preeclampsia si al doilea copil
Raspunsuri - Pagina 4
nikolett2445 spune:
va salut!
si eu am avut probleme cu tensiunea dar nu foarte grave,multumesc Domnului.
la inceputul sarcini totul a decurs normal iar prin luna a cincea cand s/au gandit sa/mi ia o tensiune surpriza 140/95.m/au trimis la diferite analize totul a iesit bine chiar f bine,in luna a 8/a am fost la cardiolog din nou analize care au iesit la fel de bine electrocardiograma la inima la fel bine dar tensiunea oscila intre 14 si16.mi/au recomandat un aparat care iti monitorizeaza TA 24 de ore si s/a demonstrat ca doar cand mi/au pus aparatul si cand am venit sa mi/l dea jos tensiunea mea era 160/97 in rest chiar foarte buna 130 /80si noaptea in somn11/75 diagnosticul medicului cardiolog a fost "posibil TA din cauza halatului alb" fara tratament decat in cazul in care tensiunea constanta ar fi fost 160 cu100 .a sosit termenul sa nasc se implineau 40 saptamani pe 14 mai si am nascut pe 15 mai tensiunea la internare a fost 140/95 dar pe parcurs ma/m speriat toti erau agitati ca am tensiune mare si ca nu se risca sa nasc normal deci cezariana de urgenta tensiunea mea crescuse la 190/102,nu imi era rau nu ma simteam ciudat dar aparatele aratau altceva.am 28 de ani si toti imi reproseaza ca nu e normal la varsta mea .cand imi mai ia medicul de familie o tensiune inghite in sec imi spune 140 /95 si imi repeta ca nu e normal pt varsta mea.
in ultima luna de sarcina am luat dopegyt cate una seara si diazepam mi s/a recomandat dar nu l/am luat.am nascut un baietel sanatos la termen 3500g,tensiunea nu l/a influentat cu nimic,am plecat de la 63 kg si ajunsesem la 81,dupa ce am nascut la 71 iar acum am 69am avut foarte mult lichid amiotic ,curgea si nu se mai oprea.
problema mea nu se compara cu problema unei hipertensive, eu am avut noroc ,sunt de fel o persoana tensionata ma implic in orice traiesc momentul plang din orice ,ceea ce nu e bine.
va recomand repaos ,relaxare nu va mai uitati la televizor,nu va mai ciondaniti cu soacrele incercati sa fiti"nesimtite" ceea ce eu nu am putut,si o sa reusiti.am vrut sa nasc normal dar nu s/a putut, asta e,bine ca suntem sanatosi amundoi.ma gandesc cu greu la urmatoarea sarcina,dar daca ar fi sa mai trec prin asta inca o data,as mai face/o, tot ce a fost urat am uitat imediat,conteaza numai mocofleata mea care gangure aici langa mine ca nu/i mai dau atentie de 10 minute.
va doresc succes sa aveti incredere si Dumnezeu sa va ajute .
NIKOL si bb DAVID (15 MAI 2006)
avmaria spune:
Raluca,
Nu vreau sa te speriu dar trebuie sa fii foarte grijulie. Nu-mi place de doctorul tau ca nu ti-a luat tensiunea mai des.In mod normal e un gest automat pe care trebuie sa-l faca la fiecare consultatie. Ti-a prescris analiza de urina si de sange? Sa verifice proteinuria (in mod normal ar trebui sa recoltezi urina de 24 ore si nu pe esantion, dar macar pe esantion sa ti-o faca) plus alte analize de sange. Cand ti-a facut ecografie ti-a facut si Doppler sa verifice circulatia arterelor ombilicale? Daca nu ti-a facut aceste examene care sant de baza te-as sfatui sa te duci la alt medic, caci al tau nu e prea informat. Cred ca nu e nimic din cate spui pare totul in regula, copilasul bine sanatos, dar totusi trebuie stiut sigur si avut grija caci preeclampsia se poate declansa si de acum incolo (sant cateva cazuri rare in care se declanseaza chiar dupa nastere). Tu unde mergi la doctor? In ce oras?
Alta chestie, vezi ca trebuie sa iti masori tensiunea foarte des,ideal ar fi zilnic! Si nu orice medicamente sant bune pt sarcina. Sant unele care dauneaza copilului.
Nu trebuie sa te sperii dar tebuie sa iei foarte foarte in serios problema.
Te pup si curaj ca o sa fie bine
ingeras26a spune:
Buna,
Readuc acest subiect pe prima pagina, desi nu este tocmai ceea ce imi doream. Sunt insarcinata in 25 sapt.
Eu inainte de sarcina aveam max 12.6, in timpul sarcinii, pana sapt trecuta, intre 10.6 - 12.6, iar de saptamana trecuta incoace (am fost la o inmormantare care m-a afectat mult) am dimineata in jur de 134/79, iar seara 139/79. Dr. mi-a spus ca la 14.9 ne alarmam. Sunt ff aproape si recunosc ca imi este teama.
Ce pot sa fac, preventiv?
Dr meu este Tutunaru, in care am mare incredere, dar el nu mi-a spus inca sa iau nimic.
Va multumesc din suflet.
Pupicei, Ingeras
25+
Maya
dana_lucia spune:
Buna tuturor, de acord cu tine Ana Maria ca ai readus subiectul pe prima pagina caci am citit diverse comentarii in acest sens cum ar fi pe tema IR-urilor de exemplu. Imi permit sa scriu pentru ca am trecut prin astfel de problema cu tensiunea foarte marita in sarcina (am povestit citeva pagini mai inainte) cu toate complicatiile posibile tensiunii in sarcina.
Am facut echo si in Romania in timpul sarcinii la Iosup care a semnalat primul IR-urile marite si eventuala problema care urma sa vina.
Aceste IR-uri nu trebuie sa sperie pe nimeni dar trebuiesc masurate tocmai pentru a preveni eventualele probleme care pot apare. De exemplu, in cazul meu Iosup mi-a recomandat sa nu mai lucrez deloc dar eu tot am mai lucrat 50%.....pe propria raspundere si nu a fost OK.
Medicii de aici nu au dat mare importanta IR-urilor mele decit dupa ce tensiunea a devenit mare si atunci au luat raportul medical a lui Iosup si l-au intors pe toate partile
dar era too late!
Astfel ca daca imi permiteti un sfat ca una care a trecut prin asa ceva, odihniti-va cit mai mult posibil in caz de tensiune marita. Aceasta problema in sarcina apare si la cei ce au eventuale predispozitii genetice (vezi din nou cazul meu, tata are hipertensiune de multa vreme) si e bine de stiut si actionat preventiv in acest sens.
Eu inclin sa cred ca, cu o monitorizare atenta si profesionista a sarcinii la bb2 preeclampsia pote fi estompata. Succes mult cu bb2 celor ce isi doresc asta si sa aveti o sarcina fara probleme, tonusul pozitiv cred ca e important si el!
Dana Lucia si
Alberto
PS. Pentru cine este interesat, pot da detalii pe PM despre un studiu de cercetare care exista la nivel de Europa (l-am citit cit am stat in spital si l-am copiat!), legata de preeclampsie (si alte complicatii mai mari) in sarcina, nastere prematura, recidivarea eventual a preeclampsiei la o alta sarcina.
ana maria spune:
Poate cineva sa-mi recomande un ginecolog bun si pt cazurile cu risc de preeclampsie? Am deja o opinie referitor la o a doua sarcina dar o caut si pe a doua.