cel mai rau, mi s-au umflat si intarit sinii ingrozitor, ma dor la orice atingere, desi am stat toata noaptea cu comprese reci pe ei. Ce sa fac? Imi este frica sa nu o traumatizez pe Agata luindu-i ceva foarte drag (ma doare ca au fost momente asta noapte cind ma impingea si nu voia sa vina la mine si asta pentru prima data)... si sa nu fac eu ceva la sini, am auzit de atitea cazuri. Sa-i las tita in continuare doar noaptea... macar un timp? Chiar nu stiu ce sa fac... asa ca va rog, daca cititi acest mesaj, ajutati-ma cu un sfat, mai ales mamicile care au trecut prin asa ceva. Astept su sufletul la gura... ca sinii sigur au ajuns pina acolo de umflati ce sint.
Cornelia, mamica Agatei
Raspunsuri
Garofitza spune:
Cred ca ai facut deja un pas. Cum ti-am spus, este bine sa o faci treptat. Daca esti hotarata sa o intarci, trebuie sa continui. Daca ea nu mai suge ziua este bine. Ziua este ocupata cu joaca si alte activitati. Noaptea va fii putin mai greu. Dar acum, ai mai multe alternative. Ori ii desfiintezi de tot alaptatul noaptea. Unde ea iti va mai plange si se va manisfesta in felul acesta inca catva timp. Ori o vei alapta numai noaptea si incetul cu incetul o vei dezvata. Depinde acum si de productia ta de lapte (cerere si oferta). Eu nu am putut sa-l intarc dintr-o data caci nu am vrut si nici putut. Faci cum crezi tu ca este mai bine si mai confortabil pentru tine si micuta ta.
Ceea ce trebuie sa-ti spun este sa te astepti la alte nopti nedormite si agitate din partea micutei. Trebuie sa ai rabdare si sa nu te superi. Ai alaptat-o destul si nu trebuie sa ai nici o mustrare de constiinta. In cateva zile o sa treaca aceasta neliniste.Numai bine si rabdare.
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
sumisa spune:
Daca ai inceput sa faci asta nu te mai intoarce, vei bulversa fetita. Ai sa vezi ca fiecare noapte va fi mai usoara.Eu sunt sigura ca de la alaptat ai aceasta stare de oboseala si ca dupa ce va fi intarcata micuta ta nu se va mai trezi atat de des noaptea. Curaj . Ai alaptat destul , nu are rost sa-ti faci procese de constiinta.
De la prietenele mele care au avut probleme cu intarcatul stiu ca micutilor le-a fost mai usor daca nu o vedeau deloc pe mama. Nu stiu daca tu ai posibilitatea asta sa pleci 2, 3 zile sa o lasi cu sotul sau cu altcineva. Daca nu atunci sa-si sacrifice sotul cateva nopti si sa stea cu ea, iar tu sa dormi in alta camera sa nici nu te vada.
Multa bafta.
vladosmina spune:
Nelia, ai facut un lucru extraordinar, ma refer la alaptat timp de un an si 9 luni! Eu am alaptat un an si 3 luni si a trebuit sa intarc pentru ca am luat antibiotic. Incepusem de o saptamana cu biberon la pranz si dimineata, dar si asa au fost proteste. Totul a durat 3 zile.
Parerea mea este ca daca ai inceput si ai luat decizia nu este bine sa revii asupra ei, mai mult creezi confuzie in capsorul fetitei tale.
In plus te asigur ca nu are nevoie de laptic in timpul somnului de noapte si chiar este rau pentru dintisori.
Citisem undeva ca intarcatul dupa un an ridica probleme pentru ca micutii sunt mai incapatanati si stiu cum sa-si sustina punctul de vedere. Chiar asa si este, dar dupa cel mult o saptamana uita de tzitzi si chiar o sa te simti tu frustrata.
Stiu cum te simti, pentru ca si eu stau acasa cu Vlad, suntem intr-o tara straina si nu avem prea multi prieteni. Te sfatuiesc sa mergi si la un consult medical pentru ca oboseala ta sa nu aiba si alte cauze, decat avitaminoza.
Incearca sa porti un sutien stramt, bea ceai de salvie, si eu zic sa nu te mulgi. Pe mine m-a ajutat sutienul elastic .
n/a spune:
Cornelia
Ti-am trimis un mail cu nr meu de telefon.
Si eu si prietena mea avem aceeasi problema.
nelia spune:
Multumesc mult de tot, sincera sa fiu nu ma asteptam sa primesc atitea raspunsuri, dar uite ca am primit si numai cintindu-le deja ma simt mai bine. Intre timp situatia s-a agravat, a trebuit sa-i dau putin sa suga pentru ca nu mai puteam sa ma mulg si se umflase si intarise pieptul in mod ingrijorator. Tocmai ma hotarisem sa-i mai las noaptea tita, macar un timp si sa incerc sa o dezvat treptat (nu prea am unde sa ma duc pentru ca nu am cu cine sa o las, iar noaptea nu pot sa o las cu sotul meu, el lucreaza o parte din noapte si locuim intr-un 31/2 fara camera inchisa). Dar acum o ora am observat ca din sinul drept iese ceva galbui. Deci pare o infectie, miine voi suna la singurul ginecolog pe care il stiu, adica am numarul lui de telefon, nu-l cunosc personal si sper sa ma considere caz urgent, caci altfel nu stiu cind imi fixeaza rendez-vous-ul. Sa speram ca se va termina cu bine. Sinii si-au revenit acum ca i-am dat Agatei putin sa suga si apoi m-am muls eu, pina ajung la doctor ii voi da in continuare doar noaptea, dar sint ingrijorata. Daca stiti vreun leac babesc in afara de comprese cu apa rece, pe asta l-am folosit cit am putut, spuneti-mi-l, va rog. Oricum, va voi tine la curent, fie macar si pentru alte mamici carora le doresc sa nu ajunga in situatia asta, dar nu se stie niciodata. Va pup si va multumesc inca o data.
Cornelia, mamica Agatei
Viorela spune:
Asta e nu ai ce sa faci. E un drum fara intoarcere. Eu am alaptat pana la 1 an si 2 luni si din cauza oboselii am renuntat si nici laptele nu mai era atat de consistent. Nu am plecat de acasa, dar atunci cand o apuca dorul o lua in brate sotul si o plimba prin casa.Prima noapte a fost mai greu, a plans pana a ragusit. Dar nici nu a mai vrut lapte de atunci, manca doar iaurturi si lapte batut. Va mai dura ceva pana uita, tot se va mai trezi noaptea din cand in cand si o va mai cauta. Pentru sani. In primul rand sa nu te mulgi sub nici o forma, bea cat mai putine lichide, comprese reci pe sani.Seara cand ma culcam, ii presam cu bratul, ma culcam pe o parte astfel incat sanul sa fie presat de brat atat cat suporti (si curg singuri). Nu vrau sa te sperii, dar cam o saptamana dureaza pana ce vei simti o usurare.
Trebui sa fii tu sanatoasa si puternica daca vrei sa ai grija de copil asa cum trebuie.
Multa bafta.
Viorela spune:
Nu trebuie sa te sperii. Nu este o infectie. Trebuie sa ai rabdare, leacuri nu sunt, femeile candva isi ungeau sanii cu huma(argila). Ceaiul de salvie micsoreaza productia de lapte. Daca te intorci nu vei reusi niciodata sa o intarci si nici nu rezolvi problema sanilor care vor continua sa produca lapte. Si nici intarcatul treptat nu e o solutie ( in cazul meu nu a fost).
adriana spune:
Incearca sa te mulgi usor sub un dus cald...asa mai elimini surplusul de lapte.. dar nu-i goli de tot... Scoate atat lapte cat sa nu te mai jeneze sanii... Mai mult nu stiu, doar ceai de salvie...daca-l gasesti acolo
Succes la intarcat.
nelia spune:
Multumesc mult de tot. Nici nu va imaginati ce leac bun este (pentru orice, nu numai pentru problema mea), sa poti sta de vorba cu cineva despre ce te doare. Desi inca nu am rezolvat nimic, ii voi mai da doar noaptea cind se trezeste, un timp, ca sa ne putem odihni toti trei si apoi voi urma sfaturile voastre incercind totusi sa terminam ce am inceput. In ceea ce o priveste pe Agata, am observat ca a gasit un inlocuitor pentru tita: ca si asta-noapte in seara asta, in loc de tita, a mincat iaurt si ne-am uitat la carti cu poze. Prefer sa stam un timp amindoua vreo doua ore noaptea si sa ne uitam (pentru a cita oara?) la cartile ei cu poze, decit sa o mai vad suferind si plingind ca noaptea trecuta. Ziua nu sint mari probleme, o mai cere din cind in cind, ii zic nu, scinceste putin, se mai alinta inca putin si apoi renunta si la joaca! Dar noaptea!?! Ooofff!!! Mititica lui mamica! Mila mi-e de mine, dar de ea mi se rupe sufletul! Nu reusesc sa-i pun poze pe server... e atit de dulce (veti spune ca e normal, orice cioara isi lauda puiul)! Va pup si va multumesc pentru sprijin! Sanatate la copii si voua ca sa-i cresteti frumos!
Cornelia, mamica Agatei
Ann Marie spune:
Nelia, vorbeste cu dr. tau ca exista niste pastile care opresc lactatia, si atunci nu o sa mai ai nici un fel de probleme.
Succes cu intarcatul.
Annie si Bebelita