Principesa, te rog sfaturi!!!
Sa incep cu inceputul: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita din prima casatorie, fetita care acum are 14 ani. Parintii ei au divortat cand ea avea 4 ani, au custodie comuna, fetita este 3 zile/ saptamana la ea, 4 la el, si apoi invers in saptamana urmatoare. Eu m-am mutat cu el acum 2 ani jumate si problema este ca fetita nu are nici cea mai reglementara notiune de igiena personala. Cu rusine, ii spun zilnic (cat e la noi) sa se spele pe dinti, sa faca un dus, sa-si schimbe lenjeria; si grav e ca nu se schimba; daca e la noi 4 zile, in loc de 4 schimburi de lenjerie intima gasesc, in cel mai bun caz o pereche... vine de la maica-sa cu niste sosete murdare in picioare de mi-e mie jena; absolut jegoase! Si daca-i spun sa le dea jos in momentul ala si sa-si puna altele curate, imi spune ca abia le-a pus in picioare dimineata inainte de a pleca la scoala; sincer ,a indoiesc, ca nu au cum sa fie atat de murdare, daca le poarta 6-7 ore (si incaltata). Le schimba, dar NUMAI daca eu ii spun. Face dus NUMAI daca eu ii spun, dar chiloteii... cum sa-i controlez, ca doar e domnisorica, n-o sa o controlez... apoi camera ei: dezastru!!! Ma tot chinui de 2 ani jumate sa o fac sa inteleaga ca NU ARE VOIE sa arunce gunoiul dupa pat, sub pat sau sub perna... (cand spun gunoi, exact ma refer la: pungi de chipsuri, sticle de apa, cutii de suc, inclusiv tampoane, pe care le-am gasit peste tot, inclosiv in cosul de rufe.). Eu am sunat-o pe maica-sa sa vb. despre igiena fetei, si maica-sa mi-a spus ca si ea a tot vb. cu fetita, si ca nu pricepe si basta. Acum adevarul e ca eu am fost la maica-sa in casa si e tare... (fara intentia de a o vorbi de rau, ci ptr. cred ca conteaza) e dezordine si nu chiar curata casa. Eu am incercat in toate felurile posibile, i-am explicat frumos si calm ce importanta e igiena ei personala cat si curatenia din camera, faptul ca seara doarme intr-o camera curata si bine aerisita; eu ii deschid geamulk tot timpul, dar cum ajunge acasa, cum il inchide. Taica-su i-a spus "de la obraz" ca ii "pute" camera, de-a dreptul si asa e, dar degeaba, tot nu-si deschide vreodata geamul, ba mai inchide si usa... Cum sa o fac sa inteleaga? Taica-su i-a spus ca trebuie sa o duca la dentist, ca dintii ei sunt galbeni... eu am trimis-o in baie sa se spele... Nu stiu cum sa o fac sa inteleaga. Mai spunea ca doar si camera ei la maica-sa e dezordonata... I-am spus ca nu ma intereseaza cum e camera ei la maica-sa, la mine e ordine si curatenie, si in casa mea, EU fac reguluile MELE, nu ma adaptez dupa ale maica-sii. Acolo sa faca ce-i permite maica-sa, dar aici, in ce priveste curatenia, face ce spun eu. Stiu ca nu suna bine, cand relatez, dar ideea era sa o fac sa inteleaga ca daca, din nefericire ptr. sufletul unui copil, trebuie sa traiasca in 2 case, trebuie sa se adapteze... cred eu. Spune-mi daca gresesc si unde si te rog ajuta-ma sa o fac sa pastreze macar igiena ei personala, daca nu si camera, care pana una-alta e tot parte din igiena ei "personala", ca sa zic asa; e locul unde-si face temele, se uita la tv, se joaca pe computer, doarme... e spatiul ei. Cum o fac sa inteleaga ca nu ii cer sa faca toate astea ptr. mine, ci ptr. ea insasi?
http://community.webshots.com/user/nadia1412
Ne nastem goi, uzi si flaminzi. De abia dupa aceea lucrurile se inrautatessc.
Raspunsuri
Sabina spune:
Poate sa discutati asa, ca intre fete? sa spui, uite, hai sa iesim noi doua la restaurant, sa ne imbracam frumos.sau undeva la ceva cultural, o expozitie, concert, unde trebuie sa fie tip-top aranjata.
sa ii oferi o momeala pt a se ingriji, pana cand isi va da seama singura ce frumos si bine e.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
louisea spune:
si daca aveti cada in casa iti poti oferi niste saruri de baie, spuma etc.. produse din astea care sa te incante sa intri sub apa
si o periuta de dinti electrica (daca nu are) - una roz
si pune-i un cos de gunoi (din ala de camera) care sa fie frumusel la dispozitie in camera sa nu zica ca ii e lene sa mearga pana in bucatarie sa arunce gunoiul
------------------------
Louisea si Bandit
Principesa spune:
Nadia, inteleg ca nu este o situatie foarte confortabila pentru tine.
Motivele pentru care ea se comporta asa pot fi diverse: un model invatat de la mama pe care il pastreaza dorindu-si sa se identifice cu ea, o modalitate de a-si face rau din motive mai putin constiente, protest, etc...
Ideea este ca eu ma indoiesc ca s-ar schimba ceva apeland la intelegerea ei, presupunand chiar ca ati identifica motivul corect, . Pentru ca nu faptul ca nu intelege e problema, un grad de inteligenta chiar sub medie e suficient pentru asta, ci nu vrea sa accepte. Iar aici intram in alt domeniu.
Tu afirmi ca vrei sa se schimbe ea pentru ea. Dar daca ea nu vrea sa accepte propunerea ta, pentru tine e ok sa se comporte asa in continuare? Daca da, totul e in ordine.
Dar daca nu e ok pentru tine, ma indoiesc ca poti schimba ceva legat de intimitatea ei, dar poti schimba ce tine de spatiul pentru ca oamenii care impart acelasi spatiu au nevoie sa respecte niste norme. Apoi nu mai conteaza ca tu faci asta pentru ea sau pentru ca nu mai suporti tu. Mie mi se pare ok sa spui " ca nu ma intereseaza cum e camera ei la maica-sa, la mine e ordine si curatenie, si in casa mea, EU fac reguluile MELE, nu ma adaptez dupa ale maica-sii. Acolo sa faca ce-i permite maica-sa, dar aici, in ce priveste curatenia, face ce spun eu". Este un mesaj foarte clar si ferm.
Inteleg ca tu te identifici putin cu viata ei in care are de trait in doua case dar nu ii faci nici un serviciu netrasandu-i limite. Limitele ofera siguranta.
Deci stabiliti niste reguli care trebuie respectate, de preferinta pune-o si asist-o pe ea la curatenie si stabiliti si un set de recompense si pedepse de la care sa nu abdicati, consecventa este cea mai importanta.
Mie mi s-ar parea necesar ca si tatal sa fie mai ferm. Poate ca este insa si nu ai detaliat tu aici. Daca este, foarte bine, dar daca nu este iti lasa tie responsabilitatea asta si nu e foarte corect
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
light spune:
Si in plus fatza de ce s-a mai spus vin si eu cu o parere.Ce-ar fi sa ii soliciti sa te ajute la curatenie, ceva de genul "uite azi incepem cu bucataria, tu cureti aragazul, eu spal faiantza " urmand ca in final munca sa fie recompensata asa cum a spus Sabina cu o iesire in oras la o Pizza.
mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasterii Super-desenele lui Liviu - august 2005Opere de artaDesene LiviuNoutati
Nadia1976 spune:
quote:
Originally posted by louisea
si daca aveti cada in casa iti poti oferi niste saruri de baie, spuma etc.. produse din astea care sa te incante sa intri sub apa
si o periuta de dinti electrica (daca nu are) - una roz
si pune-i un cos de gunoi (din ala de camera) care sa fie frumusel la dispozitie in camera sa nu zica ca ii e lene sa mearga pana in bucatarie sa arunce gunoiul
------------------------
Louisea si Bandit
incercat toate; are saruri de baie, spume, de toate, are cos de gunoi in camera, dar nu-l foloseste si periuta roz de dinti... si am dus-o si la restaurant super elegant, doar noi 2, unde mai erau fetite de varsta ei, super ingrijite si aranjate si degeaba.
Nadia1976 spune:
quote:
Originally posted by Principesa
Deci stabiliti niste reguli care trebuie respectate, de preferinta pune-o si asist-o pe ea la curatenie si stabiliti si un set de recompense si pedepse de la care sa nu abdicati, consecventa este cea mai importanta.
Mie mi s-ar parea necesar ca si tatal sa fie mai ferm. Poate ca este insa si nu ai detaliat tu aici. Daca este, foarte bine, dar daca nu este iti lasa tie responsabilitatea asta si nu e foarte corect
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
E pedepsita daca ma minte ca si-a facut curatenie in camera si apoi eu mai scot un sac de gunoi de sub pat sau de dupa pat; i se iau din privilegii (ex.: nu are voie sa se joace pe computer o saptamana) si este recompensata cand e ascultatoare (ex.: comandam de la restaurant mancarea ei prefetara sau gatesc ce-i place ei mai mult, sau ii cumpar un joc nou ptr. computer ori o ducem sa isi inchirieze niste filme noi sa se uite.)
In cealalta ordine de idei: taica-su e strict cu ea in ce priveste curatenia, dar face la fel: minte, si ascunde gunoiul... nu stiu ce sa zic, ca de fapt, ea nu pricepe ca ii ia tot atat efort sa-l arunce la gunoi sau sa-l ascunda... poate chiar mai putin efort...
Iti multumesc mult ptr. sfaturi.
Si nu, nu e ok deloc in ce ma priveste; cum am spus, am fost f clara cand i-am spus ca ce face la maica-sa e treaba maica-sii, dar aici face ce spunem noi.
Daca mai e ceva ce e nevoie sa stii, ca sa ma poti ajuta, spune-mi si scriu.
Multumesc mult!
Nadia.
angelina spune:
Daca intr-adevar vrei sa o ajuti sa se schimbe, si nu doar sa pastreze regulile de ordine interioara, avand in vedere ca ai incercat cu frumosul, eu am o propunere mai dura:
Incearca sa o pui pur si simplu intr-o situatie jenanta...de fata cu cineva de a carei parere sa-i pese si eu cred ca va fi mai atenta.
Copiii sunt copii, nu se streseaza prea mult, chiar daca le spui ca in camera "pute" sau dupa ei "pute", de cele mai multe ori nu iau vorbele tale in serios...din contra se gandesc ca ai tu o problema!!
Incearca sa o faci de rusine...e o strategie mai "parsiva" ca sa spun asa, dar eu cred ca ar merge.
Astfel ar putea realiza ca nu toata lumea e ca ea si ca, e jenant!
Riscul ar fi sa te urasca...dar, cine nu si-a urat parintii la un moment dat, ca mai apoi sa realizeze ca aveau dreptate si sa rada impreuna de prostioare din trecut!
Tu o cunosti mai bine si stii care alternativa ar fi cea indicata!
Succes si spune-ne cum ai reusit sa o "pacalesti".
Nadia1976 spune:
quote:
Originally posted by angelina
Incearca sa o pui pur si simplu intr-o situatie jenanta...de fata cu cineva de a carei parere sa-i pese si eu cred ca va fi mai atenta.
"Our doubts are traitors, and make us lose the good we oft might win by fearing to attempt."
-William Shakespeare
Hai sa-ti povestesc ceva: acum vreun an sau mai bine, prietena ei era la noi, erau in camera la fetita, povesteau "d-ale' lor". Eu am vrut sa-i schimb lenjeria de pe pat, la care ea a sarit pana-n tavan ca o schimba ea; stiam ca ascunde ceva, de nu vrea nicicum sa o schimb eu. Asa ca i-am spus frumos, dar f ferm ca o schimb eu si gata discutia! Si atunci am aflat de ce nu vroia sa o schimb eu: am gasit peste tot (cum am mai spus, sub pat, in pat si dupa pat) tot felul de gunoaie; si fata de prietena ei, am scos gunoiul de unde era, la care ea cred ca a fost tare jenata fata de prietena ei, ca a inceput sa planga si s-a inchis in baie. Dupa ce am schimbat patul i-am spus sa iasa din baie si sa-si ordoneze lucrurile pe birou, si sa lase usa deschisa, sa vad eu cum face curatenie. Apoi am stat la ea in camera pana a terminat curatenia. Dar se pare ca a uitat repede, ca la putin timp dupa asta, la fel am gasit gunoi peste tot. Mai fetelor, tampoane folosite aruncate in cosul de rufe???!!! Am coborat in basement ("pivnita") sa bag rufele ei la spalat si cand l-am gasit acolo am crezut ca nu vad bine. Am chemat-o jos si ce raspuns credeti ca mi-a dat? "Am uitat ca e acolo". Normal ca i-am explicat ca nu are cum sa uite ca e acolo, in primul rand NU se pune acolo, ci la gunoi. I-am explicat ca la un copil de 4 ani ca "A pune la gunoi" inseamna a arunca la cosul de gunoi, pe care l-am ridicat si i l-am aratat. I-am explicat frumos de nu stiu cate ori ca "Cos de gunoi" nu inseamna nici in pat, nici sub pat, nici dupa pat, nici in sertarele de la birou.
Apoi, am inceput sa-i curat eu camera; dupa ce i-am spus de cateva ori ca orice lucrusor gasesc pe jos, merge la gunoi si probabil a crezut ca glumesc, i-am aruncat jocuri, jucarii de plus, inclusiv un DVD player (aproape nou) a ajuns la gunoi. A priceput ea ptr. un timp, apoi se pare ca a uitat. Acum am o regula: daca gasesc 3 (de ex.) cutii de suc sau orice altceva dosit pe undeva, atunci 3 zile nu are voie la computer (ca stiu ce dependenta e de comp., stiu ca asta e pedeapsa nr. 1 ptr. ea); cate obiecte, atatea zile. Si nu-i tai din zile, ca s-a comportat frumos. Nu! Pedeapsa trebuie executata, la fel cum recompensele le primeste in intregime, nu in jumatati de masura.
filofteia spune:
Nadia, mie mi se pare ca procedezi super bine... chiar felicitari pentru atitudine... In ceea ce opriveste pe ea... cred ca este si o forma de protest... mi se pare bulversant pentru un adolescent care si asa este in prada furie hormonilor sa-l plimbi de colo colo... ea practic nu are o stabilitate si cred ca-i vine foarte greu...
Nadia1976 spune:
Eu inteleg ca-i este greu, dar trebuie sa inteleaga ca atata timp cat este in aceasi casa cu mine, se va supune regulilor mele. O rasfat pana la Dumnezeu si-napoi, cand merita; si o pedepsesc cand este cazul; incerc pur si simplu sa fiu corecta cu ea si, in acelasi timp, cu mine insami; nu sunt vreo prefacuta si nu pretind ca sunt cu nimic mai mult decat sunt in realitate. Stie bine ce astept de la ea. Nu-i cer sa faca absolut nimic in casa, doar sa aiba grija de spatiu ei. La maica-sa spala vasele in fiecare seara (confirmat si de maica-sa), la mine cred ca le-a spalat de vreo 3-4 ori in mai bine de 2 ani... si asta doar cand spunea ca nu are teme si ca e plictisita, ii mai spun: "du-te atunci si spala vasele, sa-ti treaca plictiseala."